logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nazywają się handlowo kable z płaskich blach o niskiej indukcyjności?

nick_zajęty 21 Kwi 2025 12:52 876 25
  • #1 21526107
    nick_zajęty
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Poczytałem, że jest coś takiego jak kable bezindukcyjne, a właściwie o bardzo niskiej indukcyjności.
    Natomiast nie mam pojęcia jak to się nazywa handlowo. Chodzi mi konkretnie o kable, które składają się z płaskiej blachy miedzianej zamiast przewodu, sklejonej w dwie warstwy oddzielone izolatorem.
    Może ktoś coś podobnego widział w handlu?

To jest bardzo podobne do falowodu, ale w falowodzie zdaje się, że chodzi o co innego, tzn efekt naskórkowy.
  • #2 21526119
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 547
    Poszukaj w audio, może tam Cię coś naprowadzi. Takie przewody są tam szeroko stosowane.
  • #3 21526128
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 691
    nick_zajęty napisał:
    To jest bardzo podobne do falowodu, ale w falowodzie zdaje się, że chodzi o co innego, tzn efekt naskórkowy.

Najbardziej popularny kabel o znanych właściwościach falowych składający się z dwóch symetrycznych przewodów rozdzielonych dielektrykiem to tzw. skrętka.
  • #4 21526149
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15441
    nick_zajęty napisał:
    Poczytałem, że jest coś takiego jak kable bezindukcyjne, a właściwie o bardzo niskiej indukcyjności.

Niech zgadnę - temat dotyczy audio?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21526182
    nick_zajęty
    Poziom 3  
    Nie audio, a ogólnych zabaw z fizyką. Skrętka ma niską indukcyjność, ale nadal bardzo wysoką w porównaniu do kabla, jaki opisałem.
  • #6 21526197
    TvWidget
    Poziom 38  
    Stosowane są jeszcze dwuprzewodowe linie koplanarne.
    Taki układ jaki opisałeś jest podobny do niesymetrycznej linii paskowej. Jak sama nazwa wskazuje nie jest ona symetryczna. Zapewne więc nie o nią chodziło.
  • #7 21526271
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    nick_zajęty napisał:
    Nie audio, a ogólnych zabaw z fizyką. Skrętka ma niską indukcyjność, ale nadal bardzo wysoką w porównaniu do kabla, jaki opisałem.

Nie potrafię z twoich wypowiedzi odtworzyć kabla, o jaki by chodziło. Ale dwa płaskie to znowu pojemność.

Jakie zagadnienie tropisz, TAK NAPRAWDĘ?
    Nie ma innych ścieżek, przy wyższych częstotliwościach, albo szybkich impulsach WLEZIESZ na zagadnienia linii długiej, to jak w banku.
  • #8 21526299
    nick_zajęty
    Poziom 3  
    Pojemność nie jest tutaj problemem, mam tego świadomość.

Generalnie odkryłem, że szybkość narastania prądu jest bardzo ostro ograniczana przez tę znikomą indukcję byle kabla. Skrętka jest już lepsza, czy kabel koncentryczny, ale to nadal dość duże wartości na metr.
    Impedancja to zawsze walka pojemności z indukcyjnością. Więc tego się spodziewam. Aczkolwiek czytając o tym, natknąłem się właśnie na kable z płaskiej blachy. Niestety nie ma informacji, czy to zwykła płaska blacha, czy właśnie taka złożona podobnie do skrętki i znosząca pole elektromagnetyczne wzajemnie, gdy jest to kabel zasilający.
    Tak więc szukam, czy coś takiego jest w sprzedaży, aby się dowiedzieć. W sumie znalezienie kabla jednożyłowego z płaskiej blachy też da mi częściową odpowiedź.
  • #9 21526334
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6027
    nick_zajęty napisał:
    Skrętka jest już lepsza, czy kabel koncentryczny, ale to nadal dość duże wartości na metr.
    Te powinny pracować z dopasowaniem więc nie powinno mieć znaczenia ile jest metrów.

Pewnie są jakieś kable płaskie do audio-voodoo ale cena będzie nierealistyczna, a prawa fizyki potraktowane wybiórczo, więc pewne cechy sensowne, pewnie bezsensowne.

Na krótkie odcinki mógł by wystarczyć laminat elastyczny.

nick_zajęty napisał:
    Niestety nie ma informacji czy to zwykła płaska blacha. Czy właśnie taka złożona podobnie do skrętki i znosząca pole elektromagnetyczne wzajemnie gdy jest to kabel zasilający.
    Skrętka jest skręcona tylko z powodu że jest kilka skrętek obok siebie.
    Dla ciebie jest ważny jak najcieńszy dielektryk między ściśniętymi paskami blachy i jak najszerszy pasek blachy, bo to poprawia zerowanie się pól z obu przewodów, przy okazji pogarszając pojemność. Jak przesadzisz to ci te pojemności będą przeszkadzać

To jest ogólna zasada że poprawiając indukcyjności pasożytnicze pogarszamy pojemności.

Zdziwił bym się żeby ktoś masowo produkował takie przewody, właściwie nie potrzebne nikomu, poza nielicznymi naukowcami. Najlepsza metoda na szybkie sygnały impulsowe to brak przewodów. Druga w kolejności to dopasowanie impedancyjne. A do prac naukowych, lub amatorskich można skleić samoprzylepną taśmę kaptonową z taśmą miedzianą, szacują że tą metodą uzyskamy linię transmisyjną o impedancji <1Ω dobrze było by mieć dopasowanie do obciążenia i generatora.

Jakie masz te szybkości narastania prądu i jakie rezystancje obciążenia i źródła? Jakie prądy i napięcia?
  • #10 21526470
    TvWidget
    Poziom 38  
    Myślę, że źle podchodzisz do zagadnienia. Jeśli chcesz uzyskach dużą szybkość narastania sygnału to musisz zapewnić dopasowanie falowe. W praktyce oznacza to, że impedancja źródła, impedancja kabla i impedancja odbiornika powinny być jednakowe.
  • #11 21526519
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1618
    Mogę ci zrobić niskoimpedancyjne kable z płaskownika 40x8 mm na przykład :) ale nie jestem pewien co to ma dać.
    Tyle, że koledzy mają rację: przy naprawdę szybkich impulsach trzeba skracać przewody i dopasowywać impedancję. A na koniec i tak zwiększać napięcie...
  • #12 21526667
    nick_zajęty
    Poziom 3  
    Z płaskownika to ja sam potrafię, hehe. Ja szukam czegoś, co można nazwać płaską skrętką. Bo skrętka jest skręcona, aby znosiły się pola magnetyczne i kable były w ścisłej pozycji nawet przy zaginaniu.
  • #13 21526714
    smiga
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Najmniejszą indukcyjność mają chyba jednak przewody koncentryczne...
    Można wyobrazić sobie kabel dwuprzewodowy o indukcyjności zbliżonej do zera, jeżeli dwa przewody biegną obok siebie, przy czym prąd w nich płynie w przeciwnych kierunkach (pola magnetyczne się znoszą) - kabel bifilarny przeciwsobny (przewody biegną blisko siebie, często skręcone).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21526732
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 252
    Cytat:
    Ja szukam czegoś, co można nazwać płaską skrętką. Bo skrętka jest skręcona, aby znosiły się pola magnetyczne i kable były w ścisłej pozycji nawet przy zaginaniu.

Dla niewielkich natężeń prądu możesz spróbować wykorzystać rozwinięte, a następnie osiowo skręcone "wnętrze" kondensatora, np. polipropylenowego.
  • #15 21526735
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Taśma ze spirali do poduszki samochodowej w kierownicy może by pasowała do eksperymentów ?
    Tyle że przewody są obok siebie a nie nad sobą.
  • #16 21526751
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    nick_zajęty napisał:
    Bo skrętka jest skręcona, aby znosiły się pola magnetyczne i kable były w ścisłej pozycji nawet przy zaginaniu.
    Jak linia symetryczna, nie jest skręcona, to też się znoszą, istnieją takie kable antenowe, ale nie sa optymalizowane na indukcyjność tylko na pojemność. Dopiero jak mamy dwie skrętki obok siebie to muszą być skręcone i to z różną ilością skręceń na metr.

Żeby indukcyjność była istotnie mniejsza od zwykłej skrętki ethernetowej która ma 0,5-0,8uH/m, proporcje wymiarów muszą być naprawdę "dzikie". Dla proporcji wymiarów 1:10 uzyskujemy 0,13uH/m to się da zginać tylko w jednym kierunku i nie da się skręcić.

Sprawdź sobie:
    https://www.emisoftware.com/calculator/biplanar/

Nie napisałeś nic o prądzie, napięciu, rezystancjach, szybkości narastania, odległości.

P.S. Jak zwykle okazało się że trudne tematy na elektrodzie to zawsze XY problem.
  • #17 21526779
    JacekCz
    Poziom 42  
    nick_zajęty napisał:
    Generalnie odkryłem, że szybkość narastania prądu jest bardzo ostro ograniczana przez tę znikomą indukcję byle kabla.

Powtórzę: jaki szerszy problem tropisz?
    Jakie częstotliwości, co to jest?
    A przy tych )nie nazwanych) częstotliwościach, o jakiej długości kabla mowa ?

Wydaje się, że bez ugruntowanego w branży aparatu matematycznego, tylko na chłopską intuicję, to daleko nie zaprowadzi.
  • #18 21526797
    m2606
    Poziom 34  
    Ja tutaj nie widzę problemu w stworzeniu sobie takiego przewodu. Problemem może być zastosowanie takiego a nie innego,ale nie samo zbudowanie go. Można z powodzeniem złożyć coś takiego na pół i skleić albo zgrzać.Nawet zwalcować na gorąco żeby było blizej. Można na koniec skręcić .Ograniczenie jest w chęci ,bo mozliwości są dzisiaj spore.

Przezroczysty przewód płaski z widocznym miedzianym oplotem w środku, przecięty na końcu.
  • #20 21527350
    nick_zajęty
    Poziom 3  
    @m2606 Sęk w tym, że odległość pomiędzy żyłami ma znaczenie.

Dodano po 2 [minuty]:

@JacekCz To nie ma aż takiego znaczenia, po prostu szukam przewodu, który ma mniejszą indukcyjność niż skrętka czy kabel koncentryczny.
    Ja wiem, że to zależy od częstotliwości, no ale jednak podstawowa wartość się liczy.
  • #21 21527372
    m2606
    Poziom 34  
    Może poszukaj w specyfikacji koncentryków do nadajników. Są takie, które mają bardzo dużą średnicę oplotu.
  • #22 21527454
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1618
    Ta dyskusja średnio ma sens, skoro nie wiemy ile to "mała indukcyjność", jakie mają być prądy i napięcia oraz częstotliwość pracy. W dopasowanej falowo linii indukcyjność nie ma znaczenia, bo linia jest dopasowana. 10 uH może być dużo dla 50 Hz albo mało. Zależy.
  • #23 21527516
    nick_zajęty
    Poziom 3  
    Ależ to prosto sprawdzić!
    Skrętka ma 450 nH/m, czyli chodzi o znacznie mniejsze wartości, no 200 nH/m lub mniej.
    Tyle że ja zadałem pytanie, czy można taki szeroki dwużyłowy kabel kupić, gdzie blachy są równoległe do siebie. I tylko ta kwestia mnie interesuje.
  • #25 21527773
    JacekCz
    Poziom 42  
    CosteC napisał:
    Ta dyskusja średnio ma sens, skoro nie wiemy ile to "mała indukcyjność", jakie mają być prądy i napięcia oraz częstotliwość pracy.

Dokładnie

nick_zajęty napisał:
    Tyle że ja zadałem pytanie, czy można taki szeroki dwużyłowy kabel kupić

Bez amperażu, napięcia (czyli parametry izolacji), długości (może wykonać druk ???) - sam się wykluczasz z merytorycznych rad. Choćbyś tupał nogą i piszczał.

Dodano po 2 [minuty]:

nick_zajęty napisał:
    Generalnie odkryłem, że szybkość narastania prądu jest bardzo ostro ograniczana przez tę znikomą indukcję byle kabla.

Z każdym kolejnym twoim postem coraz bardziej wątpię w tą "diagnozę"
  • Pomocny post
    #26 21528037
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    nick_zajęty napisał:
    Skrętka ma 450 nH/m, czyli chodzi o znacznie mniejsze wartości, no 200 nH/m lub mniej.

200 nH/m oznacza dwie taśmy o szerokości przynajmniej 6x większej niż odległość między nimi.
    nick_zajęty napisał:
    Tyle że ja zadałem pytanie, czy można taki szeroki dwużyłowy kabel kupić, gdzie blachy są równoległe do siebie.

Kolega powyżej podał ci rozwiązanie w cenie 3kPLN za niecałe 2m. Producent wie jak użyć blachy i koszulki termokurczliwej, ta wiedza kosztuje :)
    Kojarzę też że jest kilka firm które robią kable na zamówienie (np jak potrzeba różnych średnic w jednym kablu) używają wysokiej jakości elastycznych koszulek termokurczliwych, oni też mogli by taki kabel zrobić
    nick_zajęty napisał:
    I tylko ta kwestia mnie interesuje.
    Jak widzimy XY problem szukamy innego rozwiązania niż odpowiadanie na pytanie zadane w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania handlowej nazwy i dostępności kabli o bardzo niskiej indukcyjności wykonanych z płaskich miedzianych blaszek ułożonych w dwie warstwy oddzielone izolatorem, co ma na celu minimalizację indukcyjności przewodu. Poruszono różne typy przewodów niskoindukcyjnych, takie jak skrętka, linie koplanarne, linie paskowe, kable koncentryczne oraz przewody bifilarne przeciwsobne, które znoszą pola magnetyczne dzięki przeciwnym kierunkom prądu. Zwrócono uwagę, że minimalizacja indukcyjności wiąże się z kompromisem względem pojemności oraz koniecznością dopasowania impedancji w liniach transmisyjnych dla szybkich impulsów. Wskazano, że kable z płaskich blaszek mogą być wykonywane na zamówienie, często z użyciem elastycznych koszulek termokurczliwych, co podnosi ich cenę. Podano przykład komercyjnego produktu (CC390 z Newport) jako potencjalnego rozwiązania. Podkreślono, że bez znajomości parametrów takich jak prąd, napięcie, częstotliwość i długość kabla trudno ocenić przydatność rozwiązania. Wskazano również na narzędzia do obliczania parametrów linii, np. kalkulator biplanarny. Ogólnie, kable o bardzo niskiej indukcyjności z płaskich blaszek są rzadko produkowane masowo i znajdują zastosowanie głównie w badaniach naukowych lub specjalistycznych eksperymentach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA