logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile komentarzy widać pod filmem YT w różnych przeglądarkach gdy zalogowany lub nie?

Gelip 08 Wrz 2025 07:59 906 31
REKLAMA
  • #1 21656363
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Proszę o sprawdzenie ile i jakich moich (Gelip12) komentarzy widać pod tym wideo:
    https://www.youtube.com/watch?v=unIUJdgba9U

W przeglądarce gdzie jestem zalogowany widać tylko 2 moje komentarze bez względu czy mam sortowanie według popularnych czy najnowszych.

W innej przeglądarce gdzie nie jestem zalogowany to są dopiero jaja. Normalnie nie widać żadnego mojego komentarza - tylko 12 innych, nie licząc tych w odpowiedzi do innego komentarza. Dopiero jak kliknę Sortuj według najnowszych to moje komentarze widać ale powielone - tak dodawałem kilka razy w odpowiedzi i raz jako główny bo myślałem iż nie dodało.

I teraz nie wiem w końcu ile i jakich moich komentarzy jest pod filmem.
  • REKLAMA
  • #2 21656364
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Komentarze na youtubie to ogólnie jakaś porażka, też tak czasem mam.
  • #3 21656368
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3656
    Aplikacja YouTube na telefonie, zalogowany, wszystkich komentarzy 51, Twoich 0.
  • REKLAMA
  • #5 21656384
    balonika3
    Poziom 43  
    Ciekawe zjawisko - przesortowałem komentarze od najnowszych i pojawiły się Twoje. Są dwa komentarze i dwie odpowiedzi.
  • #6 21656411
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Zalogowany i nie - komentarze 2, ale tylko przy "sortuj wg najnowszych".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 21656435
    Gelip
    Poziom 36  
    Ewidentnie coś jest nie tak z YT. Z tego co piszecie i z moich obserwacji wynika iż aby komentarz był widoczny trzeba zmienić sortowanie według najnowszego. Natomiast to ile komentarzy jest widocznych to już loteria.
    U jednych widać tylko 2 a u innych te powtórzone. Jak mam teraz usunąć te niby powtórzone jak je widać tylko gdy nie jestem zalogowany? Gdy jestem zalogowany to ich nie widać więc nie mam jak usunąć.

Co za gów.. :-(
  • #8 21656442
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Podobnie jw @Matuzalem
    Zalogowany i nie - komentarze 2, ale tylko przy "sortuj wg najnowszych".
  • #9 21656446
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    Ja widzę 52 komentarze, Od Gelip12 zero. Dopiero po przesortowaniu od najnowszych, dwa komentarze od Gelip12 pojawiają się jako pierwsze. Wcześniej nie były widoczne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21656452
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1054
    Niezalogowany.
    Sortuj wg najlepsze koment. - 0
    Sortuj wg najnowsze - 2 komentarze, 3 odpowiedzi.
  • #11 21656459
    balonika3
    Poziom 43  
    Komentarzy jest obrcnie 53. Ale policzyłem na piechotę (razem z odpowiedziami) i przy sortowaniu "najpopularniejsze" doliczyłem się 38. Widocznie komentarz musi stać się popularny, żeby był wyświetlony na tej liście. A komentarze kol. Gelip są świeże, więc nie są popularne. Taki mój domysł.
  • #12 21656471
    Gelip
    Poziom 36  
    To, że komentarza nie ma na liście popularnych to jeszcze rozumiem ale ich nie widać czasami nawet na liście od najnowszych i muszę dodawać komentarz kilka razy - teraz robię już tak, że zanim kliknę Odpowiedz kopiuję cały komentarz, wklejam do Notatnika i zapisują na pulpicie bo szlag mnie trafia jak komentarz wyparowuje i muszę pisać od nowa - tak tylko kopiuję, wklejami i próbuję umieścić ponownie.

Może po umieszczeniu komentarza trzeba dłużej poczekać bo jak umieszczam kilka razy to za jakiś czas okazuje się iż komentarz jest kilka razy?
  • #13 21656477
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1054
    Komentarze pod filmem na YouTube na temat uruchamiania systemu Windows 95 na nowym sprzęcie
    balonika3 napisał:
    Widocznie komentarz musi stać się popularny, żeby był wyświetlony na tej liście.

No tak, ale jak ma zostać popularny, skoro nikt go na początku nie widzi.
  • #14 21656479
    balonika3
    Poziom 43  
    misiek1111 napisał:

No tyz prowda.
  • REKLAMA
  • #15 21656491
    Gelip
    Poziom 36  
    misiek1111 napisał:

Słuszna uwaga. Powinni wyje..ć ten podział na popularne i najnowsze i zostawić tylko jeden zwykły.

Swoją drogą to nie lubię jak są setki komentarzy - większość jest bez wartości np. ktoś pisze krótko "Zgadzam się" albo "Popieram", "Racja" itp. a utrudniają czytanie tych wartościowych. Albo wyzywają się nagle jeden do drugiego w komentarzach nabijając niepotrzebnie listę - odechciewa się czytać.
    W ogóle to mnie YT i inne podobne fejsbuki wu....ą, że przy przewijaniu doczytuje się w nieskończoność kolejna porcja danych czy to komentarzy czy szukanych filmów - powinno być tak iż dopiero po kliknięciu jakiegoś przycisku Dalej.
  • #16 21656500
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 786
    Weźcie pod uwagę również to, że YT ma setki, jeśli nie tysiące mirrorów (kopii bazy danych), które muszą się synchronizować i to może trwać trochę czasu. Globalna dostępność kontentu kosztuje.
    Nie neguję, że za "chowaniem" komentarzy mogą kryć się dodatkowe algorytmy, które można wykorzystać do manipulowania opiniami odbiorców.
  • REKLAMA
  • #17 21656510
    Gelip
    Poziom 36  
    gps79 napisał:
    Nie neguję, że za "chowaniem" komentarzy mogą kryć się dodatkowe algorytmy, które można wykorzystać do manipulowania opiniami odbiorców.

To idzie w złym kierunku o ile już nie zaszło za daleko. Prędzej zrezygnuję z korzystania z jakiejś usługi np. fb praktycznie nie używam. Znany portal aukcyjny też mnie zaczyna wkurzać bo ciężko znaleźć to co chcemy - wydaje mi się iż wyników wyszukiwania jest mało albo pokazuje tylko oferty wielkich sklepów a te drobne pomija.

Co do yt to często ludzie umieszczają ciekawe filmy aż chce się podyskutować ale jak tak działają komentarze to się odechciewa :-(
    W miarę możliwości próbuje wtedy kontaktować się i rozmawiać bezpośrednio np. na IRC'u - ewentualnie na jakimś forum.

Dodano po 32 [minuty]:

K...a m.ć. Dodałem komentarz (zagnieżdżony bo w odpowiedzi na czyjś komentarz) i go nie ma. Sprawdzam w innej przeglądarce gdzie nie jestem zalogowany i komentarz jest - no co za skur.......o ?!!
    Chodzi o komentarz zaczynający się od słów: "W gry praktycznie..."
  • #18 21656641
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    gps79 napisał:
    Faktycznie nie ma sensu tego faktu negować, bo takie praktyki zostały już wielokrotnie udowodnione. A kilka firm nawet się do takich działań oficjalnie przyznaje. Oczywiście to wszystko w imię naszego "bezpieczeństwa", "dobra użytkowników" czy też w celu ochrony przed "agresją" albo "szerzeniem mowy nienawiści". Jednym słowem takie działania służą jedynie szerzeniu prawdy. Czyli ograniczenia w służbie wolności ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21656663
    Gelip
    Poziom 36  
    Aha, oczywiście ilość komentarzy wypisana tłustym drukiem na samej górze zwiększyła się o jeden - wszystkich komentarzy 54 - zarówno w przeglądarce gdzie zalogowany i w innej gdzie nie zalogowany czyli komentarz jest ale nie widać go tam gdzie jestem zalogowany. Co za cyrk.

Dodano po 29 [minuty]:

Jest, komentarz pojawił się w końcu tam gdzie jestem zalogowany ale po jakim czasie. Ostatnio pisałem o 13:47 a teraz piszę 14:15 czyli kilkadziesiąt minut.
    Pojawiły się też te zdublowane, które teraz mogę usunąć co właśnie robię.

gps79 napisał:
    Weźcie pod uwagę również to, że YT ma setki, jeśli nie tysiące mirrorów (kopii bazy danych), które muszą się synchronizować i to może trwać trochę czasu. Globalna dostępność kontentu kosztuje.

Tylko dlaczego w innej przeglądarce komentarz jest od razu (sortowanie według najnowszego) a tu gdzie zalogowany dopiero po kilkudziesięciu minutach - to się nie trzyma kupy.
    YT odtwarza płynnie i szybko wideo i to często w wysokich rozdzielczościach a z jakimś prostym komentarzem sobie by nie nadążało poradzić? Eeeeee......

Nie wiem czy to jest celowe działanie abyś się za mocno nie rozpisywał w komentarzach tylko jaki w tym sens skoro ktoś wtedy próbuje umieścić komentarz ponownie kilka razy w rezultacie czego robi tylko śmietnik bo później okazuje się iż ten sam komentarz jest kilka razy.
    Ale co tam dla takiego giganta - o miejsce na dysku się na pewno nie martwią - zanim zabraknie to dołożą kolejny dysk :-)

Dodano po 15 [minuty]:

My tu teorie spiskowe a może to zwyczajnie wystarczy wyczyścić cache przeglądarki? Ale i tak to by było głupie bo aby odczytać nowy post na forum nie muszę tego robić.
  • #20 21656711
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 786
    Gelip napisał:
    Tylko dlaczego w innej przeglądarce komentarz jest od razu (sortowanie według najnowszego) a tu gdzie zalogowany dopiero po kilkudziesięciu minutach - to się nie trzyma kupy.

Nie ma się co denerwować. YT przyjmuje miliony komentarzy na sekundę i wszystkie te komentarze rozpropagowuje po mirrorach. To może trochę trwać. Gdy odczytujesz z YT cokolwiek, to najpierw nawiązujesz połączenie z load balancerem, który przypisuje Twoje połączenie do najmniej obciążonego mirrora. Ty otrzymujesz dane z tego mirrora, a on jeszcze nie otrzymał Twojego najświeższego komentarza. W innej przeglądarce robiąc to samo w tym samym czasie możesz już widzieć swój komentarz, bo zostałeś połączony z innym mirrorem, który już otrzymał aktualizację.

Nie wiem, czy dokładnie tak jest w YT, ale napisałem ogólnie, jak mirrory mogą wpływać na aktualność contentu w danym momencie. Zakładałbym, że YT ma jeszcze bardziej zaawansowany load balancer.

Założyłbym też, że odtwarzaniem filmów zajmuje się inna algorytmika, która ma wyższy priorytet od silnika komentarzy. No i film, który oglądasz znajduje się na serwerach od jakiegoś czasu, więc to inna sytuacja, niż ta, w której wysyłasz na YT nowy content.
  • #21 21656774
    Gelip
    Poziom 36  
    @gps79
    Może i masz rację.

Odpaliłem to samo pierwsze lepsze wideo YT w dwóch przeglądarkach - okna obok siebie, 1-sza zalogowany, druga nie zalogowany. Dałem komentarz w pierwszej, ilość ogólna komentarzy się zwiększyła, odświeżam stronę w przeglądarce 2, komentarz od razu jest. Odświeżam stronę w przeglądarce 1 i komentarz... o dziwo też jest.

Nie wiem od czego to zależy. Myślałem iż skoro jest tak jak piszesz to da sie łatwo sprawdzić i jeśli w niezalogowanej jest od razu a w zalogowanej by nadal nie było to by było podejrzane, że akurat zawsze ta niezalogowana przeglądarka trafia na serwer na którym już załapała aktualizacja.

Zreszą będę to miał na oku przez najbliższe dni i jak tylko napiszę gdzieś komentarz to od razu sprawdzę w niezalogowanej i znowu w zalogowanej. Jak rezultaty bedą identyczne jak te dziś opisywane to chyba nie możliwe aby za każdym razem ta niezalogowana łączyła się z już zaktualizowanym serwerem a zalogowana nie.

Dodano po 40 [minuty]:

W każdym razie komentarze nie nadają się do dyskusji, lepiej przejść na forum a najlepiej na Webchat i se pogadać - na tym drugim zwłaszcza gdy temat ciekawy, masz o czym i z kim popisać.
  • #22 21656819
    Matuzalem

Poziom 43  
    Gelip napisał:
    wszystkich komentarzy 54

A u mnie (zalogowany czy nie), tuż przed napisaniem tego postu - 53.
    Nie wiem czy to kwestia usunięcia dubli (o czym była mowa w którymś z późniejszych postów), czy... Jestem wyjątkowy. :wink:
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #24 21656900
    Matuzalem

Poziom 43  
    Gelip napisał:
    Po przeładowaniu strony jest 52

Skoro i u mnie też (52), to oznacza, że jednak nie jestem... wyjątkowy. :sad: :wink:
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #28 21657529
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1824
    Proponuję wyczyścić ciasteczka i historię przeglądania dla tej witryny, zostawiając dane logowania, powinno pokazać wszystkie "świeżynki".
  • #30 21657900
    Matuzalem

Poziom 43  
    gulson napisał:
    Nie powiązane?

Raczej nie, bo tak samo to wygląda u, praktycznie, wszystkich. Sprawa dotyczy więc chyba jednak jakichś mechanizmów w YT zaszytych.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe

Podsumowanie tematu

✨ Pod filmem na YouTube widoczność komentarzy użytkownika Gelip12 różni się w zależności od przeglądarki i statusu zalogowania. Zalogowany użytkownik widzi zwykle 2 komentarze własne, niezależnie od sortowania, natomiast w przeglądarce niezalogowanej komentarze pojawiają się dopiero po wybraniu sortowania "od najnowszych", często z powieleniami. Liczba wszystkich komentarzy pod filmem wynosi około 52-54, w tym odpowiedzi i duplikaty. Opóźnienia w wyświetlaniu komentarzy wynikają z rozproszonej architektury serwerów YouTube (mirrory, load balancery), co powoduje różne stany synchronizacji danych między sesjami. YouTube stosuje algorytmy filtrujące komentarze, wyświetlając je według popularności i wartości dla widzów, co może skutkować ukrywaniem niektórych wpisów, zwłaszcza świeżych lub zawierających linki. Użytkownicy zauważają, że komentarze z linkami często nie są od razu publikowane, a ich widoczność można potwierdzić poprzez panel konta YouTube w sekcji komentarzy. Zalecane jest czyszczenie ciasteczek i historii przeglądania dla witryny, aby poprawić widoczność nowych komentarzy. YouTube nie udostępnia pełnej listy komentarzy, a opcja sortowania służy bardziej do zmiany widoku niż do faktycznego sortowania wszystkich treści. Problemy z komentarzami zniechęcają do dyskusji pod filmami, a użytkownicy szukają alternatywnych kanałów komunikacji, np. IRC lub fora internetowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA