logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studnia / pompa głębinowa 230V – wyłącznik termiczny

golec2604 31 Sie 2025 13:14 603 9
REKLAMA
  • #1 21649416
    golec2604
    Poziom 16  
    Ocena: 86
    Od 6 lat jestem szczęśliwym posiadaczem studni głębinowej.
    Do tej pory nie było z pompa głębinową (230V) żadnych problemów (nie wiem jaka moc bo zaginęły papiery od niej, wiem tylko ze to marki omnigena).
    Od kilku tygodni mam problem z wyłącznikiem termicznym (6A) tej pompy.
    Wyłącza sie, z początku było to pojedynczo, potem częściej, następnie był spokój przez jakiś czas a teraz cały czas jest problem. Pochodzi chwile i sie wyłączy.
    Zrobiłem test: wywaliłem ten termik i zwarłem pompa napompowała zbiornik hydroforowy i wyłączył ją presostat (wyłącznik hydroforowy). Następnie zrobiłem kolejny test i w miejsce termika włączyłem amperomierz pompa po załączeniu przez presostat pobierała prąd rzędu 6.5-6.7A.
    Mój pomysł jest taki aby wymienić termik na 7A.
    Byłby to najszybszy sposób.
    Zaglądanie do pompy to bardzo czasochłonny i trudny proces, wyciągać kilkanaście metrów całej aparatury (rury, kabla, systemu mocowania pompy) i nie wiadomo co z tego wyjdzie. W ogóle nie wiem czy tego rodzaju i producenta pompy sa naprawialne a nawet jesli są to może nie opłacalne.

Dlatego tutaj pytam i prosze o porade, co Wy na to??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21649440
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2880
    Ogólnie zabezpieczenia są po to aby chronić. Jeśli jakieś wyzwala to nie zmienia się jego na większe ale szuka przyczyny wyzwalania. W twoim przypadku 6A>6,5A i na tym bym się skupił, a nie na zwiększaniu zabezpieczeń, zwłaszcza że pierwotnie pompa prawdopodobnie pobierała jak była nowa mniej niż 6A
  • #4 21649643
    golec2604
    Poziom 16  
    1.Koniec pompy jak wspomniano powyżej, czy to oznacza że to jest normalne że jak się pompa zużywa to potem bierze większy prąd?
    Jeśli tak jest to może lepiej zwiększyć termik o 1A i niech sobie chodzi dalej aż się całkiem zepsuje.

2. Termik wypalony - załóżmy czysto hipotetycznie że te 6.7A ta pompa brała od nowości i że co nowy termik 6A ma wartość 6.7A wytrzymać?

2.1. Termik jak w zalaczniku. Czy takie termiki są regulowane?
    Szukałem w necie ale nie znalazłem.

3. Czy ktoś ma doświadczenie i wiedzę w serwisie takich pomp. Czy one są w ogóle naprawialne czy może to są jednorazowki?

Infirmacyjnje: W odkurzaczu padły mi łożyska silnika jak rozebrałem to okazało się że łożyska w tym silniku są niewymienialne co z tego że silnik działał a i tak trzeba było kupić nowy odkurzacz.
    Czy tu jest podobnie?
    Załączniki:
    • Studnia / pompa głębinowa 230V – wyłącznik termiczny IMG_20250831_113731.jpg (6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21649848
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3246
    golec2604 napisał:
    Termik jak w zalaczniku. Czy takie termiki są regulowane?
    są ale nie taka konstrukcja.
    Termik po jakimś czasie traci swoje parametry, wstaw 7A jak się nic nie będzie działa podziała do końca żywota silnik.
  • REKLAMA
  • #6 21650015
    golec2604
    Poziom 16  
    78db78 napisał:
    golec2604 napisał:
    są ale nie taka konstrukcja.

Ja wiem że są wyłączniki silnikowe które są regulowane ale to sa duże konstrukcje i mi sie do tej puszki nie zmieści nawet mam taki w domu ABB od 6.3-10A https://e-polimet.com.pl/wylacznik-silnikowy-...YvaAgLy_dTrD3P9LluZbDN4sUj6QNWSnRbzgYMWo6wiQY
    Myślałem że są regulowane małej konstrukcji.

78db78 napisał:
    golec2604 napisał:

Termik po jakimś czasie traci swoje parametry.

Rozumiem ale jestem ciekaw czy jak bym nowy termik 6A wstawił to czy on przy niewielkiej nadwyżce prądu czyli 6,7A powinien wytrzymać czy będzie wywalał?

A czy ktoś ma wiedze na temat moich pozostałych pytań (na temat tych serwisu tych pomp)?
  • REKLAMA
  • #7 21650026
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Ten ,,termik" to jest kompletne ,,G". Faktycznie po czasie zmienia parametry -robi się bardziej czuły od wygrzewania. Jest on także powszechnie stosowany w chińskich kompresorach. Natomiast wzrost poboru prądu przez pompę głębinową może wynikać z jej zanieczyszczenia. Chyba znajdziesz miejsce na zastosowanie przyzwoitego wyłącznika silnikowego np. typu PKZM?
  • #8 21650031
    golec2604
    Poziom 16  
    Do tej puszki nic więcej nie wsadzę. Musiał bym gdziś na ścianie zamontować dodatkową skrzynkę z szyną a w niej dac wyłącznik silnikowy. Troche roboty. A tak to szybka podmiana jeden za jeden i było by po kłopocie. Taki termik to rzędu 5 zł kosztuje, niech wytrzyma następne 6 lat, co 6 lat dać 5 zł to zaden koszt.
    Np: https://allegro.pl/oferta/bezpiecznik-wylacznik-termobimetaliczny-mr1-7a-13102562933

Byłbym wdzięczny na odpowiedzi na zadanych wcześniej poszczególnych pytań.
  • #9 21650875
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 537
    Ad 1. Pompy się zużywają. Skutkiem może być zwiększony pobór prądu. Jednak przyczyny awarii, mogą być różne. Przykładowe tematy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3384710.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3824595.html#19566354
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4051053.html#21061544
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2726427.html#13215371
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3893004.html#20314768
    Ad 2. Taki scenariusz jest raczej mało prawdopodobny. Jaki prąd ma pobierać Twoja pompa, dowiesz się dopiero wtedy jak wyciągniesz ją ze studni. Patrz pierwszy podlinkowany temat. Pompa SKM 150, 1,1 kW, 8,6 A, bezpiecznik termiczny 11 A. A także post Post #18, w tym samym temacie.
    Jeżeli masz skrzynkę sterującą. Na naklejce, powinny być podane wszystkie niezbędne informacje. Np.

Sterownik do silników jednofazowych z etykietą techniczną i włącznikiem. Skrzynka sterująca do silników jednofazowych z kablem zasilającym i opisem technicznym na etykiecie.

Ad 2.1. Nie są regulowane.
    Ad 3. Każdą pompę można naprawić. Pod warunkiem dostępności części do danego modelu pompy. Link. Pozostaje jeszcze kwestia, czy taka naprawa będzie ekonomicznie uzasadniona.
  • #10 21652713
    golec2604
    Poziom 16  
    Skontaktowałem sie z gosciem co zajmuje sie takimi pompami. Wymienił kilka przyczyn wybijania termika.
    1. Fotowoltaika- która zwieksza napiecie co powoduje zwiekszanie poboru prądu przez pompe.
    2. Zużyty kondensator
    3. Starość pompy która tez powoduje zwiększenie pradu.
    Fotowoltaika u mnie odpada bo to tez działo sie w nocy i akirat nie mam w okolicy ludzi z fotowoltaika.
    Wymieniłem kondensator na nowy co spodowalo że prąd spadł do wartości 6.3A.
    Również wymieniłem termik na 8A. Wszystko działa bez problemu już 2 dni.

Ponadto gość mówi że tych pomp sie nie naprawia bo to jednorazówki sa i sie je używa aż padną. Ewentualnie można w pompie wymienić tylko silnik. Samego silnika sie nie naprawia.

Temat rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz studni głębinowej z pompą 230V marki Omnigena zgłosił problem z wyłącznikiem termicznym 6A, który coraz częściej się wyłączał. Testy wykazały, że pompa pobiera prąd około 6,5-6,7A, co przekracza nominalną wartość zabezpieczenia. Dyskusja wskazała, że wyłączniki termiczne nie powinny być zastępowane na wyższe wartości bez ustalenia przyczyny wyzwalania, gdyż zabezpieczenia chronią silnik przed przeciążeniem. Termiki tego typu nie są regulowane i z czasem tracą swoje parametry, stając się bardziej czułe. Wzrost poboru prądu może wynikać ze zużycia pompy lub jej zanieczyszczenia. Pompy głębinowe są zazwyczaj jednorazowe, nie naprawia się ich, ewentualnie wymienia się silnik. Wymiana kondensatora obniżyła pobór prądu do 6,3A, a zastosowanie termika 8A rozwiązało problem na kilka dni. Montaż większego wyłącznika silnikowego (np. PKZM) wymagałby dodatkowej skrzynki i prac instalacyjnych, dlatego szybka wymiana termika na 7-8A jest praktycznym rozwiązaniem, choć niezalecanym bez diagnozy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA