logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać zasilanie symetryczne ±5 V, 500 mA z pojedynczego DC, bez szumów przetwornicy?

strikexp 26 Gru 2025 20:48 2019 73
Najlepsze odpowiedzi

Jak z pojedynczego dodatniego napięcia DC uzyskać niskoszumowe zasilanie symetryczne ±5 V przy obciążeniu około 500 mA?

Najrozsądniej zrobić to jako aktywną sztuczną masę / aktywny dzielnik: opamp pracujący przy pojedynczym, niskim napięciu (np. LM258/358) steruje stopniem wyjściowym push-pull na tranzystorach dobranych na 500 mA, co daje symetryczne szyny bez impulsowych zakłóceń przetwornicy [#21790875][#21790886] Jeśli nie chcesz projektować własnego bufora, można użyć od razu wzmacniacza mocy audio albo power-opampa, np. LM1875 lub OPA547, które zapewniają potrzebny prąd wyjściowy [#21790811][#21791434] Rozwiązanie liniowe będzie ciche, ale ma duże straty mocy; nawet dwa liniowe regulatory równoległe są prostsze, lecz nieefektywne energetycznie [#21790679] Uważaj na układy z MOSFET-ami sterowanymi bezpośrednio z opampa, bo mogą mieć martwą strefę i wzbudzenia, zwłaszcza przy obciążeniu pojemnościowym [#21791064][#21791285]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21792475
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Jak to jaką? Zerową!
    Nie celuję w żaden konkretny zakres. Po prostu zamierzam sprawdzić co się uda złożyć edukacyjnie. Na razie z tanich komponentów, które w razie czego pójdą do pudełeczka magazynowego. Bo ze mnie taki elektronik że nie miałem do tej pory na magazynie właściwie żadnego potrzebnego komponentu. Więc już się dużo nauczyłem jakie miałem braki.

Tu nawet dryf temperaturowy na testach nie ma znaczenia, chodzi o zmierzenie szumów które ograniczają pomiar do pewnej rozdzielczości. Zobaczę jak ten tani przetwornik A/D w ogóle się spisuje, i czy na nim da się coś sensownego zrobić. Czy może trzeba kupić coś w okolicach stówy, żeby zrobić działające 6 1/2 cyfry. Bo tam w nocie katalogowej jest cały zestaw parametrów który się różni w takich przetwornikach pomiędzy 20zł a 200zł.

Myślę też aby mierzyć napięcie referencji przez dowolny dzielnik (aby nie było to max który odcinam) W ten sposób zobaczę szumy w samym torze pomiarowym.
    Uprzedzając pytania, referencję mam akurat konkretną w razie czego ADR1399KHZ. Prawdopodobnie 3 najlepsza na świecie (pomijam niecywilne).
  • #32 21792477
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4220
    strikexp napisał:
    Na razie kupiłem za kilka stówek byle przyzwoity przetwornik A/D 24 bit (MCP3913A1

Kosztuje 15,49 zł + VAT w TME, przy kupnie 1 (przy 3 cena za sztukę jest niższa). PSRR 73 dB; ale według tabeli 4-2 ENOB tylko do 16,7.
    https://ww1.microchip.com/downloads/aemDocume...-Six-Channel-Analog-Front-End-DS20005227C.pdf

O ile coś mi się nie pomyliło, MAX11200EEE+ ma ENOB 24 (czyli 7 cyfr) przy 5 SPS. TME daje link do noty katalogowej, cena 18,25 zł netto.
  • #33 21792479
    strikexp
    Poziom 27  
    @_jta_ No pisałem że złapałem pierwszy lepszy. Akurat w TME nie ma za dużego wyboru, a przeglądanie oferty w Farnell doprowadza mnie do białej gorączki. Tam to tylko kupować to co się zna symbol.
    W razie czego mam upatrzone lepsze,ale to już ponad 100zł. Wolę nie spalić na dzień dobry układu za stówę.

No i nie patrz na ceny niedostępnych komponentów. Bo one mogą być sprzed kilku lat. Na farnell MAX11200EEE+ jest dostępny i kosztuje 29zł netto.
    Też się rozczarowałem w ten sposób że zamiast stówki za scalaka, były dwie.

