Przedstawię tutaj dwa włączniki Meross MSS550, pierwszy w wersji dotykowej, a drugi oparty o "klikający" microswitch. Sprawdzę, jak są one zbudowane a potem umieszczę zebrane do tej pory informacje o ciekawym układzie Wi-Fi ze środka - Mediatek ARM MT7682.
Zacząć chyba trzeba od tego, że mimo tak diametralnej różnicy jak sposób kontroli (dotykowy vs. mechaniczny), oba produkty mają taką samą nazwę modelu i nie widzę żadnych odróżniających ich cech na opakowaniu za wyjątkiem obrazka. To dość dziwne i potencjalnie problematyczne.
Pełna nazwa modelu to w obu przypadkach MSS550-EU-TOUCH V3.0. Jest jeszcze wersja US, ale ona jest do tej "prostokątnej" puszki. Sposób podłączenia włącznika określa instrukcja:
Tu można by się zastanawiać, skąd oznaczenie C i L1 oraz L2, skoro jest jeden dotyk - to dlatego, że ten włącznik wspiera instalację schodową. Naprzemiennie załącza L1 lub L2, a C to z kolei skrót od Common - linia wspólna - patrz obrazek z instrukcji.
Włącznik jest kompatybilny z aplikacją Meross - potem można połączyć go z Apple Homekit:
Samo sterowanie nie różni się niczym od innych popularnych aplikacji takich jak Tuya czy eWeLink. Na wyróżnienie natomiast zasługuje parowanie. Tu aplikacja pyta nas, czy chcemy pełną wersję czy skróconą, i w przypadku pełnej wersji wyświetla nawet instrukcje co do elektrycznego podłączenia. Nie ma tu też bałaganu tak jak w Tuya, tu parujemy produkty po ich wcześniej znanym przez apkę modelu.
Po parowaniu standardowo - mamy zdalne sterowanie, automatyzacje, timery.
Z ciekawostek w apce mamy forum - nawet dość rozbudowane, są tematy, posty, profile:
Wnętrze MSS550
Mnie jednak najbardziej interesuje budowa tego typu produktów oraz to, czy można im zmienić firmware by uwolnić je od chmury. Z tego powodu szybko zajrzałem do środka.
Oznaczenia na tym module Wi-Fi nic mi nie mówią. Czyżby to była jakaś nowość, albo raczej coś, czego jeszcze nie widziałem?
Sama płytka jest bardzo prosta, więc tu nie znajdziemy na to odpowiedzi, choć w rogu widać jeszcze BS813A, czyli kontroler przycisków dotykowych.
Trzeba zatem wylutować moduł Wi-Fi. Raczej tylko hot air wchodzi w grę, ale najpierw trzeba zdjąć element od przycisku dotykowego, który łatwo stopić. Wystarczy go odkleić.
Pierwsza jednak odlutował mi się ekran. W środku modułu jest układ Mediatek.
Nie poprzestałem jednak na tym, bo chciałem sprawdzić oznaczenia padów na warstwie opisowej.
Lokalizacja zasilania (masa i 3.3 V) zgadza się z TYWE3S. Pozycja pinu EN (enable) też. Nie wiem natomiast, gdzie jest UART.
Moduł podpisany jest jako MRE3S_Rev3.0. Nazwa sugeruje, że to jest moduł produkowany dla/przez Meross. Oznaczenie 3S pasuje do WB3S/TYWE3S i oznacza format modułu. Nie znalazłem o nim więcej informacji za wyjątkiem raportu FCC, który jednak wyjaśnił nieco co do pinologii:
To potwierdza lokalizację UART zgodną z oczekiwanym standardem. Niestety próba zebrania z niego danych się nie powiodła, mój egzemplarz zdaje się nic nie wysyłać:
W celu uzupełnienia, umieszczam poniżej zdjęcia z wersji mechanicznej przycisku. Oznaczenie PCB: MSS550X_EU_RF_V10 2019/09/29. Brak większych zmian. Ten sam moduł Wi-Fi.
Teraz jeszcze rzut oka na płytkę wykonawczą - zasilacz i przekaźniki.
Oznaczenie: MSS550X_EU_PR_V10
W środku są dwa przekaźniki - zgodnie z wyjścia L1 i L2, zwierają je do C (Common).
Całość zasila nieizolowana przetwornica oparta o OB2222MCP. Generuje on 5 V. W układzie jest też bezpiecznik i warystor.
Druga płytka jest identyczna:
Informacje o MT7682
Nota katalogowa MT7682 jest dostępna w sieci. Umieszczam ją w załączniku.
Układ cechuje rdzeń ARM® Cortex®-M4 z FPU, taktowany do 192 MHz, 384 KB pamięci RAM i 1 MB pamięci Flash. Niestety Flash jest tu dość mało, troszkę tak jak w zwykłym ESP8285. Może tu być problem z aktualizacją firmware przez Wi-Fi, bo wtedy trzeba oba obrazy na raz zmieścić w pamięci nieulotnej.
Osobiście najbardziej interesuje mnie zmiana firmware, a do tego potrzebne są ustawienia bootowania. Nadzieją jest jednak zewnętrzny Flash - opcja bootowania z niego przez SPI.
Opcja szeregowa wygląda obiecująco. A więc interesują nas piny HIF_EN (GPIO_4) i HIF_SEL (GPIO_13). Są one dostępne na padach MRE3S.
Na GitHubie dostępne jest pasujące SDK:
https://github.com/Kamwing1992/SDK_For_MT5932-MT7682-MT7686-MT7687-MT7697-AW7698
Wspierane układy:
- seria Smart MCU: MT2523/MT2533
- seria Wi-Fi: MT5932/MT7682/MT7686/MT7687/MT7697/AW7698
- seria BT Audio: AB155x
SDK bazuje na toolchainach GCC, Keil i IAR.
W narzędziach dostępny jest IOT_Flash_Tool:
Wedle zakładki "About", wersja tego narzędzia to 2.8.9. Dziwi mnie natomiast czas kompilacji. Odpaliłem to 24-go, i ta sama data się pojawiła w programie.
Wybór portu sugeruje, że obok wirtualnych portów COM jest możliwość operacji bezpośrednio przez USB.
Na ten moment mamy chyba wszystko, by skompilować, zgrać oraz wgrać wsad. Trzeba ustawić odpowiednie poziomy na GPIO i podłączyć konwerter USB na UART. Rezultaty przedstawię jednak w osobnym temacie.
Podsumowanie
MT7682 to dość mało znana i już stara platforma. Długo testuję różne urządzenia IoT, a dopiero teraz na nią trafiłem. Przedstawiona w tym temacie analiza pokazuje, że potencjalnie dałoby się skompilować własne firmware dla tego typu układu i uwolnić go od chmury. Jest szansa na port OpenBeken, ale wiele też zależy od tego, ile rzeczywiście urządzeń z MT7682 jest produkowanych. Czy spotkaliście się z układami z tej rodziny? Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.