logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amatorska zgrzewarka do ogniw na bazie gotowych modułów chińskich z Ali.

60jarek 10 Kwi 2026 09:32 369 11
REKLAMA
  • #1 21880982
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 508
    Chcę sobie zbudować mini zgrzewarkę do ogniw Litowo jonowych i np baterii bios.
    Czytałem inne tematy ito.
    Możecie mi doradzić może coś z Ali Express gotowy moduł lub gotowy sprzęt.
    Urządzenie będzie służyć tylko do moich drobnych napraw domowych.
    Wiadomo że nie ma sensu w takim przypadku na zakup profesjonalnych urządzeń.
    Jaki zasilacz będę do tego potrzebować, bo na przykład widziałem jakieś gotowe gadżety -tylko co one warte? Jak są zasilane: moc prąd napięcie niezbędne?
    Proszę o pomoc w tym temacie -urządzenie takie powoli staje się niezbędne do jak wspomniałem drobnych napraw.
    Proszę o pomoc w zakupie doborze np gotowego modułu itp, może jest gotowy gadżet warty polecenia -przyznaję ten temat zawsze odstawiałem na potem, czas w końcu jakoś go rozwiązać zakup.
  • REKLAMA
  • #2 21880993
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1384
    Zrobiłem zgrzewarkę na bazie transformatora z mikrofali i sterownik z ALI, ogólny opis znajdziesz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4152181.html#21746004
    Dla uzupełnienia w załączniku dokładniejszy namiar na wygląd i nazwę sterownika z ALI. Co do prądu zgrzewania, to ten zależy od zastosowanego transformatora. W w/w linku znajdziesz widok innej mojej zgrzewarki zrobionej z transformatora bezpieczeństwa 1500 W, więc ta naprawdę zgrzewa grubsze blaszki. A do zgrzewania blaszek do akumulatorów wystarcza transformator z mikrofali - z tym że im moc większa, czyli przekrój rdzenia większy, i im grubsze uzwojenie, ze 3-5 zwojów zmieścisz, to osiągniesz wyższy amperaż, to takie główne zasady. Sterownik być może ktoś Ci lepszy poleci, bo ten mój działa, czyli regulacja działa, ale to co pokazuje nie odzwierciedla rzeczywistości.
    No i dochodzi do tego także rozwiązanie powtarzalnej siły docisku, bo ręcznie siła zgrzewów nie jest zbytnio powtarzalna przy zróżnicowanym nacisku. W każdym razie nakreśliłem Ci podstawowe rzeczy, na jakie należy zwrócić uwagę.
    PS. Nie wyjmuj blaszek magnetycznej przegrody spomiędzy uzwojeń trafa z mikrofali, bo podobno osłabia to amperaż. Pedał też z AlI.
    Załączniki:
    • Amatorska zgrzewarka do ogniw na bazie gotowych modułów chińskich z Ali. Sterownik zgrzewarki płytka NY-D01 1.jpg (2.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21881016
    60jarek
    Poziom 28  
    elktrod napisał:
    Zrobiłem zgrzewarkę na bazie transformatora z mikrofali i sterownik z ALI,

Mi chodzi raczej o gadżet w stylu np coś takiego jak na foto. Akurat ten sterownik na ali oglądałem - jego raczej odpuszczę.
    Co sądzicie o tym gadżecie? Czy warty uwagi?
    Mi potrzebna mniej profesjonalna zgrzewarka, jak pisałem - drobne domowe zastosowanie sporadyczne itp.
  • #4 21883374
    60jarek
    Poziom 28  
    Zaryzykowałem wybrałem tą za 102PLN z foto, ryzyk fizyk -jak otrzymam napiszę co ona warta (fakt już trochę leniwy jestem za dużo kombinowania, to mi się już nie chce do zastosowań domowych napraw).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21883459
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    Witam serdecznie.
    Odpuściłem sobie zgrzewarke z trafa z mikrofali.

I kupiłem płytke na alliexpres.

Funkcje

1.99 regulowanych poziomów mocy z cyfrowym wyświetlaczem w czasie rzeczywistym

2.Ochrona monitorowania napięcia w czasie rzeczywistym; wyświetla „UE”, jeśli napięcie przekracza zakres 8-17 V

3.Ochrona temperatury MOSFET w czasie rzeczywistym; wyświetla „CE”, jeśli temperatura MOSFET przekracza 45°C

4.Wykorzystuje 5 tranzystorów MOSFET do uzyskania szczytowego prądu zgrzewania punktowego do 1500A

5.Przewody 10AWG z miedzianymi pinami do zgrzewania punktowego z tlenku glinu zapewniają wysoką przewodność prądową i trwałość.