No i zgaduję że MCP3913 ma niskie ENOB, ponieważ on ma wewnętrzną referencję napięcia. Gdy podłączyć zewnętrzną to sytuacja może się drastycznie polepszyć.
    Natomiast przy woltomierzu ważnym parametrem jest Integral Nonlinearity, w w tym moim jest 5, a w Twoim 10.
  • #34 21792537
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    Brałeś pod uwagę szum ogniw kwasowo ołowiowych? Może ogniwa litowo jonowe mniej szumią? Ogniwa NiMH brałeś pod uwagę?
    Ktoś tutaj budował wzmacniacz mocy, zasilił go bateriami akumulatorów i był bardzo zadowolony z jakości wzmocnionego sygnału. Wzmacniacz mocy to nie przetwornik, jednak przy zasilaniu bateryjnym może być znacznie mniej szumów niż przy zasilaczach sieciowych.
    W przypadku woltomierza stołowego zasilanie bateryjne to tylko ciekawostka, bo przecież nie będziesz tego woltomierza nosił na pomiary. W sumie i tak większość mierników uniwersalnych leży gdzieś na stole i rzadko są używane w terenie.
    Jeżeli boisz się szumów, to może i szumy stabilizatorów napięcia będą za duże?
  • #35 21792593
    strikexp
    Poziom 27  
    No dobra, odkopałem informacje. Podobno bardzo mały szum mają baterie alkaliczne Zn–MnO₂ i akumulatory Li-ion (Li-CoO₂, NMC). A najniższy baterie litowe (te pastylki). Tak więc zamierzam użyć baterii, na początek alkalicznych. Testować to będę z 20 minut, a całą logikę mam zaplanowaną na optoizolacji.
    Idę drogą AN870 gdzie dzięki zasilaniu z baterii i prawdopodobnie ekstremalnie stabilnej referencji z 1ppm/khour. Ale chcę więcej cyfr, wiec wszystko musi być lepsze.

Co do szumów, mówimy o stabilności pomiaru 1uV. To jest bardzo trudne do osiągnięcia. Dlatego pomimo zasilania z baterii, kupiłem dość precyzyjne stabilizatory. Pewnie będę chciał zastosować oba sposoby zasilania. Staram się osiągnąć dość wysoką jakość już w wersji eksperymentalnej. Ale precyzyjne zasilanie kosztuje z kilkaset złotych. Trzeba kombinować z gówna i patyków.
  • #36 21792603
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2866
    strikexp napisał:

_jta_ napisał:

Planujesz coś dokładniejszego? W jaki sposób chcesz uzyskać dużą dokładność?

Przede wszystkim buduję sam woltomierz do 15V, nie multimetr.
    To złożone pytanie, wszystko zależy od budżetu. Realne jest nawet 8 i 1/2 cyfry, ale paradoksalnie wtedy mechanika jest ważniejsza niż sama elektronika.

Dokładność to nie to samo co ilość wyświetlanych cyfr. Moim zdaniem od rozróżnienia tych dwóch parametrów od siebie należy zacząć projekt. Kilkadziesiąt lat temu chłopcy zaglądali przez szyby samochodów na prędkościomierze. Bardzo się podniecali jeśli zegar był wyskalowany do 200 km/h. Co z tego że realnie ten samochód mógł jechać max 3/4 tego nawet na torze wyścigowym. Teraz też zegary mają większą wartość niż max prędkość samochodu wynikająca z jego budowy i mocy silnika, ale już nikt się nie podnieca tymi namalowanymi cyferkami. Nie wiem czy rozumiesz porównanie.
    1. W jaką więc celujesz dokładność?
    2. Jak zamierzasz sprawdzić czy założona dokładność jest zgodna z założeniami? W sensie jak zamierzasz gotowy projekt zweryfikować?
    3. Zweryfikować zamierzasz sam czy skorzystać z usług zewnętrznej firmy? Jeśli sam to w jaki wiarygodny sposób?
    Podejrzewam że w Polsce jest kilka labów zdolnych zweryfikować woltomierz 8 i 1/2 cyfry, no chyba że będziesz miał ten woltomierz o małej dokładności to wtedy więcej będzie tych labów zdolnych do zweryfikowania twojego projektu.

Żeby nie było, nie zamierzam podcinać tobie skrzydeł. Bardzo dobrze że chce się tobie. Nawet jeśli się projekt nie uda to będzie to spore doświadczenie które może się przydać. Prawdziwych elektroników w Europie jest coraz mniej.
  • #37 21792619
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    strikexp napisał:
    Co do szumów, mówimy o stabilności pomiaru 1uV.
    To uzyskanie zera we wzmacniaczu pomiarowym.
    strikexp napisał:
    Dlatego pomimo zasilania z baterii, kupiłem dość precyzyjne stabilizatory. Pewnie będę chciał zastosować oba sposoby zasilania.
    Opmap wzmacnia sygnał różnicowy - nie wzmacnia sygnału wspólnego.
    Dlatego opamapy tłumią wpływ zasilania na napięcie wyjściowe.
    Także położenie zera pomiędzy U+ i U-.

Proszę bardzo - sygnał na wyjściu LM741 9590mV. przy zasilaniu +12V.
    Przy wzroście zasilania do +18 nadal jest 9590mV.
  • #38 21792627
    strikexp
    Poziom 27  
    Mówię o realnych możliwościach budowy 8 1/2 cyfry dokładności. Elektronika idzie do przodu.

A ja w nic nie celuję, bawię się dopóki będzie mi się chciało.

Ktoś_tam napisał:

2. Jak zamierzasz sprawdzić czy założona dokładność jest zgodna z założeniami? W sensie jak zamierzasz gotowy projekt zweryfikować?
    3. Zweryfikować zamierzasz sam czy skorzystać z usług zewnętrznej firmy? Jeśli sam to w jaki wiarygodny sposób?

Wspominałem wyżej że mam referencję na ADR1399H, i w razie czego mogę ją zanieść do precyzyjnych pomiarów.
    Zakupiłem też OWON XDM2041 aby mieć coś lepszego od AN870. Celem jest takie wykalibrowanie mojego, aby wskazywał na pełnym zakresie np 0.000 000V wartości z mniejszego zakresu XDM2041 np 48,893mV.
    Wtedy mam pewność co do jego podobnych parametrów. A kalibracja względem realnej wartości, to już mniej ważna.

Dodano po 3 [minuty]:

@CYRUS2 Ale tu nie chodzi o op amp, a o zaburzanie referencji napięcia, A/D i przenoszenie tętnień niskiej częstotliwości przez filtry. W praktyce dokładne pomiary to jest zawsze średnia z wielokrotnych pomiarów.
  • #39 21792665
    CYRUS2
    Poziom 43  
    strikexp napisał:
    Celem jest takie wykalibrowanie mojego, aby wskazywał na pełnym zakresie np 0.000 000V
    To tylko ustawienie zera.
    Pokazywanie zera na wyświetlaczu nic nie daje.
    Producent napisał : +/-05% i 3 cyfry.
    Wynik pomiaru jest w zakresie +/- 0,05%.
    strikexp napisał:
    A kalibracja względem realnej wartości, to już mniej ważna.
    Nadal nie wiesz jaką wartość napięcia AN870 pokazuje.
    strikexp napisał:
    @CYRUS2 Ale tu nie chodzi o op amp, a o zaburzanie referencji napięcia, A/D i przenoszenie tętnień niskiej częstotliwości przez filtry. W praktyce dokładne pomiary to jest zawsze średnia z wielokrotnych pomiarów.
    strikexp - nie wymyślaj.
    ADR1399H producent podaje ; zasilane 8,5V do 40V.

strikexp napisał:
    Zakupiłem też OWON XDM2041 aby mieć coś lepszego od AN870. Celem jest takie wykalibrowanie mojego
    Tym nie wykalibrujesz AN870.
    XDM2041 dokladność +/-0,025%
    AN870 dokladność +/-0,05%

Multimetr 5 1/2 to +/- 0,0015%.
  • Pomocny post
    #40 21792720
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6067
    strikexp napisał:
    No dobra, odkopałem informacje. Podobno bardzo mały szum mają baterie alkaliczne Zn–MnO₂ i akumulatory Li-ion (Li-CoO₂, NMC). A najniższy baterie litowe (te pastylki). Tak więc zamierzam użyć baterii, na początek alkalicznych. Testować to będę z 20 minut, a całą logikę mam zaplanowaną na optoizolacji.

Mnie praca zawodowa nauczyła że jak ktoś nie ma twardych założeń, jakie urządzenie ma spełniać i zaczyna od optymalizacji pierwszego parametru, jaki przyjdzie mu do głowy, to projekt ma słabe szanse na sukces. Sam popełniałem ten błąd będąc małolatem, ale i trafiłem na ludzi którzy prowadzili duże projekty z takim podejściem. Bez sukcesu.

Realnie - optymalizujesz jakieś parametry i nawet nie masz pojęcia czy i jakie one mają znaczenie. Może poziom szumów wypadnie 4 rzędy wielkości niższy niż mógł by mieć jakikolwiek wpływ, a może wypadnie dwa rzędy za wysoki?
    Zrób płytkę ze wzmacniaczami operacyjnymi i ADC, zasil ją z zasilacza laboratoryjnego a na jedną z szyn zasilających podaj przebieg z generatora funkcyjnego przez wtórnik i zbadaj jakie poziomy i częstotliwości przebiegu AC wpływają na sygnał użyteczny na wyjściu.

Wymyśliłeś sobie że szumy na zasilaniu będą głównym problemem z którym będziesz walczył to dobra droga na zostanie "polskim naukowcem" z tych z jakimi miałem nieprzyjemność pracować.
  • #41 21792764
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    strikexp napisał:
    Mówię o realnych możliwościach budowy 8 1/2 cyfry dokładności. Elektronika idzie do przodu.

A ja w nic nie celuję, bawię się dopóki będzie mi się chciało.

Elektronika idzie do przodu, wiedzą również, mimo że niektóre zagadnienia pozostają niezmienne przez dziesiacioleci. Jednym z tych zagadnień jest dokładność. Problem w tym że ilość cyfr to nie jest to samo dokładność.
    Natomiast budowanie urządzenia zwłaszcza precyzyjnego od dupy strony zostało tobie przed chwilą wytłumaczone. Najpierw założenia, czyli dokładność którą woltomierz ma spełniać (której nie rozumiesz) później dobór elementów.
  • #42 21792780
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    strikexp napisał:
    Jak to jaką? Zerową!

Do uzyskania jedynie przed Wielkim Wybuchem.
    Szumi wszystko - począwszy od rezystorów (nawet najlepszych).
    Sztuka elektroniki polega na tym, żeby działało pomimo szumów, mniejszych lub większych.
    Jak wymagasz do poprawnego działania swojej konstrukcji zerowych szumów, znaczy, że popełniasz błąd już na wstępie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #43 21792846
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    strikexp napisał:
    Idę drogą AN870 gdzie dzięki zasilaniu z baterii i prawdopodobnie ekstremalnie stabilnej referencji z 1ppm/khour. Ale chcę więcej cyfr, wiec wszystko musi być lepsze.

Co będzie lepsze, woltomierz 8 1/2 cyfry z dokładnością powiedzmy 1% + 10c czy woltomierz 7 1/2 cyfry z dokładnością powiedzmy 0,5% + 1c? Uzasadnij czemu ten co ma więcej cyfr musi być lepszy?
    W mojej ocenie jesteś takim chłopcem co 40 czy 50 lat temu zaglądał przez szyby samochodu i mówił tylko na podstawie wyskalowanego licznika że samochód mający 200 km/h na liczniku jest szybszy od fiata 125p majacego 180 km/h na liczniku. Wtedy ten chłopiec twierdził że fiat (z silnikiem 1,5 i 75KM) potrafi się rozpędzić do 180 km/h a ten pierwszy do 200km/h.
  • Pomocny post
    #44 21792874
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Ktoś_tam napisał:
    Co będzie lepsze, woltomierz 8 1/2 cyfry z dokładnością powiedzmy 1% + 10c czy woltomierz 7 1/2 cyfry z dokładnością powiedzmy 0,5% + 1c?

Mniw też kiedyś podniecały te akademickie dyskusje ale im więcej piw wypijałem tym bardziej dystansowałem się od tego. Po co mi tak precyzyjny pomiar do 1 uV skoro w praktyce nie spotyka się napięć które byłyby stabilniejsze temperaturowo/czasowo bardziej niż 1 mV ? po co mi dokładność 1 uV skoro w mierzonym układzie każdy kolejny pobrany sampel będzie płynął o 0.1 mV. No chyba że laboratorium ale tam nie miejsce na woltomierze DIY.
    Już pisałem że nie widzę szans na zrobienie czegoś lepszego niż markowy 4 i 3/4 gotowiec.
  • #45 21792914
    strikexp
    Poziom 27  
    No dobra, bo wchodzimy na drogę nie da się, nie uda Ci się.
    Buduję sobie czysto edukacyjnie, podobnie jak wędkarz wypuszczający złowione ryby.

A jak chcecie kompletny schemat bardzo dokładnego woltomierza 8 1/2 cyfry. To naprawdę wystarczy tylko poszukać. Ja buduję coś prostszego, z powodów jakie poznacie zapoznając się z konstrukcją chociażby Keysight 34470 A.

Dodano po 15 [minuty]:

@Mastertech Są pewne wąskie zastosowania, ale to już bardziej fizyka niż elektronika.
    Co innego samo dokładne przetwarzanie A/D, to jest ciekawy walor edukacyjny.
  • #46 21793002
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    strikexp napisał:
    Buduję sobie czysto edukacyjnie, podobnie jak wędkarz wypuszczający złowione ryby.

W jaki sposób zweryfikujesz, że osiągnąłeś swój cel?
    Obrałeś sobie za cel zasilanie o zerowych szumach. Do tego potrzebujesz przyrządu albo jakiejś metody o klasę lepszej od tego co budujesz. Jak przeprowadzisz weryfikację?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #47 21793007
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    strikexp napisał:

Tak jak pisałem, dobrze że się tobie chce coś zrobić i nauczyć zamiast grać w gry komputerowe.
    Ktoś_tam napisał:

Żeby nie było, nie zamierzam podcinać tobie skrzydeł. Bardzo dobrze że chce się tobie. Nawet jeśli się projekt nie uda to będzie to spore doświadczenie które może się przydać. Prawdziwych elektroników w Europie jest coraz mniej.

Odnoszę się tylko do tego że coś co ma więcej cyfr nie musi być lepsze od tego co ma mnie cyfr tak jak ty to uważasz. Również odnoszę się do dokładności i rozdzielczości. Ty twierdzisz że coś co ma więcej cyfr jest z założenia lepsze. Tym czasem coś co ma więcej cyfr ma tylko więcej cyfr i niekoniecznie wpływa mocno na dokładność.
    Umiesz chociaż napisać jaką możesz mieć maksymalną (teoretycznie maksymalną) dokładność używając elementów jakich chcesz użyć? Mówię tu o dokładności a nie o rozdzielczości którą masz na poziomie 8 i 1/2 cyfry. To jest dopiero punkt wyjścia bo wiadomo że nie przeskoczysz ograniczeń sprzętowych i dokładność będziesz miał co najwyżej tej teoretycznej.
    Przychodzisz na forum z problemem, niektórzy piszą że jest inaczej niż się tobie wydaje. Trudno, ktoś nie ma racji, albo ty albo np ja.
    Ja uważam że rozdzielczość to nie to samo co dokładność. Tak uczyli mnie w technikum i na studiach. Tak było napisane w książkach napisanych przez mądrzejszych ode mnie i tego się trzymam. Nie zamierzam udowadniać na siłę że jest inaczej. Ty cały czas piszesz że dodatkowymi cyframi uzyskasz duża dokładność. Ilość cyfr to tylko jeden składnik dokładności.
    Więc kombinuj, może się tobie uda. Fajnie by było jakbyś ukończył projekt i go zweryfikował, ale nie za pomocą swojego źródełka napięcia, ale poprzez zewnętrzne laboratorium, na profesjonalnym sprzęcie. Inaczej jest tylko zabawa, podobna do łowienia ryb.
    Jak go ukończysz to napisz o rezultatach i sposobie weryfikacji. Fajnie by było jeśli by ta weryfikacja była na odpowiednim poziomie aby byle pierwszoklasista z technikum nie podważył tej metody.
  • #48 21793038
    strikexp
    Poziom 27  
    Nie twierdzę że jak coś ma więcej cyfr to jest dokładniejsze. Wiadomo że w przetwornikach A/D ostatnie bity są zawalone szumami. Dlatego nie tak prosto kupić multimetr 6 i 1/2 cyfry. Bo niby technicznie już 24 bity to jest zakres max 16.000 000V na wyświetlaczu. A 32 bity, to jest nawet 4.000 000 000V, ale w praktyce nierealne właśnie przez szumy, nieliniowości, dryfy itd. w okolicach 1-10uV zaczynają się schody. Widać to po cenach tych chińskich multimetrów na normalnie dostępnych komponentach.
    Tego czego nie skorygujesz oprogramowaniem, z tym już musisz żyć. A nieliniowych zaburzeń nie da się skorygować inaczej jak uśredniając.
  • #50 21793088
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    strikexp napisał:
    A nieliniowych zaburzeń nie da się skorygować inaczej jak uśredniając.
    Oversampling pomaga na DNL ale na INL nie :)

Nie spotkałem ADC które jakoś istotnie przekraczają 20 bitów. Niby ENOB może być nieco większy, ale jak się spojrzy na błędy to tu kilka ppm błędu wzmocnienia tam kilka ppm INL i osiągnięcie 6 cyfr znaczących będzie wyzwaniem. Nie mam pojęcia na czym robią multimetry 8,5 cyfry ale to musi być dużo większe wyzwanie niż wstawić AD7177-2 który tylko nominalnie jest 32 bitowy
  • #51 21793171
    strikexp
    Poziom 27  
    W 8,5 cyfry stosuje się np komory termiczne i pt1000 do ustalania korekcji. Nieliniowości wynikają też ze zmian temperatury. Możesz też kupić 10 sztuk ltz1000 i odrzucić te które są mniej stabilne.

@_jta_ To sobie tam poszukaj. W przeciwieństwie do TME, mają wyszukiwanie po stringu a nie liczbie. a do tego wartości żywcem zerżnięte not katalogowych, więc masz:
    5ppm/C
    5ppm/K
    +-5ppm/C
    +5ppm/C

Spędziłem na wyszukiwarce z 10h.
  • Pomocny post
    #52 21793220
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    strikexp napisał:
    W 8,5 cyfry stosuje się np komory termiczne i pt1000 do ustalania korekcji. Nieliniowości wynikają też ze zmian temperatury. Możesz też kupić 10 sztuk ltz1000 i odrzucić te które są mniej stabilne.
    Zastanawiam się jakie dają ADC

Tak z ciekawości zajrzałem do datasheet MAX11284 (najdroższy przetwornik od Analoga) , a tam na INL takie szlaczki:

Wykresy INL przetwornika ADC MAX11284 w różnych temperaturach i trybach pracy

Czyli INL 1ppm typowo 4ppm maksymalnie, błąd wzmocnienia max 2ppm po kalibracji, czyli na 8,5 cyfry się nie nada
  • #53 21793227
    strikexp
    Poziom 27  
    No raczej bardzo liniowy jest potrzebny. Chociaż jako producent zamawiający 1000 sztuk z fabryki. Możesz zażądać lub dopłacić za dokładne dane pomiarowe parametrów. I na ich podstawie napisać korekcję za pomocą software.
  • #54 21793423
    _jta_
    Specjalista elektronik
    strikexp napisał:
    W 8,5 cyfry stosuje się np komory termiczne i pt1000

Zauważyłem, że któryś ADC miał wbudowany termometr. Ale nie pamiętam, który.

strikexp napisał:
    jako producent zamawiający 1000 sztuk z fabryki. Możesz zażądać lub dopłacić za dokładne dane pomiarowe parametrów.

Albo pomierzyć je u siebie - przecież każdy egzemplarz ma inne nieliniowości... A 1000 sztuk to dla fabryki jest małe zamówienie.

NI do C-modułu 9205 ma software'owe wpisywanie współczynników korekcji nieliniowości. I wykonuje testowanie u siebie.
  • #55 21793438
    strikexp
    Poziom 27  
    To trochę bez sensu, bo te wbudowane termometry mają małą dokładność. Jak chcesz dokładnie to pt1000 czy pt100 bo to chyba podobne. Albo jakieś termometry dokoła. No ale to już zabawa w termoregulację.

_jta_ napisał:
    A 1000 sztuk to dla fabryki jest małe zamówienie.

Nie przy układach za 70-100$, to łatwo wymnożyć do 70.000$. W budowlance to mało, w elektronice poważny klient.

Zasadniczo jest pokaźna ilość sposobów jak można walczyć o dokładność samoróbki. Selekcja układów, termoregulacja, zasilanie z ogniwa... Tylko jako amator nie za bardzo da się to wykalibrować, potrzebny kalibrator lub multimetr o podobnych mozliwościach.
    Jeśli chodzi o referencje z pojedynczym napięciem, to gotowe płytki ADR1399H kosztują 230zł w Farnell, a ADR1000 poniżej 1000zł, LTZ1000 jest przereklamowany 2000zł. LM399 jest nieopłacalny w porównaniu do ADR1399H. Ale jak takie napięcie puścisz na drabinkę postarzonych rezystorów 15ppm/C, to masz niezły wielonapięciowy kalibrator.
  • #56 21793443
    _jta_
    Specjalista elektronik
    strikexp napisał:
    Jak chcesz dokładnie to pt1000 czy pt100

Jak dotąd widywałem schematy z Pt 100 z zasilaniem z napięcia stałego poprzez opornik - w takim układzie dokładność musi być mizerna. Potrafisz zrobić lepiej?

Sprawdzanie nieliniowości ADC zajmuje dużo czasu - on jest zbyt cenny dla producentów.
  • #57 21793544
    strikexp
    Poziom 27  
    Zawsze pozostaje pytanie jakie kupujący ma możliwości. A nawet taki Siglent ma na pewno sprzęt pomiarowy klasy woltomierza 8.5 cyfry czy precyzyjnych referencji. Sami mogą sobie takie rzeczy sprawdzać.

No dobra łapcie część analogową 8.5 cyfry, ale to jest tylko ułamek bez zasilania, software i mechaniki.
    Załączniki:
    • EDA-04061-V4-1_sch.pdf (1.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #58 21793626
    CYRUS2
    Poziom 43  
    strikexp napisał:
    Zakupiłem też OWON XDM2041 aby mieć coś lepszego od AN870
    strikexp - przestań się czepiać AN870.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4156662.html
    Na zakresie miernik ma uchyb mniejszy niż 0,01%.
    To 5x mniej niż deklaruje producent.
  • #59 21793731
    strikexp
    Poziom 27  
    Ja się nie czepiam, po prostu próbuję funkcjonować w tym elektrodowym cyrku. Gdzie jak napiszesz cokolwiek o AN870 to z jednej lecą z widłami (tłukąc w klawiaturę posty) tacy co twierdzą że to gówno. A z drugiej strony lecą z widłami Ci co twierdzą że to zajebisty sprzęt.
    Ja widziałem jak ludzie robili pomiary na laboratoryjnym i AN870. I uważam że jest fenomenalny jak ktoś nie chce wydawać zbyt dużo.

https://www.youtube.com/watch?v=TTQMlRgl-Gw
  • #60 21793758
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów uzyskania symetrycznego zasilania ±5 V przy prądzie 500 mA z pojedynczego źródła DC, z minimalnym poziomem szumów, bez użycia przetwornicy impulsowej. Proponowane rozwiązania obejmują aktywne dzielniki napięcia z wzmacniaczami operacyjnymi (np. LM258, LM358) i tranzystorami wyjściowymi dobranymi do wymaganego prądu, a także wykorzystanie wzmacniaczy mocy audio (np. TDA2006, LM1875) jako stopni wyjściowych. Wskazano, że klasyczne rozwiązania z liniowymi regulatorami generują duże straty mocy, a dzielniki rezystorowe są niepraktyczne przy dużych prądach. Zwrócono uwagę na problemy z zakłóceniami i wzbudzaniem się układów przy obciążeniach pojemnościowych oraz na konieczność stosowania stabilizatorów LDO do wygładzania tętnień. W dyskusji poruszono także temat precyzyjnego zasilania i pomiarów napięć w kontekście budowy własnego woltomierza o wysokiej rozdzielczości (do 8½ cyfry), gdzie kluczowe są niskie szumy zasilania i stabilność napięcia odniesienia (np. ADR1399H, ADR1000, LTZ1000). Omówiono różnice między rozdzielczością a dokładnością pomiaru, wpływ szumów i nieliniowości ADC oraz metody kalibracji i selekcji komponentów. Wskazano, że zasilanie bateryjne (np. NiCd, Li-ion, baterie alkaliczne Zn–MnO₂) może zapewnić niższy poziom szumów niż zasilacze sieciowe. Podkreślono edukacyjny charakter projektu i potrzebę eksperymentowania z różnymi rozwiązaniami, uwzględniając ograniczenia kosztowe i dostępność komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA