BANANvanDYK napisał: Nie spotkałem się z takim który miał blokadę odpalania na sprzęgło, albo nie sprawdzałem takiego scenariusza.
Automaty wymagają odpalania na P i N. Samochody palone z przycisku wymagają naciśnięcia hamulca (BMW), nie sprawdzałem czy są dodatkowe blokady np. konieczne wciśnięcie sprzęgła przy wrzuconym biegu (przy systemie START&STOP).
Z uwagi na wymagania współwłaścicielki (w końcu człowiek ma dwie nogi, a nie trzy!) nasze autka nie posiadają pedału sprzęgła (nie dotyczy UAZ-a, bo to moja zabawka jest).
Na przestrzeni lat zaobserwowałem pewne ciekawostki.
We wszystkich samochodach wyjść z P można było tylko przy naciśniętym hamulcu (oczywiście przy włączonym zapłonie).
W mercu W168 nie można było wyjąć kluczyka bez wrzucenia biegu P.
W Hondzie Civic 9-ce - podobnie.
W Hondzie CRV bez P nie można wyłączyć auta - zgasić silnik owszem, ale kontrolki na desce zostają. Trzy rozładowania baterii do zera i musiałem kupować nową.

W autach bezkluczykowych naciśnięcie hamulca determinuje czy włączamy sam zapłon (np radio, światła) czy uruchamiamy silnik. Elektryczne auta też tak mają.
Tylko poczciwego UAZ-a podobno można odpalić na korbę, ale jakoś się boję, bo benzyna 95 wymaga dosyć wczesnego zapłonu (instrukcja podaje aby nastawić taki, kiedy silnik chodzi najlepiej).