logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] UNICAL DUA BTN 2000 – regulacja zaworu gazowego, za dużo ppm w spalinach

damianoso95 06 Cze 2025 22:03 189 9
REKLAMA
  • #1 21571798
    damianoso95
    Poziom 2  
    UNICAL DUA BTN 2000 - jak mogę wyregulować zawór gazowy? Mianowicie kominiarz stwierdził, że jest za dużo ppm w wylocie kominowym. Czy mogę jakoś temu zaradzić? Np. zmniejszyć proporcje gazu do powietrza?
  • REKLAMA
  • #2 21572148
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Witam. A jak kominiarz to stwierdził? Wykonał analizę spalin? Skoro tak to przedstaw jakie parametry były na wydruku z analizy. Bo to kluczową kwestia by coś doradzić.
    Pozdrawiam.
  • #3 21572218
    damianoso95
    Poziom 2  
    Tak, kominiarz robił pomiar. 6tys ppm
  • REKLAMA
  • #4 21572572
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Okeeeejjj.. A tak w ogóle to model tego kotła to kocioł typu turbo czy może kondensacyjny?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 21572593
    damianoso95
    Poziom 2  
    Turbo, otwarta komora z wentylatorem
  • #6 21572802
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Wporzadku. Rozumiem że kominiarz dokonywał pomiaru przy zamkniętej komorze spalania (bo tak to się fachowo robi) więc ja osobiście wykonałbym taki sam pomiar po czym kolejny wykonałbym z otwartą komorą tak by kocioł zasysał powietrze do spalania z pomieszczenia. To pozwoli nam wykluczyć na przykład zator w systemie kominowym itd. Ale trzeba to sprawdzić na wstępie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 21572814
    damianoso95
    Poziom 2  
    Dziękuję za informacje i wskazówki. A czy mógłbyś odnieść się do mojego pytania i napisać, czy na zaworze gazowym znajduje się jakaś regulacja dozowania CO2? Wiem, że pod tym żółtym kapturkiem z przodu reguluje się wielkość płomienia, ale to chyba nie to samo. Nie wiem, więc wolę zapytać tutaj.
  • #8 21572873
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Z taką regulacją poradzi sobie bez problemu serwisant z odpowiednią wiedzą i sprzętem. Samemu bez doświadczenia nie radzę grzebać w ustawieniach zespołu gazowego. Być może nie jest tu winna mieszanka gazowo powietrzna a brak odpowiedniej ilości powietrza do spalania lub kocioł ciągnie do spalania spaliny bo może komin się gdzieś rozpiął i stąd tak kosmiczny wynik pomiaru.
    Pozdrawiam.
  • #9 21573400
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Kolego, nie ma czegoś takiego jak kocioł turbo z otwartą komorą i wentylatorem.
    Kocioł turbo to kocioł z wentylatorem i zawsze ma komorę zamkniętą.
    Kocioł z otwartą komorą spalania nie posiada wentylatora.

ppm-y to jest jednostka stężenia wyrażanej w stosunku jednej substancji do drugiej. Są to bardzo małe jednostki, bo 1ppm to jest jedna milionowa.
    Ale co mierzył kominiarz? Poziom dwutlenku węgla, tlenku węgla, tlenków azotu, węglowodorów (niespalonego gazu)? Gdzie on to mierzył? A może stężenie tlenku węgla (czadu) w pomieszczeniu?

Niestety nie znam tego modelu kotła, a znalezienie dokumentacji obecnie jest dość trudne, bo kocioł jest starszego typu.

Aby wyregulować zespół gazowy to musisz mieć analizator spalin oraz wiedzę jak się to wykonuje w określonym modelu kotła i jakie parametry powinien on uzyskać. Samemu tego nie zrobisz. Możesz co najwyżej tak rozregulować kocioł, że nawet może dojść do wybuchu gazu. Dlatego też zaproś serwisanta tej firmy.
  • #10 21615343
    damianoso95
    Poziom 2  
    Regulacja na zaworze gazowym

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulacji zaworu gazowego w kotle UNICAL DUA BTN 2000, w którym kominiarz wykrył zbyt wysokie stężenie ppm w spalinach (6 tys. ppm). Kocioł jest typu turbo z zamkniętą komorą spalania i wentylatorem. Zaleca się wykonanie pomiarów spalin zarówno przy zamkniętej, jak i otwartej komorze spalania, aby wykluczyć problemy z ciągiem kominowym. Regulacja dozoru gazu i powietrza wymaga specjalistycznego sprzętu (analizatora spalin) oraz wiedzy serwisanta, gdyż samodzielna ingerencja może być niebezpieczna i prowadzić do nieprawidłowej pracy lub zagrożenia wybuchem. Wskazano, że problem może wynikać nie tylko z mieszanki gazowo-powietrznej, ale także z niewystarczającej ilości powietrza do spalania lub nieszczelności w systemie kominowym. Nie ma możliwości regulacji CO2 bez odpowiedniego sprzętu i doświadczenia. Dokumentacja techniczna kotła jest trudna do znalezienia ze względu na jego starszy typ.
REKLAMA