Ostatnio pomogli mi uruchomić na stole (inny) sterownik do pieca:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4161898.html
do tego celu było wymagane zasymulowanie czujników temperatury przez wstawienie trzech rezystorów, oraz wstawienie zworki zamiast zabezpieczenia termicznego → po tym zabiegu mogłem testować sterownik.
Jakie rezystory Ci nie powiem, bo różne sterowniki mogą wymagać różnych czujników, ale może ktoś inny podpowie.
U mnie, jak nie był zwarty termik (na stole), to nie działał podajnik i nadmuch; ale działało sterowanie pompami.
Jeśli chodzi o sterowanie nadmuchem, to u mnie (ale tutaj też na to wygląda), jest zrealizowane przez przekaźnik i w szeregu z tyrystorem. Przekaźnik steruje ON/OFF, a tyrystor pozwala na regulacje mocy nadmuchu (czy to 6 stopniami czy procentowo).
Same sterowniki są zasilane z układu niskiego napięcia (pewnie 12V, bo na takie napięcie są przekaźniki u Ciebie i u mnie).
Wiec do potwierdzenia jest ciągłość obwodu, oraz termik (zwarł na stole).
Ja dla świętego spokoju wymieniłem większość układu wykonawczego i zasilania:
- wszystkie przekaźniki → jest to mechaniczny element, musi się zużywać, może nie łączyć itp,
- kondensatory elektrolityczne → praca w podwyższonej temperaturze musi je szybciej degradować,
- półprzewodniki: tyrystor i regulator napięcia + pastę termoprzewodzącą → raptem pare złoty,
- kondensatory ceramiczne przy układzie wykonawczym → pewnie niwelują piki / zakłócenia od załączania i wyłączania silników pomp / nadmuchu, pracują w cieple, kosztują grosz.
Jest dużo zachodu / emocji / stresu z wymianę sterownika; więc uznałem że szkoda oszczędzać na pojedynczym elemencie, chcąc mieć pewność jakości nowych elementów, to kupiłem je w tme, ale możesz wybrać inną hurtownie; osobiście odradzałbym portale aukcyjne. Wszystkie kosztowały niecałą stówkę; dużo / mało; cieżko powiedzieć.
Sterownik po tym serwisie działa.
Przed zakupem elementów, warto potwierdzić czy sam sterownik wyglada na działający i że problem leży 'tylko' w układzie wykonawczym; co by nie wymieniać na darmo.