logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar GE50K – palnik gaśnie po puszczeniu kurka, jak działa zabezpieczenie gazu?

_jta_ 15 Gru 2025 10:11 591 31
REKLAMA
  • #1 21781082
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4215
    Kuchnia Polar GE50K, 4 palniki + piekarnik, jeden z palników gaśnie po puszczeniu kurka (one mają zabezpieczenie - odcinają dopływ gazu, gdy nie ma płomienia, żeby gaz się nie ulatniał), jak diagnozować, gdzie w razie potrzeby szukać części zamiennych? Nie wiem, na jakiej zasadzie działa to zabezpieczenie w tym modelu kuchni - czy elektronicznie wykrywa płomień, bądź temperaturę, czy mechanicznie (bimetal) włącza przytrzymywanie zaworu.
  • REKLAMA
  • #2 21781093
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    _jta_ napisał:
    na jakiej zasadzie działa to zabezpieczenie w tym modelu kuchni

Termoelement.
  • #3 21781095
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6577
    Najczęściej stosowana jest termopara która (jej czujnik) jest umieszczona obok iskrownika przy palniku.
  • #4 21781112
    Adam Walko
    Poziom 35  
    _jta_ napisał:
    jak diagnozować,

Sprawdzić, czy zmienia się opór, ze zmianą temp.
    Porównać z pozostałymi.
  • #5 21781132
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Termopara to daje napięcie zależne od temperatury - trzeba by podłączyć miliwoltomierz i podgrzać czujnik płomieniem. Chyba, żeby tam był termistor, wtedy trzeba sprawdzać omomierzem.

A jak w tej kuchence wygląda podłączenie czujnika? Jak się dostać do miejsca, gdzie jest podłączony?
  • #6 21781181
    Adam Walko
    Poziom 35  
    _jta_ napisał:
    Jak się dostać do miejsca, gdzie jest podłączony?

Zdemontować płytę podpalnikową.
  • #7 21781208
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Czasami kawałek makulatury wsunięty do otworu w pokrętle kończy temat, więc dlaczego zaczynacie od końca?
  • REKLAMA
  • #9 21781281
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Termopara umieszczona w płomieniu palnika wytwarza napięcie, które zasila cewkę miniaturowego elektrozaworu otwierającego dopływ gazu. Więc albo termopara nie działa, albo sam elektrozawór. To napięcie jest dość niskie - działanie układu polega na namagnesowaniu stalowego rdzenia, który przytrzymuje wciśnięty pokrętłem tłoczek zaworka. Po ustaniu zasilania, rdzeń się szybko rozmagnesowuje i odpuszcza tłoczek, który zamyka wtedy dopływ gazu. Testowo, zamieniłbym termopary miejscami - wiadomo będzie, co umarło.
  • #10 21781343
    kecajk49
    Poziom 38  
    "Przez jakiś czas kończył". ???????????? O czym mowa"/?
  • #11 21781400
    _jta_
    Specjalista elektronik
    kecajk49 napisał:
    "Przez jakiś czas kończył". ???????????? O czym mowa"/?

Podkładało się kawałek makulatury i działało prawidłowo, więc nie było powodu, by się tym zajmować. Potem trzeba było mocniej dociskać. A potem przestało działać.
  • #12 21781419
    kecajk49
    Poziom 38  
    Jeśli istnieje możliwość zamiany górnych części pomiędzy palnikami - tylko średnimi, to zamienić i jeśli po zamianie ten niedziałający działa, to środkowa część nie działającego do wymiany na nowiznę, i to bez kombinowania, bo to złom!
  • #13 21781794
    _jta_
    Specjalista elektronik
    kecajk49 napisał:
    Jeśli istnieje możliwość zamiany górnych części pomiędzy palnikami

Mój tato twierdził, że to z powodu dysz - wymieniłem dysze między dwoma małymi palnikami, nic się nie zmieniło. Wymieniłem też między tymi palnikami korony i pokrywki - nadal nic się nie zmieniło.

robokop napisał:
    Termopara umieszczona w płomieniu palnika wytwarza napięcie, które zasila cewkę miniaturowego elektrozaworu otwierającego dopływ gazu.

Podejrzewam, że nieco inaczej: pole wytworzone przez cewkę może utrzymywać zawór tak, by pozostał otwarty - w położeniu określonym przez ustawienie pokrętła. To nie jest osobna droga przepływu.

Ale jeśli to prąd generowany przez termoparę ma zasilać cewkę elektromagnesu, to wystarczy odrobina brudu, czy tlenków na stykach, i to nie będzie działać... może trzeba oczyścić te styki?
  • #14 21781901
    kecajk49
    Poziom 38  
    Oczywiście oczyścić i poprawić docisk w miejscu styku elementów przy korpusie zaworu . Jeśli termopara jest mocowana do korpusu palnika to oczyścić ją i gniazdo w korpusie!
  • #15 21799783
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    _jta_ napisał:
    Potem trzeba było mocniej dociskać. A potem przestało działać.
    Bo tektura się zgniatała albo zawór się cofał, bo był za mocno wciskany. Trzeba zastosować blaszaną podkładkę/i (takie pod nakrętki) dopasowane do średnicy osi zaworu. Sam producent to robił.
    robokop napisał:
    Termopara umieszczona w płomieniu palnika wytwarza napięcie, które zasila cewkę miniaturowego elektrozaworu otwierającego dopływ gazu.
    To napięcie wystarczy do pottrzymania zaworu otwartego mechanicznie przez naciśniecie pokrętła natomiast jest za małe, żeby go otworzyć. Dlatego jest ważne by głębokość wciśnięcia pokrętła była wystarczająca do pełnego otwarcia zaworu.
  • Pomocny post
    #16 21799849
    kecajk49
    Poziom 38  
    Dla sprawdzenia czy problem leży w dosunięciu zwory do rdzenia elektromagnesu można ustawić zawór w dowolnym położeniu, docisnąć palcami do końca i odpalić palnik. Jedno masz sprawdzone, pozostaje jeszcze obwód elektryczny, ale to już wymaga rozbierania kuchni i sprawdzenia obwodU termopary omomierzem, wydajności termopary miliwoltomierzem jeśli termopara jest dwuprzewodowa! Te inne wymagają oczyszczenia gniazda termopary w korpusie palnika, końcówki podłączenia termopary w zaworze, poprawienia zacisku końcówki termopary.
    Na placu boju jak wszystko w/w jest OK, to pozostają jeszcze zdeformowane elementy samego palnika pomiędzy korpusem a pokrywką niewidoczne gołym okiem i wtedy pozostaje ich wymiana na nowe, tak na NOWE!
  • REKLAMA
  • #17 21799855
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 719
    Starsze miały rurkę, w niej drut i przykręcane jedną śrubą, nowe - z termopary wychodzą dwa przewody, więc zawsze zły styk i trzeba bardzo dokładnie wyczyścić, tam płyną ampery przy mV, raz mi się zdarzyło w środku upalona termopara.
  • #18 21799867
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Jak na razie mam problem z dostaniem się do korpusów - są przykręcone do płyty i nie mam czym odkręcić (nakrętka okrągła o średnicy około 20,5 mm z dwoma wycięciami od góry - jakim to narzędziem się odkręca?).
  • REKLAMA
  • #19 21800073
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1127
    _jta_ napisał:
    nakrętka okrągła o średnicy około 20,5 mm z dwoma wycięciami od góry - jakim to narzędziem się odkręca?
    Najprawdopodoniej klucz pazurkowy koronkowy odpowiedniego rozmiaru i z odpowiednią ilością i rozmiarem "pazurek". Tak poglądowo coś podobnego typu, tylko o odpowiednich parametrach "rozmiarowych"...

Czarny klucz pazurkowy z czterema wystającymi zębami na końcu tulei
  • #20 21800119
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Do tej nakrętki musiałyby być dwa "pazurki". Nie widzę nic pasującego. Załączam zdjęcie tego, co trzeba odkręcić:

Polar GE50K – palnik gaśnie po puszczeniu kurka, jak działa zabezpieczenie gazu?

Chodzi o to okrągłe, nie to małe sześciokątne, do tego małego mam klucz. Średnica około 20,5 mm. Jaki klucz?
  • #21 21800443
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    No tak, ale przecież wyżej wyraźnie pisałem:
    wojtek1234321 napisał:
    Tak poglądowo coś podobnego typu, tylko o odpowiednich parametrach "rozmiarowych"...
  • #22 21800452
    kecajk49
    Poziom 38  
    Skąd taka potrzeba wykręcenia tego elementu?
  • #23 21800465
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    A tak dodatkowo - gdyby było można dopasować tylko średnicą taki klucz o czterech "ząbkach", jak pokazałem na zdjęciu, to można go po prostu przerobić wycinając dwa niepotrzebne ząbki, a pozostałe dwa "potrzebne" doszlifować/dopiłować nawet pilnikiem aby pasowały rozmiarem do rozmiaru wycięć w śrubie/nakrętce...
    No, a jeżeli z różnych powodów nie dopasuje się właściwego klucza, to pozostaje jedynie ostatecznie zastosować jedyną dostępną możliwość - "ruski uniwersalny klucz" - przecinak i młotek...
  • #24 21800624
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ten klucz o czterech ząbkach nawet po obcięciu dwóch nie będzie się nadawał - nie taki kształt ząbków, a jak dopiłuję, to mogą nie mieć potrzebnej wytrzymałości i od razu się ułamać. Poza tym, mam wrażenie, że tam powinien być klucz o innym kształcie - ale sam nie wiem, jakim. Tylko tak myślę: skoro robiono takie zakrętki, to robiono też klucze do ich zakręcania i odkręcania... Tylko jak taki klucz się nazywa?

Użycie przecinaka odpada - tego można by użyć, jakby się chciało rozwalić kuchenkę wyrzucaną na złom. Ale tu chodzi o to, by (1) nie zniszczyć jej, bo jest potrzebna i (2) nie ryzykować utraty szczelności.

kecajk49 napisał:
    Skąd taka potrzeba wykręcenia tego elementu?

Bo chcę zajrzeć do tego, co jest uszkodzone (widzę, że nie działa prawidłowo), a co znajduje się pod nim (i pod płytą podpalnikową) - bez odkręcenia takich nakrętek nie ma tam dostępu.
  • #25 21800672
    kecajk49
    Poziom 38  
    Pomysł z mocowaniem płyty podpalnikowej "oryginalny", podobnie ja u mnie w Amice, jakby coś padło, to mam kuchenkę do wystawienia na złom!
  • #26 21800911
    _jta_
    Specjalista elektronik
    https://north.pl/baza-porad/wymiana-korpusu-palnika-w-kuchence-gazowej/ - na tym filmie korpusy palników są przykręcone śrubkami (dwie na palnik) z łbem do śrubokręta krzyżakowego, tu nie ma tego problemu z kluczem, ale przez to film nie pokazuje, co robić, gdy jest mocowanie taką dziwną nakrętką...
  • #27 21800923
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    _jta_ napisał:
    ale przez to film nie pokazuje, co robić, gdy jest mocowanie taką dziwną nakrętką...
    No to przecież autor/pytający może po prostu zrobić zdjęcie nakrętki/mocowanie wtedy wszystko raczej będzie jasne...
  • #29 21800970
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Do tego typu/rodzaju nakrętek/śrub, to zasadniczo klucz tego typu (chodzi oczywiście o końcówki, bo nie wiem czy by sięgnął do nakrętki, jeżeli jest zagłębiona, bo jest prosty, do nakrętek zewnętrznych, "nieukrytych") oczywiście odpowiedniego rozmiaru (to akurat z dawnego wyposażenia motocykla WSK). Do tej nakrętki byłby raczej za mały, rozstaw ząbków wewnątrz - 18 mm, na zewnątrz - 33 mm.

Metalowy klucz pazurkowy na tle opakowań po lodach z widocznymi śrubami wewnątrz. Stary metalowy klucz pazurkowy leżący na kartonie, z dwoma ząbkami na końcu. Stary klucz pazurkowy leży na kartonie obok białej rury i czerwonego pojemnika Stalowy klucz pazurkowy leży na kartonie obok rury PCV i czerwonego urządzenia

Jest to również klucz pazurkowy, tylko nie wiem z jakim "przydomkiem" czy czołowy, czy prosty, czy jeszcze jakiś inny...

Jeżeli koniecznie chcesz, to szukaj pod nazwą: "klucz do nakrętek czołowych rowkowych", być może coś znajdziesz...
  • #30 21801039
    kecajk49
    Poziom 38  
    Jakbyś tak wykręcił dyszę, to byłoby to proste, ale dla ciebie może zbyt proste?

Podsumowanie tematu

✨ W kuchni Polar GE50K palnik gaśnie po puszczeniu kurka z powodu działania zabezpieczenia gazu opartego na termoparze. Termopara umieszczona w płomieniu generuje napięcie niskiego poziomu, które zasila cewkę elektromagnesu utrzymującego zawór gazowy otwarty. Po zgaśnięciu płomienia napięcie zanika, elektromagnes rozmagnesowuje się i zawór zamyka dopływ gazu. Diagnostyka obejmuje sprawdzenie działania termopary (pomiar napięcia miliwoltomierzem podczas podgrzewania) oraz stanu elektrozaworu. Częstym problemem są złe styki, zabrudzenia lub niewłaściwy docisk elementów termopary i zaworu, co wymaga oczyszczenia i poprawienia zacisków. Można testowo zamienić termopary między palnikami, by zidentyfikować uszkodzony element. Warto także sprawdzić mechaniczne elementy palnika, takie jak dysze, korony i pokrywki, oraz głębokość wciśnięcia pokrętła, która wpływa na otwarcie zaworu. Do demontażu korpusów palników potrzebny jest specjalistyczny klucz pazurkowy o odpowiednim rozmiarze. W przypadku uszkodzeń mechanicznych lub termopary zaleca się wymianę na nowe części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA