W 2021 roku na forum prezentowałem dwa włączniki z serii QTouch, oba były oparte o ESP8285. Dzisiaj wracam do tematu i sprawdzam najnowsze egzemplarze z tej samej serii, czy w ciągu czterech lat coś w środku się zmieniło? A jeśli tak, to jak można je teraz uwolnić od chmury i sparować z Home Assistant? Sprawdźmy!
Wersję "pojedynczą" można kupić już za 43 zł, natomiast "podwójną" za 55. Obie wersje tu przedstawię, ale najpierw polecam starsze tematy z 2021 roku:
Włącznik WiFi QTouch wpinany tylko w przewód L - test, wnętrze, schemat
Smart włącznik światła ściemniacz QTouch WiFi [Schemat, protokół UART]
A teraz pora wypakować zakupy... najpierw wersja "pojedyncza":
QWP.W1.WiFi, w zestawie jest kondensator, zwany też przez sprzedawców "adapterem":
Instrukcja:
Zdjęta front:
I oto wnętrze:
W środku jest T34, czyli zasadniczo BK7321. Nie można wgrać Tasmoty, ale można wgrać OpenBeken:
https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App
https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
Do RF dodatkowo mamy tutaj układ 480RA, a trzeci układ scalony w obudowie SOIC to kontroler przycisków dotykowych.
Układ RF jest do niego podłączony, więc po zmianie firmware RF dalej będzie działać.
Mamy jeszcze osobno płytkę "wykonawczą" z dość ciekawym układem, którego nie analizowałem:
Zasilacz zdaje się być oparty o GYS5005 220832, obok widzę też małą przetwornicę step down, nie ma natomiast tam LDO 3.3V. Natomiast CS100N03 (MOSFET) zdaje się być tam aby można było też uruchomić włącznik w trybie "no neutral", przyda się to jeśli w puszce nie mamy przewodu N...
Podjąłem próby zmiany firmware, najpierw liczyłem na to, że te pady to port UART od T34:
Nic z tego, komunikacji brak. Sprawdziłem połączenia pod kontrolerem przycisków:
Dwa z padów prowadzą do jego nóżek (pozostałe dwa to zasilanie i masa):
Ostatecznie obadałem T34.
Wyprowadzenia T34, cytat z dokumentacji, nietłumaczone:
| Pin No. | Symbol | I/O type | Description | 1, 3, 32, 33, 34, 35, and 36 | GND | P | Ground pins. 33, 34, 35, and 36 are the ground pads at the back of the chip. | 2 | ANT | I/O | External antenna with 2.4 GHz RF input and output. | 4 and 5 | VCCPA | P | RF PA power input. Voltage range: 3.0V to 3.6V. And 3.3V power supply is recommended. | 6 | VDDDIG | O | Digital power output. The voltage is about 1.2V. | 7 | VDDAON | O | Normally open power output. The voltage is about 1.2V. | 8 | VBAT | I | Chip main-power input. Voltage range: 3.0V to 3.6V. And 3.3V power supply is recommended. | 9 | CEN | I | The CEN pin of the chip, without a reset function. This pin is floating inside the chip. | 10 | P28/ADC4/RXEN | I/O | GPIO or ADC4 or set high during RF reception. | 11 | P14/SD_CLK/SCK/ANT0 | I/O | GPIO, or CLK of SD, or SCK of SPI, or Bluetooth LE antenna control ANT0. | 12 | P16/SD_CMD/MOSI/ANT2 | I/O | GPIO, or CMD of SD, or MOSI of SPI, or Bluetooth LE antenna control ANT2. | 13 | P15/CSN/ANT1 | I/O | GPIO, or CSN of SPI, or Bluetooth LE antenna control ANT1. | 14 | P17/SD_D0/MISO/ANT3 | I/O | GPIO, or D0 of SD, or MISO of SPI, or Bluetooth LE antenna control ANT3. | 15 | P26/ADC1/IRDA/PWM5 | I/O | GPIO, or ADC1, or IR receiver or PWM5. | 16 | P24/ADC2/LPO_CLK/PWM4 | I/O | GPIO, or ADC2, or low power clock 32.768K output, or PWM4. | 17 | P23/ADC3/TDO/F_SO | I/O | GPIO, or ADC3, or JTAG TDO, or flash data output when downloading with SPI. | 18 | P22/ADC5/CLK_26M/TDI/TXEN/F_SI | I/O | GPIO, or ADC5, or crystal frequency output, or JTAG TDI, or set high during RF transmission, or flash data input when downloading with SPI. | 19 | P21/ADC6/I2C1_SDA/TMS/F_CSN | I/O | Mode selection pin for selecting RF test firmware or app firmware. Pulling down this pin will enter the RF test mode. | 20 | P20/I2C1_SCL/TCK/F_SCK | I/O | GPIO, or SCL of I2C1, or TCK of JTAG, or the clock when flash is downloaded by SPI. | 21 | P6/CLK13M/PWM0 | I/O | GPIO, or 1, 2, 4, and 8 frequency division output of crystal clock, or PWM0. | 22 | P7/WIFI_ACTIVE/PWM1 | I/O | GPIO, or WIFI_ACTIVE control when Wi-Fi and Bluetooth coexist, or PWM1. | 23 | P8/BT_ACTIVE/PWM2 | I/O | GPIO, or BT_ACTIVE control when Wi-Fi and Bluetooth coexist, or PWM2. | 24 | P9/BT_PRIORITY/PWM3 | I/O | GPIO, or BT_PRIORITY control when Wi-Fi and Bluetooth coexist, or PWM3. | 25 | P10/DL_RX/UART1_RXD | I/O | GPIO, or RXD when downloading flash with UART, or RXD of serial port UART1. | 26 | P11/DL_TX/UART1_TXD | I/O | GPIO, or TXD when downloading flash with UART, or TXD of serial port UART1. | 27 | P1/UART2_RXD/I2C2_SDA | I/O | GPIO, or RXD of serial port UART2, or SDA of I2C2. P1 is used for self-calibration and cannot be used for other functions. | 28 | P0/UART2_TXD/I2C2_SCL | I/O | GPIO, or TXD of serial port UART2, or SCL of I2C2. | 29 | XI | I | T34 has a built-in crystal, and no external crystal is required. | 30 | XO | O | T34 has a built-in crystal, and no external crystal is required. | 31 | VSYS | O | System power output. Voltage range: 2.7V to 3.0V. |
UART widać tutaj, po prawej stronie zdjęcia:
Ostatecznie odlutowałem element:
Niestety wygląda na to, że piny 26 (UART1_TXD) nie jest nigdzie wyprowadzony, więc do zmiany firmware dostęp jest utrudniony.
Trzeba będzie zastosować sposób stąd:
[BK7231N / T34] Teardown Tuya Generic Wifi Włącznik ścienny 3-krotny
CameronDev napisał:
Wersja "podwójna" - jeszcze tylko dla zasady, jedynie rzut oka:
Ta sama sytuacja:
Zasilacz jest na MT2513 ASX034N:
Ale to jest najmniej istotne...
Podsumowując, starsze QTouch korzystały z serii ESP, można było względnie prosto wgrać Tasmotę. Teraz QTouch mają płytkę z T34, czyli z BK7231N. Można wgrać OpenBeken, ale dostęp do programowania jest utrudniony. Jeden z pinów UART w ogóle nie jest wyprowadzony. Trzeba albo dolutować drobny drucik do samego padu obudowy, albo wylutować sam układ z płytki, tak jak pokazane jest to w zalinkowanym temacie. Dopiero wtedy można użyć naszego flashera i połączyć włącznik z Home Assistant 100% lokalnie, bez chmury.
Cały proces postaram się pokazać osobno w przeznaczonym do tego temacie, tym bardziej, że jest to niewątpliwie bardziej trudne niż to co do tej pory było prezentowane, czyli lutowanie się z kabelkami do padów modułów takich jak CB2S czy CB3S...
Miejmy nadzieję, że to odosobniony przypadek, bo zmiana firmware w takiej sytuacji jest co najmniej bardziej czasochłonna i bez hot air ani rusz.
A po więcej informacji o zmianie wsadu T34 odsyłam do naszej wyszukiwarki na stronie elektroda.com: https://www.elektroda.com/rtvforum/find.php?q=T34
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.