mariann napisał: grzesiek0401 napisał:
gimak napisał: ten panel nie może być podłączony, choćby z tego względu, że panel może dać 5A
Jeśli przeczytałeś opis, to tam widać wymiary ok. 33x12,5cm. Przecież to malizna... Gdzie tam widzisz, że panel da 5A. Maksymalnie 0,4A i to pewnie w laboratoryjnych warunkach.
PozdrawiaM.
Mea culpa, pisząc to co w cytacie, miałem na myśli panel wymieniany wcześniej o prądzie 5A. Natomiast z cytatu, moim zdaniem, ma za mały prąd i uwzględniając rzeczywiste warunki oświetlenia, nie zapewni pełnego naładowania akumulatora z podłączoną instalacją w samochodzie. Ja mam 5 paneli 10W/12V połączonych równolegle, każdy daje 0.57A, przy pełnym oświetleniu, czyli razem 2.5A. W realnych warunkach, ustawione pionowo w oknie, dokładnie w kierunku południowym, tylko w okresie zimowym, w ciągu kilku pod rząd, słonecznych dni (prąd ładownia w południe 1.8A), akumulator sygnalizował, że ma dość. Obecnie jak mi przed garażem postawili blok i panele mają bezpośrednie oświetlenie od godz. 8 do 10, a później oświetlenie rozproszone, to oznak pełnego naładowania już nie ma - napięcie na akumulatorze waha w granicach 12.3-12.8 V, o napięciu 14.8V można pomarzyć. Prąd z paneli, oświetlonych w dni słoneczne światłem rozproszonym to raptem 50-90 mA,
a pobór ciągły prądu przez instalację samochodu 20 mA i instalację gazową 60 mA - w sumie 80 mA. Dlatego przy przewidywanych dłuższych przestojach, odłączam instalację gazową.
Dlatego uważam, że korzystniejsze jest zainstalowanie panelu o większej wydajności prądowej (5-6A w szczycie) i dołożyć do tego regulator PWM, który po uzyskaniu napięcia na akumulatorze, ograniczy prąd ładowania do 400mA, nie pozwalając na dalszy wzrost napięcia na akumulatorze.
Dodano po 14 [minuty]: sq3evp napisał: Panel to nie źródło prądowe? Da 5A przy jakim napięciu?
Nie wiem jak to wygląda przy innym obciążeniu niż ładowany akumulator, bo tego nie sprawdzałem.
Przy ładowaniu akumulatora, panel daje taki prąd, jaki wynika z warunków oświetlenia. W praktyce wyglądało u mnie tak, że przy tym samym oświetleniu, panele tłoczyły do akumulatora 1.52A, niezależnie od tego czy ładowany akumulator miał 12.4 V, 13,8 V, 14.4 V czy 15.2 V. Jak tą prawidłowość zauważyłem, to dołożyłem regulator PWM, który obecnie zastąpił układ kontroli napięcia.