logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przekaźnik kolejności faz i stycznik w 4-żyłowej maszynie - skąd N?

mojamycha93 11 Kwi 2026 21:44 546 22
REKLAMA
  • #1 21882072
    mojamycha93
    Poziom 3  
    Dobry wieczór! Mam na imię Bartek, to mój pierwszy post tutaj. Zaznaczę, że nie jestem elektrykiem, ale staram się działać sam i do tej pory mi to wychodziło. Ale do rzeczy...

Zagiął mnie przekaźnik kolejności faz wraz ze stycznikiem w maszynie, którą chciałbym ochronić przed błędnym podłączeniem.

Ogólnie to wszystko działa, ale tylko wtedy, kiedy na cewkę dam zero i fazę z innego obwodu. Jak już się pewnie domyślacie - wybija różnicówkę.

Może podpowiecie, jak podłączyć albo co mogę dodać do tego układu, żeby tak się nie działo?

Maszyna działa na przewodzie 4-żyłowym, a skądś muszę wziąć N do cewki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę zbędne komentarze, których jest na tym forum pełno, zachować dla siebie. Pamiętajcie, że wół też kiedyś był cielęciem.
    Pozdrawiam, Bartek!

AI: Podaj proszę dokładny model przekaźnika kolejności faz i stycznika oraz napięcie cewki stycznika (np. 230 V AC, 400 V AC, 24 V itp.) - to kluczowe, bo może się okazać, że N wcale nie powinien być potrzebny albo trzeba inną cewkę.
    Schneider LC1D25
    AI: Możesz wrzucić zdjęcie tabliczki zacisków albo prosty schemat, jak to jest teraz podłączone: jakie 4 żyły dochodzą do maszyny (L1/L2/L3/PE czy PEN?) i skąd dokładnie bierzesz to „zero z innego obwodu”?
    Wszystko działa na L1/L2/L3/PE, a zero, na którym cewka działa, po prostu wziąłem z osobnego kabla, po to, żeby upewnić się, co jest źle.
  • REKLAMA
  • #2 21882080
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    mojamycha93 napisał:
    Ogólnie to wszystko działa, ale tylko wtedy kiedy na cewkę dam zero i fazę z innego obwodu. Jak już się pewnie domyślacie - wybija różnicówkę.

Od 1997 roku bodajże nie ma już "zera"... No więc jak działa, skoro "wybija różnicówkę"?
    A w ogóle co tam robi różnicówka skoro nie ma "N"?
    mojamycha93 napisał:
    Maszyna działa na przewodzie 4 żyłowym, a skądś muszę wziąć N do cewki.
    mojamycha93 napisał:
    a zero na którym cewka działa po prostu wziąłem z osobnego kabla, po to, żeby upewnić się co jest źle.

A skoro cewka działa to dlaczego piszesz, że jest źle.
    Po prostu widzę tu same sprzeczności albo ja czegoś nie rozumiem, albo źle opisujesz problem...\
    Ogólnie, to różńicówka zawsze zadziała gdy podłaczysz "pożyczysz" sobie do fazy przez nią obsługiwanej przewód neutralny z innego obwodu niż ten co obsługuje różnicówka... Nie widzę w tym nic dziwnego...
  • REKLAMA
  • #3 21882083
    mojamycha93
    Poziom 3  
    >>21882080 Wszystko działa, jeżeli podepnę fazę i N do cewki osobnym kablem.
    Różnicówka jest w domu, z domu idzie wszystko na mały warsztat, gdzie mam małą rozdzielnicę i gniazda siłowe.
  • #4 21882084
    elktrod
    Poziom 41  
    Narysuj - przedstaw schemat całej instalacji...
    Gdy nie masz N to jakimś wyjściem jest zastosowanie cewki na napięcie międzyfazowe o ile jest to możliwe i spełni Twoje oczekiwania... Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21882088
    mojamycha93
    Poziom 3  
    A może mógłbyś rozwinąć temat cewki na napięcie międzyfazowe? To jest po prostu inny stycznik ze specjalną cewką?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21882095
    elktrod
    Poziom 41  
    Cewka na napięcie fazowe jest na 230V a cewka na napięcie międzyfazowe jest na 400V - oba napięcia przemienne. Link
    Przekaźnik kolejności faz i stycznik w 4-żyłowej maszynie - skąd N?
    Przekaźniki jak i styczniki są także na 400V co rozwiązuje w większości przypadków problem braku "N"...
    Pozdrawiam..
  • #7 21882107
    mojamycha93
    Poziom 3  
    To by rozwiązało cały problem. Bardzo dziękuję za pomoc! Tego mi brakowało. Prawie 200 zł za stycznik niestety w błoto, ale błędy kosztują. Jeszcze raz serdecznie dziękuję!
  • Pomocny post
    #8 21882110
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    mojamycha93 napisał:
    Prawie 200 zł za stycznik niestety w błoto,

Być może tzw. transformator do obwodów sterujących jest tańszy? Taki sobie transformatorek z 400VAC na 220VAC.
  • #9 21882129
    mojamycha93
    Poziom 3  
    Ooo! Bardzo dobra myśl, poszukam!
  • #11 21882183
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7747
    @mojamycha93 same cewki są wymienne w większości styczników. Jaki to stycznik? (Typ lub foto) Druga sprawa, sam czujnik kolejności faz może wymagać N.
  • #12 21882202
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1057
    Przeczytałem cały wątek i z tego wynika, że autor tematu zamiast N "ZERO", w maszynie wykorzystuje PE dla obwodu zasilania stycznika.
    Jest to błędne podłączenie, i w takiej sytuacji wyłącznik różnicowo-prądowy działa prawidłowo wyłączając, bo wykrywa prąd różnicowy płynący z L "FAZA" przez cewkę stycznika do PE.
    Natomiast jeśli autor tematu podciąga dodatkowym przewodem N dla stycznika, problem ustępuje.

Tu rozwiązaniem w maszynie może być zastosowanie stycznika na 400V, niepotrzebującego N.
    Ale trzeba jeszcze zwrócić uwagę na sam przekaźnik kontroli kolejności i zaniku "Faz", bo być może on do poprawnego działania potrzebuje podłączenia do N, a wtedy zastosowanie stycznika na 400V nie rozwiązuje problemu, bo nadal nie ma skąd wziąć N dla przekaźnika kontroli "Faz".
    Wtedy może się okazać, że do zasilania maszyny nie wystarczy przewód czterożyłowy (fazy L1, L2, L3 oraz ochronny PE), ale trzeba będzie użyć przewodu pięciożyłowego, żeby doprowadzić również N (neutralny).
  • #13 21882211
    mojamycha93
    Poziom 3  
    >>21882183 stycznik to Schneider LC1D25P7 z cewką 230V. Przekaźnik też Schneider, który nie potrzebuje zera.
  • #14 21882214
    ArturAVS
    Moderator
    Podaj typ tego przekaźnika. Czy to nie przypadkiem Acti9 iRCP?
  • #15 21882215
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    Rysio4001 napisał:
    Przeczytałem cały wątek i z tego wynika, że autor tematu zamiast N "ZERO", w maszynie wykorzystuje PE dla obwodu zasilania stycznika.
    Jest to błędne podłączenie, i w takiej sytuacji wyłącznik różnicowo-prądowy działa prawidłowo wyłączając, bo wykrywa prąd różnicowy płynący z L "FAZA" przez cewkę stycznika do PE
    Dokładnie o tym pomyślałem i
    Rysio4001 napisał:
    Tu rozwiązaniem w maszynie może być zastosowanie stycznika na 400V, niepotrzebującego N
    A że tak zapytam,
    mojamycha93 napisał:
    Zagiął mnie przekaźnik kolejności faz wraz ze stycznikiem w maszynie, którą chciałbym ochronić przed błędnym podłączeniem
    czy ta maszyna jest / będzie podłączona na stałe czy ma być mobilna, no bo w przypadku stałego podłączenia to ten kolejności faz nie jest konieczny.
  • #16 21882218
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1057
    `
    elktrod napisał:
    A w ogóle co tam robi różnicówka skoro nie ma "N"?
    A czy w obwodach do zasilania maszyn 3-f nie potrzebujących N (są podłączone tylko 3 fazy L1, L2, L3 i przewód ochronny PE) błędem jest stosowanie wyłącznika różnicowo-prądowego?
    Np. silnik 3-f zwykle nie potrzebuje podłączania N, a w przypadku gdy jest połączony w TRÓJKĄT, to nawet nie ma gdzie podłączyć N. I co, w takim przypadku nie należy stosować wyłącznika różnicowo-prądowego? Dlaczego?

Żeby była jasność, nie piszę teraz o instalacji TN-C.
    Natomiast z wypowiedzi autora tematu wynika, że ma TN-C-S albo TN-S, ewentualnie T-T, skoro ma zastosowany wyłącznik RCD.
  • #17 21882219
    mojamycha93
    Poziom 3  
    >>21882202 bardzo dobrze to opisałeś! Wszystko się zgadza. Przekaźnik to RM22TG20, który nie potrzebuje N i działa prawidłowo. Muszę zmienić stycznik na taki z cewką na 400 V i to będzie najlepsze rozwiązanie. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc!
  • #18 21882226
    ArturAVS
    Moderator
    Jest tylko jeden malutki problem, dla styków wyjściowych tego RM22TG20 jest podawane max napięcie 250VAC. Działać będzie, jednak 400VAC skróci jego żywotność.
  • #19 21882228
    mojamycha93
    Poziom 3  
    ALIBABA I napisał:
    czy ta maszyna jest / będzie podłączona na stałe czy ma być mobilna no bo w przypadku stałego podłączenia to ten kolejności faz nie jest konieczny .

Maszyna do wypożyczalni. Już raz klient przepalił pompę paliwa, bo miał złą kolejność faz i dlatego chcę się zabezpieczyć.

Dodano po 10 [minuty]:

>>21882226 Ano tak. Ale czy przez niego też będzie przepływał 400 V, jeśli niego tylko 1 faza sterująca cewką, a druga faza będzie podpięta pod samą cewkę? Cewka tego nie odbierze? Ten prąd międzyfazowy 400 V wróci przez cewkę do przekaźnika?
  • #20 21882265
    ArturAVS
    Moderator
    A cewka drugą stroną do następnej fazy. I tak wyjdzie 400V. Pomysł z transformatorem dobry, ale ekonomicznie wątpliwy. Nie spotkałem transformatorów 400/230 tak niewielkiej mocy (tylko cewka stycznika, 10-20VA?). A może sama maszyna ma "w sobie" odpowiednie trafo? Uprościłoby to robotę. Masz schemat tej maszyny?
  • #21 21882302
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2842
    mojamycha93 napisał:

Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę zbędne komentarze, których jest na tym forum pełno, zachować dla siebie. Pamiętajcie, że wół też kiedyś był cielęciem.

Pewnie uznasz to za zbędny komentarz. Ale nie uważasz że jako cielęcie nie powinieneś pchać swoich kopytek w urządzenia które "idą" do ludzi?
    mojamycha93 napisał:
    Ale czy przez niego też będzie przepływał 400 V, jeśli niego tylko 1 faza sterująca cewką, a druga faza będzie podpięta pod samą cewkę? Cewka tego nie odbierze? Ten prąd międzyfazowy 400 V wróci przez cewkę do przekaźnika?

Czy zadając takie pytanie jesteś odpowiednią osobą aby wkładać swoje kopytka w urządzenia które będą obsługiwać inni ludzie? Ja bym nie chciał użytkować maszyny w której ktoś majstrował metodą prób i błędów podpinając obwód sterowania cewki pod PE (nie pod zero, którego tam nie ma).
    mojamycha93 napisał:

Maszyna do wypożyczalni. Już raz klient przepalił pompę paliwa, bo miał złą kolejność faz i dlatego chcę się zabezpieczyć.

Nie znam budowy tej maszyny, ale czy jako cielęcie jesteś pewien że dobrze zdiagnozowałeś przyczynę uszkodzenia?
  • #22 21882356
    mojamycha93
    Poziom 3  
    Dzięki wszystkim pomocnym ludziom! Jeden przemądrzały się znalazł, ale to tylko jeden, więc jednak nie jest tu aż tak źle :) Dalej sobie poradzę, a maszyna będzie w pełni bezpieczna. Pozdrawiam wszystkich, którzy pomogli! Temat zamykam. Hej hej!
  • #23 21882357
    mojamycha93
    Poziom 3  
    Zakładam trafo. To będzie najlepsze rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ochrony 4-żyłowej maszyny przed błędnym podłączeniem za pomocą przekaźnika kolejności faz i stycznika. Problem polega na tym, że układ działa tylko wtedy, gdy cewka stycznika jest zasilana z przewodu N pobranego z innego obwodu, co powoduje zadziałanie wyłącznika różnicowoprądowego. Pojawia się pytanie, jak poprawnie zasilić cewkę i czy można dodać elementy do układu, aby uniknąć konieczności pobierania N z obcego obwodu. W odpowiedzi wskazano, że kluczowe są dokładny model przekaźnika kolejności faz, model stycznika oraz napięcie cewki stycznika, ponieważ możliwe jest zastosowanie innego rozwiązania z cewką o odpowiednim napięciu, bez potrzeby używania przewodu neutralnego z innego obwodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA