logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem USB 3G/LTE typu dongle – czy nadal dostępny i opłacalny do własnego routera?

dLogan 01 Lis 2025 20:31 252 8
REKLAMA
  • #1 21738430
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    Cześć!

Kiedyś były popularne modemy 3g / lte per usb - dongle? Sticki? Mniejsza o nazwę. O, coś takiego:
    Biały modem USB Huawei z niebieską diodą, podłączony do portu USB.
    Mam wolną 'płytkę' do której mógłbym coś takiego podpiąć i ogarnąć sobie swój router. Bardziej jako ciekawostkę.
    Pytania (czysto teoretycznie) brzmią następująco:
    - czy coś takiego można w dalszym ciągu kupić?
    - czy warto się w to pchać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21738481
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Kupić można , pchać się nie warto. Oczywiście tylko LTE bo sieci 3G praktycznie już nie istnieją.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21738729
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2522
    dLogan napisał:
    czy coś takiego można w dalszym ciągu kupić?

Można
    dLogan napisał:
    czy warto się w to pchać?

Do zwykłego użytku nie warto, ale:
    dLogan napisał:
    i ogarnąć sobie swój router. Bardziej jako ciekawostkę.

Gdybyś np z OpenWRT chciał coś tanim kosztem przećwiczyć na zasadzie ładu, czegoś tam się oduczyć, jakąś automatykę pokroju HA na tej "płytce" odpalić a modem jako backup itd zabawy. Wtedy dorwiesz za 40zł takiego dongla.
    Zaś jak do domu coś niedrogo a umiesz sobie radzić z techniką, to po prostu celuj w inny używany sprzęt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21738747
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 21738772
    matek451
    Poziom 43  
    Do OpenWRT są już routery LTE z agregacja pasm LTE a nawet 5G więc jak ktoś chce korzystać z softu od Cezarego to dużo lepszym wyborem jest router z wbudowanym modemem LTE/5G.
    Zakup Huawej E3372 do routera z USB, nieopłacalny , nawet z OpenWRT. No i jesli to router z USB z OFW to główna rzecz to czy jest zgodny z E3372 i obsługuje ten modem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21738874
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1100
    matek451 napisał:
    Oczywiście tylko LTE bo sieci 3G praktycznie już nie istnieją.

Praktycznie to istnieją w Plusie i działają, i na razie mają się dobrze.
  • Pomocny post
    #7 21738967
    matek451
    Poziom 43  
    Plus to w tej chwili marginalny operator jesli porówna się ilość jego stacji bazowych do konkurencji oraz technologię na nich.
    Operatorzy NetWorks i Play buduja juz sieć 5G na 3.5 GHz i 700MHz a zasoby na 900MHz z 3G przeznaczają pod LTE a T-mobile nawet planuje 5G N20 na 800MHz bo ma tam teraz 2x15MHz pasma w FDD.
    Stąd ich rezygnacja z UMTS900 na 3G bo UMTS2100 juz dawno poszło na LTE2100/ 5G N1.

Play też sukcesywnie wyłącza 3G na UMTS900 i daje na nim LTE900 bo ma na zasiegowym LTE800 tylko 5MHz pasma wiec kolejne pasmo zasiegowe nawet o małej szerokości pod 5G trochę odciąża to LTE800.

Plus ma 3G na UMTS900 a nawet na UMTS2100 a wynika to z maksymalnych oszczedności i braku inwestycji a nie z planowego , przemyślanego działania w kierunku rozwoju sieci.
    Pasmo 2100MHz w Plusie to swoiste kuriozum, są na nim stacje z 5G2100, do tego na LTE2100 ale też stare z 3G .
    Brak działań na 3.5GHz i 700MHz, pasma leżą odłogiem.
    Ale to nie dziwi bo to operator który od lat ma najwieksze zasoby radiowe, niektóre marnowały się latami.
    5G TDD2600 N41 to też kuriozum, działa na nim około 3.5 tysiaca BTS-ów ale są też takie na których na TDD 2600 działa LTE i nie są modernizowane do 5G N41.
    Trudno więc oczekiwać ze Plus zrobi coś z 900 MHz a ma na tym paśmie aż 14MHz w FDD.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21740125
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    matek451 napisał:
    Plus to w tej chwili marginalny operator jesli porówna się ilość jego stacji bazowych do konkurencji oraz technologię na nich.

Nietrudno się z Tobą zgodzić, ale Orange święte też nie jest...:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4148822.html
    IC_Current napisał:
    Gdybyś np z OpenWRT chciał coś tanim kosztem przećwiczyć na zasadzie ładu, czegoś tam się oduczyć, jakąś automatykę pokroju HA na tej "płytce" odpalić a modem jako backup itd zabawy. Wtedy dorwiesz za 40zł takiego dongla.

Zamiast openwrt to myślałem albo o vyos rolling relase (przy okazji coś nowego bym poznał) albo po prostu postawić sobie jakiegoś Debiana albo innego Linuxa i na tej podstawie przećwiczyć sobie różne scenariusze. Docelowo kiedyś kiedyś będę chciał ogarnąć sobie jakiegoś vpna ale nie jest to temat 'na już'.
    matek451 napisał:
    Do OpenWRT są już routery LTE z agregacja pasm LTE a nawet 5G więc jak ktoś chce korzystać z softu od Cezarego to dużo lepszym wyborem jest router z wbudowanym modemem LTE/5G.

Super, dobrze wiedzieć, zapamiętam na przyszłość :D

A powiedzcie mi, czy zamiast zwykłego usb sticka warto zaryzykować taki modem czy może rzeczywiście lepiej iść w normalny router z lte+/5g?
    https://www.wisp.pl/p7539,teltonika-trm250-modem-usb-lte.html
    https://www.wisp.pl/p7538,teltonika-trm240-modem-usb-lte.html

Pytanie, póki co, czysto teoretyczne.
  • #9 21740137
    matek451
    Poziom 43  
    To są modemy przemysłowe do IoT, DL do 10Mb/s, za tyle to kupisz router z modemem LTE12 KAT. A co do Orange to reklamuj i pytanie co to za karta w telefonie, jaka taryfa?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Modemy USB 3G/LTE typu dongle (sticki) nadal są dostępne na rynku, choć ich popularność spadła na rzecz routerów z wbudowanym modemem LTE lub mobilnych hotspotów. Urządzenia te można kupić zarówno nowe, jak i używane, jednak ich zastosowanie do własnego routera wymaga kompatybilności sprzętowej i programowej, np. obsługi przez system routera lub możliwość instalacji odpowiednich sterowników. Warto rozważyć, czy inwestycja w dongle ma sens, biorąc pod uwagę dostępność nowocześniejszych rozwiązań, które oferują lepszą stabilność, prędkość i łatwość konfiguracji. Dongle mogą być ciekawostką lub rozwiązaniem awaryjnym, ale do codziennego użytku i stabilnego działania lepsze są dedykowane modemy LTE lub routery z wbudowanym modemem. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na obsługiwane pasma LTE, wsparcie dla protokołów sieciowych oraz kompatybilność z systemem routera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA