logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu.

witt69 25 Lis 2025 18:33 594 13
REKLAMA
  • #1 21762217
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Witam,
    Świeżo zakupiony sprzęt i powstał problem. Zakupiłem na B... itd. Wszystko działa, ale coś nie tak z pomiarem Vpp. Z wewnętrznego generatora ustawiam przykładowo sinus Vpp np. 5V 20MHz, a na odczycie mam blisko 7V. Wszystko jest OK do czętotliwości 10Mhz. Tak średnio od 15MHz stopniowo zawyża Vpp. Sprawdziłem z tego generatora na maluchu DSO2512G i tam napięcie jest praktycznie OK, nawet przy 25MHz. Oczywiście przeprowadzona kalibracja. Pytanie czy to wadliwy egzemplarz, czy ten typ tak ma ? Sprzęt za prawie 1000pln, dla mnie jest to nie do przyjęcia. Taka prośba, czy ktoś kto posiada ten model, ew. niższy z generatorem, mógłby sprawdzić.
    Pozdrawam.
  • REKLAMA
  • #2 21762592
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1646
    Jakiej sondy/kabla użyłeś? Może zdjęcie też pomoże?
  • REKLAMA
  • #3 21762633
    witt69
    Poziom 23  
    Witam,
    Użyłem sondy oryginalnej, czyli OW3200 200MHz. Ustawienia sondy 1:10, tak jak na oscyloskopie. Na foto Vpp-5V, przy niższych napięciach zachowuję się analogicznie. Tak jak wspomniałem wcześniej, podłączyłem sygnał z generatora owona do DSO2512G i na nim Vpp wyświetla poprawnie, w granicach tolerancji. Nie posiadam zew. generatora na wyższą częstoltliwość, ciekaw jestem, jakie tam kwiatki by były.
    Wczoraj złożyłem reklamację, czekam na odpowiedź.
    Załączniki:
    • Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu. HDS2202S_2.jpg (1.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu. HDS2202S_1.jpg (2.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 21762699
    CosteC
    Poziom 39  
    Bez większej ilości testów trudno powiedzieć czy:
    - oscyloskop błędnie liczy Vpp dla wyższych częstotliwości (wątpię)
    - wejście oscyloskopu jest źle skompensowane dla wyższych częstotliwości
    - sonda jest źle skompensowana fabrycznie (miałem taką do Zoyi, bardzo podbijała przy końcu pasma, czyli 60 MHz)
    - generator zawyża amplitudę dla wyższych częstotliwości (trochę dziwne, spodziewałbym się zaniżania)

Trzeba by mieć drugi oscyloskop :)
  • #5 21766034
    witt69
    Poziom 23  
    Przepiołem krokodylka od masy generatora bezpośrednio na sondę oscyloskopu w miejsce mocowania sprężynki i poziom napięcia spadł z 7V do 5,6Vpp przy 25Mhz sinus. Tu chyba będzie jeszcze kwestia jakości przewodu BNC od generatora. Ściskając nieosłonięty odcinek przewodów od strony krokodylków, poziom Vpp obniża się jeszcze do 5,2V.
  • #6 21766050
    CosteC
    Poziom 39  
    witt69 napisał:
    Przepiołem krokodylka od masy generatora bezpośrednio na sondę oscyloskopu w miejsce mocowania sprężynki i poziom napięcia spadł z 7V do 5,6Vpp przy 25Mhz sinus. Tu chyba będzie jeszcze kwestia jakości przewodu BNC od generatora. Ściskając nieosłonięty odcinek przewodów od strony krokodylków, poziom Vpp obniża się jeszcze do 5,2V.

Myślę, że znalazłeś winnego-przewód jest bardzo zepsuty. Ciekawe co się okaże jak użyjesz dobrego przewodu.

Istnieją przejściówki sonda oscyloskopowa-BNC. Bardzo polecam. np takie: https://www.tme.eu/pl/katalog/akcesoria-pomiarowe_100452/?queryPhrase=BNC%20sonda
  • #7 21766240
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1251
    Czy używasz generatora zabudowanego w ten oscyloskop?
    Sprawdź czy ekrany gniazd BNC są ze sobą połączone. Jak tak to weź chamsko kawałek przewodu i połącz na wała piny gorące gniazd BNC i sprawdź co jest. Ustaw tylko podział sondy :1 i tyle.

Teraz strach cokolwiek kupić.
  • REKLAMA
  • #8 21767150
    witt69
    Poziom 23  
    W owonach serii HDS200 we wbudowanym generatorze, jest najprawdopodobniej wada fabryczna w mniejszym lub większym stopniu.
    Nie wiadamo, czy we wszystkich modelach, czy też egzemplarzach. Właśnie kolega z forum zrobił test na na HDS2102S i jest gorzej niż u mnie. Cyt:" Oscyloskop działa prawidłowo (porównanie z Rigolem) natomiast wbudowany w OWON generator działa nieprawidłowo, po ustawieniu 1Vpp tak naprawdę wytwarza 2Vpp. Dla sinus 100KHz tak to wygląda natomiast dla 5MHz i więcej na wyjściu generatora wbudowanego w OWON dzieją się rzeczy dziwne np. Vpp była większa x4 niż ustawiona. Przydałby się zewnętrzny generator niezależny od OWONA aby to lepiej sprawdzić ale akurat nie mieli go na miejscu".

Dzisiaj jeszcze raz na spokojnie sprawdziłem swój model i odczyt do 5MHz sinus, napięcie Vpp jest zgodne, później idąc w górę, dzieje się dziwna rzecz, napięcie Vpp spada tak o około 30%. Następnie przy 10Mz do 15Mhz jest OK, po czym idąc dalej zaczyna lawinowo wzrastać. Oprogramowanie w tej sytuacji chyba można wykluczyć, dwa różne modele inny soft. Nie będe reklamował, najważniejsze że oscyloskop działa poprawnie.Wymiana mogła by się skończyć na egzemplarz sprawny inaczej. Na dokładności generatora tak mi nie zależy, przyda się np. do audio itp.
  • #9 21917656
    bshbc
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Niedawno kupiony na BG OWON HDS2202S (Firmware v5.0.1). Testowałem, podając sygnał z wewnętrznego generatora na wejście 1 oscyloskopu. Połączenie kablem 50 omów z końcówkami BNC. Wyjście generatora w ustawieniach dałem na 50 omów. Oczywiście na wejściu oscyloskopów dałem terminator 50 omów (przelotowy) celem właściwego dopasowania. Dzielnik sondy ustawiłem na x1 w ustawieniach kanału 1 oscyloskopu.

Wynik:
    Nie stwierdziłem problemów w działaniu w/w układu. Zarówno generator, jak i oscyloskop działają poprawnie!
    Układ w całym zakresie częstotliwości tj. od najmniejszej możliwej do ustawienia do 25 MHz dla fali sinusoidalnej działa poprawnie - przykładowo daje 1 Vpp na generatorze i otrzymuję około 1 Vpp na oscyloskopie. Inne przebiegi tak samo prawidłowo w całych ich zakresach działania.

Może zacznij od podobnego testu? Badanie przy wyższych częstotliwościach bez podobnego dopasowania falowego to przepis na problemy.
  • #10 21917660
    CosteC
    Poziom 39  
    bshbc napisał:
    Nie stwierdzilem problemów w dzialaniu w/w układu. Zarowno generator jak i oscyloskop dzialają poprawnie!

To super, może wrzuć jakieś zrzuty ekranu? Może da się podać też wersję sprzętu, i okaże się się, że OWON coś poprawił?
  • #11 21917701
    bshbc
    Poziom 10  
    Mają być dowody, proszę bardzo :-) Przepraszam za jakość, ale to, co trzeba, widać.
    To dla czterech częstotliwości sinusa z całego zakresu generatora, Vpp wszędzie dałem na 2 V.
    Model i wersję firmware, z jaką do mnie przybył, podałem wcześniej, tj. HDS2202S i v5.0.1.
    Jak widać, już się prawie rozładował (pierwszy raz od zakupu), ale trochę już go testowałem i widzę, że tragedii z czasem pracy nie ma.
    Pozytywnym zaskoczeniem dla mnie było to, że są już funkcje matematyczne (w recenzjach przed zakupem widziałem tylko narzekanie na ich brak). Jest też FFT.
    Załączniki:
    • Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu. IMG_20260608_185850.jpg (2.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu. IMG_20260608_185830.jpg (2.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu. IMG_20260608_185756.jpg (2.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu. IMG_20260608_185721.jpg (2.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu. IMG_20260608_185636.jpg (3.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu. IMG_20260608_185604.jpg (2.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu. IMG_20260608_185434.jpg (2.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Owon HDS2202S pytanie do właścicieli tego sprzętu. IMG_20260608_185406.jpg (2.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 21917752
    bshbc
    Poziom 10  
    Taka uwaga jeszcze - to, że generator tego oscyloskopu daje 2Vpp przy ustawieniu 1Vpp, jest najprawdopodobniej prawidłowe! Zgaduję, ale podejrzewam, że generator ma ustawione 1Vpp i impedancję wyjścia 50 omów, ale podłączony jest do wejścia z wysoką impedancją! Generator zakłada dopasowaną impedancję wejściową, do której jest podłączony, tzn. oczekuje 50 omów. Właśnie dlatego MUSI być terminator na wejściu oscyloskopu (wysoka impedancja)! Wtedy robi się dzielnik napięcia i mamy równo połowę, czyli oczekiwany 1V. To, że dla wysokich częstotliwości bez takiego dopasowania falowego dzieją się cuda, nie jest niczym zaskakującym...
  • #14 21917756
    CosteC
    Poziom 39  
    bshbc napisał:
    Taka uwaga jeszcze - to że generator tego oscyloskopu daje 2Vpp przy ustawieniu 1Vpp jest najprawdopodobniej prawidłowe! Zgaduję, ale podejrzewam że generator ma ustawione 1Vpp i impedancję wyjścia 50 omów, ale podłączony jest do wejścia z wysoką impedancją!

Nie zgaduj, masz rację. Dla trybu 50 Ohm amplituda wyjściowa jest poprawna tylko przy obciążeniu generatora impedancją 50 Ohm. Dla 1 Mega będzie to (praktycznie) dwa razy więcej.

meaverick napisał:
    Nie wiem czy to ważne ale mam coś podobnego made in PRC

Nie jest to ważne i nie masz czegoś podobnego, tylko wannabe oscyloskop od FNIRSI. Tak był tańszy, i prawie działa. Zdjęcia zdają się to potwierdzać...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy błędnego zawyżania pomiaru Vpp w oscyloskopie OWON HDS2202S podczas pracy z wbudowanym generatorem przy wyższych częstotliwościach. Początkowo podejrzewano wadę egzemplarza lub błąd pomiaru oscyloskopu, ale testy wykazały, że problem silnie zależy od toru połączeniowego: oryginalna sonda OW3200, przewód BNC oraz sposób podłączenia masy powodowały istotne przekłamania. Po zmianie połączenia masy i poprawie przewodu amplituda spadła z ok. 7 Vpp do ok. 5,6 Vpp przy 25 MHz, a dalsze manipulacje przewodem obniżały wynik jeszcze bardziej. W późniejszych testach ustalono, że w serii HDS200 wbudowany generator może mieć fabryczną wadę lub nieprawidłową kalibrację, a poprawny wynik wymaga właściwego dopasowania impedancyjnego 50 Ω. Jeden z użytkowników potwierdził, że przy połączeniu generatora z wejściem oscyloskopu przez kabel 50 Ω i terminację 50 Ω układ działa poprawnie w całym zakresie do 25 MHz. Wyjaśniono też, że ustawienie 1 Vpp na generatorze przy obciążeniu wysoką impedancją daje około 2 Vpp, jeśli nie ma terminatora 50 Ω.
REKLAMA