logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnętrze włączników Meross MSS550, moduł MRE3S, Mediatek ARM MT7682, nota katalogowa

p.kaczmarek2 18 Mar 2026 10:09 1110 1

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Porównano dwa włączniki Meross MSS550: wersję dotykową i mechaniczną, oba sprzedawane pod tą samą nazwą MSS550-EU-TOUCH V3.0.
  • W środku oba mają moduł Wi‑Fi MRE3S_Rev3.0 z Mediatek MT7682 oraz kontroler dotyku BS813A; wersja mechaniczna ma identyczną elektronikę.
  • MT7682 oferuje rdzeń ARM Cortex-M4 z FPU do 192 MHz, 384 KB RAM i 1 MB Flash.
  • Pinologia sugeruje zgodność z TYWE3S, a tryb szeregowy wymaga HIF_EN (GPIO_4) i HIF_SEL (GPIO_13), dostępnych na padach MRE3S.
  • UART nie udało się odczytać, ale analiza wskazuje na szansę kompilacji własnego firmware i potencjalny port OpenBeken, jeśli wystarczy miejsca na obrazy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • Zbliżenie na układ scalony MediaTek ARM MT7682TN na zielonej płytce PCB
    Przedstawię tutaj dwa włączniki Meross MSS550, pierwszy w wersji dotykowej, a drugi oparty o "klikający" microswitch. Sprawdzę, jak są one zbudowane a potem umieszczę zebrane do tej pory informacje o ciekawym układzie Wi-Fi ze środka - Mediatek ARM MT7682.
    Dwa pudełka włącznika Meross Smart Wi‑Fi Wall Switch MSS550 na białym tle
    Zacząć chyba trzeba od tego, że mimo tak diametralnej różnicy jak sposób kontroli (dotykowy vs. mechaniczny), oba produkty mają taką samą nazwę modelu i nie widzę żadnych odróżniających ich cech na opakowaniu za wyjątkiem obrazka. To dość dziwne i potencjalnie problematyczne.
    Pudełko Meross Smart Wi‑Fi Wall Switch 2 Way MSS550 z ikonami Alexa, Google Home i SmartThingsTył pudełka włącznika ściennego Meross MSS550 z tabelą specyfikacji i kodem kreskowymZawartość pudełka z modułem włącznika Meross MSS550, śrubami i instrukcjami na białym tle
    Pełna nazwa modelu to w obu przypadkach MSS550-EU-TOUCH V3.0. Jest jeszcze wersja US, ale ona jest do tej "prostokątnej" puszki. Sposób podłączenia włącznika określa instrukcja:
    Otwarta instrukcja: spis treści po lewej, strona „English” z ostrzeżeniem i instalacją po prawejOtwarta instrukcja Meross Smart Switch z diagramem okablowania i zasadami LED oraz przyciskuOtwarta instrukcja Meross z sekcją FAQ i Warranty oraz adresem supportmeross.com.
    Tu można by się zastanawiać, skąd oznaczenie C i L1 oraz L2, skoro jest jeden dotyk - to dlatego, że ten włącznik wspiera instalację schodową. Naprzemiennie załącza L1 lub L2, a C to z kolei skrót od Common - linia wspólna - patrz obrazek z instrukcji.
    Grafika instrukcji podłączenia włącznika Meross MSS550 EU z przewodem neutralnym
    Włącznik jest kompatybilny z aplikacją Meross - potem można połączyć go z Apple Homekit:
    Zrzut ekranu sklepu Google Play z aplikacją „meross” i przyciskiem „Zainstaluj”Ekran aplikacji z listą typów urządzeń smart do dodania oraz komunikatem o braku urządzeń w pobliżu.Ekran aplikacji z listą modeli włączników Meross, m.in. MSS510, MSS550, MSS560, MSS565 i MSS570.
    Samo sterowanie nie różni się niczym od innych popularnych aplikacji takich jak Tuya czy eWeLink. Na wyróżnienie natomiast zasługuje parowanie. Tu aplikacja pyta nas, czy chcemy pełną wersję czy skróconą, i w przypadku pełnej wersji wyświetla nawet instrukcje co do elektrycznego podłączenia. Nie ma tu też bałaganu tak jak w Tuya, tu parujemy produkty po ich wcześniej znanym przez apkę modelu.
    Ekran telefonu z napisem „Installation Video” i przyciskiem „Dalej” na dole.Ekran aplikacji Meross z instrukcją „Zanim zaczniemy” dla przełącznika MSS550
    Ekran aplikacji z nagłówkiem „Potrzebne narzędzia” i ikonami śrubokręta, szczypiec, ściągacza izolacji i próbnikaEkran aplikacji z wyborem wersji produktu MSS550K(US) oraz opcjami wersja 2.0, 3.0 i 3.0+
    Po parowaniu standardowo - mamy zdalne sterowanie, automatyzacje, timery.
    Z ciekawostek w apce mamy forum - nawet dość rozbudowane, są tematy, posty, profile:
    Zrzut ekranu aplikacji forum z profilem „1978dear” i listą postów

Wnętrze MSS550
    Mnie jednak najbardziej interesuje budowa tego typu produktów oraz to, czy można im zmienić firmware by uwolnić je od chmury. Z tego powodu szybko zajrzałem do środka.
    Zielona płytka PCB w obudowie włącznika z modułem Wi‑Fi i etykietą QR w prawym górnym rogu
    Oznaczenia na tym module Wi-Fi nic mi nie mówią. Czyżby to była jakaś nowość, albo raczej coś, czego jeszcze nie widziałem?
    Zielona płytka PCB trzymana w dłoni, z białymi nadrukami „2318” i „D011A” oraz złączem po lewej
    Sama płytka jest bardzo prosta, więc tu nie znajdziemy na to odpowiedzi, choć w rogu widać jeszcze BS813A, czyli kontroler przycisków dotykowych.
    Fragment noty Holtek „Touch Key” z listą układów BS81xx i punktami „Features”.
    Trzeba zatem wylutować moduł Wi-Fi. Raczej tylko hot air wchodzi w grę, ale najpierw trzeba zdjąć element od przycisku dotykowego, który łatwo stopić. Wystarczy go odkleić.
    Płytka PCB z modułem Wi‑Fi Meross i naklejką z MAC oraz QR; palce trzymają biały element nad układem
    Pierwsza jednak odlutował mi się ekran. W środku modułu jest układ Mediatek.
    Zbliżenie na moduł Wi‑Fi na zielonej płytce PCB z układem MediaTek MT7682TN
    Nie poprzestałem jednak na tym, bo chciałem sprawdzić oznaczenia padów na warstwie opisowej.
    Zbliżenie modułu Wi‑Fi na PCB z układem MediaTek oraz ekranem RF obok
    Lokalizacja zasilania (masa i 3.3 V) zgadza się z TYWE3S. Pozycja pinu EN (enable) też. Nie wiem natomiast, gdzie jest UART.
    Moduł Wi‑Fi MRE3S Rev3.0 na zielonej płytce PCB, trzymany między palcami
    Moduł podpisany jest jako MRE3S_Rev3.0. Nazwa sugeruje, że to jest moduł produkowany dla/przez Meross. Oznaczenie 3S pasuje do WB3S/TYWE3S i oznacza format modułu. Nie znalazłem o nim więcej informacji za wyjątkiem raportu FCC, który jednak wyjaśnił nieco co do pinologii:
    Schemat wyprowadzeń GPIO modułu Wi‑Fi z tabelą funkcji pinów i zdjęciem modułu
    To potwierdza lokalizację UART zgodną z oczekiwanym standardem. Niestety próba zebrania z niego danych się nie powiodła, mój egzemplarz zdaje się nic nie wysyłać:
    Płytka elektroniczna i płytka stykowa połączone przewodami z małym modułem USB‑UART

W celu uzupełnienia, umieszczam poniżej zdjęcia z wersji mechanicznej przycisku. Oznaczenie PCB: MSS550X_EU_RF_V10 2019/09/29. Brak większych zmian. Ten sam moduł Wi-Fi.
    Płytka PCB w obudowie włącznika z modułem Wi‑Fi i naklejką z kodem kreskowymWnętrze włącznika: zielona płytka PCB z modułem radiowym w białej obudowie, trzymana w dłoni
    Zbliżenie płytki PCB z napisem „MSS550X_EU_RF_V10 2019/09/29” i przyciskiem SW22Moduł Wi‑Fi z metalową osłoną i żółtą etykietą QR na zielonej płytce PCB, trzymany w palcach

Teraz jeszcze rzut oka na płytkę wykonawczą - zasilacz i przekaźniki.
    Widok od tyłu zielonej płytki PCB w białej obudowie, z napisem „MSS550X_EU_PR_V10”
    Oznaczenie: MSS550X_EU_PR_V10
    Okrągła płytka PCB z dwoma czarnymi przekaźnikami i zaciskami śrubowymi, trzymana w dłoni
    W środku są dwa przekaźniki - zgodnie z wyjścia L1 i L2, zwierają je do C (Common).
    Makrofotografia fragmentu zielonej płytki PCB z kondensatorami i elementami SMD
    Całość zasila nieizolowana przetwornica oparta o OB2222MCP. Generuje on 5 V. W układzie jest też bezpiecznik i warystor.
    Schemat „Typical Application” z układem OB2222M i połączeniami AC IN oraz DC OUT
    Druga płytka jest identyczna:
    Zbliżenie na płytkę PCB z czarnym przekaźnikiem, kondensatorami i metalowymi zaciskami śrubowymiZbliżenie płytki PCB z kondensatorami, niebieskim elementem dyskowym i nadrukiem „TAIWA”Zbliżenie na okrągłą płytkę PCB z dwoma czarnymi przekaźnikami i kondensatorami

Informacje o MT7682
    Nota katalogowa MT7682 jest dostępna w sieci. Umieszczam ją w załączniku.
    Układ cechuje rdzeń ARM® Cortex®-M4 z FPU, taktowany do 192 MHz, 384 KB pamięci RAM i 1 MB pamięci Flash. Niestety Flash jest tu dość mało, troszkę tak jak w zwykłym ESP8285. Może tu być problem z aktualizacją firmware przez Wi-Fi, bo wtedy trzeba oba obrazy na raz zmieścić w pamięci nieulotnej.
    Osobiście najbardziej interesuje mnie zmiana firmware, a do tego potrzebne są ustawienia bootowania. Nadzieją jest jednak zewnętrzny Flash - opcja bootowania z niego przez SPI.
    Fragment noty MT7682: sekcja „Boot source” z listą opcji i schematem blokowym wyboru źródła startu
    Tabela „Mode selection” z dokumentacji, z listą pinów GPIO i warunków strappingu dla konfiguracji systemu.
    Opcja szeregowa wygląda obiecująco. A więc interesują nas piny HIF_EN (GPIO_4) i HIF_SEL (GPIO_13). Są one dostępne na padach MRE3S.
    Na GitHubie dostępne jest pasujące SDK:
    https://github.com/Kamwing1992/SDK_For_MT5932-MT7682-MT7686-MT7687-MT7697-AW7698
    Wspierane układy:
    - seria Smart MCU: MT2523/MT2533
    - seria Wi-Fi: MT5932/MT7682/MT7686/MT7687/MT7697/AW7698
    - seria BT Audio: AB155x
    SDK bazuje na toolchainach GCC, Keil i IAR.
    W narzędziach dostępny jest IOT_Flash_Tool:
    Zrzut ekranu programu Airoha IoT Flash Tool z pustą tabelą i przyciskiem Start
    Wedle zakładki "About", wersja tego narzędzia to 2.8.9. Dziwi mnie natomiast czas kompilacji. Odpaliłem to 24-go, i ta sama data się pojawiła w programie.
    Okno „About” programu Airoha IOT Flash Tool z numerem wersji i datą kompilacji
    Wybór portu sugeruje, że obok wirtualnych portów COM jest możliwość operacji bezpośrednio przez USB.
    Zrzut ekranu programu z oknem „Settings” i opcjami USB 2.0 oraz pobierania bez baterii
    Na ten moment mamy chyba wszystko, by skompilować, zgrać oraz wgrać wsad. Trzeba ustawić odpowiednie poziomy na GPIO i podłączyć konwerter USB na UART. Rezultaty przedstawię jednak w osobnym temacie.

Podsumowanie
    MT7682 to dość mało znana i już stara platforma. Długo testuję różne urządzenia IoT, a dopiero teraz na nią trafiłem. Przedstawiona w tym temacie analiza pokazuje, że potencjalnie dałoby się skompilować własne firmware dla tego typu układu i uwolnić go od chmury. Jest szansa na port OpenBeken, ale wiele też zależy od tego, ile rzeczywiście urządzeń z MT7682 jest produkowanych. Czy spotkaliście się z układami z tej rodziny? Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
    Załączniki:
    • meross user manual.pdf (4.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14824 postów o ocenie 12997, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21871319
    auntlydia
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witaj p.kaczmarek2! Byłem bardzo zaskoczony i szczęśliwy, że znalazłem tutaj Twój post. Dziękuję, dobrze wiedzieć, że nie jestem jedyny z tym modułem!

Wciąż miałem dwa nieużywane moduły w mojej kolekcji części, jednym z nich jest MR3E_MWA6E, który ma RTL8710CF i który udało mi się wczoraj sflashować, dzięki nowo obsługiwanym platformom w twoim flasherze OBK i oprogramowaniu układowym.

Drugi to dokładnie ten z Twojego tematu tutaj, czyli MRE3S z Mediatekiem MT7682SN . Przeglądając różne posty w poszukiwaniu instrukcji flashowania dla układów RTL, miałem cichą nadzieję, że metoda zadziała również dla Mediatek, ponieważ myślałem, że może to tylko inna etykieta, ale jest taka sama jak Realtek, ale oczywiście tak nie jest. Poszperałem trochę i prześledziłem wszystkie istotne ślady, które są zwykle interesujące dla procesu flashowania. Skorzystałem z arkusza danych i dwukrotnie sprawdziłem, wszystko powinno się zgadzać. Byłem prawie gotowy podłączyć go i spróbować flashowania metodą OBK RTL, aby sprawdzić, czy to działa, ale potem znalazłem twój post tutaj i myślę, że nie ma potrzeby próbować, ponieważ nie jest to jeszcze obsługiwane. Chcę jednak udostępnić zdjęcia i ślady, więc na wypadek, gdyby w przyszłości było to obsługiwane, mielibyśmy już dobre odniesienie do tego, gdzie podłączyć nasze przewody.

Zbliżenie zielonej płytki PCB z układem MediaTek MT7682SN i metalową obudową rezonatora Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z układem scalonym i metalową osłoną Zielona płytka PCB z padami lutowniczymi po bokach i opisami pinów, m.in. GND i VCC Zbliżenie płytki PCB z układem scalonym i anteną drukowaną, z kolorowymi notatkami na ścieżkach. Płytka PCB modułu elektronicznego z opisanymi pinami i kolorowymi zaznaczeniami lutów

Moje pierwsze gniazdka WiFi, które kupiłem, były urządzeniami meross i większość z nich już sprzedałem, ponieważ przebudowałem mój inteligentny dom tak, aby był jak najbardziej poza chmurą. Zakładam, że wiele urządzeń meross ma ten moduł.

Zachowałem tylko dwa z moich urządzeń meross:
    - 2-Gang Outdoor Smart Socket (MSS620), który został dostarczony z MR3E_MWA6E (https://templates.blakadder.com/meross_MSS620.html)
    - 5-gniazdowa listwa przedłużająca 4x z USB (MSS425F), dostarczona z MRE3S (https://templates.blakadder.com/meross_MSS425F.html)

Wymieniłem moduły na odpowiednie moduły ESP, aby uruchomić je z tasmota. Zachowałem oryginalne moduły i teraz przynajmniej jeden z nich może być ponownie użyty, dzięki tobie i społeczności =)

Na pytanie o popularność chipa: pytanie brzmi, czy wielu ich nabywców i użytkowników jest grupą docelową do otwierania i modyfikowania swoich inteligentnych urządzeń. Prawdopodobnie nie tak bardzo jak urządzenia Tuya.

Oczywiście byłoby wspaniale, gdyby ten chip był wspierany w przyszłości! Jeśli mogę jakoś pomóc, daj mi znać.

Załączam również pełne arkusze danych układu MT7682 i modułu meross MRE3S w celach informacyjnych.
    6ec26d2bb meross_m..s.pdf (615.49 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Dzięki =)
    Załączniki:
    • Mediatek_MT7682_Datasheet.pdf (1014.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Słuchaj:
REKLAMA