Mam pytanie czy istnieje jakiś przełącznik gdzie mogę podłączyć do dekodera DVB-T2 i przełączać sygnał z anten. Nie chce za każdym razem przekładać wtyk z anteny w dekoderze DVB-T 2 które są ustawione o 180 % w przeciwnych kierunkach
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamacz-mdwr wrote:Zamontuj antenę siatkową "przodem" do jednego nadajnika - to tyłem będzie odbierała drugi.
Możesz zamontować kompletną lub zrezygnować z metalowej kratki. Antena będzie kilkakrotnie lżejsza i stabilniejsza.
Nic prostszego.
Jak masz Mux8 pionowo - to kup siatkę z dodatkowym pionowym dipolem.
BANANvanDYK wrote:to jest jakby dalszy ciąg tematu nie będę znowu się rozpisywał https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4129349.htmlMoże autor tematu używa dwóch anten kierunkowych?
acz-mdwr wrote:Zamontuj antenę siatkową "przodem" do jednego nadajnika - to tyłem będzie odbierała drugi.
acz-mdwr wrote:Jak już antena jest zamontowana to możesz rozkręcić uchwyty i zdjąć siatkę.
Ale siatka może zostać jak demontaż jest kłopotliwy.
.
major39 wrote:2 anteny siatkowe z symetryzatorem 21-60,
antena UHF Telmor aktywna,
antena Dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX 8,
antena DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle,
zwrotnica antenowa ZWR 210DC FM UHF Telmor,
wzmacniacz AWS 144M,
wzmacniacz APL 109,
wzmacniacz APL 102,
wzmacniacz AMS ARA 1/3 F DC,
rozgałęźnik RTV-SAT AXING SVE 30-01,
zwrotnica ZA-112Ms AM
_kli_ wrote:major39 wrote:antena DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle,
_kli_ wrote:major39 wrote:antena UHF Telmor aktywna,
major39 wrote:Kierując antenę na Śrem, niemal na tym samym azymucie (+5°) masz Piątkowo. Przy azymucie na Ślężę, +15° masz Żórawinę. To wystarczajaco mocne doświetlenia mux-3 by zakłocić odbiór z nadajników głównych. Ponadto jak już miałeś napisane, strych to środowisko gdzie sygnały się załamują i wielokrotnie odbijają, co powoduje powstanie echa. Ono może się zmieniać w zależnosci od warunków propagacyjnych.W poprzednich tematach ktoś powiedział o interferencji , może rzeczywiście to jest przyczyna ??
major39 wrote:A jakie anteny masz podłączone obecnie i co stabilnie na każdej z nich odbierasz?Nie chce za każdym razem przekładać wtyk z anteny w dekoderze
major39 wrote:Ludzie zabezpieczają anteny kolcami, albo np. takimi straszydłaminie mogę wystawić obecnie na dach bo masa gołębi tu jest a już kiedyś uszkodziły mnie antenę DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle
_kli_ wrote:A jakie anteny masz podłączone obecnie i co stabilnie na każdej z nich odbierasz?
_kli_ wrote:Czy próbowałeś odbierć MUX-3 z Mikstatu na k.31?
E8600 wrote:Nie próbowałeś czy ze wzmacniaczem antenowy zamist symetryzatora nie było by lepiej?
E8600 wrote:Ale było lepiej na wzmacniaczu?
major39 wrote:_kli_ wrote:Czy próbowałeś odbierć MUX-3 z Mikstatu na k.31?
tak próbowałem ale znikał MUX 1