logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Aurora PVI 10kW – Proszę o zdjęcia wnętrza, ilość kabli przy mostku prostowniczym trzy?

strazaksam1 02 Lis 2025 10:10 195 7
REKLAMA
  • #1 21738779
    strazaksam1
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam, szukam zdjęć aurory pvi 10kw, na dolnej płytce wsród tranzystorów znajduję się prawdopodobnie mostek prostowniczy z którego wychodzą 3 kable, a według mnie powinny być 4. Może ktoś z kolegów posiada zdjęcie wewnątrz tego falownika, dzięki i pozdrawiam.
    https://greenenergy-repair.com/products/dc-bo...up-issues?_pos=2&_sid=24b0d0eaa&_ss=r
  • REKLAMA
  • #2 21738817
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Będzie łatwiej jak dasz zdjęcia, wyjaśnienie może być proste, obudowa może robić za czwarty przewód. Ale to tylko zgadywanie.
    Urządzenie działa poprawnie?

Pomiar (Podgląd) oscyloskopem by się przydał.
  • REKLAMA
  • #3 21738960
    strazaksam1
    Poziom 11  
    Wnętrze falownika z widocznymi niebieskimi kondensatorami i przewodami przy mostku
    Witam, falownik pokazuje błąd e07 czyli igbt sat znalazłem jeden podejrzany mosfet zamówiłem go, w jednym miejscu była odpięta wtyczka ale w innym miejscu no i zauważyłem, że z mostka wychodzą 3 przewody
  • #4 21739880
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    A jaka jest Historia tej Aurory.

Ewidentnie z mostka wychodzą trzy przewody, powinny być dwa AC i jeden + i jeden -. Tak mówi logika elektryki. Jakiego brakuje?

Szkoda że Foto nie obejmuje całej wiązki przewodów.
    Czy znalazłeś w sieci co znaczy ten błąd.
  • REKLAMA
  • #5 21739900
    strazaksam1
    Poziom 11  
    kupiłem w Niemczech niby sprawny ale okazało się że nie, błąd E07 to właśnie błąd wynikający z uszkodzenia mosfeta kod błędu można poszukać w internecie, i rzeczywiście jeden jest podejrzany. Odnośnie kabla brakuję minus, chyba kupię jeszcze jeden na porównanie znalazłem w przystępnej cenie pozdrawiam.
    Błąd E07 oznacza igbt sat.
    IGBT sat" to skrót od napięcia kolektor-emiter w stanie nasycenia (\(V_{CE(sat)}\)) tranzystora IGBT, które jest kluczowym parametrem określającym straty przewodzenia i wydzielanie ciepła w urządzeniu. Jest to napięcie na tranzystorze, gdy jest on włączony, i stanowi miarę strat mocy podczas przewodzenia prądu
  • Pomocny post
    #6 21740139
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6391
    strazaksam1 napisał:
    . Odnośnie kabla brakuję minus

I bardzo dobrze bo jak by było i jakiś xxxx podłączył do sieci to było by duże bum.
  • #7 21740599
    strazaksam1
    Poziom 11  
    Witam ponownie rzeczywiście w następnym falowniku też minus jest fabrycznie odłączony dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21740602
    strazaksam1
    Poziom 11  
    Witam ponownie rzeczywiście w następnym falowniku też minus jest fabrycznie odłączony dziękuję i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane są zdjęcia wnętrza falownika Aurora PVI 10kW, ze szczególnym uwzględnieniem dolnej płytki, gdzie znajduje się mostek prostowniczy w otoczeniu tranzystorów. Zauważono, że z mostka wychodzą trzy kable, podczas gdy według oczekiwań powinny być cztery. Problem dotyczy identyfikacji prawidłowej liczby przewodów przy mostku prostowniczym oraz wizualnej weryfikacji konstrukcji wewnętrznej falownika. Wskazano również na dostępność części zamiennych, takich jak płytka DC do modeli Aurora ABB PVI Trio Outdoor 10.0kW i 12.5kW, które mogą być pomocne przy rozwiązywaniu problemów z uruchomieniem urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA