logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przełącznik antenowy do dekodera DVB-T2 – jak wybrać do dwóch anten 180°?

major39 23 Oct 2025 19:33 306 22
ADVERTISEMENT
  • #1 21729550
    major39
    Level 5  
    Rate: 1
    Mam pytanie czy istnieje jakiś przełącznik gdzie mogę podłączyć do dekodera DVB-T2 i przełączać sygnał z anten. Nie chce za każdym razem przekładać wtyk z anteny w dekoderze DVB-T 2 które są ustawione o 180 % w przeciwnych kierunkach
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #2 21729557
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    #3 21729682
    BANANvanDYK
    Level 43  
    Help: 1163
    Rate: 2576
    Jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę „przełącznik antenowy” po pojawią się oferty przełączników radiokomunikacyjnych, które kosztują powyżej 100 zł i są zakończone złączami UC1/UHF/SO239 lub złączem typu N.
    W angielskojęzycznej części internetu dostępne są przełączniki „AB antenna switch” do anten odbiorczych, ze złączem typu F, lub przełączniki „Video Game”.
    Niestety w Polsce takie przełączniki są trudno dostępne.
    Istnieją jeszcze przełączniki CATV/DVB-T które można przełączać sygnałem napięciowym.
  • Helpful post
    #4 21729761
    acz-mdwr
    Level 17  
    Help: 28
    Rate: 39
    Zamontuj antenę siatkową "przodem" do jednego nadajnika - to tyłem będzie odbierała drugi.
    Możesz zamontować kompletną lub zrezygnować z metalowej kratki. Antena będzie kilkakrotnie lżejsza i stabilniejsza.
    Nic prostszego.
    Jak masz Mux8 pionowo - to kup siatkę z dodatkowym pionowym dipolem.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #5 21729876
    LeDy
    Level 43  
    Help: 1984
    Rate: 2917
    acz-mdwr wrote:
    Zamontuj antenę siatkową "przodem" do jednego nadajnika - to tyłem będzie odbierała drugi.
    Możesz zamontować kompletną lub zrezygnować z metalowej kratki. Antena będzie kilkakrotnie lżejsza i stabilniejsza.
    Nic prostszego.
    Jak masz Mux8 pionowo - to kup siatkę z dodatkowym pionowym dipolem.

Też bym to wyjście proponował ale antenę dać bez siatki. Odbiera wtedy identycznie z dwóch, przeciwległych kierunków.

Antena telewizyjna kierunkowa bez siatki, z czterema sekcjami dipoli
  • ADVERTISEMENT
  • #6 21730420
    BANANvanDYK
    Level 43  
    Może autor tematu używa dwóch anten kierunkowych?
    Przy takich typowych problemach wystarczy użycie zwrotnicy 2×UHF, albo jeśli chodzi o MUX–8 to zwrotnicy UHF/VHF.
    Na problemy z SFN nie ma takiego prostego rozwiązania.
    Ja szukałem takiego rozwiązania dla dwóch anten zamontowanych w przeciwnej polaryzacji, do DXów.
  • #7 21730424
    major39
    Level 5  
    >>21730420
    BANANvanDYK wrote:
    Może autor tematu używa dwóch anten kierunkowych?
    to jest jakby dalszy ciąg tematu nie będę znowu się rozpisywał https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4129349.html

Dodano po 7 [minuty]:

acz-mdwr wrote:

ciekawe rozwiązanie ale czy mam uciąć szlifierką tą siatkę??
  • Helpful post
    #8 21730440
    acz-mdwr
    Level 17  
    Help: 28
    Rate: 39
    Jak już antena jest zamontowana to możesz rozkręcić uchwyty i zdjąć siatkę.
    Ale siatka może zostać jak demontaż jest kłopotliwy.
    Ustaw jak ci pisałem - i testuj którą stroną do którego nadajnika - żeby odbiór wszystkich programów był jak najlepszy.
  • ADVERTISEMENT
  • #9 21730542
    LeDy
    Level 43  
    Help: 1984
    Rate: 2917
    acz-mdwr wrote:
    Jak już antena jest zamontowana to możesz rozkręcić uchwyty i zdjąć siatkę.
    Ale siatka może zostać jak demontaż jest kłopotliwy.
    .

A co tam ma być kłopotliwego? Nie masz pojęcia jak to się robi?
    Rozkręcić, odłożyć siatkę, skręcić bez siatki.
  • #10 21730726
    gumisie
    Level 43  
    Help: 1667
    Rate: 2480
    Szanowni Koledzy, może warto byłoby zadać retoryczne pytanie Autorowi tematu; Czy oba nadajniki, nadają wszystkie dostępne MUX_y na tych samych kanałach (częstotliwościach)?
  • Helpful post
    #11 21731018
    BANANvanDYK
    Level 43  
    Jeszcze raz przeszukałem internet w poszukiwaniu przełącznika i niestety jest lipa.

Przełącznik Signal z dwoma klawiszami wszędzie widnieje jako wycofany z oferty.
    Czarny przełącznik SIGNAL z dwoma klawiszami i trzema gniazdami F

Przełącznik sterowany napięciem, Axing SPU6-02 obecnie dostępny u jednego sprzedawcy na Allegro, cena 89 zł. Minusem (jak dla mnie) są złącza IEC (Beling-Lee).
    Przełącznik antenowy Axing SPU6-02 z trzema złączami typu IEC i opisem technicznym

Przełącznik AMS MST-01, sterowany pilotem IR, w Polsce już chyba niedostępny, a cena jest zaporowa.
    Przełącznik antenowy AMS MST-01 z trzema złączami koncentrycznymi i opisami na obudowie

To, co jest dostępne za granicą i u cińczyka, nie liczę.
    Samoróbek na przełącznikach hebelkowych też.
  • #12 21731171
    _kli_
    Level 41  
    Help: 758
    Rate: 1034
    Co niektórzy proponują ci montaż jednej anteny siatkowej bez ekranu, ale nikt nie zapytał co i skąd odbierasz. Której z posiadanych anten i w jakiej konfiguracji obecnie używasz? >>21606500
    major39 wrote:
    2 anteny siatkowe z symetryzatorem 21-60,
    antena UHF Telmor aktywna,
    antena Dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX 8,
    antena DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle,
    zwrotnica antenowa ZWR 210DC FM UHF Telmor,
    wzmacniacz AWS 144M,
    wzmacniacz APL 109,
    wzmacniacz APL 102,
    wzmacniacz AMS ARA 1/3 F DC,
    rozgałęźnik RTV-SAT AXING SVE 30-01,
    zwrotnica ZA-112Ms AM

Jeżeli nadal anteny masz na strychu, to jestem przekonany że ze swoimi problemami będziesz często wracał na forum. Wystaw chiciażby jedną antenę nad dach i zobaczysz efekt. Wg danych, w promieniu 1 km prawdopodobnie masz (lub w najbliższym czasie będziesz miał) dwa nadajniki LTE 700 MHz i jeden 420 MHz.
    Mapa z zaznaczonymi lokalizacjami nadajników LTE 700 MHz i 420 MHz w okolicach Miejskiej Górki
    W takich warunkach stosowanie szerokopasmowej siatki i wzmacniaczy to potencjalne kolejne problemy, oprócz tych które już opisałeś w tematach ...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4100529.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4123502.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4129349.html
  • #13 21731176
    major39
    Level 5  
    _kli_ wrote:
    major39 wrote:
    antena DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle,

ta antena była na dachu i to dosyć wysoko i również były zakłócenia na MUX 3 i na Śrem i jak okręciłem na Ślężę

Dodano po 20 [minuty]:

_kli_ wrote:
    major39 wrote:
    antena UHF Telmor aktywna,

ta również była na dachu ale zaznaczam te zakłócenia nie są codziennie one pojawiają się od czasu do czasu zazwyczaj jak coś ciekawego leci właśnie na MUX 3 mecze albo ciekawe filmy i jak pisałem w innych tematach nie mogę wystawić obecnie na dach bo masa gołębi tu jest a już kiedyś uszkodziły mnie antenę DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle. W poprzednich tematach ktoś powiedział o interferencji , może rzeczywiście to jest przyczyna ??
  • Helpful post
    #14 21731822
    _kli_
    Level 41  
    major39 wrote:
    W poprzednich tematach ktoś powiedział o interferencji , może rzeczywiście to jest przyczyna ??
    Kierując antenę na Śrem, niemal na tym samym azymucie (+5°) masz Piątkowo. Przy azymucie na Ślężę, +15° masz Żórawinę. To wystarczajaco mocne doświetlenia mux-3 by zakłocić odbiór z nadajników głównych. Ponadto jak już miałeś napisane, strych to środowisko gdzie sygnały się załamują i wielokrotnie odbijają, co powoduje powstanie echa. Ono może się zmieniać w zależnosci od warunków propagacyjnych.
    Czy próbowałeś odbierć MUX-3 z Mikstatu na k.31?
    Tutaj masz przykład jak ograniczyć echo, które powoduje Piątkowo - 15° od azymutu na Śrem https://youtu.be/04JJawtLBnE?t=623. Jak widzisz, nie da się tego zrobić bez odpowiedniego miernika i pierwszej lepszej anteny.

major39 wrote:
    Nie chce za każdym razem przekładać wtyk z anteny w dekoderze
    A jakie anteny masz podłączone obecnie i co stabilnie na każdej z nich odbierasz?

major39 wrote:
    nie mogę wystawić obecnie na dach bo masa gołębi tu jest a już kiedyś uszkodziły mnie antenę DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle
    Ludzie zabezpieczają anteny kolcami, albo np. takimi straszydłami ;-) - https://youtu.be/6WrcMsO6ugI?t=170
    O jakości tych anten trudno powiedzieć coś dobrego. Widziałem Olympię, w której "halny" wyłamał dipol VHF. A tutaj masz inny przykład - https://youtu.be/04JJawtLBnE?t=949. Nie ma się co dziwić że 2-3 gołębie mogły ją uszkodzić.;-)

Skontaktuj się może z Mikim który kręci załączone wyżej filmy. Zna te okolice. Ma wiedzę i odpowiedni sprzęt. Lepiej wydać kasę na kumatego instalatora, niż brnąć w niepotrzebne koszty (zakupy) bez oczekiwanego rezultatu.
  • #15 21731872
    major39
    Level 5  
    _kli_ wrote:
    A jakie anteny masz podłączone obecnie i co stabilnie na każdej z nich odbierasz?

obecnie mam siatkowe z symetryzatorami jedna na Śrem i zwrotnica i antena do VHF ale kierunek inny czyli Trzebnica, ale jak są zakłócenia to przekładam kable przy DVB-T2 do drugiej anteny która jest osobno z dodatkowym kablem na Wrocław ale z kąt ten sygnał tam idzie to nie wiem czy to Ślęża czy Żórawina. Przykładowo wczoraj wszystko było OK nie było żadnych zakłóceń, więc nie przekładałem anten
  • #16 21731885
    E8600
    Level 41  
    Help: 529
    Rate: 2494
    Nie próbowałeś czy ze wzmacniaczem antenowy zamist symetryzatora nie było by lepiej?
  • #17 21731889
    _kli_
    Level 41  
    @E8600 - przeczytaj wszystkie tematy, które podlinkowałem w >>21731171, to przekonasz się ile kombinacji - przy pomocy posiadanych elementów - autor wybróbował.
  • #18 21731909
    E8600
    Level 41  
    Help: 529
    Rate: 2494
    Zdaje sobie sprawę bo sam miałem podobne cyrki i winna okazała się sama antena siatkowa wykonana z cienkiej blachy aluminiowej założyłem starą zdezolowaną 20 letnią też siatkową ale wykonaną z pełnych prętów aluminiowych i odbiór praktycznie na ziemi ze wzmacniaczem. Nawet przewód wymieniłem i nie pomogło, wyższy maszt i różne cyrki nawet sąsiada PV już winiłem.
  • #19 21731928
    major39
    Level 5  
    _kli_ wrote:

tak próbowałem ale znikał MUX 1

Dodano po 2 [minuty]:

E8600 wrote:
    Nie próbowałeś czy ze wzmacniaczem antenowy zamist symetryzatora nie było by lepiej?

próbowałem ale po pierwszej burzy wzmacniaczy czy też przedwzmacniacz do wymiany
  • #21 21731939
    major39
    Level 5  
    E8600 wrote:
    Ale było lepiej na wzmacniaczu?

taki sam sygnał . Rano i po południu wszystkie MUXy na antenie UHF działaja bez zarzutu ale jak przychodzi wieczór i jeszcze cos ciekawego leci w telewizji na MUX 3 zaczynają się problemy i tylko na tym jednym MUXie
  • #22 21732123
    _kli_
    Level 41  
    major39 wrote:
    _kli_ wrote:

tak próbowałem ale znikał MUX 1

Na antenie pasywnej czy ze wzmacniaczem? Mux-1 nadawny jest z Mikstatu na dosyć wysokim kanale 44, więc pasywnie możesz mieć problem.
    Skoro używasz dwóch siatek i anteny VHF, to dlaczego nie stosujesz zwrotnicy ZA-112 Ms, tylko przełączasz anteny?
  • #23 21732151
    major39
    Level 5  
    >>21732123 próbowałem najpierw na antenach UHF czyli antena UHF Telmor aktywna niebieska i na antena DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle i na siatkowych ze wzmacniaczem i symetryzatorem i na Mikstat był problem z MUX 1 a nawet przestawiałem na stacje obok jak się nie mylę to był Kalisz i zawsze jakiś MUX nie działał poprawnie, więc jednak stwierdziłem że dla mnie najlepszy jest Śrem i jak tam są zakłócenia to obrót o 180 % i kierunek z Wrocławia ale jaki dokładnie to jest nadajnik to nie powiem. Wiem ze jest znacznie dalej ale sygnał jest na MUX 1 MUX 2 MUX 3. Dochodzę do przekonania że ktoś zakłóca mi sygnał, bo czemu przez tydzień jest wszystko Ok a jak coś ciekawego leci to zaczynają się problemy. Więc jak pisałem teraz mam UHF na Śrem VHF na Trzebnicę ale jak zaczynają się zakłócenia sporadycznie ale jednak są to przekładam kable przy dekoderze i oglądam z anteny skierowanej na Wrocław, bo dziwne że nie ma zakłóceń jednocześnie i na Śremie i na Wrocławiu jak chodzi o MUX 3 . Zawsze któryś z nich jest bez zakłóceń

Topic summary

✨ Istnieją przełączniki antenowe typu AB, które umożliwiają podłączenie dwóch anten do jednego dekodera DVB-T2 i ręczne przełączanie sygnału za pomocą przycisku, bez konieczności fizycznego przepinania wtyków. Należy wybierać modele obsługujące pasmo do minimum 860 MHz (pełne pasmo UHF) oraz posiadające odpowiednie złącza (F lub IEC) zgodne z dekoderem. W przypadku anten ze wzmacniaczem zasilanym z dekodera, ważne jest, aby przełącznik przepuszczał zasilanie DC tylko na aktywne wejście, aby uniknąć zwarcia. Przykładowe modele to Maclean MCTV531, Axing TZU 301 oraz Signal TV AB Switch. Koszt takich przełączników wynosi około 25–50 zł. Rozwiązanie to pozwala na szybkie i wygodne przełączanie anten ustawionych w przeciwnych kierunkach (180°).
ADVERTISEMENT