logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie grzałką 3 kW przez Wi-Fi – jak bezpiecznie podłączyć do gniazdka

JoZekJes 11 Sty 2026 17:26 1113 27
REKLAMA
  • #1 21805709
    JoZekJes
    Poziom 3  
    Dzień dobry, mam taki problem, iż grzałka 3 kW nagrzewa wtyczkę i już uszkodziła mi gniazdo Wi-Fi, niby 230 V 16 A, a chciałbym sterować grzałką przez Wi-Fi, w tej chwili mam G13 Tauron i chcę korzystać z najtańszej taryfy.
    Czy mógłbym poprosić o jakąś podpowiedź, jak to najlepiej rozwiązać?
    Grzałkę mam od niedawna, znajomy elektryk zrobił instalację w kotłowni w 2018, pytałem go o tę grzałkę, to powiedział, iż wystarczy ją wpiąć do gniazda i będzie wszystko spoko.
    Gniazdko elektryczne, wtyczka od grzałki i przedłużki (wpięty kocioł max 200 W).

Przegrzane gniazdko z podłączoną wtyczką grzałki w słabo oświetlonym pomieszczeniu

Temperatura wtyczki.

Wyświetlacz miernika wskazujący temperaturę 77,6°C w ciemnym pomieszczeniu

Uszkodzone od temperatury gniazdko Wi-Fi.

Wtyczka IGSH-1 z deformacją termiczną na tle gniazda i kabli

Zabezpieczenie obwodu w kotłowni.

Wyłącznik różnicowo-nadprądowy Schrack B16/0,03 w obudowie natynkowej

AI: Jaki dokładnie model i producent grzałki oraz gniazdka Wi=Fi były używane? Czy możesz podać ich specyfikację lub zdjęcia tabliczek znamionowych?
    Kospel grg30v02ac04160, gniazdko shopuj.pl igsh-1 AC: 100-250 V max 16 A.
    AI: Jak wygląda instalacja elektryczna w kotłowni – jaki jest przekrój przewodów, jakie są zabezpieczenia na tym obwodzie i w jaki sposób podłączona jest grzałka (gniazdo, bezpośrednio, przez przedłużacz)?
    Do kotłowni idzie przewód bezpośrednio z rozdzielnicy, na wejściu jest Schrack wyłącznik różnicowo-nadprądowy B16/0,03, przewód płaski, oznaczenia są pod farbą, szerokości 10 mm i grubości 4,5 mm, który rozgałęzia się w dwie strony: po jednej stronie podpięta jest pompa ciepła do CWU moc 460 W, a po drugiej stronie jest gniazdko, do którego wpięta jest wtyczka oryginalna z grzałki, w drugim polu jest wpięta wtyczka od przedłużacza, a w nią kocioł i pompki maksymalnie 200 W.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21805731
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3491
    JoZekJes napisał:
    Czy mógłbym poprosić o jakąś podpowiedź jak to najlepiej rozwiązać?

1. Tanie rozwiązanie - założyć gniazdko Wi-Fi innej firmy, może będzie lepszej jakości.
    2. Drogie rozwiązanie.
    Zasilać grzałkę przez sterownik uruchamiany z gniazdka Wi-Fi.
    Sterownik pobiera znikomy prąd.
  • Pomocny post
    #3 21805733
    MISIEK2018
    Poziom 17  
    Ocena: 97
    A jakby smart gniazdo załączało stycznik, który załączałby fazę do gniazdka, do którego podpięta byłaby grzałka?
  • Pomocny post
    #4 21805734
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    JoZekJes napisał:
    już uszkodziła mi gniazdo Wi-Fi, niby 230 V 16 A.
    Gniazdo sterowane Wi-Fi, chyba. Te 16 A max. obciążenia jak zwykle chińskie, więc w obwód grzejnika musisz wbudować stycznik.
  • REKLAMA
  • #5 21805883
    JoZekJes
    Poziom 3  
    >>21805731 Jaki miałby być to sterownik? Na necie znalazłem Wysterujto.pl Regulator mocy grzałki 3500 W.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21805734 >>21805733 Przekaźnik Wi-FiI 63 A TUYA SMART Z POMIAREM DIN ZDALNE STEROWANIE Bezpiecznik - a takie wystarczy? Czy jaki stycznik?
  • #6 21806053
    CYRUS2
    Poziom 43  
    JoZekJes napisał:
    Przekaźnik WIFI 63 A TUYA SMART Z POMIAREM DIN ZDALNE STEROWANIE Bezpiecznik - a takie wystarczy?
    Cytat:
    WIFI 63 A Maksymalny prąd ciągły: 16A
    JoZekJes napisał:
    Jaki miałby być to sterownik?
    Nie znam gotowego.
    Powinieneś zamówić sterownik.
    Dwa przewody z wtyczką i gniazdo.
    - jeden przewód do typowego gniazda
    - drugi przewód do gniazda Wi-Fi.
    Na sterowniku gniazdo do podłączenia grzałki.
  • #7 21806200
    JoZekJes
    Poziom 3  
    CYRUS2 napisał:
    - jeden przewód do typowego gniazda
    - drugi przewód do gniazda Wi-Fi.

Takie urządzenie znalazłem zgodne z opisem. Na Wysterujto.pl
    Regulator mocy grzałki w układach fotowoltaiki, max 3,8 kW

Sterownik wyposażony jest w:

potencjometr służący do płynnej (bez przeskoków) regulacji mocy od 0% - 100%
    gniazdo na kablu do podłączenia sterowanego urządzenia
    kabel zasilający z wtyczką
    zabezpieczenie nadprądowe 18 A
    Choć osobiście myślałem o przerobieniu obecnej skrzynki z zabezpieczeniami lub dodaniu nowej, w kotłowni mam kocioł zgazowujący drewno, więc i trochę pyłu jest.
  • REKLAMA
  • #8 21806207
    CYRUS2
    Poziom 43  
    JoZekJes napisał:
    grzałka 3 kW nagrzewa wtyczkę i już uszkodziła mi gniazdo Wi-Fi
    JoZekJes napisał:
    Takie urządzenie znalazłem zgodne z opisem. Na Wysterujto pl
    Regulator mocy grzałki w układach fotowoltaiki max 3,8 kW.
    To nic nie zmienia.
    Bo nadal 3 kW jest pobierane z gniazdka Wi-Fi.
    CYRUS2 napisał:
    - Jeden przewód do typowego gniazda.
    - Drugi przewód do gniazda Wi-Fi.
    Rozumiesz treść cytatu?
    Tu grzałka nie jest zasilana z gniazda Wi-Fi.
  • #9 21806216
    JoZekJes
    Poziom 3  
    Zrozumiałem tak, że najpierw jest gniazdko Wi-Fi, później jest sterownik, a następnie jest grzałka, gdyż największym problemem jest to, iż grzałka przy swoim wysokim prądzie pobierania nagrzewa przewody, a w tym sterowniku jest możliwość sterowania jej mocą. Jeśli źle rozumiem, proszę o podpowiedź, w czym leży błąd.
  • #11 21806293
    JoZekJes
    Poziom 3  
    manski napisał:
    Zastosuj stycznik z cewką na 230 V. Gniazdkiem załączasz cewkę stycznika, a stycznik dopiero załącza grzałkę.

Rozumiem o co chodzi, ale nie wiem jak to wykonać i chyba w tym jest problem.
    Przeczytałem artykuł na ten temat, niby to proste, ale wymaga doświadczenia, którego mi brak, zadzwonię i zapytam o ten produkt wyżej, może będzie szybsze i wygodniejsze niż samemu tworzyć.
  • Pomocny post
    #12 21806579
    CYRUS2
    Poziom 43  
    JoZekJes napisał:
    Zrozumiałem tak, że najpierw jest gniazdko WiFi, później jest sterownik, a następnie jest grzałka
    Nie.Źle rozumiesz.Post#8
    CYRUS2 napisał:
    Tu grzałka nie jest zasilana z gniazda WIFI
    Są dwa gniazdka na ścianie :
    -jedno WIFI
    -drugie zasilające grzałkę.
  • #13 21806623
    JoZekJes
    Poziom 3  
    >>21806579
    CYRUS2 napisał:
    Są dwa gniazdka na ścianie :
    -jedno WIFI
    -drugie zasilające grzałkę.

Musiałem poczytać, czym tak naprawdę jest stycznik i że w nim jest cewka, która potrzebuje dodatkowego zasilania. Nie rozumiałem tego wcześniej.
    Teraz największy problem dla mnie to wybór stycznika.
  • Pomocny post
    #14 21806891
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    Stycznik, np. na alledrogo aukcja nr. 5990315869. Do tego zamiast gniazdka mógłbyś dać moduł Wi-Fi na szynę DIN. Wtedy całość ładnie by się zmieściła w skrzynce rozdzielczej.
  • REKLAMA
  • #17 21807122
    JoZekJes
    Poziom 3  
    Dziękuję za pomysły i pomoc w zgłębieniu tematu. Pozwoliło mi to wytłumaczyć elektrykowi, o co dokładnie mi chodzi. Rozwiązanie problemu to poszerzenie zabezpieczeń z obecnego wyłącznika różnicowoprądowego o wyłącznik nadprądowy i moduł Wi-Fi na szynę DIN, który będzie sterował cewką stycznika na nowe gniazdo. Wszystko zmieści się w większej rozdzielnicy. Po wykonaniu dam znać, jak się wszystko sprawuje.

Dodano po 8 [godziny] 31 [minuty]:

Krzysztof Kamienski napisał:
    interesu

Oraz obudowy do tego interesu

Według elektryka s12 powinna wystarczyć
  • #20 21809817
    JoZekJes
    Poziom 3  
    klm787 napisał:
    No, ale taki mechaniczny stycznik stuka, i to dosyć głośno.
    Można by spróbować użyć stycznik elektroniczny, zero stukania.

Kotłownia jest w piwnicy i grzałka będzie pracować parę godzin.
    Moduł WiFi już doszedł, teraz tylko czekać na elektryka, żeby wszystko podłączył.
  • #21 21811329
    JoZekJes
    Poziom 3  
    Elektryk był, zamontował wszystko razem z "Przekaźnik WIFI 16 A Tuya smart z pomiarem zużycia DIN zdalne sterowanie". Niestety nie wytrzymał próby sterowania z 2 kW obciążenia na stycznik. Po dwóch próbach włączenia i wyłączenia urządzenia już nie wstało. Ogólnie stwierdzam fakt, iż dopłacanie do sprawdzania ilości prądu, który wykorzystujemy, było błędne, gdyż przez przekaźnik nie płynie prąd. Teraz muszę zareklamować i odzyskać pieniądze.
    Widok wnętrza rozdzielnicy z modułami elektrycznymi i wyjętym przekaźnikiem WiFi.
  • #22 21811341
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    JoZekJes napisał:
    Elektryk był, zamontował wszystko razem z "Przekaźnik WIFI 16 A Tuya smart z pomiarem zużycia DIN zdalne sterowanie". Niestety nie wytrzymał próby sterowania z 2 kW obciążenia na stycznik. Po dwóch próbach włączenia i wyłączenia urządzenia już nie wstało. Ogólnie stwierdzam fakt, iż dopłacanie do sprawdzania ilości prądu, który wykorzystujemy, było błędne, gdyż przez przekaźnik nie płynie prąd. Teraz muszę zareklamować i odzyskać pieniądze.

Rozpacz. To po co stycznik ?
  • #23 21811386
    JoZekJes
    Poziom 3  
    Rozpacz. To po co stycznik ?

Stycznik działa, to przekaźnik Wi-Fi się zepsuł i teraz działa na zwykłym gniazdku Wi-Fi
  • #25 21812037
    JoZekJes
    Poziom 3  
    A dlaczego się zepsuł ? Naprawdę działacie Panowie jak Zombie!

Nie mam zielonego pojęcia, dlaczego się zepsuło; wszystko wykonywał elektryk, który skwitował, że takie urządzenia albo szybko się psują, albo działają latami.
    >>21806262

W tej chwili tak jest wykonane.

Od siebie dodam, że zmiana miejsca montażu gniazdka pozwoliła na obniżenie temperatury wtyczki. Zauważyłem, że gniazdo przy kotle zostało trochę nadtopione.

Wykres temperatury wtyczki grzałki przed i po zmianie miejsca montażu

Szczerze, gdybym wiedział, że montaż grzałki 3 kW będzie obarczony problemami, wybrałbym 2,5 kW.
  • #26 21812045
    CYRUS2
    Poziom 43  
    JoZekJes napisał:
    Nie mam zielonego pojęcia dlaczego się zepsuło, wszystko wykonywał elektryk, który skwitował że takie urządzenia albo szybko się psują albo działają latami.
    Cewka typowego stycznika generuje przepięcia.
    W tym WIFI jest elektronika która nie pewnie nie toleruje przepięć.
    Obciążenie które stanowi stycznik jest znikome.
    JoZekJes napisał:
    Od siebie dodam że zmiana miejsca montażu gniazdka pozwoliła na obniżenie temperatury wtyczki
    Nie ma takiej opcji.
    (poprzednio musiało być coś spartaczone)
    JoZekJes napisał:
    zauważyłem że gniazdo przy kotle zostało trochę nad topione.
    Gniazdko i wtyczkę należy wymienić.
    Gniazdko przy poborze 3kW zawsze będzie się grać.
    Dlatego należy zastosować gniazdko i wtyczkę dobrej jakości.
  • #27 21812165
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 939
    CYRUS2 napisał:
    Cewka typowego stycznika generuje przepięcia.

Postanowiłem rozwinąć myśl:

I to jeszcze jakie.
    Pewnie, że nie do sprawdzenia, zbadania zwykłym miernikiem, multimetrem ale na sto procent takowe muszą występować.
    Bo takowa cewka zachowuje się podobnie jak statecznik przy zapłonie świetlówki.
    Czyli gdy tak zwany starter rozłącza swoje styki to, to właśnie rozłączenie generuje podwyższone napięcie
    Po prostu (opis przepięcia) gdy odłączamy (nie włączamy, bo gdy włączamy to sytuacja jest odwrotna) taką cewkę od źródła zasilania, a na dodatek jeszcze jak takowa posiada rdzeń to napięcie gwałtownie wzrasta w celu podtrzymania owego.
    Sytuację tą opisuje jedno z praw Lenza które to można znaleźć bez problemu w sieci.
    Oto taki skrótowy opis:
    Fragment artykułu opisujący samoindukcję, magazynowanie energii i działanie cewki w obwodzie.

Jakiś czas temu (już dosyć dawno) taki elektroniczny przekaźnik o dość dużym prądzie (były to czasy gdy można było tak średnio takowy zdobyć) postanowiłem zastąpić właśnie zwykłym stycznikiem.
    Niestety nie do końca wszystko działało.
    Cewkę stycznika załączał mechaniczny (i tu był prawdopodobnie błąd) przekaźnik.
    Niby wszystko działało, ale nie do końca, bo raz działało, a raz nie działało.
    I prawdopodobnie za tą sytuację odpowiadały wtedy te elementy indukcyjne, typu cewki, rdzenie.
    Elementy te potrafiły tak zakłócić sterującą elektronikę, że po prostu nic z tego nie wyszło.
  • #28 21813311
    JoZekJes
    Poziom 3  
    CYRUS2 napisał:
    Nie ma takiej opcji.
    (poprzednio musiało być coś spartaczone)

Poprzedni układ był obciążony dodatkowo kotłem zgazowującym drewno 100-200 W poboru. Teraz jest podpięty przed obciążeniem z kotła i PC do CWU, które było z drugiej strony kotłowni.
    CYRUS2 napisał:
    Gniazdko i wtyczkę należy wymienić.
    Gniazdko przy poborze 3kW zawsze będzie się grać.
    Dlatego należy zastosować gniazdko i wtyczkę dobrej jakości.

Nie zauważyłem problemów z wtyczką od grzałki. Nowe gniazdo jest lepszej jakości.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterowania grzałką 3 kW przez gniazdko Wi-Fi, które nagrzewa się i ulega uszkodzeniu mimo deklarowanego obciążenia 230 V, 16 A. Zalecane jest, aby grzałka nie była zasilana bezpośrednio z gniazdka Wi-Fi, lecz przez stycznik z cewką 230 V, który będzie załączany sygnałem z gniazdka Wi-Fi. Stycznik przejmuje główne obciążenie prądowe, a gniazdko Wi-Fi steruje tylko cewką stycznika, co znacznie zmniejsza ryzyko przegrzania i uszkodzenia. Wskazano konieczność zastosowania dobrych jakościowo gniazdek i wtyczek oraz rozbudowy zabezpieczeń elektrycznych o wyłącznik nadprądowy i moduł Wi-Fi montowany na szynie DIN w rozdzielnicy. Użytkownik testował przekaźnik Wi-Fi Tuya 16 A z pomiarem zużycia, który uległ uszkodzeniu przy sterowaniu stycznikiem, co potwierdza, że elektronika gniazdka Wi-Fi może nie tolerować przepięć generowanych przez cewkę stycznika. Zalecane jest stosowanie styczników o odpowiedniej jakości, np. typu S12, oraz rozważenie styczników elektronicznych eliminujących hałas mechaniczny. Ostatecznie rozwiązanie polega na oddzieleniu obwodu grzałki od gniazdka Wi-Fi i sterowaniu jej za pomocą stycznika, co poprawia bezpieczeństwo i trwałość instalacji.
REKLAMA