logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatora samochodowego przez zasilanie lampki bagażnika

grzesiek0401 17 Paź 2025 07:43 2724 125
Najlepsze odpowiedzi

Czy można ładować akumulator samochodu stojącego miesiącami, podłączając prostownik przez lampkę bagażnika zasilaną przy wyjętym kluczyku i sterując to wyłącznikiem czasowym?

Nie, ładowanie przez lampkę bagażnika i prostownik na timerze to zły pomysł; lepiej ładować bezpośrednio przy akumulatorze. W wielu autach lampka bagażnika jest sterowana przez BCM i gaśnie po 15–30 minutach, a cienkie przewody oraz spadek napięcia mogą sprawić, że ładowanie będzie nieskuteczne albo uszkodzi wyjście modułu [#21722721][#21722802] Stary prostownik transformatorowy bez automatyki nie nadaje się do zostawiania bez nadzoru, bo po zmianach napięcia sieci może podać zbyt wysokie napięcie, nawet 15,5–16 V [#21723700][#21723859] Najbezpieczniej użyć dedykowanej ładowarki/podtrzymywarki typu CTEK lub NOCO Genius, która po naładowaniu przechodzi w tryb maintenance, i podłączyć ją bezpośrednio do akumulatora [#21724391] Jeśli chcesz wygodne rozpinanie, lepiej wyprowadzić osobną wiązkę od klem z bezpiecznikiem i hermetycznym złączem niż używać obwodu lampki [#21723548]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #91 21727550
    grzesiek0401
    Poziom 6  
    Ocena: 31
    BANANvanDYK napisał:
    3. Ładowanie akumulatora przez gniazdo OBD

Przez gniazdo OBD chyba nie powinno być rozłączane jeśli są gotowe zestawy PV do podtrzymania podłączane pod OBD.

A jeszcze jedno. Ten panel
    https://pl.aliexpress.com/item/10050100486725..._new_user%3A-29895%3BpisId%3A5000000187481078

Może być podłączony bezpośrednio przez OBD lub do klem bez sterownika? Tak by z tego wynikało. W tym garażu mam też okno na południe więc można byłoby też taki panel przykleić do szyby zamiast zasilaczy.
  • #92 21727700
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Nie, nie może, bo w nocy pójdzie na niego prąd z akumulatora i bajbaj panelowi powiesz
  • #93 21727706
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 655
    Czytałeś opis w ogóle?
    Cytat:
    A built-in diode prevents leakage at night.
  • #94 21727714
    user64
    Poziom 36  
    Czytałem. Chińczyki zawsze mają w opisie wszystko, ale tylko w opisie.
  • #95 21727719
    hindoos
    Poziom 36  
    To nie tylko domena chińczyków ;) Gdzieś tu się przewinął też panel 4W 5A 80V - z polskiego sklepu ;)
    Sami musimy określić jak daleko ufamy opisowi. Bo równie dobrze możemy cały Aliexpress wykreślić. W końcu mogli napisać że to przetwornica DC/DC a tak naprawdę to będzie układ "migająca dioda" i też nam popsuje szyki :)
  • #97 21727893
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    grzesiek0401 napisał:
    Może być podłączony bezpośrednio przez OBD lub do klem bez sterownika? Tak by z tego wynikało. W tym garażu mam też okno na południe więc można byłoby też taki panel przykleić do szyby zamiast zasilaczy.

Pod OBD, wg mnie, ten panel nie może być podłączony, choćby z tego względu, że panel może dać 5A, a OBD może przepuścić do 1A. Panel umieszczony w oknie na południe (ja tak mam), da te 5A w okresie zimowym i pójdzie to na akumulator, niezależnie czy akumulator jest w pełni naładowany, czy nie, jeżeli sam panel nie ma w sobie czegoś, co zastępowałoby regulator PWM, o którym pisałem wcześniej.
    user64 napisał:
    Nie, nie może, bo w nocy pójdzie na niego prąd z akumulatora i bajbaj panelowi powiesz

Temu zapobiegnie dioda wpięta w szereg z panelem lub regulator PWM, ale w tym wypadku trzeba się liczyć z poborem prądu na potrzeby własne regulatora, gdy nie będzie wystarczającego oświetlenia panela.
    Ja wykorzystuje panele PV, do utrzymania akumulatorów w stanie pełnego naładowania, ale tak jak pisałem wcześniej, panele mam podłączone bezpośrednio do akumulatora, poprzez układy kontroli napięcia, bo pobierają na własne potrzeby dużo mniejszy prąd w porównaniu z regulatorem PWM. Na miejscu autora wykorzystałbym regulator PWM, bo to jest dużo prostsze do wykonania.
    Dodam jeszcze, że gdybym garażował pod chmurką, to żebym akumulator miał z głowy, to panele wylądowałyby w samochodzie na tylnej półce i byłyby na stałe podłączone do akumulatora, za pośrednictwem mojego układu lub regulatora PWM.
  • #98 21727977
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam

grzesiek0401 napisał:

gimak napisał:
    ten panel nie może być podłączony, choćby z tego względu, że panel może dać 5A

Jeśli przeczytałeś opis, to tam widać wymiary ok. 33x12,5cm. Przecież to malizna... Gdzie tam widzisz, że panel da 5A. Maksymalnie 0,4A i to pewnie w laboratoryjnych warunkach.
    PozdrawiaM.
  • #99 21728037
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 793
    grzesiek0401 napisał:

Mam na balkonie panele o 3x większej powierzchni od tego z Ali. Doładowują na akumulator 12V. Moje panele mają regulatory 5V, więc mam 14.3V (2×5V - 0.6V na diodzie). Właśnie sprawdziłem i dają 68mA. Panele mam z Action; 8W każdy. Panele skierowane są na zachód, a słońce jest w zenicie. Niebo jest bezchmurne.
    Moje doświadczenia z panelami wskazują, że panel z Ali nie będzie w stanie doładować rozładowania akumulatora samochodowego, które często jest na poziomie 20-40mA.

Panel za szybą da stratę 10-20% wydajności, ale to nie jest najistotniejsze. Najistotniejsze jest to, że przeciętnie w bezchmurny dzień taki panel daje 1-10% deklarowanej mocy. W ostrym słońcu odpowiednio skierowany na słońce panel jest w stanie dać nawet połowę deklarowanej mocy.
  • #101 21728411
    gimak
    Poziom 41  
    mariann napisał:
    grzesiek0401 napisał:

gimak napisał:
    ten panel nie może być podłączony, choćby z tego względu, że panel może dać 5A

Jeśli przeczytałeś opis, to tam widać wymiary ok. 33x12,5cm. Przecież to malizna... Gdzie tam widzisz, że panel da 5A. Maksymalnie 0,4A i to pewnie w laboratoryjnych warunkach.
    PozdrawiaM.

Mea culpa, pisząc to co w cytacie, miałem na myśli panel wymieniany wcześniej o prądzie 5A. Natomiast z cytatu, moim zdaniem, ma za mały prąd i uwzględniając rzeczywiste warunki oświetlenia, nie zapewni pełnego naładowania akumulatora z podłączoną instalacją w samochodzie. Ja mam 5 paneli 10W/12V połączonych równolegle, każdy daje 0.57A, przy pełnym oświetleniu, czyli razem 2.5A. W realnych warunkach, ustawione pionowo w oknie, dokładnie w kierunku południowym, tylko w okresie zimowym, w ciągu kilku pod rząd, słonecznych dni (prąd ładownia w południe 1.8A), akumulator sygnalizował, że ma dość. Obecnie jak mi przed garażem postawili blok i panele mają bezpośrednie oświetlenie od godz. 8 do 10, a później oświetlenie rozproszone, to oznak pełnego naładowania już nie ma - napięcie na akumulatorze waha w granicach 12.3-12.8 V, o napięciu 14.8V można pomarzyć. Prąd z paneli, oświetlonych w dni słoneczne światłem rozproszonym to raptem 50-90 mA,
    a pobór ciągły prądu przez instalację samochodu 20 mA i instalację gazową 60 mA - w sumie 80 mA. Dlatego przy przewidywanych dłuższych przestojach, odłączam instalację gazową.
    Dlatego uważam, że korzystniejsze jest zainstalowanie panelu o większej wydajności prądowej (5-6A w szczycie) i dołożyć do tego regulator PWM, który po uzyskaniu napięcia na akumulatorze, ograniczy prąd ładowania do 400mA, nie pozwalając na dalszy wzrost napięcia na akumulatorze.

Dodano po 14 [minuty]:

sq3evp napisał:
    Panel to nie źródło prądowe? Da 5A przy jakim napięciu?

Nie wiem jak to wygląda przy innym obciążeniu niż ładowany akumulator, bo tego nie sprawdzałem.
    Przy ładowaniu akumulatora, panel daje taki prąd, jaki wynika z warunków oświetlenia. W praktyce wyglądało u mnie tak, że przy tym samym oświetleniu, panele tłoczyły do akumulatora 1.52A, niezależnie od tego czy ładowany akumulator miał 12.4 V, 13,8 V, 14.4 V czy 15.2 V. Jak tą prawidłowość zauważyłem, to dołożyłem regulator PWM, który obecnie zastąpił układ kontroli napięcia.
  • #102 21728449
    hindoos
    Poziom 36  
    gimak napisał:
    uważam, że korzystniejsze jest zainstalowanie panelu o większej wydajności prądowej

Ale po co cyrki z panelem skoro tam jest zasilanie z gniazdka?
  • #103 21728574
    gimak
    Poziom 41  
    Dlatego, że nad taką opcją zastanawia się autor tematu. Jeżeli ma możliwość ustwienia paneli w kierunku południowym i ich bezpośrednie nasłonecznienie, to czemu nie. Opcja ta ma też ten walor, że poza kosztem panelu/paneli i regulatora, nie generuje dalszych kosztów, jak w przypadku korzystania z prostownika, czy ładowarki, kosztów energii elektrycznej.
  • #104 21728603
    user64
    Poziom 36  
    Ale jak policzysz koszt tego panelika, bo to nie panel, sterownika i tego ile ten panelik da prądu, to koszt inwestycji zwróci się po 30 latach,a mogę się założyć, że panelik tyle nie wytrzyma.
  • #105 21728670
    gimak
    Poziom 41  
    Uwagi o kosztach, to do autora tematu. Ja korzystam z tego rozwiązania, bo nie mam napięcia sieciowego w garażu, a to jest, jak już o kosztach mówimy, tańsze i wygodniejsze niż korzystanie do tych celów z agregatu, czy ciągnięcie linii ze słupa (projekt, robota, umowa z "elektrownią".
  • #106 21728689
    user64
    Poziom 36  
    Nie mając prądu niejako nie masz innej możliwości, ale autor ją ma.
  • #107 21732800
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 869
    Pomysł z panelem PV nie jest głupi - zawsze można korzystac z energii słońca do doładowania się.
    Akumulator może się doładowywać także małym prądem - pamiętac tylko trzba, że napiecie podtrzymania to 13,8V.
  • #108 21732825
    user64
    Poziom 36  
    Z normalnego panela/li owszem, ale nie z tej zabawki dla dzieci.
  • #109 21732907
    sq3evp
    Poziom 39  
    user64 napisał:
    Z normalnego panela/li owszem, ale nie z tej zabawki dla dzieci.

To takie tragiczne? Niedawno widziałem panel na Ali - 22*30cm, 18V 0,8A. Nie wiem czy to dobre parametry czy zależy od ceny.
  • #110 21732909
    hindoos
    Poziom 36  
    Na naszej szerokości geograficznej jest to zwyczajnie niemożliwe do uzyskania. A mówimy o okienku w piwnicy.
  • #111 21732941
    sq3evp
    Poziom 39  
    No tak, ale wytłumasz to innym?
    Natężenie światła w Polsce w centrum w porównaniu do tego w okolicy pogranicza Egipty i Etiopii to pewnie 1:10.
  • #112 21732946
    hindoos
    Poziom 36  
    Ale komu mam to tłumaczyć? To Ty twierdzisz, że taki panel to dobry pomysł :)
    Ja uważam że szkoda kasy i lepiej ogarnąć zasilacz a najlepiej ładowarkę którą będzie można względnie bezpiecznie zostawić podpiętą na dłużej.
  • #113 21732967
    sq3evp
    Poziom 39  
    Piszę, że panel to dobry pomysł. Nie piszę, że ten konkrety jest dobrym pomysłe - to jest lekka różnica.
    Kolega ma na balkonie 2 panele coś ok 1,2m² i od wiosny do jesieni korzysta z nich do zasilania w domu kompa + 2 monitory. Prawie 100% mocy idzie na to.
    Nie wiem czy ma bufor jakiś, ale tak używa.
  • #114 21733381
    gimak
    Poziom 41  
    hindoos napisał:
    Na naszej szerokości geograficznej jest to zwyczajnie niemożliwe do uzyskania. A mówimy o okienku w piwnicy.

Dlaczego niemożliwe. W moim przypadku jest to okno 200 x 40 cm, nad drzwiami garażowymi, ustawione dokładnie na południe. Autor tematu pisał, że też ma okno ustawione na południe, z tekstu nie wynikało, że to okno piwniczne.
    Ja w sumie 7 paneli 27x27 cm, o mocy 10W/12V o prądzie 0.57A, każdy. Dwa z nich pracuje na akumulator 65Ah, do oświetlenia garażu, a pięć na akumulator 55Ah w corolli. Przez 10 lat, gdy drzwi garażowych i okno nie były zacienione przez blok, to w okresie zimowym, w pogodne dni miałem duży nadmiar prądu, że byłem zmuszony zastosować
    układ kontroli napięcia, aby nie dopuścić do wzrostu napięcia powyżej 14.8V.
    Trzy lata temu postawili mi trzypiętrowy blok mieszkalny i w godzinach od 10 do 16 zasłania promienie słoneczne, praktycznie oświetlenie rozproszone. Od tego momentu nie mam już nadmiaru prądu, ale jest go na tyle, że nadal nie muszę akumulatorów doładowywać prostownikiem w domu lub z agregatu prądotwórczego.
    Gdybym garażował pod chmurką, to na tylnej półce w samochodzie zmieściłyby się 4 w/w panele (w sumie 40W). To z nadmiarem wystarczyłoby do tego, aby akumulator stale był w 100% naładowany, ale tu konieczna byłaby kontrola napięcia, żeby akumulator miał pełny komfort.
  • #115 21737070
    hindoos
    Poziom 36  
    W sumie w międzyczasie i u mnie pojawił się podobny "problem" co u autora, a mianowicie - mam w ogrodzie pompkę z pływakiem zasilaną z akumulatora (instalacja sprzed remontu kiedy jeszcze nie miałem na zewnątrz domu wyprowadzonego gniazdka - teraz już mam). Pompka ma za zadanie rozprowadzić nadmiar deszczówki która zbiera się w beczce (podlewam tą wodą rośliny) zanim poziom osiągnie max i woda zacznie wyciekać bokiem. Woda przez pompkę trafia po prostu na ogrodową rabatę kawałek dalej, gdzie nie dało się podprowadzić rynny. Nieważne :)
    Pompka bierze ponad 5A przy rozruchu więc jakikolwiek zasilacz musiałby być mocno przewymiarowany, a z racji posiadania starego (ale wciąż sprawnego) akumulatora, pompka jest zasilana właśnie z niego. Co oczywiście sprawia, że 3-4 razy w ciągu roku muszę go podładować ładowarką.

Ostatni remont spowodował jednak, że dorobiłem się gniazdka na zewnątrz. I żeby nie musieć pamiętać o ładowaniu, uznałem, że wrzucę tam jakiś prymitywny układ ładowania. Początkowo chciałem zbudować coś samodzielnie, ale ostatecznie znalazłem całkiem fajną kompaktową ładowarkę z funkcją podtrzymywania. Numer EAN 709046785017 i jest dostępna na Allegro za 60 zł + przesyłka, także całkiem rozsądna cena. Prąd ładowania rzekomo 800mA. W zestawie ma spore zaciski oraz gotowy konektor oczkowy do podłączenia do akumulatora i końcówkę z (chyba) hermetyczną zatyczką uniemożliwiającą niepoprawne podłączenie (polaryzacja). Także można to zabudować w taki sposób, żeby końcówka wystawała gdzieś w kabinie albo pod maską.

Ładowarka MOTOPower 12V 800mA z przewodami i wskaźnikami LED

Sama ładowarka nie ma żadnego przycisku, działa podobno od napięcia 6V (czyli totalnie rozładowanego akumulatora nie da rady podładować - musi być jakieś napięcie na zaciskach żeby zaczęła proces ładowania) i kolorem diody informuje o etapie ładowania:

Schemat pięciu etapów ładowania akumulatora z opisem napięcia i natężenia

U mnie od wczoraj ciągle etap ładowania (dioda świeci na czerwono) więc zobaczymy ile jej zajmie naładowanie do pełna i czy faktycznie wejdzie w tryb podtrzymania.
    Wygląda solidnie i myślę, że całkiem mi się sprawdzi. Będę dawać znać, może ktoś skorzysta :) A może i autor się zdecyduje na takie rozwiązanie. Tańsze niż CTEK a zapewnia wymagają funkcjonalność i nie wymaga praktycznie żadnego ręcznego podłączania - wystarczy przykręcić końcówkę do klem i jedyne co osoba obsługująca auto będzie musiała zrobić to wpiąć lub wypiąć kabelek.

EDIT właśnie poszedłem sprawdzić i ładowarka jest już w trybie absorption z napięciem 13.35 wolta :)
  • #117 21737183
    hindoos
    Poziom 36  
    Wg wykresu napięcie podtrzymania powinno spaść poniżej tego, zobaczymy czy faktycznie się obniży i jeśli tak to do jakiej wartości. Dam znać.
    Tak na szybko jedna wada jaką widzę - bardzo krótki przewód zasilający (ten od strony 230V AC). Ma może z pół metra i tyle.
  • #118 21737187
    sq3evp
    Poziom 39  
    Dla tego celu ładuję poprzez miernik Ah i miernikiem cęgowym weryfikuję prąd - po zmianie kwasiaka na EFB widzę trochę inne ładowanie. 10% pojemności i jest znaczna poprawa. U mnie nie da rady ładować inaczej niż na klemach - ECU odcina linie zasilania od aku do auta (od 5 do 20 min zależnie od stanu naładowania i temperatury otoczenia).
  • #119 21738145
    hindoos
    Poziom 36  
    Raport po kolejnej dobie. 13.65V i dalej miga :) Czyli powoli ale stabilnie do góry. Dam znać jak skończy i na jakim napięciu się zatrzyma w trybie podtrzymania (stała zielona dioda)
  • #120 21739460
    hindoos
    Poziom 36  
    No i doszliśmy do stanu podtrzymania i rzeczywiście zgodnie z wykresem napięcie spadło do 13.5V
    Także moim zdaniem jeśli autor tematu zdecydowałby się na taki sam produkt, nie powinien być zawiedziony.

Podsumowanie tematu

✨ Ładowanie akumulatora samochodowego przez zasilanie lampki bagażnika jest technicznie możliwe, ale niezalecane ze względu na cienkie przewody, ograniczenia bezpieczników oraz ryzyko uszkodzenia modułów sterujących (np. BCM, BMS). Lampka bagażnika zwykle jest zasilana przez moduł sterujący i wyłącza się po krótkim czasie, co uniemożliwia ciągłe ładowanie. Bezpieczniejsze i bardziej efektywne jest podłączenie prostownika bezpośrednio do klem akumulatora, najlepiej z zabezpieczeniem bezpiecznikowym blisko akumulatora. Alternatywnie można wykorzystać gniazdo zapalniczki lub gniazdo OBD, jeśli jest stale zasilane, co umożliwia łatwe i bezpieczne podłączenie ładowarki lub zasilacza.

Wielu uczestników dyskusji rekomenduje stosowanie inteligentnych ładowarek z funkcją podtrzymania (trickle charge), takich jak CTEK lub NOCO Genius, które automatycznie dostosowują napięcie i prąd ładowania, zapobiegając przeładowaniu i uszkodzeniom akumulatora. Ładowarki te mogą być podłączone na stałe, ale producenci zalecają nadzór podczas ładowania.

Rozważano także użycie paneli solarnych do podtrzymania napięcia akumulatora, jednak ich skuteczność zależy od mocy paneli, warunków nasłonecznienia i zastosowanego regulatora ładowania. Proste panele o niskiej mocy z popularnych źródeł (np. AliExpress) często nie zapewniają wystarczającego prądu do efektywnego doładowania akumulatora samochodowego. Do pracy z panelami solarnymi zaleca się stosowanie regulatorów PWM lub MPPT z funkcją ograniczania napięcia i prądu, aby zapobiec rozładowaniu panelu nocą i przeładowaniu akumulatora.

W dyskusji podkreślono, że pozostawianie prostownika lub ładowarki bez nadzoru w garażu niesie ryzyko pożaru, zwłaszcza przy starszych, niesterowanych prostownikach. Nowoczesne urządzenia z automatyczną regulacją i zabezpieczeniami są bezpieczniejsze, ale nadal wymagają ostrożności.

Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest użycie dedykowanej inteligentnej ładowarki podłączonej bezpośrednio do akumulatora lub przez dedykowane gniazdo (zapłon, OBD), z zabezpieczeniem bezpiecznikowym, ewentualnie z włącznikiem czasowym do okresowego doładowania. Ładowanie przez lampkę bagażnika jest niepraktyczne i potencjalnie niebezpieczne. Panele solarne mogą być uzupełnieniem, ale wymagają odpowiedniego regulatora i warunków nasłonecznienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA