Tyle, na ile zgodzi się inwestor.
Jako początkujący to myślę, że "porywasz się z motyką na słońce", chyba że tylko i wyłącznie jako wykonawca oprzewodowania wg wykonanego projektu.
Napisałeś "W domu jest...". Czy to oznacza, że te instalacje tam już są, czy dopiero mają być?
Jeżeli ich nie ma, a dopiero mają być, to aby ogarnąć taki zakres robót od projektu poprzez montaż i konfigurację, potrzebny jest ogromny zasób wiedzy i bardzo duże doświadczenie.
Będąc początkującym możesz się nieźle utopić i już na samym starcie popłynąć.
Pytanie, jakie jest Twoje doświadczenie? Czy już kiedyś wykonywałeś poszczególne instalacje?
Sam alarm, żeby nabrać praktyki i wszelkich potrzebnych umiejętności, to potrzeba wykonać z kilkanaście instalacji. Na początku będziesz uczył się na własnych błędach i poprawiał to, czego nie wiedziałeś.
Wentylacja i rekuperacja wymaga wykonania projektu i wyliczenia przepływów. Monitoring wymaga wiedzy z zakresu doboru kamer oraz ich konfiguracji. Aby móc wykonać prawidłową taką instalację monitoringu, to trzeba trochę kamer poznać. Jak one się zachowują i w jakich warunkach. Zarówno źle dobrane, jak i źle skonfigurowane kamery, jak i alarm potrafią przysporzyć masę problemów i z tego tytułu szereg reklamacji. Na montażu i konfiguracji spędzisz X czasu, a na reklamacjach i poprawkach 5 razy X czasu. Weźmiesz kasę za X czasu, a w rzeczywistości koszty, jakie poniesiesz, spowodują, że dołożysz do interesu.
Sam Grenton także wymaga sporej wiedzy i wielu prób i testów. Musisz mieć u siebie taki zestaw, aby go testować i praktycznie móc znaleźć błędy, które niewątpliwie popełnisz całą masę, jeżeli jesteś początkującym.
Do tego weź pod uwagę, że klienci zazwyczaj szukają tanio i jeszcze raz taniej. Zlecą Ci robotę, jeżeli przebijesz firmy, które robią to samo od lat i mają w tym duże doświadczenie. Ucząc się dopiero, będziesz ponosił wielokrotnie wyższe koszty wykonania takiej roboty niż te doświadczone firmy.
Jeżeli chodzi o wycenę robocizny, to są do tego specjalne programy kosztorysowe i bazy (np. KNR). Ale na taką bazę i oprogramowanie najpierw trzeba zarobić, bo nie są to tanie rzeczy.
Niestety wyceny wg KNR dla klienta indywidualnego raczej nie przejdą, ponieważ nikt Ci nie zapłaci takich stawek. Stosuje się je natomiast w większych inwestycjach publicznych i dużych korporacjach. Ale tutaj bez zdobycia doświadczenia na niższym poziomie szanse są znikome, aby zrobić interes. Tutaj już wchodzą umowy, terminy i kary umowne za nieterminowe realizacje oraz za niedokończone realizacje. Ponadto przy wykonywaniu takich usług łeb puchnie od przepisów, prawa budowlanego, norm i uprawnień oraz organizowanie nadzoru projektowego i kierowniczego.
Jako początkujący uważaj też na zlecenia jako podwykonawca, bo tutaj wciąż jeszcze jest duża patologia i wiele firm zlecających działa od samego początku z intencją wyrolowania takiego początkującego podwykonawcę.
Do ogarnięcia zatem masz:
Klimatyzacja - co i w jakim zakresie. Tutaj, aby zainstalować klimatyzację, potrzebna jest firma z uprawnieniami F-gazy. Masz takowe?
Jeżeli będzie robić to inna firma, to musisz się dogadać, w jaki sposób będzie odbywać się sterowanie z pozycji Grentona.
Alarm - w oparciu o jaki system?
Monitoring - jakiej firmy i w jakim zakresie? Równie dobrze to mogą być zainstalowane 3 kamery z rejestracją na kartach SD, jak i system z rejestracją na rejestratorze i współpracujący z automatyką budynkową.
Kto będzie dobierał podzespoły oraz kto opracuje projekt automatyki Grenton? Poza tym jaki zakres będzie tejże automatyki?
Równie dobrze może to być tylko obsługa rolet, ale równie dobrze i całe oświetlenie, ogrzewanie, wentylacja, klimatyzacja, współpraca z alarmami i monitoringiem.
O ile w pierwszym przypadku możesz to ogarnąć w jedno popołudnie, o tyle w drugim przypadku przygotowanie, zaprojektowanie, montaż, konfigurowanie i uruchomienie systemu może Ci zająć kilka miesięcy.
Tak więc wycena może być skrajnie różna w zależności od zakresu.
Radzę też uważać na wyceny na takich forach, gdzie tak naprawdę jest znikoma ilość osób, które ogarniają wszystkie te tematy i ich propozycje mogą być całkowicie odklejone od rzeczywistości.
Taki doradca, który się wypowie, będąc profesjonalistą, może zawyżać wycenę lub też może nie znać całego zakresu, za który Ty chcesz się porwać.
Natomiast doradca, który jest inwestorem, będzie swoje propozycje mocno zaniżał, wręcz do absurdalnie niskiego poziomu.
Jedną z takich niewielu osób ogarniających to, o czym piszesz, jestem ja. Podobnie jak Ty podchodziłem ambicjonalnie, zajmując się wszystkim. Zarówno instalacjami elektrycznymi, automatyką, alarmami, monitoringiem, wentylacją, rekuperacją, klimatyzacją, instalacjami wodnymi i grzewczymi. Pomimo już nawet sporego doświadczenia, zawsze miałem problem z doszacowaniem i dobrą wyceną. Nierzadko nie zarobiłem, a tylko się narobiłem.
Obecnie przyjąłem zasadę, że albo zajmuję się projektem i integracją, a wykonanie niech robią inni, albo działam jako wykonawca, ale w ograniczonym zakresie.
Dzięki temu jestem w stanie wykonać szybko i z dobrą wyceną to, czego się podejmuję.