logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ZTE 889 vs ZTE 889 Pro – czy warto zmienić modem 5G Play dla lepszego pingu i stabilności?

ArnoId 27 Paź 2025 21:59 3591 61
Najlepsze odpowiedzi

Czy opłaca się wymienić modem ZTE 889 na ZTE 889 Pro, żeby poprawić ping i stabilność 5G przy odległości 1600 m od BTS Play bez widoczności nadajnika, oraz czy starter prepaid Play można normalnie używać w modemie do internetu?

Raczej nie licz na wyraźną poprawę pingu i stabilności po samej wymianie ZTE 889 na 889 Pro, bo przy takich warunkach kluczowe są lokalizacja, sektor i SINR, a nie sam modem [#21733796][#21733909] Przy opisywanym sygnale z 2. sektora SINR nie pozwala na pełne wykorzystanie N78, więc osiągi 5G wynikają głównie z ograniczeń radiowych i obciążenia sieci [#21733909] Jeśli chcesz próbować innego sprzętu, wskazano raczej MC889A PRO albo H362-383, bo mają anteny o większym zysku i mogą poprawić RSRP, a czasem także SINR, ale trzeba to sprawdzić testami w praktyce [#21733959] Do porównania warto sprawdzić telefon w lepszym miejscu bliżej BTS, bo wynik może pokazać, ile zyskasz samą poprawą warunków radiowych [#21733959] Starter prepaid można używać w routerze/modemie do internetu; w wątku potwierdzono, że działa to normalnie, a problem dotyczy głównie T-Mobile, nie pozostałych sieci [#21733796]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 21733648
    ArnoId
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam pytanie odnośnie sprzętu na 5G.

Wieża Play jest w odległości 1600 m, bez widoku na nadajnik.

Na telefonie mam tak:

Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału LTE i 5G sieci Play

Na modemie ZTE 889 mam tak:

Zrzut ekranu z parametrami sygnału 4G i 5G z modemu, pokazujący RSRP, RSRQ, SINR i RSSI

Pytanie jest następujące: czy przy tych parametrach inwestycja w ZTE 889 Pro (lub może jest coś innego, lepszego) ma sens? Teraz speedtest pokazuje 350–400 Mb/s down / 40–60 Mb/s up, ale mi chodzi więcej o ping i stabilność w różnych warunkach (pogoda / obciążenie sieci).

I jeszcze pytanie o Play — jak jest z używaniem karty prepaid w modemie — można kupić starter i używać go normalnie do Internetu czy jednak muszę iść w abonament?

AI: Czy możesz podać dokładne parametry sygnału (np. RSRP, RSRQ, SINR) z obecnego modemu ZTE 889 lub z telefonu, najlepiej z aplikacji typu NetMonster lub z menu serwisowego?
    Tak
    AI: Czy korzystasz z anteny zewnętrznej lub testowałeś różne ustawienia modemu w domu? Jeśli tak, to jakie były efekty?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21733796
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    ArnoId napisał:
    inwestycja w ZTE 889 Pro (lub może jest coś innego, lepszego) ma sens?

Nie spodziewałbym się zmian.
    ArnoId napisał:
    można kupić starter i używać go normalnie do Internetu

Można. Tylko T-Mobile leci w kulki. Reszta sieci jest uczciwa w tym zakresie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21733909
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5776
    Magiczne słowo lokalizacja, 1600m od BTS-a ale parametry sygnału z 2 sektoira na MC889 tylko dostateczne, SINR nie pozwala na N78 na pracę w QAM256 na DL i QAM64 na UL , stąd przeciętne jak na 5G3500 w agregacji z 4x LTE osiągi.
    Pierwszy sektor na azymut 40 na Nadolice Małe, sektor 2 na 160 stopni czyli na Janowice, 3 na azymut 280 ty zapewne jesteś pomiędzy sektorami.
    Virgin Mobile starter za 5 zł , na nim 720GB/m-c za darmo, oczywiście działa w routerze. Sam zuzywam co m-c 4 takie karty, czyli prawie 3 TB za 14 zł bo startery kupuję jako rasowy Janusz w hurcie 15 szt za 54 zł z przesyłką. Rejestracja on line w aplikacji P24 a potem w razie potrzeb aktywacja #GIGAWYPAS kodem *222*41*1# i tych 720GB i karta do routera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21733925
    ArnoId
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    >>21733909 Mmm, ok, ale pytanie pozostaje to samo - czy warto kupić 889 Pro, czy to nie poprawi sytuacji? Czy jakiś inny modem? I gdzie można zobaczyć sektory BTS-a?
  • REKLAMA
  • #5 21733959
    matek451
    Poziom 43  
    Sektory już znasz, swoją lokalizację zapewne też . Nie podałeś jej ale na podstawie screenu z telefonu raczej domyślam się jej bo w sąsiadach masz też 3 sektor na LTE800 z Czernicy, ten na 250 stopni.
    Z innych w grę wchodzi MC889A PRO czy H362-383, anteny w nich mają większy zysk więc zapewne poprawią RSRP, mozliwe że też SINR ale jak to wpłynie na osiagi to musisz sam przetestować, dla porównania zrób test na telefonie w lepszych warunkach czyli blizej BTS-a, na skrzyżowaniu Wrocławskiej z Piaskową w Gajkowie i zobacz jak to wpłynie na speedtest .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21737446
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    IC_Current napisał:
    Można. Tylko T-Mobile leci w kulki. Reszta sieci jest uczciwa w tym zakresie

Co masz na myśli pisząc,że t-mobile leci w kulki? Czyżby ograniczał prędkości na prepaidach?
  • #7 21737475
    IC_Current
    cichy koksik napisał:
    Czyżby ograniczał prędkości na prepaidach?

Byłoby zbyt dobrze. Po prostu blokuje prawie całkowicie polaczenie, kiedy karta jest w routerze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21737483
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @IC_Current
    No ja właśnie lecę na karcie ze skończonej umowy tmobile do 30Mb/s i tyle właśnie mam doładowując konto-cały czas.
    I rozkminiam dlaczego nie da się nic lepszego osiągnąć🤔
    Dzięki,wskoczę na playa bo widzę,że i 5g się pojawiło i anteny gęsto rozsiane👍
  • #9 21737595
    IC_Current
    cichy koksik napisał:
    ze skończonej umowy tmobile do 30Mb/s

Jakaś stara umowa, jeszcze bez kagańcy. Teraz wszystkie nowe, to zwykła manipulacja i naciągactwo. Kto zdrowy umysłowo pobierze w TELEFONIE setki gigabajtów danych?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21737599
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @IC_Current
    To była umowa z routerem-internet domowy.
    Myślę,że jednak ten kaganiec jest,ale do tych 30Mb/s
    Nie sądziłem jednak,że nadal takie praktyki są stosowane.
  • #11 21737737
    IC_Current
    cichy koksik napisał:
    Myślę,że jednak ten kaganiec jest,ale do tych 30Mb/s

Nie o to chodzi. Teraz w TM dostaniesz "no limit na wszystko", pod warunkiem, że karty uwać będziesz TYLKO w telefonie. Wsadzisz do routera i dostajesz kompletnego bana. Kupisz prepaid za 50zł, wsadzasz w router i ban. Co najlepsze, kupujesz pakiet internetowy, wsadzasz we własnym router a nie ten za chore pieniądze od TM i ... ban. Ten ostatni przykład jest wprost niezgodny z prawem EU, jest to zabronione działanie, ale nasi praworządni operatorzy, politycy (i pewnie sądy) stosują prawo "jak oni je rozumieją".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21738008
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    Hmmm… Mam kartę prepaidowa T-mobile w jednym ruterze(nie od T-m) i działa normalnie. Ale fakt, że idzie na niej mały transfer, może z 200 czy 300 GB na miesiąc.
  • REKLAMA
  • #13 21738028
    IC_Current
    Zvirek napisał:
    Mam kartę prepaidowa T-mobile w jednym ruterze(nie od T-m) i działa normalnie

Ale patrz co włączyłeś i kiedy, bo do tego odnosi się dany regulamin. W starych ofertach jest średnio. W nowych regulaminach jest źle. Np kupując kartę prepaid skorzystasz tylko z podstawowego pakietu danych. Jak włączysz "promocję" pokroju 9999GB, to Ci zablokują promocyjny pakiet danych w routerze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21738036
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    Czyli to się pojawiło niedawno? To by wszystko tłumaczyło, bo moja karta ma już kilka miesięcy.
  • #15 21738038
    IC_Current
    Pojawiło sie ze dwa lata temu w pierwszych abo no limit. Teraz sukcesywnie trafia do każdej nowej oferty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21738042
    matek451
    Poziom 43  
    A to wszystko po to aby inni użytkownicy mieli dostęp bo ty korzystajac w routerze zagrażasz ich sieci a w telefonie oczywiście już nie.
    To jest pic i fotomontaż, oni z góry wiedza ze nikt nie jest w stanie w telefonie wykorzystać tych setek GB wiec dają je chojna ręką bo wiedza że to jest nie do wykorzystania, czysty, chamski marketing i nic innego.

Piszę o tym wiele razy tylko ja zawsze z przymiotnikiem na n... jesli chodzi o operatora bo nie zamierzam ich oszczędzać, niektórzy mają mi to za złe.
    Pozostała trójka operatorów jakoś nie stosuje takich zagrań i jakoś ich sieć nie pada przez pre-paidy w routerach z duzymi pakietami.
    A to wszystko w T-mobile która ma najbardziej rozbudowaną sieć 5G N78 wiec argumentacja że pre-paidowcy zagrażaja ich sieci kupy się nie trzyma.
    Najpierw mieli limity prędkości nawet przy 5G N78 ale w speedtestach przez to lądowali za Orange to je zniesli bo marketingowo to sie im nie kleiło, to teraz wzorem swojego niemieckiego protoplasty ograniczyli w usługach głosowych z pakietami dostęp tylko na telefony.
    T-mobile od lat gra nieczysto z klientami dlatego ja nigdy nie polecam z czystym sumieniem ich usług.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21738079
    cichy koksik
    Poziom 17  
    matek451 napisał:
    T-mobile od lat gra nieczysto z klientami dlatego ja nigdy nie polecam z czystym sumieniem ich usług

Ja mam odmienne zdanie.
    Łącznie miałem 4 usługi (niewiele), 2 światłowody i 2 mobilne i ani razu żadnego problemu.
    Ba, nawet pisałem 2 razy reklamację, gdzie nie miałem racji, i 2 razy poszli mi na rękę, tracąc może i niewielkie sumy (około 100 zł), ale za to otrzymując zadowolonego klienta.
    W pomarańczowych totalnie olewają klienta i dopiero rzecznik praw konsumenta coś zdziała, a w zielonych to wprost oszukują, a kierownicy działów mówią - "no zgodnie z regulaminem to rabat się Panu należy, ale centrala uważa inaczej".
    Nie żebym bronił T-Mobile, ale takie są właśnie moje doświadczenia.
    I w moim przypadku lejka nie ma raczej, a mam 2× prepaid w routerach w różnych lokalizacjach, tyle że wciągam maks. 50 GB/mc.

Teraz czas na fioletowych z racji tego, że tak ich sieć się rozbudowała w mojej okolicy, że prawie na każdym maszcie jest prawdziwe 5G 😀
  • #18 21738123
    matek451
    Poziom 43  
    Ale to nie jest dyskusja o jest osobistych doświadczeniach tylko o konkretnych ofertach, promocjach i zapisach regulaminowych jakie w nich obowiązują, część z nich jest niezgodna z krajowymi regulacjami a nawet z unijnymi .
    W T-mobile we wczesniejszych umowach, takze tych abonamentowych i RŚUT są takie ale jak powszechnie wiadomo nikt tego nie czyta i podpisuje w ciemno, 99% ludzi jest nieświadomych więc nawet nie zauważa że coś jest nie tak.
    I na tym polega przewaga operatora. To nie jest tak że reszta operatorów nie ma nic pod paznokciami ale T-mobile w tym przoduje a w segmencie pre-paid ma najgorszą ofertę z tym zapisem i pakietem pseudo promocyjnym w taryfie głosowej , ograniczonym tylko do korzystania na telefonie.
    A co do reakcji operatora to i T-mobile reaguje tylko w przypadku interwencji urzędowej, w tym kilka spraw w UOKiK podobnie jak reszta operatorów bo oni są stałymi klientami tej instytucji.
    Ogólnie pre-paid to wolność wyboru ale zawsze warto też poczytać ich regulaminy.
    Operatorzy w tych ofertach dają za darmo ogromne pakiety danych na rok, co m-c . To zagranie typowo marketingowe bo w ten sposób budują sobie w statystykach wzrost klientów, u wszystkich oprócz T-mobile te karty idą w większości do routerów i nikt nie robi z tym problemu.
    To korzystne dla klientów takich jak ja, na dodatek pakiet w 1 m-cu jest darmowy lub wymaga doładowania za 10 zł a w T-mobile trzeba placić od 1 m-ca i jest najdrożej. To wszystko dyskwalifikuje pre-paid u tego operatora.
    A tak krytykowany przez ciebie Orange na pre-paid nie ma konkurencji, 825GB/m-c, do tego 400GB za zgody marketingowe, 1 m-c za darmo, 2 i 3 za 15 zł i 4-12 m-c po 35 zł , karta dziala na maksa , takze na 5G. Niewykorzystane GB kumulują sie i przechodzą na kolejne m-ce a sieć 5G N78 nieco mniej stacji niż w T-mobile ale spokojnie około 3.5 tysiaca.
    Alternatywą dla Orange Play pre-paid 1TB/m-c danych+300GB na start, pierwsze 3 m-ce w cenie jednego m-ca czyli 50 zł, od 4 m-ca za 1TB/m-c placisz 50 zł.
    Jest jeszcze Plus z dobrymi ofertami na pre-paid ale to raczej tylko do rejonów gdzie Plus ma w miarę dobra infrastrukturę LTE i 5g N41,
    A dla totalnych Januszy pozostaje wymiana kart i korzystanie z Virgin Mobile lub z Orange i pakiety za grosze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21738141
    cichy koksik
    Poziom 17  
    matek451 napisał:
    . To wszystko dyskwalifikuje pre-paid u tego operatora.

Nie.
    Jedyne co dyskwalifikuje danego operatora to dana lokalizacja i dobrze o tym wiesz.
    I co do tych ograniczeń to z tego co widziałem to i w playu są lejki-przynajmniej w jednej z taryf gdzieś widziałem.
    Niby dawali ileś tam gb,ale pełna prędkość tylko do 200gb-uczciwe?
    matek451 napisał:
    a w T-mobile trzeba placić od 1 m-ca i jest najdrożej.

Najdrożej chyba ma play w stosunku do tego co dostajemy jeśli mówimy o pakiecie za 35zł/mc.
    I zdaje się,że gb nie przechodzą na kolejny miesiąc.
    Także wszystko rozbija się o to ile gb potrzebujemy bo i oferty wtedy się zmieniają.

matek451 napisał:
    Ale to nie jest dyskusja o jest osobistych doświadczeniach

Tak jak i o tym kogo Ty polecasz a kogo nie😀
    Tylko i wyłącznie lokalizacja a potem oferta o tym decydują.
    Ja na prepaidzie mogę korzystać z każdej sieci,ale w abonament nie wejdę do pomarańczowych czy zielonych bo tutaj liczy się doświadczenie (negatywne).
  • #20 21738908
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    IC_Current napisał:

Kto zdrowy umysłowo pobierze w TELEFONIE setki gigabajtów danych?
    Na sieci 5G w telefonach już teraz mogliby dać każdemu no-limit i podejrzewam że nie wiele by to zmieniło w funkcjonowaniu sieci (bo już dzisiaj statystyczny user mając dziesiątki GB w umowach voice ich nie zużywa).
    matek451 napisał:
    A to wszystko po to aby inni użytkownicy mieli dostęp bo ty korzystajac w routerze zagrażasz ich sieci a w telefonie oczywiście już nie.
    To jest pic i fotomontaż, oni z góry wiedza ze nikt nie jest w stanie w telefonie wykorzystać tych setek GB wiec dają je chojna ręką bo wiedza że to jest nie do wykorzystania, czysty, chamski marketing i nic innego.
    Tj. oczywiste/ że zacytuję klasyka "taki mają model biznesowy", chcą być siecią premium-zobaczymy czy to wyjdzie na plus? (podobnie było z ofertami na sieci LTE w TM, pół dekady nie oferowali opcji z dużym pakietem/no-limit w cenie abonamentu ok.60 zeta, aż w końcu wymiękli, jak zauważyli że w spółce Networks oni mają szybką sieć, a Orange kasę na koncie od klientów :) ). Nie dopuszczalne jest dla mnie tolerowanie przez urzędy regulacyjne blokowania sprzętu dostępowego do ofert data.
    cichy koksik napisał:

Ja mam odmienne zdanie.
    Łącznie miałem 4 usługi (niewiele), 2 światłowody i 2 mobilne i ani razu żadnego problemu.
    Ba, nawet pisałem 2 razy reklamację, gdzie nie miałem racji, i 2 razy poszli mi na rękę, tracąc może i niewielkie sumy (około 100 zł), ale za to otrzymując zadowolonego klienta.
    W pomarańczowych totalnie olewają klienta i dopiero rzecznik praw konsumenta coś zdziała, a w zielonych to wprost oszukują, a kierownicy działów mówią - "no zgodnie z regulaminem to rabat się Panu należy, ale centrala uważa inaczej".
    Nie żebym bronił T-Mobile, ale takie są właśnie moje doświadczenia.
    I w moim przypadku lejka nie ma raczej, a mam 2× prepaid w routerach w różnych lokalizacjach, tyle że wciągam maks. 50 GB/mc.
    Ja ma 12lat usługi voice/data w Orange i mam zupełnie inne zdanie- 2 razy miałem problemy techniczne/to kilka nr tel., usługi łączone i obu przypadkach kontakt bezpośredni z działem technicznym. Raz gdy mieli jakiś problem z oprogramowaniem i technik musiał go odłożyć na kilkanaście godzin-to po jego usunięciu nie tylko sms z info o usunięciu , ale także kontakt telefoniczny. Każde zgłoszenie jest rejestrowane/info sms, aplikacja. Ba modernizacja sieci na nadajniku-informacja sms. Nie wiem jak T-M, bo nie korzystam z tej sieci, ale jak czytam jakie farmazony wypisują klientom na zgłoszenia techniczne w Play, Plus to się można z tego uśmiać. :)
  • #21 21738921
    cichy koksik
    Poziom 17  
    jarek7714 napisał:
    Nie dopuszczalne jest dla mnie tolerowanie przez urzędy regulacyjne blokowanie sprzętu dostępowego do ofert data.

Ale to chyba jest oferta voice i dlatego tak się dzieje🤷‍♂️
    Play ogranicza szybkość właśnie w ofercie data po przekroczeniu 200gb (informuje o tym na stronie) i to też nie wygląda fajnie jak i te przepadające gb-taki model biznesowy,damy 1tb co miesiąc bo i tak nikt tego nie wykorzysta,ale cenę automatycznie zwiększymy.
    Oferta orange wygląda zdecydowanie najlepiej.
    W plusie (prepaid) swego czasu miałem tak,że zerowali mi konto po 30dniach co było totalnie chore.
  • #22 21738927
    jarek7714
    Poziom 27  
    cichy koksik napisał:

Nie oni tak robią w ofercie internetu "mobilnego"-że klient musi korzystać z urządzenia przypisanego do usługi.
  • #23 21738934
    cichy koksik
    Poziom 17  
    jarek7714 napisał:
    Nie oni tak robią w ofercie internetu "mobilnego"-że klient musi korzystać z urządzenia przypisanego do usługi.

A no dobrze.Myślałem,że mowa o prepaidzie😉
    Nie wiedziałem (a może wcześniej tak nie było),że t-mobile blokuje inne urządzenie w ofercie data na abonament.
    jarek7714 napisał:
    Nie wiem jak T-M,

W T-mobile było tak samo-nawet zwracali część sumy z abonamentu jeśli awaria trwała X dni.
    W przeciągu 4 lat tylko raz to się zdarzyło.
    Oczywiście jako "stary" klient otrzymujesz ofertę o wiele gorszą niż nowy,więc co 2 lata migrowanie😃
  • #24 21738942
    jarek7714
    Poziom 27  
    cichy koksik napisał:

Oczywiście jako "stary" klient otrzymujesz ofertę o wiele gorszą niż nowy,więc co 2 lata migrowanie😃
    To w Orange jest zupełnie inaczej/od wczoraj wszedł mi kolejny aneks na usługi łączone i nowy klient może sobie pomarzyć o takiej cenie za usługi i sprzęt (chyba że się załapie na jakieś limitowane promocje oferowane przez partnerów Orange).
  • #25 21738952
    IC_Current
    cichy koksik napisał:

Prawo jest tutaj jasne. Nie ma blokowania urządzeń. Mogą ograniczyć pakiet danych. W Niemczech już operatorzy przegrali sprawy antymonopolowych i antykonsumenckie. Ale my mamy bantustan i sprzedajnych polityków i sądy, więc musi trwać taki stan.
    cichy koksik napisał:
    Play ogranicza szybkość właśnie w ofercie data po przekroczeniu 200gb

Ale nie jesteś skazany jak w TM, żeby kupić jedyne słuszne urządzenie. Wymuszenie zakupu/ dzierżawy tylko od TM sprzętu i tylko w jednej, słusznej cenie jest chyba książkowym przykładem monopolu. Więc drodzy przedstawiciele różowego operatora - nie zaklinajcie rzeczywistości i nie manipulujcie już na tym forum.
    cichy koksik napisał:
    W T-mobile było tak samo-nawet zwracali część sumy z abonamentu jeśli awaria trwała X dni.

A mieli inne wyjście? Mają prawny OBOWIĄZEK zwracać kasę za abonament, kiedy nie możesz korzystać z usługi. Do tego Cię wyrolowali, bo mieli Ci jeszcze zapłacić dodatkowo kary umowne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21738969
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Za takie insynuacje powinieneś otrzymać co najmniej ostrzeżenie nie patrząc na to,że jesteś niebieski.
    IC_Current napisał:
    Wymuszenie zakupu/ dzierżawy tylko od TM sprzętu i tylko w jednej, słusznej cenie jest chyba książkowym przykładem monopolu.

Inni operatorzy robią dokładnie to samo w ofercie światłowód.
    Naprawdę śmieszy mnie,gdy u jednego operatora widzisz "wały" a u innego już nie bo przecież "nie jesteś skazany na dane urządzenie"🤦‍♂️
    Pytanie tylko czemu tak bronisz fioletowych 🤔
  • #27 21738999
    matek451
    Poziom 43  
    W Play w ofertach DATA abonment są limity 150/500GB i bez limitu danych, w tych z 150/500GB po wyczerpaniu pakietów DL do 1 Mb/s, na no limit żadnych ograniczeń.
    Oferty bez sprzętu lub ze sprzętem na raty na własność, routery mobilne i stacjonarne oraz zew. CPE 5G/LTE+ router wew. Do tego oferty NETBOX z zew. CPE 5G/LTE+ router wew. na użyczenie, z limitem do 500GB a potem lejek 1 Mb/s, i bez limitu 2 oferty tańsza bez dostepu do 5G i droższa z 5G i dorzucają 66 kanałów TV.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21739016
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @matek451
    A znasz jakiegoś operatora u którego gb nie przepadają i korzysta z nadajników play?
    W play przepadają.
    W virgin mobile chyba też,ale w tych niskich pakietach są bardziej opłacalni.
    Orange rozbiło system dając tyle gb,ale jak na złość nadajnik z 5g jest jeden i to sporo dalej niż playa.
  • #29 21739043
    matek451
    Poziom 43  
    Ja się tym nie przejmuję bo w Play korzystam z Virgin Mobile, spokojnie zużywam te 750GB i podmieniam na kolejna kartę więc mi nie zależy na kumulacji danych, poza tym starter Virgin mam za 3.6 zł a przy kumulacji musiałbym płacić od 2 m-ca za 550GB aż 40 zł, w Play na Kartę 3.0 jest taniej bo 1TB kosztuje 50 zł czyli za 500GB 25 zł.
    Virgin ma sens tylko jak zmieniamy karty. Nawet w Orange korzystam tak samo bo starter mam za 2.5 zł , i na nim 1200GB/m-c za darmo w pierwszym miesiacu.
    Orange nie ma konkurencji dla kogoś kto chce też korzystać z kumulacji danych, jest dużo tańszy od T-mobile a przede wszystkim mozna korzystać na routerach czy zew. CPE.
    Tu nikt nie broni żadnego operatora tylko rzetelnie przedstawia oferty i ograniczenia na nich. Nie jest winą oceniających że akurat T-mobile w głosowych pre-paidach daje TB danych ale 837.5MB danych promocyjnych działa tylko na telefonie.
    Do tego karty w abonamentach DATA z anteną zew. jak to oni nazywają czyli z zew. CPE 5G/LTE są przypisane tylko do konkretnego sprzetu. W starszych umowach nawet te no limit DOMOWY z routerem też działały na tym wzietym w abonamencie, teraz ponoć tak nie jest ale sam nie sprawdzałem. Miałem swego czasu kilku klientów którzy włożyli kartę do swojego sprzetu i dostali lejek 0.5Mb/s. Odpowiedź operatora ze to w ramach ochrony ich sieci bo sprzet nie był autoryzowany przez niego, takie bzdurne gadanie.
    Dlatego w tych taryfach T-mobile nie oferuje abonamentów bez sprzetu, np. teraz jest tylko https://www.t-mobile.pl/sklep/kategoria/modem...taSub_FMS_6X0_NL_offe&loyalty=agreement24 czyli taka 3 liga ale tanio.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21739070
    IC_Current
    cichy koksik napisał:
    Inni operatorzy robią dokładnie to samo w ofercie światłowód.

Pisałem o tym wielokrotnie na tym forum a nawet składałem skargi bezpośrednio w UKE. Co ciekawe, sprzęt można oddać, powołując się bezpośrednio na dyrektywy. Byłem chyba pierwszy w O, ktory to zrobił, bo jak oddałem Funboxa po podpisaniu nowej umowy, to prawie trzy miesiące nie dostawałem faktur - ich systemy nie przewidywały takiej opcji. Przy czym, przy FTTH powinien być dostępny terminal ONT, bo sama zmiana urządzenia optycznego przez niedoświadczonego użytkownika może trochę szkód narobić.
    cichy koksik napisał:
    Pytanie tylko czemu tak bronisz fioletowych

Chyba nigdzie i nigdy ich nie broniłem. Po prostu krytykuję zachowanie TM, jako niemające żadnego uzasadnienia technicznego, tylko to zwykły skok na kasę i wykorzystanie swojej pozycji. Do tego TM ostatnio zaszedł mi podwójnie za skórę. Sprawdzałem oferty na FTTH, na ich stronie masz ceny, podajesz też dokładny adres instalacji. Zaznaczasz kilka ptaszków, czy masz inne usługi itp. Robią indywidualną ofertę, podają indywidualną, finalną cenę za usługę. Czego się dowiadujesz jak przychodzi do finalizacji? Że cena obowiązuje, gdy już masz inną ofertę, za taką a taką kasę, że nie ma w niej dopłat za to i tamto. Mówisz, że to nieuczciwe, a konsultant, że na dwudziestej szóstej stronie regulaminu (jednego z kilkudziesięciu w zakładce z regulaminami) w punkcie X, w podpunkcie Y jest informacja, że masz przeczytać załącznik A i w punkcie Z jest obtym mowa. DOSŁOWNIE tak to u mnie wyglądało. Na stronie ZERO informacji o dopłatach i dodatkowych warunkach ani nawet ZERO w INDYWIDUALNEJ ofercie o tym.
    Takiego skur...świństwa jeszcze nie widziałem u żadnego operatora przez 40 lat. Ale już podobno UOKIK ich za to ciśnie. TM się od paru lat rozzuchwaliło swoimi zagrywkami i brakiem reakcji do tego stopnia, że taką akcję już potrafią odwalić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania modemów 5G ZTE 889 i ZTE 889 Pro w kontekście poprawy pingu i stabilności połączenia w sieci Play, przy odległości 1600 m od nadajnika i braku bezpośredniego widoku na BTS. Parametry sygnału wskazują na przeciętne warunki, zwłaszcza niski SINR, co ogranicza wykorzystanie QAM256 na paśmie N78 i wpływa na osiągi. ZTE 889 Pro oraz modele MC889A PRO i H362-383 oferują anteny o wyższym zysku, co może poprawić RSRP i SINR, jednak realne efekty należy testować lokalnie. W kwestii kart prepaid w modemach Play, możliwe jest ich używanie, choć operatorzy, zwłaszcza T-Mobile, stosują ograniczenia i blokady na kartach prepaid w routerach, co jest krytykowane jako niezgodne z prawem UE. Inni operatorzy, jak Play, Virgin Mobile czy Orange, oferują różne promocje i limity danych, z różnymi zasadami kumulacji i lejków prędkości. W dyskusji poruszono także temat opłat aktywacyjnych i dodatkowych kosztów w ofertach światłowodowych, gdzie różnice w klasyfikacji budynków (jednorodzinne vs wielorodzinne) wpływają na naliczanie opłat, co bywa źródłem sporów i interwencji UKE. Użytkownicy podkreślają znaczenie lokalizacji i jakości sygnału jako kluczowych czynników wpływających na wybór sprzętu i operatora, a także zwracają uwagę na praktyki marketingowe i regulaminowe operatorów w Polsce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA