Witam wszystkich,
Udało mi się sflashować mój klimatyzator Qlima Monoblock (model z Tuya JWBR2S i układem Wi-Fi WBR1) za pomocą OpenBeken (oprogramowanie układowe OpenRTL87X0C). Po flashowaniu udało mi się uruchomić wszystko przy użyciu następujących parametrów Tasmota, które znalazłem tutaj:
https://templates.blakadder.com/electriq_IQOOL-SMART12HP.html .
Co działa do tej pory:
Ustawiłem klimatyzator na różne tryby, takie jak chłodzenie, suszenie, tylko wentylator i ogrzewanie, i skonfigurowałem je jako prędkości wentylatora w pliku autoexec.bat.
Integracja z Home Assistant działa poprzez MPPT (MQTT) i mogę sterować urządzeniem za pomocą poleceń MQTT.
Jednak elementy sterujące działają jako indywidualne przełączniki (chłodzenie, ogrzewanie, wentylator itp.), a funkcje skonfigurowałem jako polecenia prędkości wentylatora w pliku autoexec.bat.
Problem: .
Próbuję zintegrować klimatyzator z Home Assistant jako jednostkę Climate. Obecnie ręcznie utworzyłem jednostkę klimatyczną MQTT, która wysyła różne ładunki do sterowania klimatyzacją, ale działa tylko częściowo. W szczególności:
Nie można włączyć/wyłączyć klimatyzacji z Home Assistant.
AC działa tylko jako pilot zdalnego sterowania (aktualizacje stanu z fizycznego pilota nie są odzwierciedlane na karcie Home Assistant Climate).
Nie ma informacji zwrotnej z AC, gdy ustawienia są zmieniane za pomocą fizycznego pilota (status w Home Assistant nie aktualizuje się, gdy zmieniam coś lokalnie).
Moje pytanie: .
Czy możliwe jest utworzenie bezpośredniego podmiotu Climate z pliku autoexec.bat OpenBeken bez konieczności ręcznego konfigurowania go w Home Assistant? Czy można to zrobić, wysyłając odpowiednie ładunki MQTT bezpośrednio z autoexec.bat do Home Assistant, aby umożliwić:
Kontrolę stanu włączenia/wyłączenia AC?
Informacje zwrotne do Home Assistant, gdy zmiany są wprowadzane fizycznie (np. zdalnie)?
Zdaję sobie sprawę, że tworzenie niestandardowej integracji MQTT lub korzystanie z platformy klimatycznej w Home Assistant może być odpowiedzią, ale chciałem sprawdzić, czy można to uprościć bezpośrednio z oprogramowania układowego OpenBeken. Czy ktoś zrobił coś podobnego lub czy ktoś ma sugestie, jak mogę to zrobić?
Z góry dzięki!
AI: Kiedy zmieniasz ustawienia na AC za pomocą fizycznego pilota, czy widzisz jakieś komunikaty MQTT lub aktualizacje stanu publikowane przez OpenBeken (na przykład w tematach statusu lub telemetrii)? Jeśli tak, czy mógłbyś podzielić się przykładami tych wiadomości?
Tak, zmiany stanu są przekazywane w normalnych indywidualnych jednostkach, ale wyświetlane jako prędkości wentylatorów, ponieważ był to jedyny sposób, aby to zadziałało w autoexec.bat
AI: Czy wiesz, czy protokół TuyaMCU w konkretnym modelu AC i oprogramowaniu OpenBeken obsługuje raportowanie zmian stanu (takich jak moc, tryb, temperatura) z powrotem do kontrolera po zmianie lokalnie, czy jest to ściśle jednokierunkowa kontrola z MQTT do urządzenia?
Tak, temperatury i wszystko ładnie wyświetla się na stronie OBK
Udało mi się sflashować mój klimatyzator Qlima Monoblock (model z Tuya JWBR2S i układem Wi-Fi WBR1) za pomocą OpenBeken (oprogramowanie układowe OpenRTL87X0C). Po flashowaniu udało mi się uruchomić wszystko przy użyciu następujących parametrów Tasmota, które znalazłem tutaj:
https://templates.blakadder.com/electriq_IQOOL-SMART12HP.html .
Co działa do tej pory:
Ustawiłem klimatyzator na różne tryby, takie jak chłodzenie, suszenie, tylko wentylator i ogrzewanie, i skonfigurowałem je jako prędkości wentylatora w pliku autoexec.bat.
Integracja z Home Assistant działa poprzez MPPT (MQTT) i mogę sterować urządzeniem za pomocą poleceń MQTT.
Jednak elementy sterujące działają jako indywidualne przełączniki (chłodzenie, ogrzewanie, wentylator itp.), a funkcje skonfigurowałem jako polecenia prędkości wentylatora w pliku autoexec.bat.
Problem: .
Próbuję zintegrować klimatyzator z Home Assistant jako jednostkę Climate. Obecnie ręcznie utworzyłem jednostkę klimatyczną MQTT, która wysyła różne ładunki do sterowania klimatyzacją, ale działa tylko częściowo. W szczególności:
Nie można włączyć/wyłączyć klimatyzacji z Home Assistant.
AC działa tylko jako pilot zdalnego sterowania (aktualizacje stanu z fizycznego pilota nie są odzwierciedlane na karcie Home Assistant Climate).
Nie ma informacji zwrotnej z AC, gdy ustawienia są zmieniane za pomocą fizycznego pilota (status w Home Assistant nie aktualizuje się, gdy zmieniam coś lokalnie).
Moje pytanie: .
Czy możliwe jest utworzenie bezpośredniego podmiotu Climate z pliku autoexec.bat OpenBeken bez konieczności ręcznego konfigurowania go w Home Assistant? Czy można to zrobić, wysyłając odpowiednie ładunki MQTT bezpośrednio z autoexec.bat do Home Assistant, aby umożliwić:
Kontrolę stanu włączenia/wyłączenia AC?
Informacje zwrotne do Home Assistant, gdy zmiany są wprowadzane fizycznie (np. zdalnie)?
Zdaję sobie sprawę, że tworzenie niestandardowej integracji MQTT lub korzystanie z platformy klimatycznej w Home Assistant może być odpowiedzią, ale chciałem sprawdzić, czy można to uprościć bezpośrednio z oprogramowania układowego OpenBeken. Czy ktoś zrobił coś podobnego lub czy ktoś ma sugestie, jak mogę to zrobić?
Z góry dzięki!
startDriver TuyaMCU
tuyaMcu_defWiFiState 4
setChannelType 1 Toggle
setChannelType 2 temperature
setChannelType 3 temperature
setChannelType 4 ACmode
setChannelType 5 LowMidHigh
setChannelType 6 Toggle
setChannelType 7 Toggle
linkTuyaMCUOutputToChannel 1 bool 1
linkTuyaMCUOutputToChannel 2 int 2
linkTuyaMCUOutputToChannel 3 int 3
linkTuyaMCUOutputToChannel 4 enum 4
linkTuyaMCUOutputToChannel 5 enum 5
linkTuyaMCUOutputToChannel 101 bool 6
linkTuyaMCUOutputToChannel 104 bool 7mqtt:
- climate:
name: AIRCO
optimistic: false
modes:
- "off"
- "cool"
- "fan_only"
- "dry"
- "heat"
fan_modes:
- "low"
- "medium"
- "high"
power_command_topic: "AIRCO/1/set"
power_command_template: >-
{% set values = { 'off':'0', 'on':'1'} %}
{{ values[value] if value in values.keys() else '0' }}
mode_command_topic: "AIRCO/4/set"
mode_command_template: >-
{% set values = { 'cool':'0', 'fan_only':'1', 'dry':'2', 'heat':'3'} %}
temperature_command_topic: "AIRCO/2/set"
fan_mode_command_topic: "AIRCO/5/set"
fan_mode_command_template: >-
{% set values = { 'low':'0', 'medium':'1', 'high':'2'} %}
swing_mode_command_topic: "AIRCO/7/set"
swing_mode_command_template: >-
{% set values = { 'off':'0', 'on':'1'} %}
precision: 1.0
min_temp: 10
max_temp: 25
retain: true
qos: 0AI: Kiedy zmieniasz ustawienia na AC za pomocą fizycznego pilota, czy widzisz jakieś komunikaty MQTT lub aktualizacje stanu publikowane przez OpenBeken (na przykład w tematach statusu lub telemetrii)? Jeśli tak, czy mógłbyś podzielić się przykładami tych wiadomości?
Tak, zmiany stanu są przekazywane w normalnych indywidualnych jednostkach, ale wyświetlane jako prędkości wentylatorów, ponieważ był to jedyny sposób, aby to zadziałało w autoexec.bat
AI: Czy wiesz, czy protokół TuyaMCU w konkretnym modelu AC i oprogramowaniu OpenBeken obsługuje raportowanie zmian stanu (takich jak moc, tryb, temperatura) z powrotem do kontrolera po zmianie lokalnie, czy jest to ściśle jednokierunkowa kontrola z MQTT do urządzenia?
Tak, temperatury i wszystko ładnie wyświetla się na stronie OBK