A tak się zastanawiam dlaczego to ma być niebezpieczne jak na systemie bateryjnym to jest układ IT ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamvirtualmachine napisał:Koledzy, nie przeczytałem całego tematu
Oczywiście UPS został przewidziany do bezpośredniego podłączenia urządzeń w szafie rackowej. I wszystko jest fajnie, jak urządzenia są w jednym miejscu w tejże szafie. Ale w przypadku, gdy część urządzeń jest dalej, wypadałoby to jakoś sensownie ogarnąć. Nie będę przecież ciągnął kabla od każdego urządzenia do UPS. Gdy wszystkie urządzenia są w szafie, po prostu stosuje się proste listwy zasilające albo PDU. Wyobraźmy sobie, że ta podrozdzielnica ma pełnić niejako rolę listwy zasilającej podłączonej do danego gniazda w UPS, z tym że odbiorniki nie są w szafie, ale w innych częściach domu. Jako że mam różną elektronikę, która pracuje stale (np. multiswitche na strychu, kocioł i sterowniki kotła w kotłowni, a UPS jest w szafie rackowej w garażu (gdzie mam drugi taki UPS, do którego są podłączone wszystkie urządzenia sieciowe)), to wypadałoby to jakoś sensownie ogarnąć. Mało tego, chcę w ten sposób również dystrybuować zasilanie do wszystkich komputerów stacjonarnych, które są w różnych pokojach. Więc koncepcja jest taka, że zarówno w kotłowni, jak i na strychu zrobię sobie taką mini podrozdzielnicę, gdzie z jednej strony nastąpi dystrybucja zasilania do poszczególnych urządzeń, a po drugie umieszczę tam automatykę shelly do monitorowania poszczególnych podobwodów. Dlatego jest pytanie, czy tam w tych podrozdzielnicach powinienem po prostu zastosować eski, czy również RCD.Napięcie na każdym styku gniazda wyjsciowego było około 115V wzgledem PE i "pływało".Cytat:nie będzie to bezpieczne dla ludzi.
lopess napisał:Na tym UPS nie zrobisz tego bezpiecznie.No własnie trzeba to zrobić tak, aby było bezpieczne i po to jest ten temat.
gkwiatkowski napisał:Taki powinieneś zastosować.Są UPS-y, które pracują w układzie TN-S i stosuje się je do zasilania całej serwerowni lub budynku.
ArturAVS napisał:Ten APC o którym piszesz nie jest do takiej pracy przystosowany (co nie znaczy że nie będzie działał), lepiej jednak rozejrzeć się za UPSem stacjonarnym rozejrzeć.
gkwiatkowski napisał:Podobnie jest z trafem separacyjnym.Są UPS-y, które pracują w układzie TN-S i stosuje się je do zasilania całej serwerowni lub budynku.
CYRUS2 napisał:nie zrobisz bezpiecznie na tym UPS
lopess napisał:Nie bardzo wiem, dlaczego uparliście się, że nie da się podłączyć wielu urządzeń do jednego z wyjść UPS-a.
lopess napisał:rozumiem, że kolega jest elektrykiem, który się specjalizuje w UPS-ach?
lopess napisał:upsy w szpitalach na bieżąco ogarnia, itd.
lopess napisał:Szkoda naprawdę tu o coś pytać,bo oprócz hejtu niewiele się dowiedziałem.
lopess napisał:inni, którzy chcą coś zrobić, co się nie mieści w kolegi szablonie myślenia są po prostu idiotami.
lopess napisał:nie mam może sprzętu stosowanego w Data Center, ale bydżetowym to raczej też bym go nie nazwał (jakby kolega uwaznie przeczytal temat, to by zobaczyl co u mnie siedzi w szafie, i że nie są to wcale aż takie zabawki za 5zł)
lopess napisał:tylko hejt
ArturAVS napisał:Trafo odpowiedniej mocy i dobrać zabezpieczenia;
ArturAVS napisał:"w każdym mieście, co leży gdzieś tam Między Szklarską Porębą a Gdynią "...............że każda instalacja oprócz tego że ma działać, to MUSI BYĆ BEZPIECZNA!.
virtualmachine napisał:
Bardzo mnue rozbawiło Twoje oburzenie gdy nazwałem Twoją instalację "zabawkową". Ponownie pozwolę sobue zdusić Twój entuzjazm, bo w Twojej szafie widzę router i switch Ubi serii chyba USWPro, w wersji niezarządzalnej, stary serwer na którym włączyłeś Home Asistanta, czyli do durnego HA pędzisz wielki prądożerny serwer co wyjaśnia bezsensownie dużą ilość baterii przy UPSie. Zaskoczę Cię, bo sam w domu posiadam 3 przemysłowe switche Zyxela, wszystkie z Poe , 1Gb 24p, wszystkie zarządzalne L2 , HA mam odpalony na RaspberyPi który ciągnie kilkadziesiąt razy mniej orądu niż Twój serwer, a serwer posiadam do pracy z LMMami i jestem przekonany że jest dużo mocniejszy od Twojej zabawki. UPS w szafie siedzi tylko dlatego że od 2 lat nie chciało mi się zdemontować, bo tę rolę pełni u mnie falownik PV z 30kWh w bateriach, na którym sam osprzęt sieciowy wyłączając serwer (prawie 4kW poboru na pełnej mocy) mógłby pracować ponad tydzień bez ładowania ze słońca.
Więc schowaj dumę do kieszeni bo to jednak Ty tu przyszedłeś po poradę, a że porada Ci się nie podoba to nie nasz problem.
ArturAVS napisał:@lopess Jeśli masz taki super sprzęt, to dlaczego nie kupiłeś UPSa stacjonarnego?.
Moderowany przez Topolski Mirosław:3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.
lopess napisał:A co do mojej rozdzielnicy, to główna wygląda tak
lopess napisał:Rozumiem, rozumiem, wy w domach macie bardziej profesjonalne...
Cytat:While "On Battery," safety agencies (UL, VDE, etc.) require the UPS input connections to be disconnected from the utility input to prevent "backfeed" power/voltage from the UPS batteries being applied to the UPS input terminals. Because the Neutral must also include this "backfeed" protection (we do it by opening a relay), the output Neutral to Ground voltage will "float" to approx half the voltage between output Line & Neutral. For a 230Vac system, the N-GND voltage can be 115Vac. This does not become a safety hazard because the output L & N conductors are not user-accessible. They are both always considered "high voltage" conductors.
If the UPS output must have a N-GND connection for zero volts while the UPS is "On Battery," an output isolation transformer must be attached to the UPS output so that a new N-GND connection can be made without creating a ground loop. We sell isolation transformers that can be used for this, if required.
sylweksylwina napisał:To tak nie może pracować.Sądząc po samej topologii UPS raczej powinien działać bez przerywania N
Być może zrobię eksperyment z pominięciem przekaźnika rozłączającego N
producent napisał:W trybie braku sieci 230V podajesz napięcie z UPS do sieci energetycznej.W trybie „zasilania akumulatorowego” agencje bezpieczeństwa (UL, VDE itp.) wymagają odłączenia połączeń wejściowych UPS od wejścia sieciowego, aby zapobiec „zwrotnemu” zasilaniu/napięciu z akumulatorów UPS do zacisków wejściowych UPS. Ponieważ przewód neutralny również musi być zabezpieczony przed „zwrotnym zasilaniem” (realizujemy to poprzez otwarcie przekaźnika)
virtualmachine napisał:ArturAVS napisał:Trafo odpowiedniej mocy i dobrać zabezpieczenia;
W zasadzie to zastanawiam się - po co? Podczas pracy online zabezpieczenia są przed UPSem, a przy zasilaniu bateryjnym masz elektroniczne limity przetwornicy.
virtualmachine napisał:Jeżeli chodzi o UPSy małej mocy, wydaje mi się że w szczególności te starsze, to takie urządzenia czasami są zbudowane w oparciu o transformator z trzema uzwojeniami. Jedno uzwojenie 230V na wejście, jedno 230V na wyjście, i trzecie na 12-24V na którym pracuje dwukierunkowa przetwornica AC-DC.
ArturAVS napisał:Tak samo było w temacie :@lopess Chcesz zabezpieczeń, ale nie rozumiesz istoty ich działania. Nie obrażaj, i nie szukaj zaczepek w kierunku bardziej doświadczonych.
lopess napisał:Nie było tu żadnej sensownej rady, żadnej... Albo wyśmiewanie, albo jakieś teoretyczno/akademickie rozweażania, które kompletnie nie przekładają się na jakiekolwiek praktyczne rozwiązanie. No chyba, że te rozwiązanie to- wywal chłopie to wszytsko i kup sobie nowy sprzet, bo ten jest do nieczego.
lopess napisał:PS.
@virtualmachine - tak wiem, że istnieją szyny łaczeniowe do aparatów. Dlaczego ich nie zastosowałem? Bo chciałem mieć tak, jak mam. Jedni wolą brunetki, a drudzy blondynki.
CYRUS2 napisał:W Polsce prawo zabrania zajmowania się elektryką osobom bez kwalifikacji.
Moderowany przez krzysiek7:3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
lopess napisał:To takie typowe szczególnie dla kolegi @virtualmachine, ktory nie odróżnia switcha zarządzalnego od nie zarządzalnego...
lopess napisał:Zreszta już tak jest, że i założenie wtyczki na kabel do urządzenia i wetknięcie jej do gniazdka jest wymagane przez producentów, pod rygorem utraty gwarancji.
lopess napisał:niektórym to się marzy, aby i wymiana żarówki w domu była obwarowana nakazami i zakazami i mógł to tylko zrobić elektryk z uprawnieniami, zgodnie z normą numer 500/900