logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa A12XER 1.2 2012 – piszczenie silnika na ciepło, okolice odmy/pokrywy zaworów

Scheep 30 Maj 2025 10:13 978 8
REKLAMA
  • #1 21564555
    Scheep
    Poziom 10  
    Cześć!

Mam problem z wykryciem źródła piszczenia w silniku Opel Corsa A12XER (ecotec 1.2 benzyna, 2012). Może ktoś się już z czymś podobnym spotkał?

Po kolei:

Dźwięk o jakim mowa uchwyciłem na filmach:
    https://youtube.com/shorts/3YwXnvHpl_4?si=m_el_j4GkpG2DFwt
    https://youtube.com/shorts/zBobu3ZccWQ?si=pCuw-_Jm-LuRSzA7

Dźwięk pojawią się najczęściej na rozgrzanym silniku, zimny jest zazwyczaj cichy. Częściej i głośniej na wolnych obrotach lub przy obciążeniu silnika (jazda pod górkę). Częstotliwość występowania dźwięków jest zależna liniowo od obrotów (im wyższe tym częściej występuje pisk) ale wysokość dźwięku się nie zmienia.

Najgłośniej słyszalny jest w okolicy odpowietrznika z membraną i separatorem oleju w pokrywie zaworów (lub jak kto woli okolice 4 cylindra, bliżej strony ssącej).

Akcje weryfikacyjne/naprawcze
    - wymieniłem olej i filtr oleju (GM, 5w30), w oleju brak opiłków)
    - sprawdziłem ciśnienie oleju - 2.5 bara na wolnych, do 4 bar w okolicach 3500 obrotów, dalej trzyma stabilnie te 4).
    - zdjąłem pasek oprzyrządowania by wykluczyć pompę wody, alternator itd - Dźwięk ten sam.
    - brak błędów w komputerze
    - zdjęte sprzęgło (wymiana z innego powodu, ale obecność dźwięku wyklucza resztę układu napędowego)
    - wyczyszczona przepustnica - po wyjęciu wolne obroty zaczęły falować do momentu przyuczenia, ale wczesniej tego efektu nie było)
    - podlany plakiem kolektor dolotowy (przy nieszczelności dźwięk powinien się zmienić - bez zmian)
    - wykręcona sonda lambda s1 (w razie zapchanego wydechu, kata itd liczyłem na zmianę- brak zmian
    - wymieniona uszczelka pokrywy zaworów (w astrach 1.6 podobno czasem piszczała - bez zmian)
    Przy okazji sprawdziłem że w pozycji pracy krzywki rozrządu dotykają dzwigienek napinaczy (na siłę wchodzi listek 0,05). Klawiatura mokra, ale nierównomiernie. Trzeci cylinder ma mniej oleju niz drugi i pierwszy. Po zdjęciu ostatnich dwóch panewek widać wytarcie z góry i wypolerowane powierzchnię po bokach.
    Wyciorem i strzykawką z olejem przeczyściłem odmę z nagaru.
    Kapnąłem też po kropelce w gniazda zaworowe, na krzywki i panewki od boku.
    Po złożeniu i odpaleniu zakopciło na biało przez 5 minut (olej w garach się znaczy) ale pisknięcie wystąpiło dwa razy i zamilkło na dwa dni i 50km. Dziś wróciło (i znowu ciągle).
    Warto przy tym zauważyć że na początku, jakieś dwa tygodnie temu piskało kilka razy i kilka godzin był spokój, czasem nawet potrafiło nie piszczeć 2-3 dni właśnie, więc może to być przypadek.

Ktoś spotkał się z czymś podobnym?
    Poniżej załączam zdjęcia.

Pozdrawiam,
    Adam

Zbliżenie na panewkę wałka rozrządu silnika, na której widoczne są ślady wytarcia i polerowane powierzchnie.
    Zbliżenie na zużytą panewkę silnika z widocznymi śladami wytarcia i przebarwieniami.
    Zdjęcie łańcucha rozrządu silnika Opel Corsa A12XER z widocznymi kołami zmiennych faz rozrządu i elementami głowicy.
    Wałek rozrządu i zawory pod pokrywą zaworów silnika Opel Corsa A12XER, widok na elementy rozrządu.
    Zbliżenie na wałek rozrządu i jego panewki w silniku Opel Corsa A12XER po zdjęciu pokrywy zaworów.
    Głowica silnika Opel Corsa A12XER z widocznym wałkiem rozrządu, pokrywą łożysk oraz elementami układu rozrządu.
    Zbliżenie na głowicę silnika Opel Corsa A12XER z widocznymi wałkami rozrządu i elementami rozrządu, po zdjęciu pokrywy zaworów.
    Zbliżenie na łańcuch rozrządu oraz napinacz w silniku Opel Corsa A12XER z widocznym olejem silnikowym.

Zbliżenie na panewkę wałka rozrządu silnika, na której widoczne są ślady wytarcia i polerowane powierzchnie.

Zbliżenie na zużytą panewkę silnika z widocznymi śladami wytarcia i przebarwieniami.

Zbliżenie na łańcuch rozrządu oraz napinacz w silniku Opel Corsa A12XER z widocznym olejem silnikowym.

Zbliżenie na głowicę silnika Opel Corsa A12XER z widocznymi wałkami rozrządu i elementami rozrządu, po zdjęciu pokrywy zaworów.

Głowica silnika Opel Corsa A12XER z widocznym wałkiem rozrządu, pokrywą łożysk oraz elementami układu rozrządu.

Zbliżenie na wałek rozrządu i jego panewki w silniku Opel Corsa A12XER po zdjęciu pokrywy zaworów.

Wałek rozrządu i zawory pod pokrywą zaworów silnika Opel Corsa A12XER, widok na elementy rozrządu.

Zdjęcie łańcucha rozrządu silnika Opel Corsa A12XER z widocznymi kołami zmiennych faz rozrządu i elementami głowicy.
  • REKLAMA
  • #2 21565006
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 507
    Miałem coś podobnego w Astrze H, uszkodzony był zawór w odmie, w silniku robiło się podciśnienie i zasysało powietrze uszczelniaczami wałków. Sprawdź, czy po odkręceniu korka oleju dźwięk ustaje.
  • #3 21565008
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    W zasadzie w tym nie, ale 1.4 miał problem z odma, a raczej z zaworem. I tak sobie popiskiwał. Do tego była akcja serwisowa na uszczelniacz na wale. Właśnie z powodu hałasu.
  • REKLAMA
  • #4 21565055
    Scheep
    Poziom 10  
    Właśnie z powodu tych zasłyszanych historii wymieniałem pokrywę zaworów i czyściłem odmę - dźwięk się nie zmienił. Jeśli góra byłaby już drożna, nawet jeśli uszczelniacz by puszczał, moim zdaniem powinno być słychać jakąś zmianę.

Poluzowanie korka oleju również nie wycisza dźwięków. Po przytkaniu wlewu oleju ręką, jeśli już, to wyczuwalne jest delikatne nadciśnienie w górnej części silnika.

A w waszym doświadczeniu dźwięk był podobny? Zastanawiam się, czy to bardziej dźwięk obcierania metalu o metal, czy gwiżdżącego powietrza.
  • REKLAMA
  • #5 21565083
    kkknc
    Poziom 43  
    Dziwny pisk nie ocieranie.
  • REKLAMA
  • #6 21568493
    Scheep
    Poziom 10  
    Macie jakieś propozycje dodatkowej diagnostyki do zrobienia we własnym zakresie? Byłem z tym w 3 warsztatach i jak dotąd wszystkie propozycje opierały się na wymianie (i oczywiście opłaceniu) losowych elementów.

Wałki rozrządu, uszczelniacz wałka, uszczelka kolektora, łożysko oporowe. Część z tego jest dość droga, wolałbym mieć bardziej ukierunkowany wektor działania.
  • #7 21569328
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 507
    Kup stetoskop warsztatowy i osłuchuj. Albo nie wiem, może jakiś mikrofon do telefonu, na pewno jest jakaś aplikacja która by pokazywała natężenie dźwięku.
  • #8 21596972
    Scheep
    Poziom 10  
    Jakby kogoś interesowało zakończenie historii, to finalnie pomogła wymiana simmeringu wału korbowego. Prawdopodobnie przytkana odma uszkodziła simmeringi, dlatego sama wymiana pokrywy zaworów nie rozwiązała problemu. Sama wymiana simmeringu prawdopodobnie również doprowadziłaby do jego uszkodzenia w krótkim czasie. Należało wymienić pokrywę pół roku temu, no ale wtedy z kolei nie było objawów ;)
  • #9 21596979
    kkknc
    Poziom 43  
    Czyli już wiesz że ten silnik też to dotyka.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Corsa A12XER 1.2 (2012) pojawił się problem z piszczeniem silnika na rozgrzanym motorze, szczególnie w okolicach odpowietrznika z membraną i separatora oleju w pokrywie zaworów. Dźwięk nasila się przy wolnych obrotach i obciążeniu silnika, a jego częstotliwość rośnie liniowo z obrotami, jednak wysokość tonu pozostaje stała. Wstępne działania obejmowały wymianę oleju i filtra (GM 5W30), sprawdzenie ciśnienia oleju oraz wymianę pokrywy zaworów i czyszczenie odmy, które nie przyniosły efektu. Poluzowanie korka oleju nie wyciszyło dźwięku, a przy zatkaniu wlewu oleju wyczuwalne było delikatne nadciśnienie. Wskazywano na możliwe uszkodzenie zaworu odmy lub uszczelniaczy wałków rozrządu, jednak ostatecznym rozwiązaniem okazała się wymiana simmeringu wału korbowego, prawdopodobnie uszkodzonego przez przytkany układ odmy. Diagnostyka zalecana to osłuchiwanie silnika za pomocą stetoskopu warsztatowego lub mikrofonu z aplikacją do pomiaru natężenia dźwięku. Wymiana losowych elementów bez ukierunkowanej diagnozy była nieskuteczna.
REKLAMA