logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy za UPS-em stosować dodatkowe RCD w podrozdzielnicy?

lopess 23 Wrz 2025 19:16 1743 61
Najlepsze odpowiedzi

Czy za UPS-em online APC należy stosować wyłączniki RCD w małej podrozdzielnicy zasilającej kilka obwodów domowych?

Za tym UPS-em nie należy stosować RCD na wyjściu; producent Schneider Electric powiedział wprost, że po stronie UPS nie daje się żadnych RCD, a jako zabezpieczenie są przewidziane zabezpieczenia przeciwzwarciowe i przeciążeniowe oraz ewentualnie same „eski” jako rozłączanie/dystrybucja lub listwy/PDU [#21698979] Producent odradza też RCD przed UPS-em, bo może wyzwalać przy uruchamianiu; jeśli już ma być zastosowane, to selektywne, a najlepiej typu B [#21698979] W trybie bateryjnym w podobnych APC neutralny na wyjściu „pływa” i potrafi mieć ok. 115 V względem PE, więc RCD za UPS-em nie będzie pracować jak w zwykłej rozdzielnicy [#21700847][#21698905] W praktyce ten UPS nie jest traktowany jak klasyczne źródło do zasilania podrozdzielnicy, tylko do bezpośrednio podłączonych odbiorników albo rozdziału przez PDU/listwę [#21698979][#21700847]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #31 21699733
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 525
    A tak się zastanawiam dlaczego to ma być niebezpieczne jak na systemie bateryjnym to jest układ IT ?
  • #32 21699779
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #33 21699883
    lopess
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    virtualmachine napisał:
    Koledzy, nie przeczytałem całego tematu

No i właśnie szkoda, bo gdybyś przeczytał, to byś wiedział,że już w jednym z poczatkowych postów napisałem, że własnie rozdział zasilania UPS, ma przypominać uzycie listwy zasilającej, tyle, że zrobione w inny sposób:

Oczywiście UPS został przewidziany do bezpośredniego podłączenia urządzeń w szafie rackowej. I wszystko jest fajnie, jak urządzenia są w jednym miejscu w tejże szafie. Ale w przypadku, gdy część urządzeń jest dalej, wypadałoby to jakoś sensownie ogarnąć. Nie będę przecież ciągnął kabla od każdego urządzenia do UPS. Gdy wszystkie urządzenia są w szafie, po prostu stosuje się proste listwy zasilające albo PDU. Wyobraźmy sobie, że ta podrozdzielnica ma pełnić niejako rolę listwy zasilającej podłączonej do danego gniazda w UPS, z tym że odbiorniki nie są w szafie, ale w innych częściach domu. Jako że mam różną elektronikę, która pracuje stale (np. multiswitche na strychu, kocioł i sterowniki kotła w kotłowni, a UPS jest w szafie rackowej w garażu (gdzie mam drugi taki UPS, do którego są podłączone wszystkie urządzenia sieciowe)), to wypadałoby to jakoś sensownie ogarnąć. Mało tego, chcę w ten sposób również dystrybuować zasilanie do wszystkich komputerów stacjonarnych, które są w różnych pokojach. Więc koncepcja jest taka, że zarówno w kotłowni, jak i na strychu zrobię sobie taką mini podrozdzielnicę, gdzie z jednej strony nastąpi dystrybucja zasilania do poszczególnych urządzeń, a po drugie umieszczę tam automatykę shelly do monitorowania poszczególnych podobwodów. Dlatego jest pytanie, czy tam w tych podrozdzielnicach powinienem po prostu zastosować eski, czy również RCD.

I wiemy już, że przy tych UPS-ach nie można stosować RCD za UPS. Nie można traktować UPS-a jako klasycznego źródła zasilania, a co za tym idzie nie stosujemy żadnych zabezpieczeń, aparatów, za UPS, jak ma to miejsce w klasycznie rozumianej tu podrozdzielnicy.

Jak napisałem wczesniej, i co powyżej przytoczyłem, raczej chodzi mi o dystrybucję zasilania z UPS do iluś tam urządzeń położonych w róznych miejscach w domu, więc coś na zasadzie właśnie przedłużacza czy listwy podłaczonej do UPS, tyle że chcę to zrealizować nie walającymi się przedłużaczami i listwami, ale w skrzyneczce, którą określiłem mianem podrozdzielnicy. Czyli np jak mam na strychu kilka multiswitchy, to ciągne sobie kabel z UPS w garażu przekrojem 4mm, tam montuje małą skrzyneczkę gdzie wchodzi ten kabel i następuje rozdział zasilania na poszczególne urządzenia i dorzucam jak wcześniej wspominałem monitoring realizowany w moim przypadku na shelly. To samo w kotłowni - jest piec co, kilka sterowników, pompki, czujniki dymu, czadu - prowadzę również tam kabel od UPS - mała skrzyneczka, rozdział zasilania. To samo rozdział zasilania na komputery stacjonarne, gdzie bedą doprowadzone przewody i normalnie zabudowane gniazdka - tyle ze oznaczone jako data, a dostęp do nich bedą miały tylko urządzenia z kluczem. Dopytywałem czy należałoby zastosować jak w tradycyjnej podrozdzielnicy RCD w każdej skrzyneczce - już dowiedziałem się że nie.

Niestety mimo wielu postów, niewiele jest odpowiedzi, które coś wnoszą. Jak zauważyłem, jedynie kolega @gkwiatkowski wspomina coś o tym, że dokonywał jakichś testów/pomiarów dot. wykorzystania UPS i zauważył, że w trybie bateryjnym miał do czynienia z sytuację, gdy

Napięcie na każdym styku gniazda wyjsciowego było około 115V wzgledem PE i "pływało".

Szkoda, że nie ma tu więcej informacji tego typu, bo po to się zadaje pytanie na forum, aby skorzystać z wiedzy i doświadczeń innych użytkowników, którzy mieli do czynienia z tematem, coś sami w tym temacie już robili, testowali, sprawdzali.

Sprawdziłem to o czym kolega @gkwiatkowski wspominał u siebie. Informacja jest cenna, bo ja prawdę mówiąc wcześniej nie sprawdzałem napięcia względem PE na pracy bateryjnej - sprawdziłem neonówką - tu jest faza, tu jej nie ma. Zauważyłem, że neonówka wskazywała zawsze fazę na wyjściu UPS zaleznie od tego jak podłaczymy wtyczke zasilającą UPS. Tyle, że ja to sprawdzałem gdy UPS był zasilany.
    I kolega @gkwiatkowski miał racje, a o za tym idzie stosowanie jakichkolwiek aparatów typowych do stosowania w rodzielnicy nie ma sensu, w logice znanej z typowej rozdzielnicy, bo na pracy bateryjnej nie mamy tego samego co na pracy gdy UPS jest zasilany, tj jest tak jak wspomniał kolega @gkwiatkowski - faza jest i na L i na N.

Ale jako, że chciałem to zrobić sensownie i mieć możliwość rozłaczania obwodów w tej mini rozdzielnicy,żeby to miało sens należałoby chyba zastosować podwójne FR, które rozłaczą mi i L i N jednocześnie (oczywiście L i N traktowane umownie w tym momencie), co de facto oznaczac będzie nie mniej nie więcej to samo co wyciągnięcie wtyczki z gniazdka.

Cytat:
    nie będzie to bezpieczne dla ludzi.

No własnie trzeba to zrobić tak, aby było bezpieczne i po to jest ten temat. Bo zaraz ktoś może pomyśleć, że używanie UPS nie jest bezpieczne. Ten temat nie tylko nie jest niepotrzebny, ale jest mega potrzebny, bo może uchronić wielu ludzi przed popelnieniem jakiegoś babola i gdybym nie zadał tu pytania, to mogłem popełnić go i ja. I dlatego pytam i dyskutuje z Wami. NIe bronie żadnych swoich racji, staram się zdobyć wiedze taką, która mi umożliwi zrobienie tego co potrzebuje w bezpieczny sposób, a same teksty w stylu "nie da się" kompletnie mnie nie interesują, bo da się, tylko trzeba to zrobić jak należy.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

a tak w ogóle to jestem ciekaw, czy nie istnieją specjalne aparaty do pracy z "floating N" bo z tego co widze, tak jest to okreslane. Ale mogę się mylić, jest to dla mnie kompletnie nowy temat.
  • #34 21699967
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    lopess napisał:
    No własnie trzeba to zrobić tak, aby było bezpieczne i po to jest ten temat.
    Na tym UPS nie zrobisz tego bezpiecznie.
    Żadne aparaty ne pomogą.

Post #6
    gkwiatkowski napisał:
    Są UPS-y, które pracują w układzie TN-S i stosuje się je do zasilania całej serwerowni lub budynku.
    Taki powinieneś zastosować.
    #8 to samo napisał moderator.
    ArturAVS napisał:
    Ten APC o którym piszesz nie jest do takiej pracy przystosowany (co nie znaczy że nie będzie działał), lepiej jednak rozejrzeć się za UPSem stacjonarnym rozejrzeć.
  • #35 21700052
    lopess
    Poziom 11  
    >>21699967 Czego nie zrobię bezpiecznie? Nie podłączę bezpiecznie urządzeń? A co to — jakiś niebezpieczny UPS? No, bez żartów, przeczytaj dobrze, co napisałem, bo widzę, że czytasz po łebkach i nie kumasz, co piszę. O jakich ja aparatach pisałem? O rozłączeniu obwodu przez podwójny FR?

Dodano po 7 [godziny] 4 [minuty]:

>>21700052 Poczytałem troche w temacie - stosowanie dwupolowych FR i MCB, rozlaczajacych jednoczesnie i L i N w układach IT, z floating N jak najbardziej stosuje się, ale nie jako jedyne zabezpieczenie. co do RCD - wiadomo - była juz mowa o tym, nie zadziała jak należy. I w sumie nie dlatego sie nie stosuje, ze moze nie zadzialas, tylko dlatego, ze moze powodowac nieoczekiwane rozlaczenia. Stosuje się monitoring izolacji IMD, monitoruje się spodziewane napięcie dotykowe UST na częściach przewodzących dostępnych. Dobiera się przewód ochronny PE (SPE) o odpowiednim przekroju, aby napięcie dotykowe nie przekraczało dopuszczalnej wartości UL. Tyle co znalazłem. Czy prawidłowo znalazłem, czy prawidłwo zrozumiałem, czy nieprawidłowo, nie będę się mądrzył, bo nie mam w tym zakresie wystaczającej wiedzy. Jak ktoś wie więcej ja z chęcią posłucham po prostu z ciekawości dla rozszerzenia wiedzy, bo temat jest po prostu ciekawy.
  • #36 21700458
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Można sprawdzić napięcia przewodów czynnych względem PE przy zasilaniu bateryjnym i wykonać pomiar RCD podłączonego na wyjściu UPS-a symulując upływność do PE, najlepiej przy użyciu miernika przeznaczonego do tego celu sprawdzając tym samym sprawność aparatu. Wtedy będzie wszystko jasne.
  • #37 21700472
    CYRUS2
    Poziom 43  
    lopess – nie zrobisz bezpiecznie na tym UPS.
    Do tego UPS nie możesz podłączyć instalacji elektrycznej
    Ten UPS nie nadaje się do podłączenia na wyjście UPS instalacji w układzie :
    TN-S, TT, IT.
    (kilka obwodów podłączonych do zasilania to instalacja.)
    Post #6
    gkwiatkowski napisał:
    Są UPS-y, które pracują w układzie TN-S i stosuje się je do zasilania całej serwerowni lub budynku.
    Podobnie jest z trafem separacyjnym.
    Z trafa separacyjnego zasilisz bezpiecznie tylko jeden odbiornik.
    Kilku odbiorników do trafa separacyjnego podłączyć nie można.
  • #38 21700478
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7814
    CYRUS2 napisał:
    nie zrobisz bezpiecznie na tym UPS

Nie zrobi tego tanio i prosto. Odpowiedzią jest transformator saparujący na wyjściu UPSa.
  • #39 21700505
    lopess
    Poziom 11  
    >>21700472 Nie bardzo wiem, dlaczego uparliście się, że nie da się podłączyć wielu urządzeń do jednego z wyjść UPS-a. A jak niby to jest realizowane w szafach rackowych? Normalnie – jest UPS i rozdział na PDU i tak się to robi. Dlaczego miałoby to nie być bezpieczne? Mam normalne gniazdka w domu, oświetlenie itd., i cała ta wewnętrzna instalacja pracuje normalnie w TN-S. Ale komputery, sterowniki, multiswitche itd., jako wrażliwe urządzenia elektroniczne, chcę zasilić z UPS-a, bo po to one są. Nieważne, czy są w racku 2 m dalej, czy w pomieszczeniu obok 10 m dalej. Zasilane są właśnie takimi UPS-ami. A wy mówicie tak, jakbym ja chciał zrobić całą instalację w domu jako IT i udawać, że to jest TN-S.
  • #40 21700550
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #41 21700565
    lopess
    Poziom 11  
    >>21700550 Rozumiem, że kolega jest elektrykiem, który się specjalizuje w UPS-ach? Rozumiem, że nie jedną już serwerownię kolega postawił, UPS-y w szpitalach na bieżąco ogarnia, itd.

Zgodnie to słyszę ciągle, że coś się nie da. Jesteście na forum dyskusyjnym, ale dyskusji brak; oprócz tego — wiem, a ty nie wiesz, więc chyba, jak wiem, to wiem. Merytorycznych wypowiedzi w całym wątku tyle, co kot napłakał. Ja natomiast zgodnie stwierdzam, że większość, która się wypowiada w tym temacie, nawet nie zadała sobie trudu, aby uważnie przeczytać cały wątek i zrozumieć, o co mi chodzi. Coś tam spojrzałem, piąte przez dziesiąte i walnę sobie posta, tak dla zasady... Szkoda naprawdę tu o coś pytać, bo oprócz hejtu niewiele się dowiedziałem.

Propozycje, które się pojawiają, są co najmniej absurdalne. Ja nie stawiam szpitala ani fabryki, tylko chcę podłączyć kilka urządzeń do UPS-a i chcę to zrobić najlepiej, jak się da. Do tego UPS-a, co mam — nie żadnego innego. Nota bene, te UPS-y, które mam, to wystarczająco górna półka, jak na warunki domowe.
  • #42 21700579
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #43 21700598
    lopess
    Poziom 11  
    Zasilanie routera po PoE, hehe — a to kolega mnie rozbawił :D Nie mam może sprzętu stosowanego w data center, ale budżetowym raczej też bym go nie nazwał (gdyby kolega uważnie przeczytał temat, zobaczyłby, co u mnie siedzi w szafie i że wcale nie są to aż takie zabawki za 5 zł). I co, jak co — zasilanie przez PoE można sobie poprowadzić do małego gówna typu AP; zresztą mam to u siebie zrobione.

Ale przypomnę, że mowa o domku jednorodzinnym, a nie o lotnisku, więc naprawdę darujcie sobie, panowie, te uwagi, że to zabawki itd... A jak kolega ma taką przeogromną wiedzę, to dlaczego nie napisał żadnego merytorycznego posta i nie zaprezentował tej wiedzy? Czy nie szkoda czasu na pisanie postów, w których kolega chce koniecznie pokazać, że inni to debile?

Kompletny brak kreatywnego myślenia, żadnej sensownej podpowiedzi, tylko hejt... Gdyby tak myśleli w NASA, to żadna wyprawa w kosmos by nie wróciła, a Voyager nie odpowiadałby już co najmniej od 20 lat.

I prosiłbym o powstrzymanie się od takich epitetów jak "idiotyczne pomysły" — to naprawdę już poniżej krytyki... Kolega, jak rozumiem, ma same wspaniałe pomysły; inni, którzy chcą coś zrobić, co się nie mieści w kolegi szablonie myślenia, są po prostu idiotami.
  • #44 21700630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #45 21700646
    ArturAVS
    Moderator
    @lopess Jeśli masz taki super sprzęt, to dlaczego nie kupiłeś UPSa stacjonarnego? Przestań wydziwiać i prowokować scysje. Trafo odpowiedniej mocy i dobrać zabezpieczenia;

Schemat transformatora izolacyjnego 230/230VAC z uziemieniem i oznaczeniami L, N, PE.

lopess napisał:
    tylko hejt

W Twoich oczach, którymi nie widzisz niebezpieczeństwa. Nie dociera do Ciebie, że każda instalacja oprócz tego że ma działać, to MUSI BYĆ BEZPIECZNA!.
  • #46 21700679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #47 21700689
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    że każda instalacja oprócz tego że ma działać, to MUSI BYĆ BEZPIECZNA!.
    "w każdym mieście, co leży gdzieś tam Między Szklarską Porębą a Gdynią "...............
  • #48 21700748
    lopess
    Poziom 11  
    virtualmachine napisał:

Bardzo mnue rozbawiło Twoje oburzenie gdy nazwałem Twoją instalację "zabawkową". Ponownie pozwolę sobue zdusić Twój entuzjazm, bo w Twojej szafie widzę router i switch Ubi serii chyba USWPro, w wersji niezarządzalnej, stary serwer na którym włączyłeś Home Asistanta, czyli do durnego HA pędzisz wielki prądożerny serwer co wyjaśnia bezsensownie dużą ilość baterii przy UPSie. Zaskoczę Cię, bo sam w domu posiadam 3 przemysłowe switche Zyxela, wszystkie z Poe , 1Gb 24p, wszystkie zarządzalne L2 , HA mam odpalony na RaspberyPi który ciągnie kilkadziesiąt razy mniej orądu niż Twój serwer, a serwer posiadam do pracy z LMMami i jestem przekonany że jest dużo mocniejszy od Twojej zabawki. UPS w szafie siedzi tylko dlatego że od 2 lat nie chciało mi się zdemontować, bo tę rolę pełni u mnie falownik PV z 30kWh w bateriach, na którym sam osprzęt sieciowy wyłączając serwer (prawie 4kW poboru na pełnej mocy) mógłby pracować ponad tydzień bez ładowania ze słońca.
    Więc schowaj dumę do kieszeni bo to jednak Ty tu przyszedłeś po poradę, a że porada Ci się nie podoba to nie nasz problem.

Jeżeli taka jest Twoja znajomość sprzętu, to nie mam więcej pytań. Może ta fotka Cię otrzeźwi, choć może i tego nie zrozumiesz, bo widzę, że znajomość sprzętu od Ubiquiti nie jest u Ciebie nawet śladowa. Bawisz mnie również swoim RP, uznając to za serwer. HA jest na WM obok wielu innych rzeczy. Na RP to ja mam webserwer Legranda w rozdzielnicy, jeżeli to można nazwać serwerem. A komputery stacjonarne działają u mnie wszystkie po światłowodzie 2×25 Gb/s. Serwer 2×100 Gb/s. Więc zbastuj, chłopie.

Panel kontrolny Ubiquiti z listą 15 urządzeń sieciowych podłączonych do switcha PoE
    Interfejs webowy Legrand Energy Web Server z widocznymi opcjami konfiguracji i raportów
    Zrzut ekranu interfejsu systemu monitorowania rozdzielnicy z pomiarami energii

Dodano po 7 minutach:

ArturAVS napisał:
    @lopess Jeśli masz taki super sprzęt, to dlaczego nie kupiłeś UPSa stacjonarnego?.

No cóż, jeżeli SRT3000RMXLINC to w Twojej opinii zabawkowy UPS, to co ja mogę powiedzieć... Rozumiem, rozumiem, wy w domach macie bardziej profesjonalne...

A co do mojej rozdzielnicy, to główna wygląda tak, ale jest jeszcze kilka podrozdzielnic.

Wnętrze zaawansowanej rozdzielnicy elektrycznej z modułami Legrand
  • #49 21700775
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #50 21700801
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2348
    Właśnie, dziwnym trafem od kilku dni stoję przed podobnym problemem. Przenoszę się w końcu do swojego mieszkania, modernizuje instalację elektryczną i stwierdziłem że dobrze by było poza serwerem i sprzętem sieciowym w "serwerowni" zrobić podtrzymanie oświetlenia. O ile zasilenie UPS (też APC z sinusem) przez przełącznik faz można oczywiście normalnie zrobić, to problem pojawia się z wyjściem z takiego UPS.

Jak jest to UPS offline (jak i w tym wątku) to w momencie jak jest zasilany to nie ma problemu, przewód neutralny ma cały czas ten sam potencjał w stosunku do ziemi co bez UPS.
    Niestety przy włączeniu inwertera zaczynaja się moje wątpliwości, bo w momencie przejścia na zasilanie bateryjne to N jest przerywane, zaczyna pływać i robi się nam wyspa. Rozwiązaniem mogło by być połączenie urządzeń bezpośrednio do wyjścia z UPS nawet połączeniami stałymi (też ciężko mówić o połączeniu stałym przy wtyczkach IEC), ale tu dochodzi jeszcze wspomniana ograniczona długość połączenia.
    Wydaje się że jedynym słusznym rozwiązaniem jest wspomniany tutaj transformator separacyjny, ale to też dodatkowe straty mocy i to przez cały czas.

Jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł rozwiązania, to z chęcią poczytam :D bo zrobienie oddzielonego N w rozdzielni podłączonego do UPS który będzie sobie pływał przy pracy bateryjnej to nie jest bezpieczna opcja. Różnicowka na wyjściu też jest bez sensu, bo nawet sami producenci przetwornic/UPS zazwyczaj zabraniają podłączenia wyjścia do instalacji elektrycznej nawet z zastosowaniem roznicowki na wyjściu.
  • #51 21700811
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #52 21700847
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2348
    A no widzisz, w rozwiązaniu opisanym przez Ciebie trafo ma dwa uzwojenia 230V.
    W APC SmartUPS (właśnie siadłem do schematu i szukania informacji) to po pierwsze producent podaje (w j. angielskim), że rozłączenie przewodu neutralnego jest zamierzone i jeżeli nie chcemy go rozłączać konieczny jest transformator separacyjny:
    Cytat:
    While "On Battery," safety agencies (UL, VDE, etc.) require the UPS input connections to be disconnected from the utility input to prevent "backfeed" power/voltage from the UPS batteries being applied to the UPS input terminals. Because the Neutral must also include this "backfeed" protection (we do it by opening a relay), the output Neutral to Ground voltage will "float" to approx half the voltage between output Line & Neutral. For a 230Vac system, the N-GND voltage can be 115Vac. This does not become a safety hazard because the output L & N conductors are not user-accessible. They are both always considered "high voltage" conductors.

If the UPS output must have a N-GND connection for zero volts while the UPS is "On Battery," an output isolation transformer must be attached to the UPS output so that a new N-GND connection can be made without creating a ground loop. We sell isolation transformers that can be used for this, if required.

Po drugie, faktycznie po sprawdzeniu na schemacie, przewód neutralny miedzy wejściem a wyjściem jest przerywany 1 przekaźnikiem. Jeszcze nie wiem czy oprogramowanie w UPS diagnozuje jego usterkę. Poza uzwojeniem 24V, jest uzwojenie 230V z 2 odczepami do funkcji line-interactive. Jedno z wyprowadzeń z transformatora jest na stałe podłączone do N po stronie wyjścia za przekaźnikiem. Czyli jest trochę inaczej - przez funkcje line interactive. Ale to tak naprawdę musiał bym przymierzyć trafo być może to są 2 osobne uzwojenia, w końcu te UPS przy funkcji regulacji napięcia nie są w stanie ładować akumulatora.
    (Edit: wygląda na to że w transformatorze jest pojedyncze uzwojenie 230 z odczepami do podwyższania i obniżania napięcia i drugie uzwojenie to 24V. Jak transformator jest zasilany z sieci to przez mostek H ładowany jest akumulator.)

Tak czy inaczej raczej to co producent napisał to będzie świętość, przynajmniej w przypadku APC (wymóg tr. separacyjnego).

Być może zrobię eksperyment z pominięciem przekaźnika rozłączającego N, czy UPS to przeżyje - nie wiem, czy to będzie bezpieczne to inna kwestia. Czy tak można - producent mówi że nie, więc nie można i na tym można zakończyć rozważania.

(Edit: Sądząc po samej topologii UPS raczej powinien działać bez przerywania N, kwestia tylko tego, że podłączenie i użytkowanie UPS musi być przez świadomego użytkownika, najlepiej w sposób który uniemożliwi dostęp osobom postronnym. Czy UPS będzie działać i się nie uszkodzi to na razie pozostawiam bez odpowiedzi).
  • #53 21701060
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sylweksylwina napisał:
    Sądząc po samej topologii UPS raczej powinien działać bez przerywania N
    Być może zrobię eksperyment z pominięciem przekaźnika rozłączającego N
    To tak nie może pracować.
    producent napisał:
    W trybie „zasilania akumulatorowego” agencje bezpieczeństwa (UL, VDE itp.) wymagają odłączenia połączeń wejściowych UPS od wejścia sieciowego, aby zapobiec „zwrotnemu” zasilaniu/napięciu z akumulatorów UPS do zacisków wejściowych UPS. Ponieważ przewód neutralny również musi być zabezpieczony przed „zwrotnym zasilaniem” (realizujemy to poprzez otwarcie przekaźnika)
    W trybie braku sieci 230V podajesz napięcie z UPS do sieci energetycznej.
    Przy zasilaniu z agregatu robi to przełącznik sieć-agregat.
  • #54 21701110
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 525
    To też nie tak, wystarczy się zapoznać z budową schematem UPS-a. Jest przerywany tor N, bo jakby nie przerwali, to byłoby zwarcie w trybie bateryjnym. Jak już wspomniałem wyżej, UPS ma przetwornicę DC step-up 230 V, a mostek H macha mosfetami i robi prąd przemienny, czyli na tor N dolne połówki obracają biegunowość i mamy -230 V. Gdy ominie tor N bez rozłączania, mamy idealne zwarcie przez mostek prostujący przetwornicy ładującej.
  • #55 21701177
    ArturAVS
    Moderator
    virtualmachine napisał:
    ArturAVS napisał:
    Trafo odpowiedniej mocy i dobrać zabezpieczenia;

W zasadzie to zastanawiam się - po co? Podczas pracy online zabezpieczenia są przed UPSem, a przy zasilaniu bateryjnym masz elektroniczne limity przetwornicy.

Dla świętego spokoju i fanberii @lopess 'a.

virtualmachine napisał:
    Jeżeli chodzi o UPSy małej mocy, wydaje mi się że w szczególności te starsze, to takie urządzenia czasami są zbudowane w oparciu o transformator z trzema uzwojeniami. Jedno uzwojenie 230V na wejście, jedno 230V na wyjście, i trzecie na 12-24V na którym pracuje dwukierunkowa przetwornica AC-DC.

To chyba naprawdę stary UPS. Już od wielu lat się takich nie produkuje/stosuje. Dodajmy do tego, że przebieg wyjściowy, praktycznie nawet koło sinusa nie leżał.
    @lopess Chcesz zabezpieczeń, ale nie rozumiesz istoty ich działania. Nie obrażaj, i nie szukaj zaczepek w kierunku bardziej doświadczonych. Prosta rada; przenieś ten UPS do kotłowni i podłącz jak należy. Zaoszczędzisz wszystkim niepotrzebnych nerwów. Wygląda to jak zwykle, coś mam, i chcę aby działało, w d. mam bezpieczeństwo. Typowa postawa roszczeniowa. Skoro jesteś laikiem, to nie rób z siebie guru elektryczności, możesz zrobić sobie i bliskim krzywdę.
  • #56 21701660
    lopess
    Poziom 11  
    No więc dobrze, nie znam się, jestem debilem we wszystkim, zawsze i wszędzie, wy macie we wszystkim rację.

Poza tym otrzymałem tu szereg fajnych rad do wykorzystania, więc już lecę i przenoszę UPS, tylko jeszcze nie wiem, gdzie, czy do kotłowni, czy na strych, czy może do któregoś z pomieszczeń, gdzie mam komputery... A może zastanowię się nad zakupem sprzętu lotniskowego, tylko będę musiał zdjąć dach, bo przez drzwi mi nie wejdzie, więc zamówię dźwig i umieszczę go gdzieś. Same super porady...
    A to, że o coś pytam i nie podoba się komuś tam, co chcę zrobić, to można mnie opluć, wyżyć się i pokazać swoją boskość.
    Nie było tu żadnej sensownej rady, żadnej... Albo wyśmiewanie, albo jakieś teoretyczno/akademickie rozważania, które kompletnie nie przekładają się na jakiekolwiek praktyczne rozwiązanie. No chyba, że to rozwiązanie to — wywal chłopie to wszystko i kup sobie nowy sprzęt, bo ten jest do niczego.

Na koniec się dowiedziałem, że jestem roszczeniowy i to ja wszystkich tu obrażam... mimo, że tu od was słyszałem, jakie mam debilne pomysły, jakim jestem laikiem, jakie wszystko mam do dupy, itp. itd... Mógłbym zebrać szereg Waszych najlepszych cytatów, ale szkoda moich nerwów. No ale cóż, widać dla niektórych to norma, bo widziałem w wielu topikach, że ciągle te same osoby bardzo lubią innych deprecjonować.... Za to im nie można nic powiedzieć, bo znają się na wszystkim i mają wszystko najlepsze, takie że mucha nie siada, a jak nie mają czy się nie znają, no to... i tak mają i się znają...
    Szkoda....

A na koniec już w temacie. Gdyby ktoś miał podobny problem i bardzo się upierał na pozbycie się floating N, jest kilka rozwiązań w miarę już gotowych. Mówię o APC, bo taki sprzęt mam i jeżeli miałbym coś robić, to już w obrębie jednego producenta, bo za dużo mnie to już i tak kosztowało, bo to nie tylko UPS-y, ale i dedykowane do nich battery packi i Network Management Card w najnowszej rewizji 3, tak aby możliwe było w pełni zautomatyzowane zarządzanie sprzętem. Z tych najtańszych rozwiązań, to wg infolinii APC, można spróbować zrealizować przy wykorzystaniu:

Link

Nie jest to dokładnie plug'n'play, ale tu da się zrobić to, co należy. Czy warto brnąć w takie rozwiązania, gdy mówimy nie o profesjonalnych rozwiązaniach w firmie, ale o podłączeniu kilku urządzeń, wykorzystując centralnie umieszczony UPS? To już każdy musi sam sobie odpowiedzieć na to pytanie. Pozostawiam Was z tym tematem tak jak jest.

Mimo wszystko dziękuję za kilka cennych spostrzeżeń, szczególnie kol. @gkwiatkowski, który zwrócił uwagę właśnie na sedno sprawy, czyli floating N, bo to wskazało mi na kilka innych rzeczy, które wykorzystam.

Tyle w temacie ode mnie.

PS.
    @virtualmachine - tak wiem, że istnieją szyny łączeniowe do aparatów. Dlaczego ich nie zastosowałem? Bo chciałem mieć tak, jak mam. Jedni wolą brunetki, a drudzy blondynki. Burdel w rozdzielnicy? No cóż, z pewnością nie jest wykonana idealnie, ale jak na pierwszy raz uważam, że i tak nie jest źle, to raz, po drugie po zrobieniu gotowej (tak mi się wydawało) rozdzielnicy, było milion później w niej zmian i pewnie jeszcze będzie, jest wciąż rozgrzebana... No i wyszło, że nagle rozdzielnica zrobiła się pełna, bo a to to chciałem dołożyć, a to to, a to zmienić. A to spowodowało, że i estetyka nie do końca może jest idealna. Mimo wszystko w porównaniu z tym, co wykonał mi początkowo za grube pieniądze elektryk z uprawnieniami, dla mnie jest i tak pięknie: to raz, a po drugie — tak jak ja chcę, a nie jak ktoś.
  • #57 21701733
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    @lopess Chcesz zabezpieczeń, ale nie rozumiesz istoty ich działania. Nie obrażaj, i nie szukaj zaczepek w kierunku bardziej doświadczonych.
    Tak samo było w temacie :
    "Wyłącznik nadprądowy jako rozłącznik izolacyjny FR"
    W Polsce prawo zabrania zajmowania się elektryką osobom bez kwalifikacji.
    Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej
  • #58 21701768
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #59 21701882
    lopess
    Poziom 11  
    Hehe, no tak, niektórym to się marzy, aby i wymiana żarówki w domu była obwarowana nakazami i zakazami i mógł to tylko zrobić elektryk z uprawnieniami, zgodnie z normą numer 500/900. Zresztą już tak jest, że i założenie wtyczki na kabel do urządzenia i wetknięcie jej do gniazdka jest wymagane przez producentów, pod rygorem utraty gwarancji. I najlepiej, żeby było to egzekwowane odpowiednim monitoringiem w domu, aby nie daj Boże ten przysłowiowy Kowalski będący "Absolwentem Szkoły Chłopskiego Rozumu" przypadkiem nie próbował zrobić tego sam. Oczywiście, oczywiście, wszystko w ramach troski o zdrowie i życie tego Kowalskiego. A egzekwowane powinno być, a kary powinny być surowe, najlepiej krzesło elektryczne, oczywiście zgodnie z Polską normą i przeprowadzona egzekucja przez elektryka z uprawnieniami.

Ja tylko jestem ciekaw, czy ci wszyscy prawi tutaj, co tak się oburzają, są tacy sami prawi w innych dziedzinach życia. Czy koledzy w ramach troski o bezpieczeństwo przechodzą zawsze po pasach (przypominam: przechodzenie w innych, niewyznaczonych do tego miejscach jest w Polsce zabronione), czy regularnie serwisują swoje auta w ASO, przypomnę względy bezpieczeństwa i tak dalej... Czy tylko w tym, co im pasuje, są tacy prawi i zapobiegawczy w trosce o swoje i swojej rodziny bezpieczeństwo. Czy może ich uprawnienia i mądrość rozciągają się bezwarunkowo na inne dziedziny życia i tam już nie stosują się do swojej filozofii życiowej.

Korzystałem z wielu forów dyskusyjnych, i w Polsce i za granicą, związanych z bardzo różnymi rzeczami, ale takiego podejścia do innych użytkowników, nacechowanego taką zarozumiałością i pogardliwym traktowaniem ludzi, szukać ze świeczką.

A jak to wszystko takie tajne, to może trzeba utajnić ten dział forum - niech będzie tylko dla elektryków z uprawnieniami, gdzie będą mogli się brandzlować we własnym sosie swoją nieomylnością. A nie, to lepiej nie, bo dla trolla potrzebna jest jeszcze pożywka i ofiara. Musi być widownia, która będzie z jednej strony biła brawo, a z drugiej będzie można się na nich wyżywać i pokazywać swoją wyższość.

I zarzucając mi, że nic nie zrozumiałem, radzę spojrzeć na początek w lustro, bo ja odnoszę wrażenie, że co niektórzy są w stanie zrozumieć, ale tylko siebie... a innym zarzucać wg ich opinii mogą wszystko. I piszę to jako właśnie ten zwykły Kowalski, absolwent Szkoły Chłopskiego Rozumu.

Symptomatyczne, że w odpowiedzi na mój post oczywiście żadnego odniesienia się do tego, co było merytoryczne w moim poście. No ale pocóż się do tego odnosić, nie ja to zaproponowałem, zauważyłem, poradziłem, to nie ma co o tym mówić, co najwyżej można by było jakoś to zdeprecjonować, albo stwierdzić, że w zasadzie — to dokładnie przecież to mówiłem, argumenty by się zaraz wyprodukowały, ale tak naprawdę to najbezpieczniej skupić się na innych rzeczach i o tym nie wspominać. To takie typowe szczególnie dla kolegi @virtualmachine, który nie odróżnia switcha zarządzalnego od niezarządzalnego... wróć, odróżnia, ale zarządzalne to ma tylko on. Inni mają jakieś stare badziewie, więc z założenia, nawet jak ktoś ma lepszy od niego sprzęt to i tak... on ma lepszy... A nawet jakby z wielkim bólem musiał przyznać, że jednak ktoś może mieć lepszy, to na pewno nie umie go obsługiwać, albo coś tam innego by się znalazło, żeby zdeprecjonować sprawę i samego gościa :D
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #60 21701890
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stosowania wyłączników różnicowoprądowych (RCD) za UPS-em APC SRT-RM3000RMXLINC (online, podwójna konwersja) w instalacji domowej z podrozdzielnicą zasilającą m.in. kocioł gazowy i urządzenia elektroniczne. UPS jest zabezpieczony RCD 30 mA typ F przed wejściem. Problemem jest, że w trybie pracy bateryjnej UPS rozłącza przewód neutralny (N), co powoduje, że RCD za UPS-em może nie działać poprawnie lub powodować nieoczekiwane wyłączenia. Producent (Schneider Electric) odradza stosowanie RCD zarówno przed, jak i za UPS-em, zalecając ewentualnie selektywny RCD typu B przed UPS-em, aby uniknąć fałszywych wyłączeń. UPS nie jest przeznaczony do zasilania całej instalacji elektrycznej z rozdzielnicami, a raczej do bezpośredniego podłączenia urządzeń w szafie rackowej lub przez listwy/PDU. W instalacji TN-C-S ważne jest zachowanie ciągłości przewodu ochronnego PE i połączeń wyrównawczych. Stosowanie RCD za UPS-em jest możliwe tylko jeśli UPS zapewnia separację N-PE i uziemienie punktu neutralnego w trybie bateryjnym, co w tym modelu nie występuje. W praktyce podłączenie wielu obwodów za UPS-em bez dodatkowego transformatora separującego jest niezalecane ze względów bezpieczeństwa i zgodności z normami. Alternatywą jest stosowanie transformatora separującego na wyjściu UPS lub dedykowanych PDU. Dyskusja podkreśla konieczność przestrzegania norm i zaleceń producenta oraz ryzyko stosowania UPS-a poza jego przeznaczeniem, zwłaszcza w kontekście ochrony przeciwporażeniowej i działania RCD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA