logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatora samochodowego przez zasilanie lampki bagażnika

grzesiek0401 17 Paź 2025 07:43 2706 125
Najlepsze odpowiedzi

Czy można ładować akumulator samochodu stojącego miesiącami, podłączając prostownik przez lampkę bagażnika zasilaną przy wyjętym kluczyku i sterując to wyłącznikiem czasowym?

Nie, ładowanie przez lampkę bagażnika i prostownik na timerze to zły pomysł; lepiej ładować bezpośrednio przy akumulatorze. W wielu autach lampka bagażnika jest sterowana przez BCM i gaśnie po 15–30 minutach, a cienkie przewody oraz spadek napięcia mogą sprawić, że ładowanie będzie nieskuteczne albo uszkodzi wyjście modułu [#21722721][#21722802] Stary prostownik transformatorowy bez automatyki nie nadaje się do zostawiania bez nadzoru, bo po zmianach napięcia sieci może podać zbyt wysokie napięcie, nawet 15,5–16 V [#21723700][#21723859] Najbezpieczniej użyć dedykowanej ładowarki/podtrzymywarki typu CTEK lub NOCO Genius, która po naładowaniu przechodzi w tryb maintenance, i podłączyć ją bezpośrednio do akumulatora [#21724391] Jeśli chcesz wygodne rozpinanie, lepiej wyprowadzić osobną wiązkę od klem z bezpiecznikiem i hermetycznym złączem niż używać obwodu lampki [#21723548]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #61 21724807
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    gps79 napisał:
    przenieśli całość z drewnianej podłogi na posadzkę z płytek ceramicznych bez odłączania od akumulatora

Brawo Ty. Punkty na Twoim koncie. Dodam, że solidny prostownik nówka rzemieślniczy zareklamowali (spalił się) i sprzedawca przyjął. Przyczyna palenia się przewodów było podłączenie 12 V prostownika bez automatyki do akumulatora 6 V (w T25 były szeregowo łączone 2 akumulatory 6 V).
  • #62 21724825
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3379
    @hindoos chyba zmyślasz, jak się mógł zapalić ? Przecież prostownik ogniem nie bucha.
    Tutaj dużo pisze amatorów, którzy mają tylko do czynienia ze swoim samochodem który jako tako znają.
  • #63 21724860
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    Aleksander_01 napisał:
    @hindoos chyba zmyślasz, jak się mógł zapalić ? Przecież prostownik ogniem nie bucha.

Trochę brak konsekwencji. Wcześniej
    Aleksander_01 napisał:
    a potem płacz bo buda "sie spoliła"
  • #64 21724922
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Aleksander_01 napisał:
    jak się mógł zapalić

Nie mam pojęcia. Faktem jest, że Renault 19, z wyłączonym silnikiem, spłonął w trakcie ładowania akumulatora. Co konkretnie zawiniło to się nie dowiemy. Może kable zwarł. A może prostownik leżał pod autem i się zapalił, a ogień poszedł na plastiki pod silnikiem. Nie wnikałem w temat.
  • #65 21725889
    grzesiek0401
    Poziom 6  
    Ocena: 31
    Ok, czyli w takim razie mozna podlaczyc ladowarke przez OBD ale dyskusyjne jest czy mozna to pozostawic bez nadzoru. A co powiecie o bezpieczenstwie takiej ladowarki solarnej?

https://motodakar.pl/akumulatory/2239-solarna...arka-akumulatorow-4-w-obd2-5410048416940.html

Przeciez to jest przewidziane do pracy bez nadzoru.

I jeszcze jedno. Co gdyby wyznaczyc prad jaki pobiera samochod w spoczynku i przylaczyc jakis zasilacz, ktory poda taki prad, nie wiekszy przy napieciu 12,8V. Istnieje taki zasilacz/uklad?
  • #66 21725918
    hindoos
    Poziom 36  
    Prawidłowo skonstruowana ładowarka solarna powinna ładować do poziomu 13.4-13.8V
    Czy ten chiński chłam którego importer nawet nie umie opisać to robi? Wątpię.
    Ładowarki Noco/CTEK są dostosowane do pracy ciągłej przez wiele dni.
    Zobacz napięcia w ostatnich 2 kolumnach czyli właśnie podtrzymaniu naładowanego akumulatora (tu akurat z CTEKa ale pewnie Noco ma bardzo podobny charakter pracy):

Tabela programu ładowania CTEK z napięciem i prądem w 8 krokach
    Można też użyć zasilacza laboratoryjnego z ograniczeniem prądowym, no opcji jest sporo.
  • #67 21725966
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3379
    hindoos napisał:
    Nie mam pojęcia. Faktem jest, że Renault 19, z wyłączonym silnikiem, spłonął w trakcie ładowania akumulatora

Przecież to był sarkazm.
    Jak na razie nikt nie zadaje pytania dlaczego podczas ładowania się "spolił".
    grzesiek0401 napisał:

Ładowarka jak najbardziej jest przewidziana do pracy bez nadzoru, ale nie samochód ładowany przez tę ładowarkę.
  • #68 21725982
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 863
    Ta inteligenta klema to jest czujnik Halla - mierzy prąd płynący pomiędzy słupkiem (klemą) akumulatora a masą auta.

Mały opis:
    https://intercars.pl/blog/czesci-samochodowe/...-czujnik-akumulatora-co-to-jest-i-jak-dziala/

Tutaj trochę bardziej opisany od producenta Hella:
    https://www.autoservicemanager.pl/inteligentn...la-klucz-do-efektywnej-pracy-ukladow-pojazdu/

Jest zazwyczja na przewodzie masowym.
    Sprawdzałem jak auto się ładuje bez tego - pokazuje błąd i napięcie ładowanie jest 13,6-`13,8V z alternatora.
    Załączenie świateł - ładuje pełnym napięciem ok 14,4V.
  • #69 21726107
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1673
    grzesiek0401 napisał:
    Ok, czyli w takim razie mozna podlaczyc ladowarke przez OBD ale dyskusyjne jest czy mozna to pozostawic bez nadzoru. A co powiecie o bezpieczenstwie takiej ladowarki solarnej?

https://motodakar.pl/akumulato...ow-4-w-obd2-5410048416940.html

Ja obecnie ładuję, uzupełniam ubytki ładunku w akumulatorach panelami PV i odbywa się to bez nadzoru. Tego panela z linku, przy tej ilości danych, do akumulatora bym nie podłączył, a tym bardzie przez gniazdo OBD (podany prąd ładowania 5A).
    Ponieważ panel PV należy traktować jak źródło stałoprądowe, więc musi być układ który nie dopuści do wzrostu napięcia ładowanego akumulatora ponad ustaloną wartość, czy to przez odłączanie panela od akumulatora lub przez ograniczenie prądu ładowania. Ja to realizuję przez odłączanie paneli od akumulatora gdy napięcie na akumulatorze wzrośnie do 14.8V i ponowne ich włączenie gdy napięcie spadnie do 13.0V.
    Dostępne solarne regulatory ładowania PWM, gdy napięcie na akumulatorze wzrośnie do 14.4V ograniczają prąd ładowania do 0.4A - tak jest w regulatorze który mam, ale nie używam.
    Jak to dokładnie wygląda w regulatorach MPPT, tego nie wiem.
    Bezpieczny wg mnie, sposób ładowania i podtrzymywania stanu naładowania akumulatora podałem w pierwszym moim poście. Istotne tu są parametry napięciowe zastosowanego transformatora - 12VAC na wtórnym uzwojeniu bez obciążenia oraz separacja uzwojeń pierwotnego i wtórnego (jak w transformatorach bezpieczeństwa. Ja taki wykorzystałem do mojego prostownika, z wtórnego uzwojenia odwinąłem tyle zwojów, aby uzyskać te 12 VAC. Do tego właściwie dobrane bezpieczniki na wejściu i wyjściu oraz połączenie prostownika z akumulatorem (gniazdko - wtyczka) uniemożliwiające odwrotne podłączenie, załatwiają resztę.
  • #70 21726342
    grzesiek0401
    Poziom 6  
    A czy jest w sprzedazy jakies gotowe urzadzenie tego typu w cenie do ok 150zl, ktore bedzie mozna podlaczyc przez to OBD i zostawic bez nadzoru?
  • #71 21726398
    hindoos
    Poziom 36  
    Szczerze mówiąc w tym budżecie chyba bym po prostu kupił coś w stylu "Zasilacz laboratoryjny PS-1503D Long Wei" bo widzę że jest na pokrętłach. Upewnił się że po odcięciu i podłączeniu do zasilania nastawy napięcia i natężenia pozostają takie jak ustawiono poprzednio. Ustawił te 13.4V i podpiął to przez kabel do OBD. Można łatwo przerobić "ADAPTER GNIAZDA ZAPALNICZKI SAMOCHODOWEJ ZŁĄCZE ŻEŃSKIE OBD2" przez ucięcie zapalniczki i wstawienie jakiegoś konektora. Proponowałbym nawet XT60.
    Zasilacz ma zabezpieczenie przeciążeniowe więc obniży napięcie jeśli miałoby przekroczyć 3A.
  • #72 21726623
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2557
    Pytanie - czy zasilacz zniesie zasilenie od strony wyjścia? Wiele z tych wynalazków psuje się gdy podłączyć je najpierw do baterii akumulatorów a później do sieci.
  • #73 21726629
    hindoos
    Poziom 36  
    To można łatwo sprawdzić :) a takie zachowanie (uszkodzenie po podłączeniu do źródła w zakresie tolerancji napięć zasilacza) szczerze mówiąc uznałbym za wadę podlegają rękojmi. Bo w trakcie np. ładowania baterii, zanik i powrót zasilania w sieci elektrycznej absolutnie może się zdarzyć i nie ma prawa powodować uszkodzenia sprzętu.
  • #74 21726647
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2557
    Sprzedawca odpisze, że zasilacz służy do zasilania. Ładowanie trzeba robić ładowarką. Dla wzmocnienia doda, że dedykowaną ładowarką albo prostacko prostownikiem. I klient niech se radzi.
  • #75 21726655
    hindoos
    Poziom 36  
    Ciekawe czy to urządzenia spełnia CE. Ciekawe czy sprzedawca wie :) Może warto byłoby go zapytać czy sprawdzał. Może certyfikowane laboratorium powinno zatem sprawdzić :)
    Szybciutko zwrot będzie przyjęty.
  • #76 21726670
    sq3evp
    Poziom 39  
    >>21726398
    Do takiego prostownika mobilnego stosuję XYS3580 DC DC Buck Boost Converter CC CV 0.6-36V 5A podłączonego do akumulatora żelowego 12Ah. Sprawdza się bardzo dobrze. ma sporo zabezpieczeń.
    Chociaż myślę nad dodaniem w szereg z plusem 2 dio Schotkiego równolegle, zeby się napięcie z akumlatora nie cofało na wyjście wyłączonego zasilacza.
  • #77 21726672
    hindoos
    Poziom 36  
    Dasz radę sprawdzić jak się zachowuje po resecie zasilania?
  • #78 21726716
    sq3evp
    Poziom 39  
    hindoos napisał:
    Dasz radę sprawdzić jak się zachowuje po resecie zasilania?

Jak rozumiesz pojęcie "reset zasilania" i co mam sprawdzić?
  • #79 21726719
    hindoos
    Poziom 36  
    Odłącz zasilanie. Odczekaj 5 sekund. Przywróć zasilanie.
    Sprawdź czy jak masz ustawione napięcie 13.5V to po powyższej procedurze dalej takie będzie.
  • #80 21726725
    grzesiek0401
    Poziom 6  
  • #81 21726738
    sq3evp
    Poziom 39  
    hindoos napisał:
    Odłącz zasilanie. Odczekaj 5 sekund. Przywróć zasilanie.
    Sprawdź czy jak masz ustawione napięcie 13.5V to po powyższej procedurze dalej takie będzie.

Będzie - ten zasilacz nie startuje sam po odłaczeniu i załaczeniu zasilania. Nastawy pozostają.
    Muszę go włączyć, a pamieta ostatni ustawienia. Używam już kilka lat do różnych celów (jak rozbudzenie bardzo małym prądem rozładowanego Li-Ion).
    Porównywałem wskazania prądu i napięcia z innymi miernikami. Żeby mi się nie grzał to pod radiator na zasilaczu dałem troszkę pasty termoprzewodzącej.
    Dodałem ostatnio moduł WiFi i działa, ale jest problem jak straci WiFi to trzeba to ręcznie załączyć. Wtedy jest kontrola parametrów w aplikacji.
  • #82 21726740
    hindoos
    Poziom 36  
    Zasilacz akurat bym brał np. z laptopa. 15V oryginalne zasilacze Toshiby czy 16V od IBMa są w zasadzie niezniszczalne, mają komplet zabezpieczeń, zapewniają dobre moce a kosztują 20-30 zł.
    Moim zdaniem charakteryzują się dużo mniejszym ryzykiem awarii niż przypadkowy "chińczyk" z Ali.

sq3evp napisał:
    Będzie - ten zasilacz nie startuje sam po odłaczeniu i załaczeniu zasilania. Nastawy pozostają.

Co dyskwalifikuje go dla zastosowań autora
  • #83 21726768
    sq3evp
    Poziom 39  
    hindoos napisał:
    Co dyskwalifikuje go dla zastosowań autora

Tego nie wiem - ale kupić można podobne opisane jako do PV.
    Tutaj sprawdzić bym musiał czy wystartuje sam, bo tego nie wiem czy nie ma tam takiego profilu zasilania startującego automatem. Na moje potrzeby jest dobry, a do doładowania takiego to można mieć pewność co do działania i szukać ładowarki akumulatorów, która pamięta ostatni stan i załączy się po ponownym podłaczeniu zasilania. Są takie na pewno w sprzedaży.
  • #84 21726785
    hindoos
    Poziom 36  
    sq3evp napisał:
    Na moje potrzeby jest dobry

Gratuluję, ale nie szukamy tu rozwiązań dla Ciebie ani nie chwalimy się czego to w domu nie mamy i nam się sprawdza, tylko próbujemy pomóc autorowi tematu rozwiązać jego problem - a jest nim podładowywanie akumulatora zainstalowanego w aucie do bezpiecznego napięcia pomimo odłączania ładowarki (czymkolwiek by ona nie była) od samochodu i pomimo możliwego okresowego zaniku napięcia zasilania tak, żeby po miesięcznej przerwie auto dało się odpalić, a garaż w którym się znajduje nie spłonął z powodu niskiej jakości lub nieprawidłowej eksploatacji dobranego urządzenia.
  • #85 21726790
    grzesiek0401
    Poziom 6  
    Zasilacz od thinkpada 19V tez sie nada? Czyli to bedzie najlepsze wyjscie o ile ten sterownik jak w linku poprawnie startuje po wznowoeniu zasilania. Chociaz on jest dostosowany do PV, ktore noca nie daja napiecia wiec raczej tak.
  • #86 21726794
    hindoos
    Poziom 36  
    grzesiek0401 napisał:
    Zasilacz od thinkpada 19V tez sie nada?

Byle był oryginalny, a nie zamiennik. Chociaż nie wiem jak w tych nowszych zasilaczach. Te IBMy i Toshiby mają pewnie z 20 lat na karku i więcej. I ciągle działają.

Pomysł z kontrolerem solarnym może być dobry tylko nie wiem czy ten konkretny model. Ma trochę mało opinii.
  • #87 21726819
    sq3evp
    Poziom 39  
    grzesiek0401 napisał:

Wedugł mnie powinien być dobre, ale nie wiem czy startuje automatycznie. Teoretycznie tak, bo założenie jest takie, że podajesz na wejście panel PV. Wiadomo, w nocy nie ma z niego napięcia więc musi sam startować po wykryciu napięcia na wejściu.
    W taj cenie to nie wiem czy też nie kupię - akumulatora nie powienien przeładować.
    Nie wiem tylko czy obciążeni musi być (ta żarówka na schemacie).
  • #88 21726877
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1673
    Mam taki regulator ładowania, ale go nie używam. Kupiłem go z ciekawości zobaczyć jak działa. Mój działa w ten sposób, że jeżeli jeżeli napięcie na akumulatorze jest niższe niż 14.4V, to regulator puszcza na akumulator wszystko to co daje danym momencie panel PV, w zależności od jego oświetlenia (może to być pełna moc panela). Po osiągnięciu napiecia14,4V na akumulatorze, regulator ogranicza prąd (jeżeli jest co ograniczać) do poziomu 0.5A. Ogranicza, a nie odłącza, co powoduje, że napięcie, na nieobciążonym akumulatorze, nie spada. Nie sprawdzałem tego przy jakim napięciu na akumulatorze, następuje zdjęcie ograniczenia wartości prądu. Żarówka na schemacie, to jest symboliczny odbiornik zasilany z akumulatora (nie jest wymagany) i mój regulator odcina jego zasilanie, gdy napięcie na akumulatorze spadnie do 10.4V. Nie ma ponownego jego włączenia po podniesieniu się napięcia, trzeba go załączyć przyciskiem na regulatorze. Przyciskiem tym można również zasilnie odbiornika wyłączyć. Mój regulator na swoje potrzeby własne pobiera z aku ok. 20mA cały czas i to spowodowało, ze stoi na półce.
    U mnie jego rolę spełnia układ kontroli napięcia, który pobiera tylko 3mA.
  • #89 21726899
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2567
    1. Ładowanie przez oświetlenie bagażnika to głupi pomysł. Przewody mają dość cienki przekrój, co powoduje znaczny spadek napięcia. Prostowniki automatyczne mogą zgłupieć, błędnie działać. W najgorszym wypadku może dojść do zapalenia się tapicerki.
    2. W nowszych samochodach (po 2000-2010 roku) zasilanie oświetlenia wnętrza zazwyczaj jest poprzez BCM, który odłącza zasilanie po czasie 15–30 minut celem oszczędzania energii. Niewiele samochodów już ma światła zasilane bezpośrednio, przez które można rozładować akumulator do zera.
    3. Ładowanie akumulatora przez gniazdo OBD, czy gniazdo zapalniczki to podobny problem. Zapalniczka może być zasilana na stałe, albo zasilana po stacyjce. Inna kwestia że u mnie jest gniazdo, ale akcesoriów. W instrukcji pisze że nie służy jako zapalniczka, a wysuwany schowek nie jest popielniczką (oznaczone odpowiednim znakiem ostrzegawczym).
    4. Jak już to lepiej wyprowadzić gotową dedykowaną wiązkę do ładowarki (składa się z przewodu, bezpiecznika i złącza).
    5. Nowoczesne samochody posiadają taką funkcję jak „storage mode” albo „transport mode”. W tym trybie wyłączone są zbędne funkcje działające na czuwaniu, np. centralny zamek, inteligenty kluczyk. Wprowadzenie samochodu w ten tryb i deaktywacja powinna być opisana w serwisówce. Nie wiem jak to wygląda w Suzuki. W Nissanie od 2013 roku służy to tego „bezpiecznik” w skrzynce bezpieczników. W starszych jest w serwisówkach opis deaktywacji, lecz nie wiadomo jak aktywować.
  • #90 21726909
    sq3evp
    Poziom 39  
    >>21726899
    Zgadzam się - są prostowniki co posiadają zaciski do podłączenia na stałe przewodów do ładowania zakońćzone wtykiem hermetycznym do podłęczenie prostownika (tam jest podobny rozpinany zakończone żabkami).
    Stosuję Uni-t 6,5A - podobno polska produkcja, ale myślę, że to chińska. MA sporo ciekawych trybów, nawet stawiał na nogi padnięty akumulator.
    Jest tego dużo - co za problem podłączyć taki prostownik w trybie serwisowym (maintain, podtrzymanie - takie nazwy są w instrukcjie) będzie stosował mały prąd i napięcie ok 13,8V. Nazwy i tryby sa rożne - jest też taki będzie pilnował akumulatora i zacznie ładować jak napięcie spadnie chyba do 12,3V i ładować będzie do 14,4V. Dokumentacje trzeba poczytać.

Podsumowanie tematu

✨ Ładowanie akumulatora samochodowego przez zasilanie lampki bagażnika jest technicznie możliwe, ale niezalecane ze względu na cienkie przewody, ograniczenia bezpieczników oraz ryzyko uszkodzenia modułów sterujących (np. BCM, BMS). Lampka bagażnika zwykle jest zasilana przez moduł sterujący i wyłącza się po krótkim czasie, co uniemożliwia ciągłe ładowanie. Bezpieczniejsze i bardziej efektywne jest podłączenie prostownika bezpośrednio do klem akumulatora, najlepiej z zabezpieczeniem bezpiecznikowym blisko akumulatora. Alternatywnie można wykorzystać gniazdo zapalniczki lub gniazdo OBD, jeśli jest stale zasilane, co umożliwia łatwe i bezpieczne podłączenie ładowarki lub zasilacza.

Wielu uczestników dyskusji rekomenduje stosowanie inteligentnych ładowarek z funkcją podtrzymania (trickle charge), takich jak CTEK lub NOCO Genius, które automatycznie dostosowują napięcie i prąd ładowania, zapobiegając przeładowaniu i uszkodzeniom akumulatora. Ładowarki te mogą być podłączone na stałe, ale producenci zalecają nadzór podczas ładowania.

Rozważano także użycie paneli solarnych do podtrzymania napięcia akumulatora, jednak ich skuteczność zależy od mocy paneli, warunków nasłonecznienia i zastosowanego regulatora ładowania. Proste panele o niskiej mocy z popularnych źródeł (np. AliExpress) często nie zapewniają wystarczającego prądu do efektywnego doładowania akumulatora samochodowego. Do pracy z panelami solarnymi zaleca się stosowanie regulatorów PWM lub MPPT z funkcją ograniczania napięcia i prądu, aby zapobiec rozładowaniu panelu nocą i przeładowaniu akumulatora.

W dyskusji podkreślono, że pozostawianie prostownika lub ładowarki bez nadzoru w garażu niesie ryzyko pożaru, zwłaszcza przy starszych, niesterowanych prostownikach. Nowoczesne urządzenia z automatyczną regulacją i zabezpieczeniami są bezpieczniejsze, ale nadal wymagają ostrożności.

Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest użycie dedykowanej inteligentnej ładowarki podłączonej bezpośrednio do akumulatora lub przez dedykowane gniazdo (zapłon, OBD), z zabezpieczeniem bezpiecznikowym, ewentualnie z włącznikiem czasowym do okresowego doładowania. Ładowanie przez lampkę bagażnika jest niepraktyczne i potencjalnie niebezpieczne. Panele solarne mogą być uzupełnieniem, ale wymagają odpowiedniego regulatora i warunków nasłonecznienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA