logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Młynek do kawy CCCP – nie uruchamia się mimo zasilania, co jeszcze sprawdzić?

Tupolevsky 12 Sie 2025 16:09 450 11
REKLAMA
  • #1 21633164
    Tupolevsky
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Posiadam taki młynek jak na zdjęciach w załączniku. Któregoś ranka, po poruszeniu kablem, po prostu przestał działać. Rozkręciłem, sprawdziłem (prąd dociera do młynka, blaszki przewodzą prąd), ale nic więcej się nie dzieje. Co mógłbym jeszcze sprawdzić, jak to "ugryźć"?
    AI: Czy po włączeniu młynka słychać jakiekolwiek dźwięki (np. buczenie, próby ruszenia silnika), czy jest całkowicie martwy?
    Nic nie słychać, jest cisza.
    AI: Czy sprawdzałeś wyłącznik, bezpiecznik termiczny lub kondensator (jeśli taki jest w środku)? Jak wyglądają te elementy?
    Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda w porządku.
    Załączniki:
    • Młynek do kawy CCCP – nie uruchamia się mimo zasilania, co jeszcze sprawdzić? 8b30b516-d813-4269-a828-51260977fdcf.jpg (63.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Młynek do kawy CCCP – nie uruchamia się mimo zasilania, co jeszcze sprawdzić? 093c84f6-4ee4-4563-b839-4c13c0ac34b1.jpg (41.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21633172
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4562
    Miałeś rozebrany, trzeba było pokazać ...
  • #3 21633181
    Tupolevsky
    Poziom 9  
    Proszę bardzo
    Załączniki:
    • Młynek do kawy CCCP – nie uruchamia się mimo zasilania, co jeszcze sprawdzić? 62ba74f2-0860-4a0c-b23e-e859659f03dd.jpg (85.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Młynek do kawy CCCP – nie uruchamia się mimo zasilania, co jeszcze sprawdzić? 831f8bdc-855c-4fe6-a922-d7a398aed87f.jpg (97.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Młynek do kawy CCCP – nie uruchamia się mimo zasilania, co jeszcze sprawdzić? cf93dacf-4ab2-4653-ab12-95d763edca64.jpg (74.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21633187
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Fajnie, a na których blaszkach masz "prąd", choć to nie tak ,bo prąd dopiero będzie, jak urządzenie pracuje.
  • REKLAMA
  • #5 21633211
    Tupolevsky
    Poziom 9  
    O, na tych. Jedne blaszki są od dosyć prostego zabezpieczenia (ten niebieski podłużny plastik), a drugie są od czerwonego guzika, za pomocą którego uruchamiamy urządzenie.
    Załączniki:
    • Młynek do kawy CCCP – nie uruchamia się mimo zasilania, co jeszcze sprawdzić? 259e4fcb-b3b4-42be-a82b-e9337bf83c02.jpg (146.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Młynek do kawy CCCP – nie uruchamia się mimo zasilania, co jeszcze sprawdzić? cf93dacf-4ab2-4653-ab12-95d763edca64_1712325.jpg (129.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21633245
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2581
    Obstawiam zatarte łożyska ślizgowe. Sprawdź czy wirnik na się łatwo pokręcić. Jeśli nie, to łożyska z tzw. "pormetu" należy nasączyć specjalnym olejem i posłużą kolejne lata.
  • REKLAMA
  • #7 21633246
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2256
    Podłącz zasilanie bezpośrednio do silnika, z pominięciem tego wyłącznika na górze młynka.
  • REKLAMA
  • #8 21633270
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Miernik do ręki i posprawdzaj ciągłość obwodu, zaczynając od wejścia przewodu zasilającego, poprzez wyłącznik itd...
  • #9 21633274
    Tupolevsky
    Poziom 9  
    CMS napisał:
    Obstawiam zatarte łożyska ślizgowe. Sprawdź czy wirnik na się łatwo pokręcić. Jeśli nie, to łożyska z tzw. "pormetu" należy nasączyć specjalnym olejem i posłużą kolejne lata.

Z samym mieleniem nie było problemu - sprawdziłem i wirnik chodzi bez zarzutu.

Telo napisał:
    Podłącz zasilanie bezpośrednio do silnika, z pominięciem tego wyłącznika na górze młynka.

Jak rozumiem, takie połączenie mam zrobić?

stanislaw1954 napisał:
    Miernik do ręki i posprawdzaj ciągłość obwodu, zaczynając od wejścia przewodu zasilającego, poprzez wyłącznik itd...

To zrobiłem w pierwszej kolejności i wszystko wydaje się być w porządku.
    Załączniki:
    • Młynek do kawy CCCP – nie uruchamia się mimo zasilania, co jeszcze sprawdzić? Pominiecie.jpg (126.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21633282
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    Raczej szczotki się skończyły.
  • #11 21633303
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1652
    Tupolevsky napisał:
    To zrobiłem w pierwszej kolejności i wszystko wydaje się być w porządku

I jaki efekt? Urządzenie ma do siebie, że niewielkie ilości kawy przedostają się do komory silnika i niestety pogarszaj warunki pracy w tym połączenia ruchome. Stąd pytanie czy zmostkowanie zmieniło stan urządzenia. Te same zanieczyszczenia mogły zawiesić szczotki ale to przecież widać po zdemontowaniu. W stanie zdemontowanym nie jest problemem ocena szczotek. Wreszcie urządzenie ma chyba czterdzieści lat a z zamiennością aktualnie nie jest dobrze.
  • #12 21633935
    Tupolevsky
    Poziom 9  
    Victoria! Młynek zaczął "gadać". Powód był kuriozalny — jak wspominałem, młynek "padł" w momencie, kiedy poruszyłem delikatnie przewodem. Kiedy rozkręciłem sprzęt i sprawdzałem ciągłość obwodów, wraz z rzeczonyn przewodem zasilającym, wszystko było w porządku (dałbym sobie za to uciąć rękę) — przewód w momencie pomiaru ułożył się w taki sposób, że faktycznie musiał działać (przynajmniej przez chwilę), ale po złożeniu wszystkiego (i ciągłym ruchu przewodu) już potem nie, przez co problemu trzeba było szukać gdzie indziej.
    Dzisiaj, siadając do tego, sprawdziłem jeszcze wszystko raz i dopiero wyszło przysłowiowe szydło z worka. W międzyczasie rozłożyłem młynek na części pierwsze i przy okazji przeczyściłem wszystko, przelutowałem dwa kabelki dla pewności i po wymianie przewodu zasilającego (który przy ponownej próbie okazał się wadliwy) wszystko działa. Szczotki sprawdzałem wcześniej, więc wiem, że to nie ich wina, ale warto mieć na uwadze, że powolutku kończy się ich czas (ale jeszcze posłużą długo).
    Dziękuję za pomoc i temat do zamknięcia.
    PS: Dla przyszłych poszukiwaczy ewentualnych problemów z tego typu sprzętem jak mój, można wpisać sobie w popularny portal z filmami, frazę "Кофемолка СССР Эльво" — w kwestii demontażu i ewentualnych usterek przydatna.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz młynka do kawy produkcji CCCP zgłasza problem z urządzeniem, które po poruszeniu kablem przestało działać. Po rozkręceniu i sprawdzeniu przewodzenia prądu oraz stanu blaszki, młynek pozostaje całkowicie bez reakcji i nie wydaje żadnych dźwięków. Wskazano na konieczność sprawdzenia wyłącznika, bezpiecznika termicznego oraz kondensatora, które na pierwszy rzut oka wyglądają na nienaruszone. Brak dalszych odpowiedzi lub rozwiązań sugeruje, że problem może leżeć w uszkodzeniu wewnętrznych elementów silnika lub układu elektrycznego, które nie są widoczne przy podstawowej inspekcji. Zalecane jest dokładniejsze testowanie komponentów elektrycznych, w tym ewentualne pomiary rezystancji silnika i kondensatora oraz kontrola styków i przewodów wewnętrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA