Czy można zasilić grzałkę 230 V, 1,6 kW z 3F. Czy można to zrealizować poprzez mostek prostowniczy 3F?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamHonsu napisał:Temperatura grzałki określana jest przez wodę w bojlerze.>>21542294 >>21542294 Przy zastosowaniu prostownika 3-pulsowy moc grzałki wzrosła by o 37%. Grzałka jest w bojlerze, czyli kąpiel wodna.
Honsu napisał:Jeżeli falownik może wydać moc 2,16 kW, będzie OK.Posiadam falownik 3f i chciałbym równo obciążać fazy.
CYRUS2 napisał:Temperatura grzałki określana jest przez wodę w bojlerze.
maciej_333 napisał:średnia wartość napięcia wyprostowanego przy obciążeniu rzeczywistym wyniesie ok. 267 V
_jta_ napisał:Moc tracona zależy nie od średniego napięcia, a od średniego kwadratu napięcia.
_jta_ napisał:Dobrze napisałeś.Moc tracona zależy nie od średniego napięcia, a od średniego kwadratu napięcia. A nawet średnie napięcie mi wychodzi około 293 V.
maciej_333 napisał:Natomiast skąd wartość 293 V
djbpm napisał:Wydaje mi się, że grzałka zasilona przez prostownik 3fazowy będzie pobierać moc nadal tylko z 1 fazy. Tej, która w danej chwili ma najwyższe napięcie względem 0. Oczywiście będzie się to przełączać pomiędzy fazami wraz z cyklem 50 Hz, ale obciążona będzie w danej chwili tylko 1 z faz. Obciążenie średnie się rozłoży równomiernie, ale licznik dostawcy energii tego nie uśredni tylko policzy podobną moc pobraną i oddaną jak w konfiguracji z grzałką podłączoną do 1 fazy. Zależy co chcesz osiągnąć. Idealnie to musiałbyś mieć 3 grzałki, lub jakiś prostownik z PFC.
maciej_333 napisał:W danej chwili taki przyrząd zazwyczaj próbkuje wartości chwilowe wszystkich napięć i prądów fazowych. Z tego można obliczyć "moc chwilową" danej fazy i całego odbiornika trójfazowego.
djbpm napisał:Kondensator i cewka mają taką właściwość że naprzemiennie pobierają i oddają energię. Podłącz kondensator i sprawdź czy licznik działa według takiej absurdalnej zasady ale wątpię. Bo licznik mocy czynnej naliczał by wtedy również bierną.Czy wtedy nalicza na dwóch licznikach, na energii oddanej i pobranej, czy to całkuje w ramach okresu, to co do tego nie mam pewności, ale kiedyś jak coś takiego próbowałem ustalić to wyszło mi, że zawsze nalicza na 2 liczniki jako osobno moc oddaną i osobno pobraną. Ale być może pomyliłem się wtedy w obliczeniach.
CYRUS2 napisał:maciej_333 napisał:Oczywiście będzie się to przełączać pomiędzy fazami wraz z cyklem 50 Hz, ale obciążona będzie w danej chwili tylko 1 z faz.
Obciążenie średnie się rozłoży równomiernie.maciej_333 napisał:Uśredni.licznik dostawcy energii tego nie uśredni
Będzie obliczał energię pobraną naprzemian z każdej fazy.maciej_333 napisał:Mocy oddanej nie ma.policzy podobną moc pobraną i oddaną
Diody prostownika nie pozwalają na oddawanie mocy.jarek_lnx napisał:Obecne liczniki naliczają moc bierną.Bo licznik mocy czynnej naliczał by wtedy również bierną.
W wielu taryfach użytkownik płaci za moc bierną.
jarek_lnx napisał:Licznik wie, że na 2 fazach jest energia oddawana, a na jednej pobierana w każdym ułamku okresu 50Hz, i wie, że za ułamek okresu 50 Hz sytuacja się zmieniła na taką, że energia jest oddawana na 2 fazach a pobierana na 1 (czyli bez zmian), a to, że to się dzieje już na innych fazach niż w pierwszym ułamku okresu 50 Hz może nie mieć znaczenia.
Czy wtedy nalicza na dwóch licznikach, na energii oddanej i pobranej, czy to całkuje w ramach okresu, to co do tego nie mam pewności, ale kiedyś jak coś takiego próbowałem ustalić to wyszło mi, że zawsze nalicza na 2 liczniki jako osobno moc oddaną i osobno pobraną. Ale być może pomyliłem się wtedy w obliczeniach.
CYRUS2 napisał:maciej_333 napisał:W układzie z prostownikiem nie ma mocy biernej.Z próbkowania wartości chwilowych da się wyznaczyć moc czynną oddaną i pobraną oraz tak samo bierną.
CYRUS2 napisał:W układzie z prostownikiem nie ma mocy biernej.
maciej_333 napisał:Moc bierna nie może wystąpić.To rozważania ogólne. Zresztą układ pomiarowy jest przed prostownikiem, więc tam zależnie od charakteru obciążenia prostownika moc bierna może wystąpić.
_jta_ napisał:Nie _jta_ nie wystąpi.Hm... nie dla każdego układu prostownika - np. dla prostownika jednopołówkowego z jednej fazy i obciążenia indukcyjnego wystąpi moc bierna mierzalna na połączeniu ze źródlem zasilania.
CYRUS2 napisał:Moc bierna jest wtedy, gdy energia jest oddawana do źródła zasilania.
Prąd w prostowniku płynie tylko w jednym kierunku – tylko do odbiornika.
Wikipedia:PL:Moc bierna napisał:Dla przebiegów niesinusoidalnych (odkształconych) istnieje kilka konkurujących ze sobą definicji mocy biernej
_jta_ napisał:Dioda przewodzi prąd tylko w jednym kierunku. Więc taka sytuacja nie może wystąpić.Przy prostowaniu trójfazowym zawsze któreś napięcie jest dodatnie i z tego płynie prąd
_jta_ napisał:Dioda decyduje o kierunku przepływu energii.energia może przepływać w obie strony