Dziś mała ciekawostka. Sprzęt totalnie nie z mojej dziedziny ani nie z moich czasów, ale być może jednak godny uwagi - stary potrójny przekaźnik czasowy pamiętający jeszcze czasy ZSSR. Całość zbudowana już na półprzewodnikach. Pora zajrzeć do środka.
Na frontowym panelu mamy możliwość ustawienia trzech osobnych czasów przełączania przekaźników. Nieco niżej mamy schemat pokazujący podłączenie wewnętrzne oraz wskazujący, który terminal śrubowy to styk wspólny, normalnie otwarty i normalnie zamknięty. Zajrzyjmy do środka:
W środku widzimy trzy osobne przekaźniki oraz dwie płytki kontrolne. Na jednej z nich jest potencjometr zabezpieczony farbą, pewnie do strojenia.
Najbardziej zaskakuje mnie jednak wielkość elementów. Tamtejsze przekaźniki mają się nijak do dzisiejszych, współczesnych kompaktowych rozwiązań. W całości dodatkowo jest znacznie więcej masy, i co za tym też idzie surowca.
Postępy w demontażu i oznaczenie z płytki - C67.102.280:
Demontaż płytki, na której widać mostek prostowniczy, duży kondensator elektrolityczny i charakterystyczne rezystory. Choć sama nastawa czasu jest mechaniczna, to już zliczanie odbywa się półprzewodnikowo.
Na płytce nie ma żadnej warstwy opisowej, a wszystkie ścieżki są pocynowane dla trwałości.
Demontaż przedniego panelu i wydzielenie części mechanicznej:
Demontaż przekaźników:
Demontaż modułu licznika:
Zrealizowany jest on na układach scalonych K176TM1 i K176NE5. Zastanawia mnie element przy potencjometrze - czy to ówczesny rezonator?
Chciałem jeszcze sprawdzić w jaki sposób nastawiany jest czas, ale demontaż został przerwany na skutek powodzi w 2024 roku i analizy nie dokończyłem, a płytka została utracona. Z tego co jednak pamiętam, były tam osobne kontakty dla każdego wyprowadzenia, a nie pojedyncza ścieżka rezystancyjna.
Podobne urządzenie znalazłem na tej stronie: https://dzen.ru/a/X70JlQtK-AFJrFkT
Początkowo planowałem bardziej szczegółową prezentację wraz ze szkicem schematu, ale powódź 2024 pokrzyżowała mi te plany a sprzęt nie przetrwał etapu sprzątania. W związku z tym będę wdzięczny za wszelkie dodatkowe informacje, gdy ktoś jest w stanie określić właściwą zasadę działania oraz role elementów ze środka?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.