logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubezpieczenie telewizora: odwołanie od decyzji po uszkodzeniu ekranu podczas mycia

Ewelinafigura100 11 Mar 2025 16:41 1446 10
REKLAMA
  • #1 21475445
    Ewelinafigura100
    Poziom 1  
    Witam. Potrzebuję porady. Telewizor ubezpieczony od awarii i od przypadkowych uszkodzeń. Zgłosiłam reklamację, ale powiedziałam prawdę, czyli myłam ekran i niby nie przycisnęłam ekranu, ale pojawił się pajączek i nie działa w ogóle. Decyzja odroczona, bo chyba miałam powiedzieć, że umyślnie mocno docisnęłam. Co zrobić w tej sytuacji? Odwołać się i zmienić zeznania? Jest sens?
    Telewizor z pękniętym ekranem wiszący na ścianie.

Telewizor z pękniętym ekranem w centralnym dolnym rogu wyświetlacza.
  • REKLAMA
  • #2 21475449
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    Nie myje się(tym bardziej wodą) - są do specjalne preparaty.
    To wygląda na typowe uderzenie czymś twardym i cienkim.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21475455
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 832
    Dziewczyno, czym Ty myłaś ten ekran? Młotkiem ;P ??

Przepraszam, nie ironizuję... Zastanawiam się jak sporej siły potrzeba aby stłuc ekran. Po prostu zastanawiam się jak Tobie się to udało zrobić... bo moim zdaniem bez uderzenia jest to (prawie) niemożliwe.

W obecnej sytuacji: nie masz zbyt wiele do stracenia. Próbuj odwołać się. Napisz, że podczas porządków przypadkowo np: trąciłaś rurą od odkurzacza, albo myjka do szyb wysunęła Ci się z ręki, próbowałaś ją złapać ale wypadła Ci z ręki i uderzyła w ekran, albo, że cośtam spadało, próbowałaś złapać, ale odbiło się niefortunnie od ekranu. Ważne: W TRAKCIE PORZĄDKÓW. Nie możesz zmienić wersji o 180 stopni. To musi wkomponować się w to, co napisałaś wcześniej w reklamacji. Opcja łapania w locie czegoś i odbicia od ekranu wydaje się brzmieć sensownie. Przede wszystkim: to jest uszkodzenie NIEUMYŚLNE jak łapiesz i się odbije - uderzy...

Dodano po 3 [minuty]:

sosarek napisał:
    (...)
    To wygląda na typowe uderzenie czymś twardym i cienkim.

Tak, potwierdzam, jak dla mnie też tak to wygląda.

W odwołaniu od decyzji trzeba uwzględnić uderzenie nieumyślne twardym przedmiotem o wyraźnym narożniku...
  • REKLAMA
  • #4 21475463
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 931
    Jak dla mnie wygląda to na ewidentne uderzenie czymś twardym.

Uszkodzony ekran telewizora z pęknięciem w lewym dolnym rogu.
    Rozbita powierzchnia zarysowanego ekranu.
    Trzeba jeszcze tylko przyglądnąć się samej umowie.
    Jaki zakres szkody obejmuje owe ubezpieczenie.
  • #5 21475475
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    Czepiacie się, może ma obok tarczę do Darta ;)
    A na poważnie - te warunki ubezpieczenia są tak sformułowane że żeby zaistniały przypadki tam opisane nie wiem co musiało by sie stać - 7 koniunkcja kiężyca w trakcie której ważysz eliksir z ważki i nastąpiła awaria zasilania. Trochę "na wesoło" ale w znakomitej większości przypadków jeśli telewizor sam nie "padnie" z powodu jakieś wady robią wszystko by nie wypłacić ani złotówki.
    Co innego gdyby odbiornik został świeżo zakupiony - wtedy można próbować z uszkodzeniem w transporcie ponieważ takie sytuacje się zdarzają i są rozpatrywane w "miarę" pozytywnie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21475482
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    Ewelinafigura100 napisał:
    Decyzja odroczona,

Co znaczy ''decyzja odroczona'' czy żądają dodatkowych wyjaśnień?
  • #7 21475484
    a_jablon
    Poziom 35  
    sosarek napisał:

te warunki ubezpieczenia są tak sformułowane że żeby zaistniały przypadki tam opisane nie wiem co musiało by sie stać - 7 koniunkcja kiężyca w trakcie której ważysz eliksir z ważki i nastąpiła awaria zasilania. Trochę "na wesoło" ale w znakomitej większości przypadków jeśli telewizor sam nie "padnie" z powodu jakieś wady robią wszystko by nie wypłacić ani złotówki.
    Co innego gdyby odbiornik został świeżo zakupiony - wtedy można próbować z uszkodzeniem w transporcie ponieważ takie sytuacje się zdarzają i są rozpatrywane w "miarę" pozytywnie.

Praktycznie każde ubezpieczenie tak działa w tym złodziejskim kraju...

Dodano po 20 [minuty]:

vodiczka napisał:
    Ewelinafigura100 napisał:
    Decyzja odroczona,

Co znaczy ''decyzja odroczona'' czy żądają dodatkowych wyjaśnień?

W sumie... słuszne pytanie! Droga autorko tematu, wyjaśnij proszę co oznacza DECYZJA ODROCZONA - tzn: muszą dokładniej zapoznać się z okolicznościami, chcą od Ciebie dodatkowych wyjaśnień? ODROCZONA czy ODRZUCONA ??
  • #8 21476037
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Witam.
    Ja też walczyłem z PZU. Podobne uszkodzenie . Jak już było tak daleko to uznali że mam ubezpieczone "wszystko" ale szklane a nowoczesny TV nie ma szkła w sobie.
    Było kilka odwołań a w końcu mnie postraszyli że każą płacić za dojazdy ich pseudo rzeczoznawców.
    Olałem firmę przy następnym okresie ubezpieczania i szukałem innych.
    Firmy ubezpieczeniowe tak mają - brać kasę i szukać wymówek w razie czego.
    Pozdrawiam.
  • #9 21476415
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Ocena: 104
    To raczej nie wygląda od mycia tylko uderzenia.
    Jeżeli szkoda została zgłoszona, że podczas mycia to jest to odnotowane i raczej nowej okoliczności nie przyjmą. Miałem tak kiedyś z Alianz - podałem przyczynę uszkodzenia a potem chciałem zmienić i nie przeszło :(
  • #10 21477673
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 837
    No jak zwykle ubezpieczanie do bramy i się nie znamy.

Wniosek nie kupować żadnych pic Ubezpieczeń.
  • #11 21477676
    a_jablon
    Poziom 35  
    max-bit napisał:
    No jak zwykle ubezpieczanie do bramy i się nie znamy.

Wniosek nie kupować żadnych pic Ubezpieczeń.

Nie zgadzam się ;) Ubezpieczenie / Gwarancja do STU-DNI (a stu-dnia tuż przed bramą)...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił uszkodzenie telewizora, które miało miejsce podczas mycia ekranu. Reklamacja została odroczona, ponieważ przyczyna uszkodzenia nie była wystarczająco przekonująca. Uczestnicy dyskusji sugerują, że uszkodzenie może wyglądać na wynik uderzenia, a nie mycia. Zalecają, aby użytkownik spróbował odwołać się od decyzji, zmieniając wersję zdarzeń na nieumyślne uszkodzenie, które mogło się zdarzyć podczas porządków. Wskazują również na trudności w uzyskaniu odszkodowania od firm ubezpieczeniowych, które często szukają powodów do odmowy wypłaty. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi firmami ubezpieczeniowymi, takimi jak PZU i Allianz, podkreślając, że warunki ubezpieczenia mogą być niekorzystne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA