logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zintegrować Qlima Monoblock AC WBR1 z OpenBeken jako Home Assistant Climate Entity?

Wara125 13 Lip 2025 19:50 1839 10
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21605793
    Wara125
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,

Udało mi się sflashować mój klimatyzator Qlima Monoblock (model z Tuya JWBR2S i układem Wi-Fi WBR1) za pomocą OpenBeken (oprogramowanie układowe OpenRTL87X0C). Po flashowaniu udało mi się uruchomić wszystko przy użyciu następujących parametrów Tasmota, które znalazłem tutaj:
    https://templates.blakadder.com/electriq_IQOOL-SMART12HP.html .

Co działa do tej pory:
    Ustawiłem klimatyzator na różne tryby, takie jak chłodzenie, suszenie, tylko wentylator i ogrzewanie, i skonfigurowałem je jako prędkości wentylatora w pliku autoexec.bat.
    Integracja z Home Assistant działa poprzez MPPT (MQTT) i mogę sterować urządzeniem za pomocą poleceń MQTT.
    Jednak elementy sterujące działają jako indywidualne przełączniki (chłodzenie, ogrzewanie, wentylator itp.), a funkcje skonfigurowałem jako polecenia prędkości wentylatora w pliku autoexec.bat.

Problem: .
    Próbuję zintegrować klimatyzator z Home Assistant jako jednostkę Climate. Obecnie ręcznie utworzyłem jednostkę klimatyczną MQTT, która wysyła różne ładunki do sterowania klimatyzacją, ale działa tylko częściowo. W szczególności:
    Nie można włączyć/wyłączyć klimatyzacji z Home Assistant.
    AC działa tylko jako pilot zdalnego sterowania (aktualizacje stanu z fizycznego pilota nie są odzwierciedlane na karcie Home Assistant Climate).
    Nie ma informacji zwrotnej z AC, gdy ustawienia są zmieniane za pomocą fizycznego pilota (status w Home Assistant nie aktualizuje się, gdy zmieniam coś lokalnie).

Moje pytanie: .
    Czy możliwe jest utworzenie bezpośredniego podmiotu Climate z pliku autoexec.bat OpenBeken bez konieczności ręcznego konfigurowania go w Home Assistant? Czy można to zrobić, wysyłając odpowiednie ładunki MQTT bezpośrednio z autoexec.bat do Home Assistant, aby umożliwić:
    Kontrolę stanu włączenia/wyłączenia AC?
    Informacje zwrotne do Home Assistant, gdy zmiany są wprowadzane fizycznie (np. zdalnie)?
    Zdaję sobie sprawę, że tworzenie niestandardowej integracji MQTT lub korzystanie z platformy klimatycznej w Home Assistant może być odpowiedzią, ale chciałem sprawdzić, czy można to uprościć bezpośrednio z oprogramowania układowego OpenBeken. Czy ktoś zrobił coś podobnego lub czy ktoś ma sugestie, jak mogę to zrobić?

Z góry dzięki!

startDriver TuyaMCU
    tuyaMcu_defWiFiState 4

setChannelType 1 Toggle

setChannelType 2 temperature
    setChannelType 3 temperature

setChannelType 4 ACmode
    setChannelType 5 LowMidHigh

setChannelType 6 Toggle
    setChannelType 7 Toggle

linkTuyaMCUOutputToChannel 1 bool 1

linkTuyaMCUOutputToChannel 2 int 2
    linkTuyaMCUOutputToChannel 3 int 3

linkTuyaMCUOutputToChannel 4 enum 4
    linkTuyaMCUOutputToChannel 5 enum 5

linkTuyaMCUOutputToChannel 101 bool 6
    linkTuyaMCUOutputToChannel 104 bool 7

mqtt:
      - climate:
          name: AIRCO
          optimistic: false
          modes:
            - "off"
            - "cool"
            - "fan_only"
            - "dry"
            - "heat"
          fan_modes:
            - "low"
            - "medium"
            - "high"
          power_command_topic: "AIRCO/1/set"
          power_command_template: >-
            {% set values = { 'off':'0', 'on':'1'} %}
            {{ values[value] if value in values.keys() else '0' }}
          mode_command_topic: "AIRCO/4/set"
          mode_command_template: >-
            {% set values = { 'cool':'0', 'fan_only':'1',  'dry':'2', 'heat':'3'} %}
          temperature_command_topic: "AIRCO/2/set"
          fan_mode_command_topic: "AIRCO/5/set"
          fan_mode_command_template: >-
            {% set values = { 'low':'0', 'medium':'1',  'high':'2'} %}
          swing_mode_command_topic: "AIRCO/7/set"
          swing_mode_command_template: >-
            {% set values = { 'off':'0', 'on':'1'} %}
          precision: 1.0
          min_temp: 10
          max_temp: 25
          retain: true
          qos: 0

AI: Kiedy zmieniasz ustawienia na AC za pomocą fizycznego pilota, czy widzisz jakieś komunikaty MQTT lub aktualizacje stanu publikowane przez OpenBeken (na przykład w tematach statusu lub telemetrii)? Jeśli tak, czy mógłbyś podzielić się przykładami tych wiadomości?
    Tak, zmiany stanu są przekazywane w normalnych indywidualnych jednostkach, ale wyświetlane jako prędkości wentylatorów, ponieważ był to jedyny sposób, aby to zadziałało w autoexec.bat
    AI: Czy wiesz, czy protokół TuyaMCU w konkretnym modelu AC i oprogramowaniu OpenBeken obsługuje raportowanie zmian stanu (takich jak moc, tryb, temperatura) z powrotem do kontrolera po zmianie lokalnie, czy jest to ściśle jednokierunkowa kontrola z MQTT do urządzenia?
    Tak, temperatury i wszystko ładnie wyświetla się na stronie OBK
  • REKLAMA
  • #2 21605864
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12622
    Co za zbieg okoliczności, ostatnio zastanawiałem się nad dodaniem jednostek klimatycznych do HA! Zrobiłem już podobne przemyślenia dla tego tematu:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4119999.html
    Jednak w twoim przypadku wygląda na to, że twoje urządzenie korzysta z TuyaMCU, prawda? I masz już mniej więcej rozgryzione dpID i potrzebujesz tylko możliwości przesłania ich do HA?

Widzę.... Myślę, że z przyjemnością dodam to dla ciebie, właściwie szukałem kogoś z AC, kto pomoże mi to przetestować.

Dla jasności, zanim zacznę, czy możesz podać nieco więcej informacji na temat pliku autoexec.bat? Która temperatura jest docelowa, która jest aktualna itp. Który przełącznik co robi? Czy urządzenie jest w pełni funkcjonalne w OBK? Myślę, że możemy uzyskać pełną funkcjonalność w OBK, a następnie dodam HA Discovery. Jak to brzmi?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21605899
    Wara125
    Poziom 2  
    Wow, to fantastycznie! Naprawdę cieszę się, że chcesz dodać jednostki klimatyczne do Home Assistant i chętnie pomogę w testowaniu. Tak, moje urządzenie korzysta z TuyaMCU, a ja już rozgryzłem większość dpID dla różnych funkcji. To, z czym się teraz zmagam, to prawidłowe zintegrowanie wszystkiego z Home Assistant, a konkretnie sprawienie, by działał jako jednostka klimatyczna.

Aby wyjaśnić twoje pytania:
    Wszystkie dpID:
    dpID1: Boolean Toggle AC on/off
    dpID2: Ustawiona temperatura całkowita
    dpID3: Rzeczywista temperatura całkowita
    dpID4: Ustawienie trybu Enum. 0=chłodzenie 1=tylko wentylator 2=sucho 3=ciepło
    dpID5: enum Prędkość wentylatora. 0=niska 1=średnia 2=wysoka
    dpID19: Enum ustawia jednostkę temperatury C lub F. (0 C/1 F.)
    dpID101: Boolean Tryb cichy. 0= wyłączony 1= włączony
    dpID104: Tryb Boolean Swing. 0= wył. 1= wł.

Tryby: Ustawiłem tryby takie jak chłodzenie, suszenie, wentylator, ogrzewanie poprzez ustawienia prędkości wentylatora w pliku autoexec.bat przy użyciu ustawienia (Off)LowMedHigh, jak widać w moim pliku autoexec.bat.

Pełna funkcjonalność w OBK: Tak, urządzenie jest w pełni funkcjonalne w OpenBeken (OBK), a moim celem jest, aby cały klimatyzator działał jako pojedyncza jednostka klimatyczna w Home Assistant, dzięki czemu mogę kontrolować stan włączenia / wyłączenia, temperaturę i tryb (chłodzenie, ogrzewanie, wentylator) z jednego miejsca, z odpowiednią informacją zwrotną do interfejsu.
    Wszystkie poszczególne elementy sterujące MQTT są funkcjonalne, ale szukam sposobu na połączenie ich w jedną zintegrowaną całość, która łączy wszystko w celu łatwiejszego sterowania.

Jak zintegrować Qlima Monoblock AC WBR1 z OpenBeken jako Home Assistant Climate Entity?

W rzeczywistości to urządzenie jest produktem white label, co oznacza, że jest sprzedawane pod kilkoma różnymi markami. Niektóre z marek sprzedających to samo urządzenie to Qlima, electriQ, Trotec, AirExchange, Profile, Maxxhome i Fintek.
    Urządzenia te są zwykle określane jako klimatyzatory monoblokowe lub naścienne.
    Pomyślałem, że może to być pomocny kontekst na wypadek, gdybyś szukał oprogramowania układowego dla podobnych urządzeń.

Daj mi znać, jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji z mojej strony.
  • REKLAMA
  • #4 21605952
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 893
    dzięki za niestandardowy odczyt sekcji konfiguracji Tuya od 0x1D5000. Wciąż była w takcie.

Z tego możemy uzyskać
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Dodano po 13 [minutach]: .

jeśli ten obrazek/nazwa jest poprawna

to uważam, że pełna lista dpID to
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #5 21605964
    Wara125
    Poziom 2  
    Rzeczywisty model to:
    Qlima Monoblock 229 PTC.

Funkcja elementu grzejnego PTC działa tylko przez IR lub sterowanie lokalne, gdzieś czytałem.
  • Pomocny post
    #6 21607906
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Zacząłem wrapper AC dla TuyaMCU. Nie jest to trudne, ale czasochłonne. Nie jest gotowy do testów, ale jeśli chcesz, możesz zobaczyć kod tutaj:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/pull/1720
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21607997
    Wara125
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki za pracę nad AC na TuyaMCU! Naprawdę doceniam czas i wysiłek, jaki w to wkładasz. Z niecierpliwością czekam na przetestowanie go, gdy będzie gotowy.
    Daj mi znać, jeśli potrzebujesz opinii lub pomocy podczas tego procesu!
  • #8 21607998
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Oczywiście, później poproszę o testy, ale większość testów zostanie przeprowadzona po mojej stronie, w symulatorze Windows. Chodzi o to, że HA oczekuje zakodowanych wartości i prawdopodobnie będę musiał mapować je ręcznie lub dodać nowe typy kanałów...

Dodano po 1 [min]: .

Btw co to jest?

setChannelType 4 ACmode

Nie mamy jeszcze takiego typu kanału, prawda? Myślę, że muszę taki dodać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21608010
    Wara125
    Poziom 2  
    Możesz to zignorować. To oczywiście nie działa. Ustawiłem to teraz na OffLowMediumHigh.
    Musi wysłać ładunek od 0 do 3 dla każdego trybu. Gdzieś czytałem o ACmode w innej konfiguracji sterownika, więc w pewnym momencie spróbowałem.
  • #10 21608018
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Nie, nie, to jest naprawdę przydatne. Będzie działał jak pomost między TuyaMCU i HA. Dodam taki typ kanału później i odpowiem tutaj.

Zasadniczo musimy pokryć te dpID typami kanałów, a później przekażę je do HA
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 21623970
    Wara125
    Poziom 2  
    Mam nadzieję, że masz się dobrze! Całkowicie rozumiem, że jest to czasochłonne zadanie, ale chciałem tylko uprzejmie sprawdzić i zapytać, czy pojawiły się jakieś nowe wydarzenia od ostatniej aktualizacji?

Bez żadnej presji, po prostu jestem ciekawy i bardzo doceniam pracę, którą wykonujesz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy integracji klimatyzatora Qlima Monoblock (model z Tuya JWBR2S i modułem Wi-Fi WBR1) z oprogramowaniem OpenBeken (OpenRTL87X0C) oraz jego integracji jako jednostki Climate w Home Assistant (HA). Urządzenie zostało zflashowane OpenBeken, działa z wykorzystaniem protokołu MQTT i Tasmota, jednak sterowanie jest obecnie realizowane przez indywidualne przełączniki, a nie jako jedna spójna jednostka klimatyczna. Użytkownik rozgryzł dpID dla kluczowych funkcji (włączanie/wyłączanie, temperatura zadana i aktualna, tryby pracy, prędkość wentylatora, jednostka temperatury, tryb cichy, swing) i skonfigurował tryby klimatyzatora w pliku autoexec.bat. W odpowiedzi zaproponowano rozwój wrappera AC dla TuyaMCU w OpenBeken, który umożliwi mapowanie dpID na typy kanałów kompatybilne z HA, w tym planowane dodanie nowego typu kanału ACmode. Prace nad integracją są w toku, z testami prowadzonymi głównie po stronie dewelopera, a użytkownik deklaruje chęć współpracy przy testach. Model klimatyzatora to Qlima Monoblock 229 PTC, z elementem grzejnym PTC sterowanym lokalnie lub przez IR. Dyskusja obejmuje także szczegóły techniczne dotyczące konfiguracji TuyaMCU i protokołu komunikacji, a także wyzwania związane z pełną integracją urządzenia jako encji klimatycznej w Home Assistant.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA