logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Traktorek ogrodowy – rozrusznik kręci słabo, stycznik wibruje, co sprawdzić?

RevRev 14 Mar 2026 18:01 672 24
REKLAMA
  • #1 21862426
    RevRev
    Poziom 12  
    Cześć,

Traktorek ogrodowy nie może odpalić.

Rozrusznik ledwo może obrócić silnik. Stycznik burczy i wibruje.

Jak odpiąłem rozrusznik od korpusu silnika i dałem do masy, to raz kręcił mocno, a innym razem wolniej, i wtedy nawet kółko zębate nie poszło do góry.
    Proszę o pomoc, gdzie leży problem? W samym rozruszniku czy w styczniku?
    Akumulator naładowany.
    Silnik Briggs and Stratton Powerbuilt 3130, 344 cm3

Film w załączniku.

Z góry dziękuję za wsparcie!

• REKLAMA
  • #2 21862432
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3406
    Stycznik ma się załączyć na ,,stałe". Wygląda to albo na spadki napięcia albo na uszkodzony stycznik. Z drugiej strony podając plus bezpośrednio na rozrusznik, rozrusznik ma działać za każdym razem.
  • REKLAMA
  • #3 21862433
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 548
    Mi to wygląda na padnięty akumulator. Podłącz przewodami do auta i się wyjaśni.
  • #5 21862462
    RevRev
    Poziom 12  
    Dziękuję Wam bardzo za szybkie odpowiedzi.

Płetwa, Krzysztof,
    Zacznę od akumulatora z auta, bo jest bezkosztowo 🙂

piotrekwoj1,
    Jak to nie zafunguje, to wezmę się za stycznik, ale rozumiem, że mowa o tym elemencie, do niego wchodzi plus i wychodzi plus, i tak stuka/buczy przy próbie uruchomienia?
    Bo jest jeszcze na obudowie taki element jakby zalany żywicą na szczelno, do niego wchodzi masa za rozrusznikiem.

Pozdrawiam,
    Krzysztof
  • #6 21862494
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    RevRev napisał:
    piotrekwoj1,
    Jak to nie zafunguje, to wezmę się za stycznik, ale rozumiem że mowa o tym elemencie co co niego wchodzi plus i wychodzi plus i tak stuka/buczy przy próbie uruchomienia?

Tak to ten element. Posprawdzać jeszcze dokładnie dokręcenie masy do silnika.
  • #7 21862904
    RevRev
    Poziom 12  
    Po próbie z akumulatora z auta - bez większych zmian. Kręci niezmiennie słabo, jak na filmie.
    To, co się zadziało, to gorąca obudowa rozrusznika (ten metalowy walec z zębatką przy silniku), gorący przewód plus oraz gorący stycznik (ta kostka, gdzie wchodzi i wychodzi plus oraz są dwa cienkie przewody: fioletowy i czarny).
    Dalej celować w wymianę stycznika, czy jednak coś innego sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #8 21862907
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    RevRev napisał:
    Dalej celować w wymianę stycznika czy jednak coś innego sprawdzić?

Uszkodzony rozrusznik. Wymontować i oddać do naprawy ewentualnie kupić nowy.
  • #9 21862911
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    RevRev napisał:
    Po próbie z akumulatora z auta bez większych zmian. Kręci niezmiennie słabo jak na filmie.
    To co się zadziało to gorąca obudowa rozrusznika (ten metalowy walec z zębatką przy silniku) oraz gorący przewód plus oraz gorący stycznik (ta kostka gdzie wchodzi i wychodzi plus oraz są dwa cienkie przewody fioletowy i czarny).
    Dalej celować w wymianę stycznika czy jednak coś innego sprawdzić?

Sprawdź jeszcze jak kręci sam rozrusznik bez stycznika. Wystarczy masa i podać kablem plus do rozrusznika ale odłącz go od stycznika. Zakręć w ten sposób kilka razy rozrusznikiem i sprawdź czy robi się.cieply oraz zaobserwuj jak kręci. Musisz być pewny że rozrusznik jest ok wtedy można szukać dalej.
  • REKLAMA
  • #11 21863051
    RevRev
    Poziom 12  
    Krzysztof, to traktorek, nie ma szarpaka, ale:

Zrobiłem test, jak pisał kolega @piotrekwoj1, i rozrusznik, odpięty całkiem od maszyny, przypięty na krótko do tegoż akumulatora, pozwala na wiercenie dziur w metalu ;) Kręci się znakomicie, po 30 s kręcenia ciągle zimny. Czyżby przyczyną był stycznik? Jakoś mogę go sprawdzić, czy od razu zamówić nowy?
  • #12 21863058
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @RevRev Stycznik nie ma nic do rzeczy. Sprawdz ten rozrusznik przez niego. Masz wobec tego zablokowany albo zatarty silnik. Spróbuj obrócić wal korbowy np. jakimś kluczem nasadowym albo pokręć kołem zamachowym.
  • #13 21863087
    RevRev
    Poziom 12  
    >>21863058

Chwytając za siatkę osłonową wentylatora silnika, jestem w stanie nim obrócić.

I obraca się łatwo, słychać cykl tłoka, jak sapie
  • #14 21863139
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Sprawdź, czy te cienkie przewody przy styczniku nie są luźne
    i czy rozrusznik nie zazębia się krzywo lub zębatka rozrusznika nie ma za dużego luzu.
    U mnie taki sam rozrusznik miał za duży luz na zębatce i zazębiał się krzywo i był problem z kręceniem silnikiem.
  • #15 21866812
    RevRev
    Poziom 12  
    No to tak.

Przepiąłem stycznik na nowy - to samo. Burczy, ledwo kręci, tak jak pierwotnie na filmie.
    Próbowałem z akumulatora samochodu i to samo.

Celować w wymianę rozrusznika?

AT PRO: Zębatka rozrusznika wpasowuje się elegancko w zęby silnika.
  • #16 21866849
    płetwa
    Poziom 33  
    A masę sprawdziłeś? Jeśli masz zamontowany ten rozrusznik to podłącz na krótko podłączając akumulator bezpośrednio.
  • #18 21867959
    RevRev
    Poziom 12  
    >>21866849

Podłączyłem na krótko, ale z akumulatora z samochodu i tak samo ledwo kręcił, jak na filmie.

>>21867172

Wykręciłem świecę, dałem rozruch i rzygnęło olejem przez gniazdo świecy.
    I UWAGA kręciło lepiej, obracało silnikiem jakby lżej, ale nadal nie tak, jak powinno.
    Nie mam pojęcia, jak sprawdzić pracę dekompresora?

Dodano po 9 [minuty]:

A, no i dzwoniłem do serwisu i powiedzieli po objawach, że na 90% wałek rozrządu, padło coś jakby o tym dekompresorze, czy sprężynie dekompensatora i że te silniki mają taką wadę fabryczną. Więc biję się z myślami, czy się nie poddać i dać na serwis. Podobno taka naprawa koło 800-1000 zł.
    I zacząłem się zastanawiać nad zakupem jakiegoś silnika np. Loncin i go jakoś podmienić. Co też może okazać się nie lada wyzwaniem.
    https://erli.pl/produkt/silnik-spalinowy-do-t...ych-loncin-452cm3-wal-254x62mm-16km,304966914
  • #20 21867970
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    RevRev napisał:
    Wykręciłem świecę, dałem rozruch i rzygło olejem przez gniazdo świecy.

Krótka i tragiczna odpowiedź. Silnik zatarty - do remontu. Prawdopodobnie połamane pierścienie tłokowe.

RevRev napisał:
    Nie mam pojęcia jak sprawdzić pracę dekompresora?

Przy wykręconej świecy to nieistotne.
    Przy uszkodzonym rozrządzie tłok przywalił by w któryś z zaworów i silnik by się totalnie zablokował.
  • #21 21868056
    RevRev
    Poziom 12  
    @Arturo 2773 przed pierwszą próbą odpalenia był w zakresie, bliżej minimum.

@Krzysztof Kamienski omg jeśli faktycznie zatarty to w waszej ocenie koszt naprawy ile może wynieść? Czy nie lepiej kupić nowy silnik.. :|
  • #22 21868084
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @RevRev W dwusuwie poradził bym Ci, zrób sam remont. To jednak jest czterosuw OHV czyli dużo bardziej skomplikowana konstrukcja. Chyba lepiej kupić nowy motorek.
  • #23 21868401
    płetwa
    Poziom 33  
    Czy ten traktor kosił do końca w poprzednim sezonie? Jeśli tak. To co, zatarł się sam przez zimę? Nikt nic nie kombinował przy oleju?
    To jest silnik z poziomym tłokiem, zbyt wysoki poziom oleju powoduje że olej przez pierścienie dostaje się do komory sprężanie.
    Wykręcić świecę jeszcze raz i kręć aż silnik wypluje cały olej z cylindra. Próbuj nic Cię to na razie nie kosztuje.
  • #24 21868451
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    >>21867959
    A odkrecaleś rozrusznik i sprawdzałeś na pusto?
    Obejrzałem filmik dokładniej to na nagraniu masz stale zazębiony rozrusznik. Tak nie da rady ruszyć. U mnie tak było gdy sprzegielko się nie cofało.
    Przesmaruj rozrusznik i przeczyść komutator.
  • #25 21872310
    RevRev
    Poziom 12  
    Cześć,
    Bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wskazówki.
    Ostatecznie traktorek wylądował na serwisie, naprawa dotyczyła laski popychacza i luzów zaworowych. Do tego wymiana filtrów paliwa i powietrza oraz oleju. Całość za 400 zł. Silnik kręci jak wściekły 🙂 czuć w nim głód trawy ;)
    Jeszcze raz wielkie dzięki za chęć pomocy!
    Krzysztof

Podsumowanie tematu

✨ Traktorek ogrodowy z silnikiem Briggs and Stratton Powerbuilt 3130 (344 cm3) miał problem z rozruchem – rozrusznik kręcił słabo, a stycznik wibrował i burczał. Akumulator był naładowany, a testy z akumulatorem samochodowym nie poprawiły sytuacji. Rozrusznik odłączony od silnika i podłączony bezpośrednio działał prawidłowo, co wskazywało na problem poza rozrusznikiem. Sprawdzono stycznik, przewody masowe oraz zazębienie zębatki rozrusznika, które było prawidłowe. Po wymianie stycznika problem pozostał. Wykręcenie świecy zapłonowej poprawiło kręcenie silnika, ale nadal nie było optymalne. Objawy sugerowały uszkodzenie wałka rozrządu lub dekompresora, co jest znaną wadą fabryczną tego modelu silnika. Ostatecznie traktorek trafił do serwisu, gdzie naprawiono luz zaworowy i laskę popychacza oraz wymieniono filtry i olej. Koszt naprawy wyniósł około 400 zł, a silnik po naprawie pracował prawidłowo.
REKLAMA