Witam, chciałbym się doradzić w kwestii elektryki w domu w stanie surowym zamkniętym, Jestem na etapie wiercenie otworów pod puszki i ich obsadzanie, nie chciałbym nic ominąć, obejrzałem bardzo dużo filmów na yt w tej tematyce, im bardziej wchodzę w nowoczesne rozwiązania to tym chyba mniej wiem dlatego tu piszę
Proszę mi nie pisać żebym wziął elektryka bo mam dużo wolnego czasu poza pracą więc moge to rozłożyć sam a nie mam 2 lewy rąk. Temat nie będzie mały ale może przyda się innym użytkownikom w przyszłości na co liczę. Projekt to dom Balsamowce 15 Archon.
GARAŻ
Uziemić rozdzielacze wody na dole i na górze (ktoś mi mówił że warto, podczas obiegu wody wytwarza się napięcie, kilak volt ale jednak)
Kabel do fotokomórek brama garażowa (lub to można ominąć, ważniejsze są fotokomórki w bramie przesuwnej w ogrodzeniu)
Gniazdko do silnika bramy na suficie garażu 3x2,5mm2
czujnik zalania z zaworem odcinającym na wejściu wody + tak sam czujnik przy zmywarce w kuchni
Garaż: przycisk do otwierania bramy LUB sam uchwyt ścienny na pilota.
Włączniki schodowe w garażu ?
Siła garaż, już jest.
w garażu gniazdka 120cm – wyżej niż normalnie
Skrętki do rozdzielaczy wody, wystarczą 4x2 żyły, kategorii 6 ? ile ich dać do każdego rozdzielacza? dodam że chciałbym sterować temperaturą na 3 strefy: garaż+kotłownia, parter dom, piętro dom. Nie chcę sterowania a każdym pomieszczeniu z osobna.
Zasilanie kotłownia do rekuperacji, pomp, zmiękczacz itd.
Rekuperacja zasilenie + musi mieć swój bezpiecznik.
Zasilanie kotła lub PC (jeszcze nie wiem czy będzie pompa ciepła czy gaz butla, do pompy 4x5mm2, do kotła 3x2,5mm2?
Z zewnątrz
Gniazdka zewn IP65? Dać z dwa, na tarasie i gdzieś z boku.
W podbitce dać gniazdko do oświetlenia świątecznego i włącznik gdzieś w salonie albo w sieni
Oświetlenie podbitka i nad tarasem
Kable do kamer 4 rogi (pewnie kamery przez PoE więc skrętki kategorii 6 ? i nic więcej ?
Taras gniazdko + oświetlenie
Kinkiety przed garażem i przed drzwiami zewnątrz
Zasilanie do oczyszczalni ścieków i do oświetlenia ogrodu ?? i do podlewania ogrodu ???
PARTER
Kabel pod Klimę (3x2,5 starczy raczej, ale on idzie do jednostki zewnętrznej czy wewn?, wiem że między tymi jednostkami też później musi iść jakiś kabel, skropliny chcę wyprowadzić na zewnątrz, wiem że niektórzy jakieś syfonu w ścianie zabudowują i łączą z kanalizacją w kuchni, jeszcze przewody od klimy tynkują, trochę tego nie kumam, przecież klimę można i po kilku latach dołożyć.
Pod schodami dać gniazdka np do ładowania do odkurzacza i światło oraz gniazdka gdyż pod schodami chcę zrobić taki punkt, nagrywarka z kamer, switch itd.
Przy tv: 6A UFTP kable pod tv lan , Gniazdko antenowe, jakby nie było neta to można oglądać tv z talerza sat, można dać 2 kable jakby ktoś chciał mieć "zeza" na talerzu, gniazdka sieciowe - wiadomo jest wifi ale kabel to zawsze kabel, kilka gniazd pod ps5, soundbar, tuner itd.
Wideomofotn – zasilanie musi mieć + skretka ? (można założyć wideodomofon po skrętce , zasili się po przez zasilanie Poe przez swich???.)
Gniazdka za wiszącym tv wysoko do zasilania, niżej reszta
Kabel od nagrywarki kamer do tv: hdmi, skretka, usb ??
Włączniki 125cm od gotowej podłogi ?? w DE jest 110cm
Gniazdka 30cm ?
Kinkikety salon + przed garażem i przed drzwiami zewnątrz
Schody włączniki krzyżowe i pewnie 4x1,5mm2 ? schodowe też korytarz i salon ?
Rolet zewn przycisk dzwonkowy przy każdym oknie, jakie kable dać do rolet ?
W kuchni gniazda od urządzeń obok w szafkach
Oświetlenie na schodach, bawić sie w zasilacze ukryte pod schodami + oświetlenie lampeczki ledowe co 2- stopnie, czy normlanie kłaść kable 3x1,5 i do tego podpiąc lampki? jeszcze kwestia czujników ruchu, nie wiem czy jest sens się w to bawić jeśli tak to jak to połączyć ?
Kable antenowe tam gidze będą tv+ skrętki
PIĘTRO
Sypialnia nad szafkami gniazda a nie za.
Gniazdko i oświetlenie na strych dać też
STRYCH
Zrobić wentylacje,
Oświetlenie – włącznik na piętrze
Gniazdka dać z dwa
Kable do kamer 4 rogi
Łazienka, pralnia, gniazdka w szafkach i przy lustrze, zasilanie pralka, suszarka.
KUCHNIA OBWODY
Piekarnik – 1 3x2,5
Zmywarka – 1 3x2,5
Lodówka 1 3x2,5
Nad blatem 2x3 lub 2x2 gniazdka dać (ekspres, airfrajer itp.)
Okap 3x2,5
klima,
osobny obwód na siłę w garażu, brama ogrodzenie, brama garaż, PC lub kocioł, kamery+nagrywarka, pralka, suszarka, oświetlenie zewn, oświetlenie strych, gniazdka 5-7 sztuk na 1 obwodzie, oświetlenie 3-4 obwody na cały dom.
Jakies uwagi lub podpowiedzi mile widziane. NIe chciałbym o niczym zapomnieć, dużo już teraz trzeba wiedzieć co gdzie będzie stało w domu albo jakie urządzenia będą.
Pozdrawiam.
Proszę mi nie pisać żebym wziął elektryka bo mam dużo wolnego czasu poza pracą więc moge to rozłożyć sam a nie mam 2 lewy rąk. Temat nie będzie mały ale może przyda się innym użytkownikom w przyszłości na co liczę. Projekt to dom Balsamowce 15 Archon.
GARAŻ
Uziemić rozdzielacze wody na dole i na górze (ktoś mi mówił że warto, podczas obiegu wody wytwarza się napięcie, kilak volt ale jednak)
Kabel do fotokomórek brama garażowa (lub to można ominąć, ważniejsze są fotokomórki w bramie przesuwnej w ogrodzeniu)
Gniazdko do silnika bramy na suficie garażu 3x2,5mm2
czujnik zalania z zaworem odcinającym na wejściu wody + tak sam czujnik przy zmywarce w kuchni
Garaż: przycisk do otwierania bramy LUB sam uchwyt ścienny na pilota.
Włączniki schodowe w garażu ?
Siła garaż, już jest.
w garażu gniazdka 120cm – wyżej niż normalnie
Skrętki do rozdzielaczy wody, wystarczą 4x2 żyły, kategorii 6 ? ile ich dać do każdego rozdzielacza? dodam że chciałbym sterować temperaturą na 3 strefy: garaż+kotłownia, parter dom, piętro dom. Nie chcę sterowania a każdym pomieszczeniu z osobna.
Zasilanie kotłownia do rekuperacji, pomp, zmiękczacz itd.
Rekuperacja zasilenie + musi mieć swój bezpiecznik.
Zasilanie kotła lub PC (jeszcze nie wiem czy będzie pompa ciepła czy gaz butla, do pompy 4x5mm2, do kotła 3x2,5mm2?
Z zewnątrz
Gniazdka zewn IP65? Dać z dwa, na tarasie i gdzieś z boku.
W podbitce dać gniazdko do oświetlenia świątecznego i włącznik gdzieś w salonie albo w sieni
Oświetlenie podbitka i nad tarasem
Kable do kamer 4 rogi (pewnie kamery przez PoE więc skrętki kategorii 6 ? i nic więcej ?
Taras gniazdko + oświetlenie
Kinkiety przed garażem i przed drzwiami zewnątrz
Zasilanie do oczyszczalni ścieków i do oświetlenia ogrodu ?? i do podlewania ogrodu ???
PARTER
Kabel pod Klimę (3x2,5 starczy raczej, ale on idzie do jednostki zewnętrznej czy wewn?, wiem że między tymi jednostkami też później musi iść jakiś kabel, skropliny chcę wyprowadzić na zewnątrz, wiem że niektórzy jakieś syfonu w ścianie zabudowują i łączą z kanalizacją w kuchni, jeszcze przewody od klimy tynkują, trochę tego nie kumam, przecież klimę można i po kilku latach dołożyć.
Pod schodami dać gniazdka np do ładowania do odkurzacza i światło oraz gniazdka gdyż pod schodami chcę zrobić taki punkt, nagrywarka z kamer, switch itd.
Przy tv: 6A UFTP kable pod tv lan , Gniazdko antenowe, jakby nie było neta to można oglądać tv z talerza sat, można dać 2 kable jakby ktoś chciał mieć "zeza" na talerzu, gniazdka sieciowe - wiadomo jest wifi ale kabel to zawsze kabel, kilka gniazd pod ps5, soundbar, tuner itd.
Wideomofotn – zasilanie musi mieć + skretka ? (można założyć wideodomofon po skrętce , zasili się po przez zasilanie Poe przez swich???.)
Gniazdka za wiszącym tv wysoko do zasilania, niżej reszta
Kabel od nagrywarki kamer do tv: hdmi, skretka, usb ??
Włączniki 125cm od gotowej podłogi ?? w DE jest 110cm
Gniazdka 30cm ?
Kinkikety salon + przed garażem i przed drzwiami zewnątrz
Schody włączniki krzyżowe i pewnie 4x1,5mm2 ? schodowe też korytarz i salon ?
Rolet zewn przycisk dzwonkowy przy każdym oknie, jakie kable dać do rolet ?
W kuchni gniazda od urządzeń obok w szafkach
Oświetlenie na schodach, bawić sie w zasilacze ukryte pod schodami + oświetlenie lampeczki ledowe co 2- stopnie, czy normlanie kłaść kable 3x1,5 i do tego podpiąc lampki? jeszcze kwestia czujników ruchu, nie wiem czy jest sens się w to bawić jeśli tak to jak to połączyć ?
Kable antenowe tam gidze będą tv+ skrętki
PIĘTRO
Sypialnia nad szafkami gniazda a nie za.
Gniazdko i oświetlenie na strych dać też
STRYCH
Zrobić wentylacje,
Oświetlenie – włącznik na piętrze
Gniazdka dać z dwa
Kable do kamer 4 rogi
Łazienka, pralnia, gniazdka w szafkach i przy lustrze, zasilanie pralka, suszarka.
KUCHNIA OBWODY
Piekarnik – 1 3x2,5
Zmywarka – 1 3x2,5
Lodówka 1 3x2,5
Nad blatem 2x3 lub 2x2 gniazdka dać (ekspres, airfrajer itp.)
Okap 3x2,5
klima,
osobny obwód na siłę w garażu, brama ogrodzenie, brama garaż, PC lub kocioł, kamery+nagrywarka, pralka, suszarka, oświetlenie zewn, oświetlenie strych, gniazdka 5-7 sztuk na 1 obwodzie, oświetlenie 3-4 obwody na cały dom.
Jakies uwagi lub podpowiedzi mile widziane. NIe chciałbym o niczym zapomnieć, dużo już teraz trzeba wiedzieć co gdzie będzie stało w domu albo jakie urządzenia będą.
Pozdrawiam.