logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BMW 523i f11 3.0 benzyna – wysokie zużycie oleju 1l/700km po remoncie silnika

Blejders1 05 Sie 2025 15:13 681 16
REKLAMA
  • #1 21626604
    Blejders1
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam BMW 523i 3 l benzyna 204 KM. Opiszę całą sytuację: gdy zakupiłem w lutym auto, kopciło, wydawało mi się, że na szaro, nawet podczas jazdy, i brało około 1 l oleju na 1500 km. W marcu albo lutym wymieniłem uszczelkę pod miską olejową, bo był wyciek. Miesiąc później pompę wysokiego ciśnienia oraz drugi katalizator, przy czym przy wymianie był wyciek oleju na 4 cylindrze. Mechanik powiedział, że uszczelniacze na zaworach, ale kazałem mu sprawdzić ciśnienie na tłokach i powiedział, że ciśnienie jest ok, ale wydaje mi się, że nie sprawdził, bo po miesiącu, jak wymienił uszczelniacze na zaworach i odmę, to okazało się, że auto zwiększyło pobór oleju do 1 l na 700 km. Więc oddałem na gwarancję. Po 2 tygodniach okazało się, że na 4 cylindrze była rysa szeroka na 3 lub 4 cm i długa przez cały cylinder. Mechanik wymienił tuleję na 4 cylindrze, wszystkie uszczelki itd., ponieważ silnik był rozebrany na części pierwsze. Cylindry były też honowane, wymienione były też panewki, bo 4 była zjechana. Po złożeniu, przy odpaleniu na zimnym silniku przez jakieś 5 sekund leci niebieskawa chmura i muszę dolewać 1 l na 700 km, więc nic się nie zmieniło, tylko to, że po wymianie uszczelniaczy na zaworach i odmy zużycie oleju się podwoiło. Mechanik powiedział, że muszę pojeździć i się zobaczy, ale powiedział też, że są do wymiany wtryski. I teraz pytanie: czy wtryski mają coś wspólnego ze zużyciem oleju i to w takiej ilości? Dodam, że olej mam 5W30 i na koniec dodaję jeszcze filmik po odebraniu od mechanika

AI: Czy po remoncie silnika był robiony pomiar kompresji lub test szczelności cylindrów? Jeśli tak, to jakie były wyniki?
    Mechanik powiedział, że kompresja jest ok i tyle, a później trzeba było wymienić tuleję tłokową, bo była uszkodzona.
    AI: Jak wyglądało docieranie silnika po remoncie – czy stosowałeś się do zaleceń mechanika, np. spokojna jazda, wymiana oleju po określonym przebiegu?
    Dopiero przejechałem 200 km spokojną jazdą.
  • REKLAMA
  • #2 21626657
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Blejders1 napisał:
    czy wtryski mają coś wspólnego ze zużyciem oleju i to w takiej ilości?

Nie. Absolutnie gdzieś tam w teorii, niesprawne wtryski mogą zwiększać ciepło silnika i olej się będzie przepalać, ale nie ma opcji, żeby to były takie ilości...
    Oddałbym ponownie, jak nie zrobi, to poinformuj, że autem zajmie się inny mechanik, a kosztami zostanie obciążony on.
    Jak nie wiem co, to nie ruszam - on nie wiedział, a i tak ruszył.
  • REKLAMA
  • #4 21626885
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1427
    Silnik który bierze olej będzie miał większą kompresję jak ten, który nie bierze.
    Przez otwór po świecy można zobaczyć jak wyglądają tłoki.
    jak jest zbudowana odma ?
  • REKLAMA
  • #5 21638545
    Blejders1
    Poziom 2  
    Za tydzień mam oddać auto na gwarancję. Zobaczymy, czy coś wymyślą.
  • #6 21657875
    kostrze
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Megawe napisał:
    Silnik który bierze olej będzie miał większą kompresję jak ten, który nie bierze.
    Przez otwór po świecy można zobaczyć jak wyglądają tłoki.
    jak jest zbudowana odma ?

Jak to możliwe?
  • #7 21657891
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6629
    Wymiana uszczelniaczy zaworowy bez ściągania głowicy czy że ściąganiem.
  • #8 21658054
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    To raczej uszczelnienie z wymaną tuleji (na jaką?) a nie remont silnika. Nic o tłokach, pierścieniach bo wystarczy wyjąć tłoki i je wrzucić z powrotem aby byla różnica w ustawieniu pierścień/cylinder.
  • #9 21690508
    Blejders1
    Poziom 2  
    Jedna tuleja wymieniona na nową, reszta honowana. Nowe pierścienie i nowe uszczelniacze na zaworach, z tym, że uszczelniacze były wymieniane wcześniej i po ich wymianie zaczęło brać o 0,5 l więcej oleju. Do tego nowy zestaw uszczelek itd.

Dodano po 3 [godziny] 25 [minuty]:

Dzisiaj mechanik oznajmił że szuka nowego bloku. Bo pozprawdzał wszystko i wszystko jest szczelne więc możliwe że tuleje straciły swoją jakąś powłokę dlatego pierścienie nie spełniają swojego zadania, pytanie czy to ma sens?
  • REKLAMA
  • #10 21690733
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    Honowanie wyjajonego cylindra nic nie daje. Nowe pierścienie nie będą idealnie przylegać do gładzi.
    Blejders1 napisał:
    Dzisiaj mechanik oznajmił że szuka nowego bloku.
    W jakim celu? Chyba, że do obróbki.
  • #11 21690903
    Blejders1
    Poziom 2  
    Żeby zamontować zamiast starego
  • #12 21693647
    Blejders1
    Poziom 2  
    >>21690733 Podobno powłoka w cylindrze była wytarta i dlatego olej brało. Czy to może być prawda?
  • #13 21694087
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1427
    Jaką odmę ma ten silnik ??
    Były odmy z membraną i tu był problem brania oleju.
    Trzeba sprawdzić czy jazda bez filtra powietrza zmniejszy zużycie oleju.
    Z jakimi maksymalnymi prędkościami jeździsz ??
  • #14 21694398
    Blejders1
    Poziom 2  
    >>21694087 w tym momencie silnik jest podobno rozebrany, ale czy przez odmę może brać 1 l oleju na 700 km? Bo przy wymianie uszczelniaczy była też wymieniona pokrywa z odmą? Bo jak mechanikowi powiedziałem, że po wymianie uszczelniaczy na zaworach i odmy zaczęło brać 50% więcej oleju, to się tłumaczył, że gdy górę uszczelniaczy wymieniano, to zaczęło brać przez pierścienie, taki zbieg okoliczności :/
  • #15 21694458
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3286
    Raczej pierścienie były już zajechane i postój tylko dobił je do końca. Bo wg mnie pierścienie były od początku problemem z poborem oleju. Przez uszczelnienia zaworowe jest wstanie brać olej ale nie takie ilości. Olej by przeszedł przez zawór musi pokonać uszczelnienie ,a potem jeszcze całą prowadnicę zaworową. Ludzie łudzą się ze jak silnik bierze olej to gumki za 100 zł naprawią. Ja już ma teraz taki wyrobiony schemat działania. Silnik bierze olej pierwsze turbo do obejrzenia jak jest. Drugi krok to endoskop i oglądanie tłoków (denek) i ścian cylindra. Jak tłok czarny i grubo nagaru a brzegi denka czyściutkie to 100% pierścienie.
  • #16 21740507
    Blejders1
    Poziom 2  
    Wymieniliśmy blok silnika na nowy i auto chodzi. Mechanik po wymianie jednej tulei nie pomierzył pozostałych, czy są OK, niestety :/. Ale nowy blok chodzi OK.
  • #17 21740510
    Blejders1
    Poziom 2  
    Wymieniliśmy blok silnika na nowy i auto chodzi. Mechanik po wymianie jednej tulei nie pomierzył pozostałych czy są OK, niestety. :/ Ale nowy blok chodzi OK.

Podsumowanie tematu

✨ BMW 523i F11 z silnikiem benzynowym 3.0 l o mocy 204 KM miał problem z wysokim zużyciem oleju, sięgającym początkowo 1 l na 1500 km, a po wymianie uszczelniaczy zaworowych i odmy wzrosło do 1 l na 700 km. Po wymianie uszczelki pod miską olejową i pompy wysokiego ciśnienia pojawił się wyciek oleju na 4 cylindrze. Diagnostyka wykazała rysę na cylindrze, co skutkowało wymianą tulei na 4 cylindrze, honowaniem pozostałych cylindrów, wymianą panewek, pierścieni oraz uszczelniaczy zaworowych. Mechanik podejrzewał zużycie powłoki cylindrów, co mogło powodować zwiększone zużycie oleju. Dyskusja wskazywała, że uszczelniacze zaworowe nie są w stanie powodować tak dużego poboru oleju, a głównym problemem są zużyte pierścienie i powłoka cylindrów. Wymiana bloku silnika na nowy rozwiązała problem, choć mechanik nie sprawdził stanu pozostałych tulei przed wymianą bloku. Zalecano niezależny pomiar kompresji, kontrolę odmy oraz ocenę stanu tłoków i cylindrów endoskopem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA