Ja mierzyłem obroty (akurat nie kosiarek czy pił) przy użyciu częstotliwościomierza.
Używałem elektromagnesu z przekaźnika miniataturowego z przyklejonym magnesem do rdzenia. Taki czujnik zbliżałem do wirującego elementu. Oczywiście wirujący element musiał mieć magnetyczny (np. żelazny) występ lub musiało być zagłębienie w magnetycznym wirującym elemencie.
Wiesz mam parę sposobów stary przyrząd owijany wokół przewodu zapłonowego pokazuje mi też obroty i nowsze gdzie przyklejam naklejkę w dowolnym miejscu na przykład ściągam rozrusznik odpalam i już sobie mierzę.
✨ Pomiar obrotów silnika spalinowego kosiarki lub piły spalinowej za pomocą multimetru z funkcją pomiaru częstotliwości jest możliwy, pod warunkiem odpowiedniego dostępu do sygnału generowanego przez zapłon lub cewkę zapłonową. Multimetr mierzy częstotliwość impulsów, które odpowiadają prędkości obrotowej silnika. Aby uzyskać dokładny pomiar, należy podłączyć multimetr do przewodu wysokiego napięcia zapłonu lub do cewki generującej impulsy, które są proporcjonalne do obrotów wału korbowego. Wartość częstotliwości można następnie przeliczyć na obroty na minutę (RPM) uwzględniając liczbę impulsów na jeden obrót wału. W praktyce pomiar wymaga ostrożności ze względu na wysokie napięcia i konieczność izolacji pomiaru. Alternatywnie można zastosować czujniki optyczne lub hallotronowe do bezkontaktowego pomiaru obrotów. Multimetry z funkcją pomiaru częstotliwości są narzędziem pomocnym, ale wymagają odpowiedniej konfiguracji i wiedzy o charakterystyce sygnału silnika spalinowego. Wygenerowane przez model językowy.