logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie pieców Kospel EKCO i Vaillant Ecotec - problem z zaworami zwrotnymi

xaxoo 13 Lut 2025 13:35 690 16
REKLAMA
  • #1 21437828
    xaxoo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Podłączyłem dwa kotły, elektryczny (Kospel EKCO) i gazowy (Vaillant Ecotec Plus VC206) z zasobnikiem, według poniższego schematu z zaworami zwrotnymi.
    Niestety problem polega na tym, że w momencie, gdy kocioł elektryczny grzeje ciepłą wodę w zasobniku, widać, że jest wymuszony powrót przez kocioł gazowy, który ma ustawiony zawór na CWU, co powoduje, że jeżeli zawór trójdrogowy kotła elektrycznego jest na CWU, woda do grzania zasobnika idzie na podłogówkę.
    Natomiast jak ogrzewa podłogówkę, przepuszcza przez zasobnik.
    Z kotłów zamierzam korzystać naprzemiennie, jeden jest wyłączony, gdy działa drugi.
    Bardzo proszę o wskazówki w temacie.
    Z tego co zauważyłem, różnica polega na tym, że zawór trójdrogowy w Vaillancie jest na powrocie, a w kotle elektrycznym na zasilaniu

Schemat instalacji z dwoma kotłami: elektrycznym i gazowym, zasobnikiem i zaworami zwrotnymi.

Zaczerpnąłem z tego schematu
    Schemat instalacji dwóch kotłów, elektrycznego i gazowego, z zaworami zwrotnymi.

AI: Czy mógłbyś podać szczegółowy schemat podłączenia instalacji, w tym rozmieszczenie zaworów zwrotnych?
    Zamieszczone są w schemacie
    AI: Jakiego typu zawory zwrotne zostały użyte i gdzie dokładnie są zainstalowane w systemie?
    Wszystkie zawory są na pełny przepływ i klapowe.
  • REKLAMA
  • #2 21438006
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Pokaż jak masz zamontowane te zawory tzn. w jakich są pozycjach zamontowane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21438485
    Rysio4001
    Ocena: 1065
    1. Widzę, że w tym Twoim schemacie wstawiłeś w ogóle kocioł przepływowy (dwufunkcyjny) nieprzystosowany do współpracy z zasobnikiem C.W.U..
    2. Jeśli wykorzystuje się wężownicę wspólną dla dwóch kotłów, to zawory 3-drogowe przełączające powinny być po tej samej stronie. A tu w kotle gazowym jest na powrocie, zaś w elektrycznym na zasileniu.
  • #4 21438510
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    kiedyś robiliśmy z kumplem taką rzeźbe, wegłowy i saunier duval, zasobnik z jedną wężownicą, i zawory zwrotne, nie chciało to działać, gazowy nie mógł zagrzać wody w zasobniku, już nie pamiętam co się działo, ale chyba jakby pompa nie mogła przepchać czynnika, za radą serwisanta założylismy zwykłe zawory kulowe i wtedy dopiero to zaczęło działać, na końcu stwierdzilismy ze całe te kombinacje to był bezsens.
  • #5 21438531
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Schemat z którego korzystałeś dotyczy KOTŁA (piece to są kaflowe i nie to forum) jednofunkcyjnego z zasobnikiem. Na Twoim jest kocioł dwufunkcyjny. Szukaj innego schematu.
  • #6 21439866
    xaxoo
    Poziom 12  
    Poprawiłem schemat i nomenklaturę :)
    Problemem okazały się zawory zwrotne (klapowe są zamontowane poziomo, problematyczne grzybkowe). Okazało się, że kamień kotłowy zapchał obydwa, dołożyłem przed nimi filtry siatkowe skośne.
    Zobaczymy, jak to się będzie sprawować, na razie testuję.
  • REKLAMA
  • #7 21440121
    kz61
    Poziom 27  
    A jak zagrzejesz zasobnik kotłem gazowym? Grawitacyjnie?
  • REKLAMA
  • #8 21440460
    xaxoo
    Poziom 12  
    @Rysio4001 >>21440121 masz rację, teraz schemat już jest poprawiony, również z opisem działania, bardzo proszę o wsparcie,
    Czy przeniesienie zaworu trójdrogowego na powrót w kospelu będzie dobrym rozwiązaniem?
  • #9 21446199
    xaxoo
    Poziom 12  
    Zmieniłem tak, aby wszystko było na powrotach zgodnie ze schematem,

no i sytuacja się odwróciła.

Teraz problem polega na tym, że w momencie, gdy kocioł gazowy grzeje ciepłą wodę w zasobniku, w sytuacji, gdy kocioł elektryczny ma ustawiony zawór trójdrogowy na CO, grzeje również podłogówkę.

Czy poniższe połączenie jest poprawne?
    Schemat instalacji grzewczej z kotłem gazowym, zasobnikiem i zaworem trójdrogowym.
  • #10 21446446
    kz61
    Poziom 27  
    Rzeczywiście może tak to działać jak piszesz. Dlaczego elektryczny ma w czasie postoju zawór ustawiony na co?
  • #12 21446457
    kz61
    Poziom 27  
    Przepraszam, zmieniłem. Zbyt późno się zorientowałem.
  • #13 21446516
    xaxoo
    Poziom 12  
    >>21446446 Dlaczego elektryczny ma w czasie postoju zawór ustawiony na co?>>21446446
    Piec cały czas podaje napięcie na jeden z przewodów zaworu, jeżeli przekaźnik jest aktywny, to mamy CWU, jeżeli przekaźnik się wyłączy (normalnie zamknięty), to podaje napięcie na wysterowanie CO
    Podłączenie pieców Kospel EKCO i Vaillant Ecotec - problem z zaworami zwrotnymi
  • Pomocny post
    #14 21447119
    Rysio4001
    Ocena: 1065
    xaxoo napisał:
    Zmieniłem tak, aby wszystko było na powrotach zgodnie ze schematem,

xaxoo napisał:
    Ale przecież już jest wszystko na powrocie
    Nie wszystko. Nadal zawory zwrotne są zamontowane niepoprawnie.
    kz61 napisał:
    Rzeczywiście może tak to działać jak piszesz. Dlaczego elektryczny ma w czasie postoju zawór ustawiony na co?
    Przy takim schemacie, jak zostało to narysowane, to nic dziwnego. Natomiast jeśli schemat hydrauliczny będzie poprawny, to pozycja zaworu 3-drogowego nie będzie miała znaczenia.

@xaxoo masz poprawiony schemat:

Schemat instalacji hydraulicznej z kotłem, rurami i zaworem 3-drogowym.
    To połączenie, co narysowałem czerwoną linią przerywaną pod kotłem, to nawet nie musi być robione, bo i tak jest fizycznie to połączenie w kotle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył dwa kotły: elektryczny Kospel EKCO i gazowy Vaillant Ecotec Plus VC206 z zasobnikiem, napotykając problemy z zaworami zwrotnymi. W trakcie grzania wody przez kocioł elektryczny, występował wymuszony powrót przez kocioł gazowy, co prowadziło do nieprawidłowego kierowania wody. Użytkownik zauważył, że zawory trójdrogowe są zamontowane w różnych miejscach w obu kotłach, co może być przyczyną problemów. Po poprawieniu schematu i zamontowaniu filtrów siatkowych, sytuacja uległa poprawie. Ostatecznie, po konsultacjach i poprawkach, użytkownik potwierdził, że system działa prawidłowo.
REKLAMA