6.Właściwości przewodzące i cieplne czystej miedzi zwiększają wydajność zgrzewania punktowego

Specyfikacja produktu:

Model: Z99

Napięcie robocze: 12 V

Prąd roboczy: 100-300A

Pobór mocy w trybie gotowości: <0,5 mA

Grubość spawalnego niklowego blachy: 0,1-0,3 mm (w zależności od pojemności baterii)

Prąd szczytowy spawania: 1500A MAX

Wymagania dotyczące napięcia: akumulatory 25AH-60AH lub akumulatory o dużej wydajności o mocy 30C+
    NIE MOŻE BYĆ WIĘKSZY JAK 60 AH.
    BO PRZY WIEKSZYM SPALĄ SIĘ MOSFETY..

Zrzut ekranu oferty AliExpress dla mini zgrzewarki punktowej KEKK K99 z opisem i ceną. Zrzut ekranu oferty AliExpress na płytkę sterowania zgrzewarki punktowej 12 V, model Z99
    Zrzut ekranu z opiniami AliExpress o mini zgrzewarce punktowej, z miniaturami zdjęć produktu

Dodano po 5 [minuty]:

ZGRZEWARKA KEKK K 99 mini
  • REKLAMA
  • #6 21883537
    60jarek
    Poziom 28  
    ay56 napisał:
    ZGRZEWARKA KEKK K 99 mini

Oglądałem ten model -od jego zacząłem poszukiwania -tu drobne ale, potrzeba akumulator do jej zasilania itp.
    To chyba dwa produkty z Ali co naprawdę do czegoś się nadają, plus ten mój gadzet.
    Dobrze że ją opisałeś jak i ta poprzednia opisana.
    To dobre wyjście jak ktoś bardziej profesjonalnie tym się zajmuje, w moim wypadku to z tego zrezygnowałem.
    Pozostało mi czekać na dostawę i ocenić czy wtopiłem przy zakupie czy nie.Jak poradzi sobie z blachą niklową 0,15 -0,2 to mi powinno wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #8 21884610
    60jarek
    Poziom 28  
    ay56 napisał:
    Daj zdjecie jaką kupiłeś.

Napisałem tą z akumulatorkiem 5Ah -na innych aukcjach są z mniejszej pojemności akumulatorem parę złotych tańsze.
    W drodze jeszcze nie dotarła.
    Co ona warta to się przekonam jak sam sprawdzę, liczyłem na to że może kto taką ma i podzieli się opinią o niej.
  • #9 21884962
    ay56
    Poziom 33  
    Wygląda pozytywnie.a dalej okaze się w praniu.
  • #10 21890070
    60jarek
    Poziom 28  
    Otrzymałem tą zgrzewkę smaki jak spawarka. Tak na poważnie chyba warta swych pieniędzy, zrobiłem kilka prób na pasku 0,2 ustawienia raczej przypadkowe -podoba mi się przykładasz czekasz chwilę i zgrzew wykonany, dziurę też super wypali. Na razie muszę nauczyć się ja posługiwać, są trzy jakieś parametry do ustawienia i muszę to poznać dobrać do danego zgrzewu. Powolutku to opanuję i opiszę, chętnie poznam wasze ustalenia, choć pewno muszę to przetrenować u siebie praktycznie. Ma ktoś podobny sprzęt to chętnie bym się dowiedział coś więcej o ustawieniach.
  • #11 21890269
    ay56
    Poziom 33  
    Ustaw w tryb automayczny, bo na ręcznym ci dziury powypala.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy amatorskiej zgrzewarki punktowej do ogniw Li‑ion i blaszek niklowych z gotowych modułów z AliExpress, przeznaczonej do drobnych napraw domowych. Rozważano dwa podejścia: klasyczną zgrzewarkę na transformatorze z mikrofali ze sterownikiem z Ali oraz gotowy moduł zasilany akumulatorem 12 V. Wskazano, że przy zgrzewarce transformatorowej kluczowe są przekrój rdzenia, liczba zwojów wtórnych i odpowiedni docisk elektrod, a prąd zgrzewania zależy od zastosowanego transformatora. Ostatecznie wybrano gotowy moduł z AliExpress z akumulatorem 5 Ah; po otrzymaniu urządzenia wykonano próby na blasze 0,2 mm, uznając sprzęt za wart swojej ceny. Zwrócono uwagę na tryb automatyczny, ponieważ w trybie ręcznym łatwo przepalać materiał. Wspomniano też o parametrach pracy modułu: regulowanych poziomach mocy, kontroli napięcia 8–17 V, ochronie termicznej MOSFET oraz deklarowanym szczytowym prądzie zgrzewania do 1500 A.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA