logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf IV błąd 65535 – wymiana sterownika airbag 1J0 909 609, czy trzeba zmieniać czujniki?

warakom 17 Mar 2026 00:39 279 3
  • #1 21864142
    warakom
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Mam problem z błędem 65535 w sterowniku airbag, Golf IV 1998 r., numer sterownika 1J0 909 609.

Słowem wstępu, dla tych, co będą się po mnie mierzyć z takim samym problemem:
    Próbowałem się z tym uporać przez VAG EEPROM Programmer, ale przez USB najwięcej, co mi się udało, to wielokrotnie zgrać oryginalny wsad, otworzyć "czysty" i przy próbie zapisania do sterownika postęp osiąga 3% i wyrzuca błąd "Rx timeout", przy kolejnych próbach "no ECU found". Rozpoczęcie procesu od nowa (wraz z wyłączeniem zapłonu) powtarza schemat (3%, Rx timeout, no ECU found). Przez VCP jest jeszcze gorzej, nie można nawet odczytać oryginalnego wsadu (błąd "unknown software version").
    Oczywiście porty ustawione zgodnie z zaleceniami, czas opóźnienia 1 ms. Próby podejmowane zarówno przez kabel niebieski KKL "chińczyk" FTDI, jak i przez ten od Viakena. Rezultaty jednakowe niezależnie od kabla. Oprócz samego odłączania zapłonu próbowałem również odłączać akumulator na ponad minutę. Bez skutku.

W końcu poddałem się i uznałem, że czas wymienić sterownik na inny o tych samych numerach.

I tu pojawia się właściwe pytanie:
    1.) Czy wystarczy wymiana samego sterownika, czy konieczne jest zakupienie kompletu: sterownik + czujniki uderzeń bocznych z tego samego pojazdu?
    Na niektórych forach jest informacja, że potrzebny jest właśnie taki komplet, bo inaczej pojawią się błędy tych czujników (01222 i 01221, jeśli dobrze pamiętam), jakby były zaprogramowane jako zestaw, ale wszystkie te wątki dotyczą sterowników o innych numerach.
    Czy podmiana sterownika 1J0 909 609 również oznacza konieczność wymiany czujników uderzeń bocznych, czy dla sterownika o tym numerze nie ma takiej konieczności?
    2.) Ewentualnie, czy do innego sterownika (używanego, ale o tym samym numerze) mogę "sparować" dotychczas zamontowane w aucie czujniki uderzeń bocznych, przy użyciu VCDS?

Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale chciałem wszystko opisać wystarczająco szczegółowo.
    AI: Czy używany sterownik, który chcesz zamontować, pochodzi z auta z identyczną konfiguracją poduszek i czujników (np. liczba poduszek, obecność czujników bocznych) jak Twój Golf IV?
    Jeszcze nie mam tego sterownika, dopiero będę szukał - mam nadzieję, że wystarczy zgodność numerów, ewentualnie późniejsza zmiana w rubryce "soft. coding" w VCDS - dotychczasowy sterownik ma wartość 00065.
    AI: Czy masz dostęp do pełnej wersji VCDS lub innego narzędzia umożliwiającego kodowanie/adaptację sterownika airbag, i czy wiesz jak przeprowadzić taką procedurę?
    Tak.
  • #2 21864154
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 457
    warakom napisał:
    uznałem że czas wymienić sterownik na inny

Moim zdaniem, łatwiej sterownik oddać do naprawy.
  • #3 21864184
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5051
    Jak będziesz miał szczęście i trafisz na sterownik, który ma te same nr indeksów to czujników wymieniać nie trzeba.
    VCDSem ich nie dopiszesz niestety.
    Wymiana kompletu z jednego auta i oby się trafiła ta sama wersja - ilość poduszek czy włącznik poduszki bocznej pasażera.
  • #4 21864343
    warakom
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    >>21864184 Mój sterownik nie ma żadnego numeru indeksu. W prawym górnym rogu naklejki po prostu niczego nie ma. Spróbuję podmienić na sterownik o tych samych numerach, również bez indeksu na naklejce, i jak rozwiążę problem, to dam znać, jaki tego rezultat.
REKLAMA