logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostownik 6A 2x15V – dlaczego diody są połączone zaporowo w układzie dwupołówkowym?

hhubert1501 08 Cze 2025 21:39 1203 27
REKLAMA
  • #1 21573590
    hhubert1501
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Dlaczego w tym prostowniku diody prostujące są połączone zaporowo?
    Napięcie dwóch skrajnych końców uzwojenia wtórnego AC wynosi około 30 V, czyli 2×15 V. Napięcie po wyprostowaniu wynosi około 13,8 V DC.
    Ja rozumiem, to jest prostownik dwupołówkowy. Możecie mi prosto wytłumaczyć, dlaczego diody są połączone zaporowo i jaka jest różnica między tym połączeniem, a na przykład gdyby był transformator 2×7,5 V i diody w kierunku przewodzenia?
    Nie jestem elektronikiem, ale raczej samoukiem i chcę to zrozumieć. Jest to prostownik 6 A.
    Szukam na Google już miesiąc i uwierzcie, że takiego połączenia nigdzie nie widziałem.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Widok wnętrza prostownika z transformatorem i dwoma diodami prostowniczymi podłączonymi do uzwojenia wtórnego.
  • REKLAMA
  • #2 21573610
    ttoip
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    poszukaj pod takim hasłem: "prostownik dwupołówkowy z dzielonym uzwojeniem transformatora"
    pzdr
  • #3 21573617
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    hhubert1501 napisał:
    dlaczego diody są połączone zaporowo
    Diody są podłączone do transformatora, który daje "prąd" zmienny, a nie stały i nie można mówić, że diody są podłączone "zaporowo".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21573622
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6597
    hhubert1501 napisał:
    Dlaczego w tym prostowniku diody prostujace sa polaczone zaporowo?

Na ich wspólnym punkcie jest minus a na środku uzwojenia (puncie wspólnym uzwojeń) jest plus. Nie jest to połączenie zaporowe. Dioda przewodzi w jedną stronę. Gdyby były podłączone odwrotnie (punkt wspólny koniec z paskami)na na ich wspólnym punkcie byłby plus (tak jest najczęściej ale nie zawsze) a na środku uzwojenia (punkcie wspólnym uzwojeń) byłby minus.
  • #5 21573630
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Taki prostownik to dwa prostowniki jednopołówkowe podłączone do końców uzwojeń dających napięcie w przeciwfazie. Na schemacie masz na uzwojeniach początki oznaczone kropkami. Jedna dioda jest przy końcu z kropką, druga przy końcu bez kropki. Diody przewodzę naprzemiennie, co daje prostowanie dwupołówkowe. Miało to sens gdy diody były bardzo drogie. Obecnie lepiej złożyć mostek prostowniczy a nawet prostownik sterowany z tranzystorami MOSFET - będą mniejsze straty.
    Opis działania prostowników jest w Wikipedii i w podręcznikach do podstaw elektroniki.
    Rysunek z Wikipedii: Link.
  • #7 21573777
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2998
    Schemat elektryczny prostownika B Y(WU) – 71M ZSRR z wyjściami 6V, 12V i amperomierzem.
  • #8 21574286
    hhubert1501
    Poziom 6  
    A co ten rysunek ma wspólnego z moim prostownikiem?
  • REKLAMA
  • #9 21574308
    aksakal
    To pytanie tylko potwierdza, że nie umiesz jeszcze czytać schematów.

Dodano po 7 [minuty]:

W trybie ładowania 6 V używane są 2 diody mostkowe, włączone zaporowo, tak jak w Twoim prostowniku. To odpowiedź na to, że nie znalazłeś takich schematów.
  • #10 21574390
    hhubert1501
    Poziom 6  
    Wojtek M napisał:
    hhubert1501 napisał:
    Dlaczego diody są połączone zaporowo?
    Diody są podłączone do transformatora, który daje "prąd" zmienny, a nie stały i nie można mówić, że diody są podłączone "zaporowo".

Dziękuję za uwagę. Masz rację, ale napisałem tak, ponieważ chodzi mi o sposób, w jaki są przylutowane. Teraz będę pisał, że "paskiem do transformatora lub paskiem od transformatora", ok?
  • #11 21574409
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    hhubert1501 napisał:
    napisałem tak ponieważ chodzi mi sposób w jaki są przylutowane. Teraz będę pisał że, "paskiem do transformatora lub paskiem od transformatora" ok
    Wyjaśnienie Masz we wpisie #4 Kolegi DiZMar.
  • #12 21574414
    aksakal
    Nie używaj swoich wynalazków w oznaczaniu elementów , używaj ogólnie przyjętej międzynarodowej symboliki, w przeciwnym razie staniesz przedmiotem kpin
    Schematyczny symbol diody z oznaczeniem A – anoda i K – katoda oraz ich podpisami.
  • #13 21574418
    hhubert1501
    Poziom 6  
    DiZMar napisał:
    hhubert1501 napisał:
    Dlaczego w tym prostowniku diody prostujące są połączone zaporowo?

Na ich wspólnym punkcie jest minus, a na środku uzwojenia (punkcie wspólnym uzwojeń) jest plus. Nie jest to połączenie zaporowe. Dioda przewodzi w jedną stronę. Gdyby były podłączone odwrotnie (punkt wspólny koniec z paskami), na ich wspólnym punkcie byłby plus (tak jest najczęściej, ale nie zawsze), a na środku uzwojenia (punkcie wspólnym uzwojeń) byłby minus.

Ty, kolego, chyba wiesz, o co mi chodzi.
    To teraz, jak ja to rozumiem.
    Jest to transformator 30 V z odczepem środkowym. Połączenie diod jak na zdjęciu jest połączeniem uzwojeń wtórnych równolegle, napięcie zostaje z jednego odczepu, a sumuje się prąd i kierunek napięcia biegnie od środka " " do zewnętrznych odczepów "-".
    Jeżeli podłączę diody odwrotnie, czyli "kreska od transformatora", prostownik traktuje to jak połączenie uzwojeń szeregowe, sumuje się napięcie, a prąd zostaje tak jakby z jednego uzwojenia i kierunek napięcia płynie wtedy od zewnątrz "-" do środka " ". Tak jak napisałeś, takie rozwiązanie jest częściej spotykane i wszystkie opisy i rysunki na Google odnoszą się właśnie do tego rozwiązania.
    A wiesz może, jaka jest różnica między tymi połączeniami? Chodzi mi o wydajność, bezpieczeństwo, spadki lub wahania napięć?

Dodano po 1 [minucie]:

aksakal napisał:
    Nie używaj swoich wynalazków w oznaczaniu elementów, używaj ogólnie przyjętej międzynarodowej symboliki, w przeciwnym razie staniesz przedmiotem kpin
    Schematyczny symbol diody z oznaczeniem A – anoda i K – katoda oraz ich podpisami.

Kolego "aksakal", zaczynasz mnie obrażać i jesteś sarkastyczny. Nie przyjąłeś obiektywnie mojego pytania, jeżeli wiesz, czym jest obiektywizm. Chłopaki chcą mi pomóc, a ty chcesz być "fajny" i chcesz zaistnieć. Nie tędy droga. Ja wiem, że masz ogromną wiedzę. Dużo większą niż ja. I szacunek dla ciebie. Pewnie do naprawy gniazdka w ścianie podchodzisz z laptopem i pomocą "AI", a za naprawę zażądasz wdzięczności, jakbyś wynalazł inną odmianę "ognia".
    Proszę cię, żebyś nie uczestniczył w tym poście.
  • #14 21574478
    aksakal
    Jeśli uważasz moje słowa za obrazę . to przepraszam. Ale w moich słowach nie widzę powodu do urazy.Za błędną terminologię możesz otrzymać nie tylko kpiny kolegów , ale także negatywną uwagę od moderatora.
    Dwa schematy prostownika mostkowego z transformatorem 12V i kondensatorem, pokazujące różne układy biegunowości.
  • #15 21574488
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    hhubert1501 napisał:
    To teraz jak ja to rozumiem.
    Jest to transformator 30v z odczepem srodkowym. Polaczenie diod jak na zdjeciu jest polaczeniem uzwojen wtornych rownolegle, napiecie zostaje z jednego odczepu, a sumuje sie prad i kierunek napiecia biegnie od srodka "+" do zewnetrznych odczepow "-".
    Jezeli podlacze diody odwrotnie, czyli "kreska od transformatora" prostownik traktuje to jak polaczenie uzwojen szeregowe, sumuje sie napiecie, a prad zostaje tak jakby z jednego uzwojenia i kierunek napiecia plynie wtedy od zewnatrz "-"

Same bzdury, ale trudno, i tak bywa. Niezależnie od polaryzacji diod, zasada działania prostownika pozostaje taka sama.
  • #16 21574531
    hhubert1501
    Poziom 6  
    Rozumiem. Tylko dlaczego w takim połączeniu diod jak na foto jest napięcie około 13,8 V, a jak odwrócę diody, bo tak sprawdzałem, jest około 28,8 V?
  • Pomocny post
    #17 21574543
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6597
    hhubert1501 napisał:
    Rozumiem. Tylko dlaczego w takim połączeniu diod jak na foto jest napięcie około 13,8 V, a jak odwrócę diody, bo tak sprawdzałem, jest około 28,8 V?

Niemożliwe. Oprócz zamiany kierunków diod coś jeszcze zmieniasz.
  • #18 21574550
    hhubert1501
    Poziom 6  
    Właśnie to jest dziwne. Diody są sprawne, bo sprawdzałem. Dlatego jest ten temat, ponieważ nigdzie nie mogę tego znaleźć. Już myślałem, że ten bezpiecznik resetowalny coś robi, ale nie. A możliwe, że coś jest źle porobione w uzwojeniu wtórnym?

Aż jeszcze raz, na spokojnie wszystko posprawdzam. Bo może faktycznie coś robię źle i tego nie zauważam.
  • #19 21574571
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Gdzie idzie biały podwójny przewód wpięty na uzwojeniu wtórnym? Do amperomierza?
  • #20 21574577
    hhubert1501
    Poziom 6  
    Do diody led, tyko kontrolka wlaczenia do sieci. Tu nie ma amperomierza ani woltomierza. Czysty prostownik.
  • #21 21574582
    aksakal
    Jakiego multimetru używasz do pomiaru - cyfrowego czy analogowego?
  • #22 21574624
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    hhubert1501 napisał:
    Tylko dlaczego w takim połączeniu diod jak na foto jest napięcie około 13,8 V, a jak odwrócę diody, bo tak sprawdzałem, jest około 28,8 V?

Czyli dużo jeszcze pozostało nam do uczenia się aby sprostać poczynaniom kolegi. A przypadkiem nie jest to pomiar zsumowanego napięcia zasilacza i akumulatora?
  • #23 21574692
    hhubert1501
    Poziom 6  
    aksakal napisał:
    Jakiego multimetru używasz do pomiaru - cyfrowego czy analogowego?

Cyfrowy
  • #24 21574975
    aksakal
    Jeśli na wyjściu prostownika nie ma kondensatora filtrującego lub podłączonego akumulatora , napięcie ma postać impulsów o częstotliwości 100 Hz, które nie wszystkie multimetry cyfrowe w trybie pomiaru napięcia stałego mogą poprawnie zmierzyć.
  • #25 21575062
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    hhubert1501 napisał:
    Kolego "aksakal" zaczynasz mnie obrazac i jestes sarkastyczny. Nie przyjales obiektywnie mojego pytania, jezeli wiesz czym jest obiektywizm.

Prawda o sobie nie jest i nie powinna być powodem obrażania się na nią.
    Sarkazm jest sposobem wypowiedzi ukazujący coś niewłasciwego w dyskutancie, ale też nie jest powodem do obrażania się.
    Poza tym; w tym jednym zdaniu wykonałaś prostą, chamską wycieczką w kierunku kol.@aksakal, pomawiając go o brak obiektywizmu.
    Chcesz dalszego tłumaczenia twojego zachowania się w tych kilku wypowiedziach?

A mogłeś po prostu skończyć pisanie po poście #4 kol@DiZMar i zacząć lekturę o prostownikach, zasilaczach, ładowarkach.
    To, co prezentujesz jest jaskrawym, wręcz książkowym przykładem postawy roszczeniowej.
    Pamiętaj, ze z faktami się nie dyskutuje.
  • #26 21575109
    hhubert1501
    Poziom 6  
    Nie rozwiązałem problemu. Komentarze niektórych nie są związane z moim problemem. Zaśmiecają to forum, a ich wypowiedzi oraz brak pokory są dla mnie mało dojrzałe. Wiele razy widziałem podobne sytuacje na elektroda.pl. Aż się nie chce tego czytać. Przepraszam i dziękuję.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #27 21598054
    hhubert1501
    Poziom 6  
    Witam ponownie.
    Chcę was bardzo przeprosić za moje zachowanie, za moją krytykę. Chcieliście mi pomóc, dać wskazówki, każdy na swój sposób. A to ja nie zachowałem pokory i szacunku wobec was. Wyciągam teraz wnioski i naukę z tego tematu. Odnośnie waszej wiedzy i mojego zachowania.
    Jeszcze raz przepraszam i bardzo dziękuję.
    Hubert.
  • REKLAMA
  • #28 21598240
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    hhubert1501 napisał:
    Chcę was bardzo przeprosić

Chcesz to już coś. Spróbuj pójść dalej. Rozumem, że urządzenie nie skorzystało na tej zabawie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostownika dwupołówkowego 6 A z uzwojeniem wtórnym transformatora 2×15 V (z odczepem środkowym) i pytania, dlaczego diody prostownicze są połączone w sposób, który autor określa jako "zaporowy". Wyjaśniono, że diody w takim układzie nie są połączone zaporowo, lecz każda przewodzi w odpowiednim półokresie napięcia przemiennego z uzwojeń wtórnych transformatora, które są w przeciwfazie. Prostownik dwupołówkowy działa dzięki dwóm prostownikom jednopołówkowym połączonym równolegle do końców uzwojeń z odczepem środkowym, co umożliwia prostowanie obu półokresów napięcia. Różnica w napięciu wyjściowym przy odwróceniu polaryzacji diod wynika prawdopodobnie z błędów w pomiarze lub w połączeniu uzwojeń wtórnych, a nie z samego układu diod. Wskazano, że pomiary napięcia DC bez kondensatora filtrującego mogą być nieprecyzyjne przy użyciu multimetrów cyfrowych ze względu na charakter impulsowy napięcia prostowanego. Zalecane jest stosowanie standardowej symboliki i terminologii oraz lektura materiałów edukacyjnych o prostownikach dwupołówkowych i mostkowych. Wspomniano, że obecnie częściej stosuje się mostki prostownicze lub prostowniki sterowane tranzystorami MOSFET dla lepszej efektywności i mniejszych strat.
REKLAMA