logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW 1.9 TDI – nowy rozrusznik, nowy akumulator, a ledwo kręci na mrozie

klet 08 Sty 2026 12:15 603 23
REKLAMA
  • #1 21802700
    klet
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Taka zagadka: VW 1.9 tdi. Rozrusznik słabo kręcił mimo świeżego akumulatora, a objawy przypominały zacierające się panewki. Kupiłem nowy (regenerowany) rozrusznik Boscha, wymieniłem, ale gdy przyszedł większy mróz, to i tak rano nie byłem w stanie odpalić. Akumulator ciepły, prosto z ładowarki, kable od aku się grzeją, więc duży prąd płynie, nie ma więc pewnie problemów z masą, a jednak ledwo kręci, za słabo żeby zimnego diesla odpalić. Poprzedniego dnia było nieco cieplej i jakoś odpalił rano, a na ciepło palił na dotyk. Albo nowy rozrusznik ma zwarcie lub inną wadę, albo zimny silnik (ledwo -10˚C) stawia gigantyczny opór. Gęstnieje złej jakości olej? Woda w oleju? Czy ktoś ma jakiś pomysł, ktoś miał podobnie? Samochód w warsztacie, więc pewnie coś znajdą, ale niekoniecznie, bo tam ciepło i problem sam zniknie, więc wdzięczny byłbym za każdą sugestię.
  • REKLAMA
  • #2 21802738
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Zacznij od sprawdzenia i wyczyszczenia mas, przewód plusowy do rozrusznika i klemy też bym wyczyścił. Jaki masz olej?
  • #3 21802758
    klet
    Poziom 9  
    Klemy nowe, czyściutkie, rozrusznik nowy, świeżo przykręcony. Prąd duży płynie, bo kable gorące. To nie jest problem. Olej mam full syntetyk 5W40 niemiecki, ale nie pamiętam marki, w Petrostarze mówili, że jest lepszy od tych znanych.
  • REKLAMA
  • #4 21802793
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Kable od aku nie powinny się grzać. Do sprawdzenia punkty masowe na początek. Może też być punkt łączenia kabla z klemą jeśli są jeszcze fabryczne - zaśniedziałe i słabo przewodzą.
  • #5 21802815
    klet
    Poziom 9  
    Jak jakiś punkt słabo przewodzi, to kable się nie grzeją, bo nie płynie nimi duży prąd. Może się grzać ten punkt.
    Jeżeli przez kable płynie duży prąd 150 - 200 A, i to przez dłuższy czas prób odpalenia, to te kable się grzeją, bo muszą - takie są prawa fizyki. Grzanie się kabli jest dowodem na to, że płynie duży prąd.
    Nie powinny się grzać, bo samochód powinien odpalać po 2 sekundach przy prądzie ok. 150A, ale po kilku próbach po 5 sekund już się grzeją.

Dodano po 11 [minuty]:

Dodam jeszcze, że po zmianie akumulatora na świeży i bez żadnego efektu, wezwałem pomoc drogową i nie pomógł booster, ani ich stacjonarny power-bank. Wzięli mnie na hol żeby odpalić, ale koła się blokowały na trójce. Co prawda było dość ślisko, ale nie aż tak. W warsztacie ogrzał się trochę i odpalił bez problemu. Gość twierdzi, że to akumulator, bo był rozładowany. Jasne że był rozładowany, bo czekając na holownik rozładowałem go próbując odpalić. Moim zdaniem to jakiś trefny olej, bo jeżeli nie to, to może być coś znacznie poważniejszego, mechanicznego. Na razie zmienię olej i zobaczymy.
  • REKLAMA
  • #6 21802849
    danielzy
    Poziom 31  
    Olej nie ma nic wspólnego z niemożnością odpalenia silnika. Albo rozrusznik trefny, albo coś z samym silnikiem. Świece grzeją? Może paliwo przymarzło w filtrze lub przewodach?
  • #7 21802861
    klet
    Poziom 9  
    Tak, paliwo tak przymarzło, że aż silnik blokuje, hahaha
    Świece chyba grzeją, ale nie do tego stopnia, żeby rozgrzać cały silnik i żeby się zaczął żwawo kręcić, co umożliwiłoby odpalenie. Bez zakręcenia silnikiem nie próbujmy obwiniać świec ani paliwa.
    A olej ma dużo wpływu na możliwość zakręcenia silnikiem. O coś chodzi w tych symbolach ileśtam W ileśtam. Jak się wleje "letni" olej, to w zimie nie zakręcisz. Wystarczy, że olej, który był oznaczony jako 5W40, w rzeczywistości miał z przodu 15 i zgęstniał za bardzo na mrozie. Poproszę o kolejne pomysły.
  • #8 21802872
    danielzy
    Poziom 31  
    Skoro jesteś taki mądry to po co tu prosisz o porady. Olej masz zalany 5W40 i go wymieniasz bo silnik cieżko kręci ? żart jakiś. Może ci smołę zalali a nie olej.....
  • #9 21802896
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    Fajne te podpowiedzi.
    Autor tematu ma dużo większe pojęcie niż ci co podpowiadają, mało tego, bardzo dobrze umie wyjaśnić co niektóre "mądre podpowiedzi".
    Ja bym obstawiał sam rozrusznik, albo źle dobrany, albo kiepsko zregenerowany, albo źle zamontowany tzn niecentrycznie.
    Może też być coś z dwumasą jeżeli jest.
    Miałem identico w C5 X7 właśnie gdy dwumasa się rozleciała.
    klet napisał:
    Olej mam full syntetyk 5W40 niemiecki, ale nie pamiętam marki, w Petrostarze mówili, że jest lepszy od tych znanych.

Jeżeli to syntetyk to taki niewielki mrozik (-10) nie powinien mu w ogóle przeszkodzić.
    Dowiedz się co to za olej i co oznacza " lepszy od tych znanych", oby nie było że lepszy bo mają największą przebitkę
  • #10 21802912
    masay1
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Miałem identico w C5 X7 właśnie gdy dwumasa się rozleciała.

w VW w 1.9 też się tak działo... była nawet akcja serwisowa na wymianę kół dwumasowych... ryzyko pożaru...
    jeśli autor tematu przyrównuje to do zacierających się panewek to zasadnym byłoby pokręcić wałem korbowym,
    tak aby zobaczyć z jakim oporem kręci się silnik... olej oczywiście może dołożyć swoje, ale wydaje się to mało prawdopodone...
    tak jak pisze "Aleksander_01" na 90% wina leży po stronie rozrusznika... a co dokładnie to już na miejscu trzeba zobaczyć co go boli...
  • #11 21803423
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Kabel plusowy grzeje się też gdy masa jest słaba. DOŚWIADCZENIE. Rozrusznik niech sprawdzi ten co go regenerował.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu (...).

• #13 21803488
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    Zaz13 napisał:
    Kabel plusowy grzeje się też gdy masa jest słaba. DOŚWIADCZENIE.

Najgorzej jak się urwie masa, bo cały prąd płynie tylko przez plusowy przewód, i to podwójny. Teraz już wszystko jasne.
  • #14 21803735
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    Aleksander_01 napisał:
    Najgorzej jak się urwie masa, bo cały prąd płynie tylko przez plusowy przewód, i to podwójny. Teraz już wszystko jasne.
    - hahaha dobre :) piątek jest to i humorek lepszy, na szczęście :)

do autora - weź porządne przewody zapłonowe (porządne!) i połącz na krótko plus aku i rozrusznik oraz minus aku i masę silnika. W 1.9 TDI rozrusznik na wierzchu, nie ma dużo roboty, a zobaczymy co będzie.

Moderowany przez gulson:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • REKLAMA
  • #16 21803767
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    @Mateusz_konstruktor Np skrzyni biegów albo kół. Co jest z wami dziś, Panowie?

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści,

• #17 21803768
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1116
    autodiag.mg napisał:
    piątek jest to i humorek lepszy, na szczęście

do autora - weź porządne przewody zapłonowe (porządne!)

Oj jest humorek...
    Skąd on przewody zapłonowe w Dieslu wytrzaśnie?!
  • #18 21803775
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    klet napisał:
    Kupiłem nowy (regenerowany) rozrusznik Boscha

Można by tutaj szukać powodów. Warto upewnić się co zębnika (bywają różne ilości zębów).
    Ale to
    klet napisał:
    Wzięli mnie na hol żeby odpalić, ale koła się blokowały na trójce.

wprawdzie subiektywne ale zastanawiające.
    Zrozumiałem, że pojazd znalazł się w warsztacie i jedyną diagnozą był rozładowany akumulator.
    klet napisał:
    Jeżeli przez kable płynie duży prąd 150 - 200 A

Skąpy jesteś. Tak to bywa w lato. Jak do tej pory to w woj. mazowieckim poniżej 12 st C nie wysytąpiło więc jeszcze nie jest klęska. W niewielkim stopniu lepkość oleju da się ocenić na wskaźniku. A co my wiemy o silniku poza typem (np przebieg)?
  • #20 21803822
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    Karaczan napisał:
    autodiag.mg napisał:
    piątek jest to i humorek lepszy, na szczęście

do autora - weź porządne przewody zapłonowe (porządne!)

Oj jest humorek...
    Skąd on przewody zapłonowe w Dieslu wytrzaśnie?!

Rozruchowe miało być 😃😃😃😃
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #21 21803862
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5129
    Ten rozrusznik ma wirnik podparty w tulejce w skrzyni?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #22 21803960
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    milejow napisał:
    Ten rozrusznik ma wirnik podparty w tulejce w skrzyni?

Wyprzedziłeś mnie, miałem to samo na myśli. Ale to miały wersje starsze, to też by robiło problem. Podejrzewam, że tutaj jest taki bendiks wysuwany bez podpory w skrzyni jak i własnej. Przerabiałem to. Tuleja, która prowadzi bendiks, powodowała jego przekoszenie i blokowanie. Oryginalnie prowadzenie było na łożysku, a ktoś dał jakąś tandetną tuleję.
  • #23 21804010
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1116
    Jak kojarzę to oryginalnie były właśnie tuleje wkładane.
    Potem się je wymieniało na łożysko igiełkowe jak ktoś chciał mieć spokój, bo były praktycznie wieczne
  • #24 21804012
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    Tak czy tak tam blokowało. Ledwo kręcił.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie 1.9 TDI pojawił się problem z rozruchem na mrozie pomimo wymiany na nowy, regenerowany rozrusznik Boscha oraz świeży, naładowany akumulator. Objawy to słabe kręcenie rozrusznika, które przypomina zacieranie panewek, a kable akumulatora nagrzewają się wskazując na duży przepływ prądu. Problem nasila się przy temperaturach około -10°C, gdzie silnik stawia duży opór rozruchowy. Możliwe przyczyny to wada nowego rozrusznika, zbyt gęsty olej silnikowy na skutek niskiej jakości lub obecność wody w oleju, co zwiększa opory mechaniczne. Diagnostyka w warsztacie może być utrudniona, gdyż problem występuje głównie w niskich temperaturach, a w cieplejszych warunkach silnik odpala bez problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA