logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja sieci domowej: kabel kat. 7 z ekranem i Netgear GS305 bez uziemienia

Archelaos 17 Paź 2025 18:59 711 32
Najlepsze odpowiedzi

Czy w domowej sieci bez uziemienia można sensownie stosować ekranowaną skrętkę Cat 7 z przełącznikami Netgear GS305, i jaki kabel oraz topologię wybrać zamiast tego?

Nie warto stosować ekranowanej Cat 7 bez uziemienia; lepiej kupić porządną Cat 6A U/UTP od renomowanego producenta i zrobić instalację w topologii gwiazdy z jednym centralnym switchem, zamiast łączyć kolejne switche szeregowo [#21723327][#21724058][#21723488] W praktyce w domu ekranowane przewody bez uziemionego ekranu mogą powodować zjazd linku do 100 Mb/s, więc ekranowanie bez możliwości poprawnego podłączenia nie daje korzyści [#21723652] Instalacyjne kable zakończ na keystone'ach lub patchpanelu, a nie wtykami RJ-45 bezpośrednio na sztywnym kablu, bo to może z czasem uszkadzać porty urządzeń [#21723558] Jeśli robisz remont „na lata”, to wyprowadź wszystkie przewody do jednego większego switcha i punktów końcowych, a nie buduj kaskady trzech GS305 [#21724058][#21723488]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21723202
    Archelaos
    Poziom 9  
    Witam. Chciałem zmodernizować sieć w domu - wymiana starych, najtańszych kabli kat. 5e na lepszy kabel kat. 7 z ekranowaniem (Kabel kat. 7) oraz wymiana trzech starych routerów (które robią za AP, ale mają tylko porty 100 Mb/s) na switche niezarządzalne z portami 1 Gb/s (Netgear GS305).

Aktualna sieć to:
    1. (R1) Modem ONT/Router od dostawcy Internetu (Huawei HG8240T) - musi zostać
    2. (R2) Router TP-Link WR841N (działa jako AP)
    3. (R3) Router TP-Link WR841N (działa jako AP)
    4. (R4) Router TP-Link WR841N (działa jako AP)

Wszystko niestety połączone w topologii szeregowej (łańcuchowo) różnymi kablami kat. 5e. Czyli z routera R1 leci kabel do R2, z R2 do R3, z R3 do R4.

Nowa sieć:
    1. (R1) Modem ONT/Router od dostawcy Internetu (Huawei HG8240T)
    2. (S2) Switch Netgear GS305
    3. (S3) Switch Netgear GS305
    4. (S4) Switch Netgear GS305

Topologia pozostaje niezmieniona, zostaje główny router (R1), wymiana R2, R3, R4 na switche Netgear GS305 (S2, S3, S4) oraz wymiana wszystkich kabli na nowy kat. 7.

UWAGA: cały dom ma starą instalację elektryczną i żadne gniazdo nie posiada uziemienia.

Pytania:

1. Czy zastosowanie kabla z ekranowaniem nie będzie powodować problemów z zakłóceniami (np. efekt anteny)?
    2. Czy w ogóle można stosować kable z ekranowaniem w takiej sieci?
    3. Czy jeśli wybiorę kabel z uziemieniem, to czy jego siateczkę ekranującą mam zostawić "w powietrzu" i nie przytwierdzać jej normalnie do metalowej części wtyczki RJ-45? Czy w ogóle lepiej zastosować tylko plastikowe wtyki?
    4. Switche, które wybrałem (Netgear GS305) mają metalowe gniazda RJ-45, ale nawet gdyby było uziemienie w sieci elektrycznej, to switche te mają zasilacze na dwa bolce, więc uziemienia chyba by nie było tak czy inaczej?
    5. Jeśli lepiej wybrać inny kabel, to jaki?

Z góry dziękuję za odpowiedź
    AI: Jakie są orientacyjne długości poszczególnych odcinków kabli kat. 7, które planujesz zastosować w swojej sieci?
    Odcinki kabla nie powinny być dłuższe niż 30-35 m.
    AI: Czy kable będą prowadzone w pobliżu potencjalnych źródeł zakłóceń elektromagnetycznych (np. przewody zasilające 230V, urządzenia AGD, rozdzielnie elektryczne)? Jeśli tak, to w jakiej odległości?
    Na niewielkiej długości kabla mogą pojawić się źródła zakłóceń: np. kabel który leci za TV i innymi urządzeniami RTV. Fragment przelatuje też w szafce, gdzie jest rozdzielnia elektryczna w ścianie, ok. 50 cm od drzwiczek rozdzielni. W jednym miejscu kabel sieciowy puszczony jest peszlem razem z kablem koncentrycznym antenowym od satelity.
  • Pomocny post
    #3 21723327
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1698
    Zapomnij o cat7 ;-)
    Kup 6A.

Archelaos napisał:
    UWAGA: cały dom ma starą instalację elektryczną i żadne gniazdo nie posiada uziemienia.

Pomyśl nad aktualizacją instalacji elektrycznej do dzisiejszych wymagań.
  • #4 21723477
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    Kto Ci doradził kabel 7 do domu? Czemu chcesz zrezygnować z wifi? Po co aż 3 switche, skoro wystarczy 1? Coś tu jest nie tak zaplanowane ;) W domu ogólnie do niczego nie potrzebujesz ekranowanych kabli lan, naprawdę ;) Dobrej jakości kategoria 6 całkowicie wystarczy, aż nadto.
  • #5 21723488
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21723492
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 526
    milka0 napisał:
    domu ogólnie do niczego nie potrzebujesz ekranowanych kabli lan, naprawdę Dobrej jakości kategoria 6 całkowicie wystarczy, aż nadto.

Na stan dzisiejszy ;) nie wiesz co będzie za 10 lat, jak kład ten 5e to też pewnie było w tamtych czasach że za nadto. Ja wiem że kat 7 jest sztywniejszy ma ekrany. Ale nic nie przeszkadza by podłączyć go wstecznie.
  • #7 21723505
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21723510
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Czy ekranowanie urządzeń pomiarowych od LAN?
    W domu SFTP to tylko obniża transfer.
    Zmniejsza smog elektromagnetyczny, a SFTP Kat7 jest gorszy od UTP Kat6+.
  • #9 21723514
    Archelaos
    Poziom 9  
    milka0 napisał:
    Kto Ci doradził kabel 7 do domu? Czemu chcesz zrezygnować z wifi? Po co aż 3 switche, skoro wystarczy 1? Coś tu jest nie tak zaplanowane ;) W domu ogólnie do niczego nie potrzebujesz ekranowanych kabli lan, naprawdę ;) Dobrej jakości kategoria 6 całkowicie wystarczy, aż nadto.

Bardzo trudno będzie zmienić te kable; trzeba je przeciągać przez cały dom w trudno dostępnych miejscach. Dlatego kat. 7 — z myślą o przyszłości. Chciałbym za kilka lat zrobić nowoczesną instalację elektryczną i wtedy zainwestować w sprzęt sieciowy 10 Gb/s.

Do każdego switcha będą podłączone różne urządzenia (jak PC, TV, dekodery). I tak zabraknie portów. Dlatego stare routery będą dalej podłączone jako AP do nowych switchów — nie zabraknie Wi-Fi ani portów. Niektóre urządzenia mogą pracować na 100 Mb/s.

Ale dobry kat. 6, czyli jaki? 6E U/UTP? Te kable bez dodatkowych warstw trudno nawet solidnie zacisnąć we wtykach — takie są cienkie.
  • #10 21723516
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Szóstka nawet bez + jest wyraźnie grubsza od 5E.

PS zaczynałem zabawy z siecią od ARCNET, potem skrętka kat 5! chodzi jak 5E (kable były solidne) od AD. 1994.
    PS1. Kat 6 (drut powinno się zaciskać w gniazdkach, patchpanelach wtyczki bywają wredne).
  • #11 21723522
    milka0
    Poziom 20  
    >>21723514

Skoro wymieniasz całe okablowanie o prowadzisz je do gniazdek, gdzie podłączysz te pc, tv dekodery, to po co pośredniczyć to switchami? Skoro można to zrobić z centralnego większego switcha prosto do gniazda? I tak samo do AP? Dodatkowe switche po drodze to zupełny brak sensu i starta pieniędzy. Sieć w domu to router dostawcy -> duży switch -> gniazdka+AP.

Dobry kabel, to znaczy uznanego producenta i z dużą zawartością miedzi. Bitner, Excel, Alantec. Kabel 6 U/UTP wystarczy Ci prawdopodobnie do emerytury. Tylko z miedzi, a nie aluminium pokrytego miedzią. Jak zastosujesz kabel i osprzęt od jednego producenta to masz pewność na długie lata. Nie jestem w stanie policzyć ile kilometrów kabli położyłem i ile keystonów podłączyłem w swoim życiu ;) Oczywiście, jeśli masz większą wiedzę i praktykę to zrobisz jak uważasz.

PS. Chcesz połoczyć kabel kat. 7, ale jednocześnie zostawić routery z wifi w standardzie N? ;)
  • #12 21723524
    Archelaos
    Poziom 9  
    Erbit napisał:
    Dlaczego tak?

Kable powinny być w topologii gwiazdy (każdy punkt doprowadzony do centralnego miejsca) a to oznacza, że powinieneś mieć jeden większy switch a nie trzy małe.

Tak, wiem, że topologia jest zła. Musiałbym wyprowadzić z parteru na piętro po trzy kable do każdego switcha. Dziury między piętrami już są zrobione, gdzieniegdzie jest peszel i może nie przejść. Mogę to zrobić, ale przy dużym nakładzie pracy.
  • #13 21723529
    milka0
    Poziom 20  
    Archelaos napisał:
    Tak. Wiem, że topologia jest zła. Musiałbym wyjść z parteru na piętro z trzema kablami do każdego switcha. Dziury pomiędzy piętrami już są porobione, gdzieniegdzie jest peszel i może nie przejść. Mogę to zrobić, ale przy dużym nakładzie pracy.

To ja już nie rozumiem. Chcesz mieć nową sieć zrobioną na lata, ale chcesz iść na łatwiznę, bo nie chcesz się przy tym napracować? Tak się nie da. Albo łatwo i szybko, albo porządnie. Inaczej nadal będziesz miał taką sobie sieć, ale nowe kable ;) Siekierka za kijek.
  • #14 21723551
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #15 21723558
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Archelaos napisał:
    Te kable bez dodatkowych warstw trudno nawet solidnie zacisnąć we wtykach, takie są cienkie.

Tych kabli nie kończy się wtykami, ale keystonami - dopiero od keystona miękki patchkord. Powód prosty. Kable instalacyjne, to z reguły sztywny drut. Jak zakończysz wtykiem i wetkniesz bezpośrednio w urządzenie, to po jakimś czasie może uszkodzić port, w który jest wetknięty.
  • #16 21723559
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    Archelaos napisał:
    Bardzo trudno będzie zmienić te kable, trzeba je przeciągać przez cały dom w trudno dostępnych miejscach. Dlatego kat. 7 z myślą o przyszłości, chciałbym za kilka lat zrobić nowoczesną instalację elektryczną i wtedy zainwestować w sprzęt sieciowy 10 Gb/s.

To zrób wszystko za te kilka lat za jednym zamachem. O ile dla elektryki kilka lat w jedną czy drugą stronę niewiele znaczy, o tyle w telekomunikacji i sieciach bywają znaczne skoki jakościowe, i to w coraz krótszych odcinkach czasu. Więc na twoim miejscu dobrze przygotowałbym się do sieci LAN i zrobił ją tak, żeby było OK., a nie rzeźbić teraz strukturze co już masz.

Teraz myślisz o 10Gbps, a co będzie, jak za parę lat wejdą powszechnie technologię po kilkadziesiąt Gbps? Można rzeźbić po miedzi pod tę przyszłość, ale moim zdaniem w takich zabawach światłowody i tak będą królować. Weź po uwagę, że wifi7 to są już przepływności rzędu prawie trzydziestu Gbps i żeby takie coś wykorzystać potrzeba też i stosownego łącza do AP. A w kolejce są już kolejne standardy.

Oczywiście - pytanie jest zawsze takie samo - czy takie obłąkane przesyły (na dzień dzisiejszy) będą w ogóle wykorzystywane przez przeciętnego Kowalskiego w swoim domu? Więc może się okazać, że nawet za te kilka, kilkanaście lat spokojnie 1Gps będzie wystarczający, a w wielu przypadkach nawet stary FE będzie się jeszcze dobrze trzymał...

Archelaos napisał:
    Musiałbym wyjść z parteru na piętro z trzema kablami do każdego switcha. Dziury pomiędzy piętrami już są porobione, gdzieniegdzie jest peszel i może nie przejść. Mogę to zrobić, ale przy dużym nakładzie pracy.

A skrętki planujesz w ogóle puszczane w peszlach? Bo to podstawowy wymóg. To raz. A dwa, jak masz wszystko teraz otwarte, to rozkuć / dokuć i zrobić w miarę zgodnie ze sztuką. I po trzy - trasy skrętek wysokich kategorii powinny być pod nie dedykowane - promienie gięcia, separacje od innych okablowań teletechnicznych i prądowych, jak również w czasie montażu należy się z nimi "jak z jajkiem" obchodzić. Inaczej możesz mieć dużą szanse, że twoje połączenia będą miały od FE do 10Gbps.
  • #17 21723652
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2652
    k_pec napisał:
    Oczywiście - pytanie jest zawsze takie samo - czy takie obłąkane przesyły (na dzień dzisiejszy) będą w ogóle wykorzystywane przez przeciętnego Kowalskiego w swoim domu? Więc może się okazać, że nawet za te kilka, kilkanaście lat spokojnie 1Gps będzie wystarczający, a w wielu przypadkach nawet stary FE będzie się jeszcze dobrze trzymał...

Ja u siebie mam położone skrętki głównie UTP kat. 5e do celów internet/kamery oraz trochę przewodów ekranowanych FTP kat. 6a. Te ekranowane z myślą o automatyce. Są to przewody porządne, przemysłowe z których były budowane sieci w przemyśle. Pozostało mi trochę tych przewodów, a jak to mówią "darowanemu koniowi nikt nie patrzy w uzębienie".
    Natomiast przewody UTP kat.5e dokupowałem przeróżnych firm. Nawet część jest typu CCA (aluminiowe, miedziowane).
    Na wszystkich przewodach kat. 5e uzyskuję transfer 1Gb/s bez najmniejszego problemu. W przypadku tych ekranowanych bez uziemienia ekranu, switche przechodzą na transfer 100Mb/s. Niestety na razie nie mam jak uziemić tych ekranów, bo musiałbym poprowadzić przewód uziemiający po ścianie pokoju. To trochę taka lipa, żeby układać korytka na ścianach.
    Pomiędzy głównymi urządzeniami tj. routerami światłowodowymi na strychu, a głównym switchem na parterze mam położone światłowody.
    Ale w sumie i tak najwęższym gardłem mojej instalacji są przyłącza światłowodowe, które niby pracują z prędkością do 1Gb/s.
  • #18 21723701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21723715
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 526
    Erbit napisał:
    jarewa napisał:
    Ale nic nie przeszkadza by podłączyć go wstecznie.

Czyli jak ?

Bez uziemienia.

jajacek44 napisał:
    a SFTP Kat7 jest gorszy od UTP Kat6+

Kat 7 jest grubszy żyły są większe, i obsłuży poe+ bez problemu, na dzień dzisiejszy to już kamerki mają po 80W
  • #20 21723735
    milka0
    Poziom 20  
    Plumpi napisał:
    To trochę taka lipa, żeby układać korytka na ścianach.

Zasadniczo do tego zostały stworzone korytka ;) Ale rozumiem, że chodzi o estetykę.
    jarewa napisał:
    Erbit napisał:
    jarewa napisał:
    Ale nic nie przeszkadza by podłączyć go wstecznie.

Czyli jak ?

Bez uziemienia.

No można nie uziemiać kabla ekranowanego, można. Jest to idiotyczny strzał w kolano, ale można, zakazu nie ma. Można też zostawić 10 cm obranego kabla przed keystonem, też nie ma zakazu.
  • #21 21723738
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21723790
    milka0
    Poziom 20  
    Wolnoć Tomku w swoim domku ;) Zastanawia mnie zawsze, że ludzie przychodzą tutaj po poradę, a więc czegoś nie wiedzą/nie znają się. A jak dostają radę, to nie chcą jej wykorzystać, tylko nagle wiedzą lepiej.
  • #23 21723804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21724058
    milka0
    Poziom 20  
    @Archelaos podsumowując:

Jeśli już robisz remont to zrób go jak należy, z ludzką topologią sieci, o której pisaliśmy czyli łącze internetowe -> switch -> okablowanie do pomieszczeń, gniazdek, AP. Kup kabel 6 U/UTP - wystarczy Ci do wszystkiego czego zapragniesz. Niech będzie dobrego producenta, z jak najwyższą zawartością miedzi. Od tego samego producenta weź keystony, patchpanele. Będziesz miał dobrą sieć domową.

Jeśli chcesz pozostać przy swojej beznadziejnej topologii to zostań. Wtedy jednak nas w to nie mieszaj, rób po swojemu, prowizorkę z drogim, sztywnym kablem 7 i powodzenia w podłączaniu tego. Jesteś dorosły, masz swój rozum. Może nie masz wiedzy czy umiejętności w sieciach/kablach, ale skoro nie dasz sobie pomóc, no to my nie zmuszamy do niczego. To Twój dom, Twoja sieć, Ty będziesz tego używał ;)
  • #26 21724221
    milka0
    Poziom 20  
    Archelaos napisał:
    Nie wiem, jak ocenić jakość kabli.

Po zawartości miedzi.
  • #27 21724244
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21724456
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    Bardzo ciekawy ten temat i ten z linku w #2.

O tym, że okablowanie to ważna sprawa nie trzeba pisać ale ...
    zaintrygowany tematem byłem dzisiaj z ciekawości po drodze w
    markecie z różnościami od suszarki do lodówki (nie napiszę jakim) ale
    jedna rzecz mnie zastanowiła.
    Nie ma za bardzo teraz do czego kabla LAN podłączyć bo prawie
    wszystko działa już na Wi-Fi 6 w standardzie 802.11ax.
    Jeżeli ten standard działa w sugerowanym zasięgu to zastanawiam się
    czy w domkach jednorodzinnych jest jeszcze powód by "jechać" z okablowaniem
    do każdego pokoju jak w temacie z linku.
    I to jeszcze z tak trudnym okablowaniem do prawidłowego poprowadzenia i zakończenia.

Tak ze dwa lata temu się zastanawiałem którędy po chałupie kable poprowadzę żeby
    była opcja się gdzieś do czegoś podłączyć ale temat "umarł" bo jedyne używane urządzenie
    podłączone kablem to mój stary, stacjonarny komputer.
    Reszta czyli komórki, laptopy, drukarki czy TV a nawet odkurzacz(!)- wszystko działa na Wi-Fi.
    W najbliższym czasie do Wi-Fi może dołączy też i podgrzewacz wody a wielu z Was ma
    już być może inne, nowsze urządzenia AGD z Wi-Fi no bo nie z LAN.
    Nawet elementy tzw. inteligentnego domu też w dużej części działają na Wi-Fi.

Podobnie u Przyjaciół rok temu - kupiony dom, mały remont przed wprowadzeniem się i
    podobna sytuacja. Prąd owszem bo instalacja elektryczna choćby pod indukcję
    była do zrobienia i reszta do modyfikacji ale jakieś kable sieciowe? ZERO!
    Wszystko na Wi-Fi.

Nie wiem czy to dobrze czy źle bo Człowiek do kabli przyzwyczajony ale idzie nowe.
    Może wystarczy teraz zrobić okablowanie w rodzaju "pionu" żeby można było na każdym
    piętrze podpiąć AP? Jedynie jakieś zasilanie trzeba by dać bliżej.

Może moja wypowiedź to będzie jak włożyć kij w mrowisko, jeżeli tak to przepraszam ale tak to widzę.
    Przynajmniej w domowych zastosowaniach.
  • #29 21724506
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Przemcio napisał:
    Nie ma za bardzo teraz do czego kabla LAN podłączyć bo prawie
    wszystko działa już na Wi-Fi 6 w standardzie 802.11ax.

Skoro idziemy w szybsze standardy Wi-Fi, to trzeba instalować więcej AP (np. w każdym pokoju - co już widuję np. w hotelach), bo tłumienie przez ściany rośnie wraz z częstotliwością, chcemy mieć coraz szersze kanały, a sąsiedzi też mają swoje potrzeby i będą zakłócać. To czym podłączać AP, jeśli nie kablami. Jednym AP na kondygnację sprawy nie załatwisz.
    Przemcio napisał:
    żeby można było na każdym
    piętrze podpiąć AP?
  • #30 21724513
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1698
    Typowy użyszkodnik któremu wystarcza FB i Onet nie ma wielkich wymagań...
    Kupuje niepotrzebne mu łącze 1G, a że poza pomieszczeniem z AP ma mniej niż 100M nawet nie wie, bo niby mu "wszystko" jakoś działa. ;-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat modernizacji domowej sieci LAN poprzez wymianę starych kabli kategorii 5E na kable kategorii 7 z ekranowaniem oraz zastąpienie trzech routerów TP-Link WR841N działających jako punkty dostępowe (AP) na switche niezarządzalne Netgear GS305 z portami 1 Gb/s. Obecna topologia sieci jest łańcuchowa, gdzie modem ONT/router Huawei HG8240T łączy się kolejno z trzema routerami TP-Link. Planowana modernizacja zakłada pozostawienie głównego routera Huawei, a pozostałe urządzenia mają zostać zastąpione switchami Netgear GS305, przy zachowaniu topologii łańcuchowej. Poruszono również kwestie dotyczące ekranowania kabli kat. 7 oraz braku uziemienia w switchach Netgear GS305, co budzi wątpliwości dotyczące poprawności i bezpieczeństwa instalacji sieciowej. Dyskusja skupia się na kompatybilności sprzętu, korzyściach z zastosowania kabli kat. 7 z ekranowaniem oraz potencjalnych problemach wynikających z braku uziemienia w switchach w kontekście ekranowanych przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA