logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Allegro - zwrot, sprzedający chce numer konta przez SMS, zgłaszać?

FifoRooter 25 Maj 2026 14:03 768 23
REKLAMA
  • #1 21909766
    FifoRooter
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć, kupiłem parę dni temu, pewną rzecz na Allegro i ją zwróciłem. Sprzedający chce, żebym wysłał numer konta bankowego na SMS. To jest dziwne, bo ja przy zwrocie, podałem numer konta a on pisze, że nie wie gdzie szukać. Co mam robić, pisać do Allegro?
  • REKLAMA
  • #2 21909772
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6605
    Czego obawiasz się? Przecież numer konta bankowego nie jest tajny a nawet nie jest poufny a także nie jest danymi wrażliwymi.
  • #3 21909795
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    DiZMar napisał:
    Czego obawiasz się? Przecież numer konta bankowego nie jest tajny a nawet nie jest poufny a także nie jest danymi wrażliwymi.

Ciekawe, mozna BLIK podać, nr konta jest w Allegro, tam jest opcja zwrotu poprzez Allegro.
  • #4 21909807
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    FifoRooter napisał:
    kupiłem parę dni temu, pewną rzecz na Allegro i ją zwróciłem. Sprzedający chce

Jaka była procedura zwrotu?
    To był zakup od firmy?

Jesli przez Allegro był zwrot, to tam Allegro wszystko wysyła sprzedajacemu:
    - płaciłes przelewem, zwrot na konto,
    - płaciłes kartą, zwrot na kartę.
  • REKLAMA
  • #6 21909834
    DiZMar
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    DiZMar napisał:

Ciekawe, mozna BLIK podać, nr konta jest w Allegro, tam jest opcja zwrotu poprzez Allegro.

Do czego cytat z mojej wypowiedzi? Co takiego ciekawego? Po co podawać Blik gdy ktoś ma wpłacić? Blikiem się płaci a nie przyjmuje pieniądze.
  • #7 21909860
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Jak ktoś ma wpłacić blikiem to potrzebuje tylko nr telefonu.
  • #8 21909870
    DiZMar
    Poziom 43  
    Zbych034 napisał:
    Jak ktoś ma wpłacić blikiem to potrzebuje tylko nr telefonu.

I trzeba mieć w swoim banku na aplikacji mobilnej uruchomioną usługę przyjmowania przelewu na nr telefonu. Na jeden nr telefonu uruchomione przyjmowanie tylko na jedno konto.
  • #9 21909940
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    To trzeba oczywiście zrobić ale wpłacający nie ma do tego dostępu.
  • #10 21909945
    DiZMar
    Poziom 43  
    Zbych034 napisał:
    wpłacający nie ma do tego dostępu

Oczywiście zgodę na przyjmowanie przelewów na telefon może skutecznie wyrazić tylko obsługujący aplikację mobilną danego konta. Wpłacić przelewem na telefon może każdy zalogowany do aplikacji mobilnej konta. Nie ma potrzeby uruchamiania czegokolwiek. Bardzo szybka (poniżej 1 minuty a pieniądze znajdują się na koncie odbiorcy), prosta i do tego bezpłatna możliwość przelewu.
    KOCUREK1970 napisał:
    - płaciłes kartą, zwrot na kartę.

Zwrot na konto do którego przypięta jest karta którą płacono a nie na kartę. Karta nie posiada pieniędzy tylko zawsze są one na koncie.
  • #11 21909972
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    FifoRooter napisał:
    Co mam robić, pisać do Allegro?
    Za pomocą systemu Allegro wyślij do sprzedającego informację, że oczekujesz jednak zwrotu środków także przez system Allegro. W przypadku pominięcia tej drogi i ewentualnych problemów, Allegro może to potraktować jako próbę załatwienia transakcji poza systemem i wtedy stracisz ochronę wynikającą z Regulaminu tego serwisu. Jeśli sprzedający zgubił dane lub nie wie gdzie i jak zwrócić pieniądze, to niech zwróci się do Allegro i zostaną mu ponownie udostępnione.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21909990
    KOCUREK1970
    DiZMar napisał:
    Zwrot na konto do którego przypięta jest karta którą płacono a nie na kartę. Karta nie posiada pieniędzy tylko zawsze są one na koncie.

Jak zwał, tak zwał - ważne, że płacisz kartą, to w razie wtopy z kontrahentem, masz chargeback.
  • #13 21910063
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Warto zgłosić do Allegro.
    Dwa tygodnie temu robiłem zwrot i dotarł. A w mailu info że trzeba dopłacić 12.67 bo wróci z centrali produkt - No i dobrze przeczuwałem - oszustwo.
    I tak się słyszy że sporo podobnych ostatnio. Np. zwrot za prąd z PGE tylko danych jednak nie mają.
    Uważajcie....
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 21910160
    sq3evp
    Poziom 39  
    >>21910063
    Właśnie dlatego poprzez Allegro a nie inne formy.
    Nie rozumiem pytań, skoro zakup poprzez Allegro i Allegro jest stroną to co tu kombinować?
  • #15 21910307
    Mobali
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    Allegro jest stroną to co tu kombinować?
    Allegero nie jest stroną transakcji. Stronami są wyłącznie Kupujący i Sprzedający, a rola Allegro sprowadza się do pośrednictwa, oferując i udostępniając infrastrukturę techniczną w postaci platformy typu marketplace. Co do reszty pełna zgoda - nie kombinować. Skoro transakcja została zawarta za pośrednictwem narzędzi udostępnionych przez Allegro, to także sprzedający powinien dokonać zwrotu środków tym samym kanałem.

@fiforooter, jeśli nadal będziesz miał jakiekolwiek problemy ze sprzedającym, to po prostu otwórz dyskusję (platforma sporów: allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje) i poproś o pomoc Allegro. Jako pośrednik, platforma sprzedażowa ma obowiązek skutecznie rozwiązać ten problem lub zwrócić Tobie środki z Programu Ochrony Kupujących. I nie musisz w tym celu niczego udowadniać ani samodzielnie ścigać sprzedającego, bo wszelkie dane opisujące transakcję są w posiadaniu Allegro. Napisz także wyraźnie, że masz poważne obawy związane z oczekiwaniami sprzedającego dotyczącymi udostępnienia danych rachunku bankowego i realizowaniem zwrotu poza systemem Allegro. Zresztą samo Allegro przestrzega przed udostępnianiem danych i takim postępowaniem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21910319
    sq3evp
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    Allegero nie jest stroną transakcji. Stronami są wyłącznie Kupujący i Sprzedający, a rola Allegro sprowadza się do pośrednictwa, oferując i udostępniając infrastrukturę techniczną w postaci platformy typu marketplace. Co do reszty pełna zgoda - nie kombinować.

Myslę, że prawnie jest stroną będąc pośrednikiem i dlatego też nie robić nic poza platformą - jeżeli ktoś namawia kupującego to zgłosić do Allegro i po temacie.
  • REKLAMA
  • #17 21910379
    KOCUREK1970
    @sq3evp
    Oczywiście, że Allegro jest stroną transakcji.
    Daje miejsce do handlu, umożliwia założenie konta, weryfikuje konta, sprzedając coś na Allegro, Allegro bierze z tego przecież prowizję.
    Mają regulamin, zasady.
    Mają program ochrony kupujących czy jak to tam się teraz nazywa.
  • #18 21910411
    Mobali
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    Myslę, że prawnie jest stroną będąc pośrednikiem i
    Mylisz się, w rozumieniu prawa pośrednik nie jest stroną transakcji kupna-sprzedaży. Stronami transakcji są wyłącznie osoby fizyczne lub inne podmioty kupujące i sprzedające przedmiot transakcji.
    KOCUREK1970 napisał:
    Oczywiście, że Allegro jest stroną transakcji. Daje miejsce do handlu, umożliwia założenie konta, weryfikuje konta, sprzedając coś na Allegro...
    Oczywiście, że Allegro nie nie jest stroną transakcji kupna-sprzedaży. Allegro pełni jedynie rolę pośrednika w zawieraniu transakcji pomiędzy stronami i oferując określone regulaminem swoje usługi narzędzia, uzyskuje z tego tytułu określone korzyści.
    KOCUREK1970 napisał:
    Allegro bierze z tego przecież prowizję. Mają regulamin, zasady. Mają program ochrony kupujących czy jak to tam się teraz nazywa.
    Regulamin, zasady, czy prowizja normują jedynie zasady pośredniczenia Także Program Ochrony Kupujących jest wyłącznie usługą pośrednictwa, w której Allegro reprezentuje kupującego (jako pośrednik) w procesie odzyskania pieniędzy po nieudanej transakcji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21910508
    KOCUREK1970
    Mobali napisał:
    Allegro pełni jedynie rolę pośrednika w zawieraniu transakcji pomiędzy stronami i oferując określone regulaminem swoje usługi narzędzia, uzyskuje z tego tytułu określone korzyści.

Ale jest pośrednikiem handlowym, który bierze czynny udział w transakcjach - zatem warto, a nawet trzeba działać w ich ramach, co by potem przez własną głupotę nie zostać z ręką w nocniku.
  • #21 21910531
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2598
    Ludzie, o czym w ogóle jest ta dyskusja. Sprzedawca chce zwrócić pieniądze i prosi o numer konta. Tu nie ma co perrorować o wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocą. W tym momencie to nie sprzedawca stwarza problemy tylko kupujący. Podaj ten numer konta i jutro otrzymasz zwrot. Naprawdę nie ma w tym żadnego zagrożenia. Mając wyłącznie nr konta jedyne co można z nim zrobić to wpłacić pieniądze.
  • #22 21910661
    Mobali
    Poziom 43  
    KOCUREK1970 napisał:
    Ale jest pośrednikiem handlowym, który bierze czynny udział w transakcjach - zatem warto, a nawet trzeba działać w ich ramach
    Twierdzę dokładnie to samo i wyżej polecam rozwiązywanie problemu tylko i wyłącznie na platformie Allegro. Negowałem jedynie, że Allegro jest stroną transakcji.
    CMS napisał:
    Naprawdę nie ma w tym żadnego zagrożenia. Mając wyłącznie nr konta jedyne co można z nim zrobić to wpłacić pieniądze.
    W tym wypadku nie chodzi o "bezpieczeństwo", czy wyimaginowane zagrożenie jakąś utratą danych. Choć z drugiej strony, przecież sprzedający i tak ma już pozostałem dane (imię, nazwisko, dane adresowe, numer telefonu). Bardziej jednak chodzi o to, że mając numer konta wskazany poza Allegro sprzedający może zwrócić niepełną kwotę, na przykład potrącając sobie według własnego uznania część należności czy nie oddając kosztów przesyłek. Sam miałem taką sytuację i potem dochodzenie roszczeń było bardzo utrudnione właśnie z powodu rozliczeń poza Allegro. Sprawę można więc załatwić w ten sposób, ale numer konta należy wskazać sprzedającemu ale na platformie Allegro - w czacie lub w narzędziu prowadzenia sporów. To nic nie kosztuje, a wszelkich problemów można bardzo łatwo uniknąć. Ludzie są różni.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21910677
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    KOCUREK1970 napisał:
    Oczywiście, że Allegro jest stroną transakcji.

Allegro jest współuczestnikiem, jedynie możemy zastanawiać się nad dookreśleniami "czynnym" i "biernym".
  • #24 21911353
    sq3evp
    Poziom 39  
    Od kiedy jest Allegro zwsze było warto poprzez platformę zawierać transakce w razie jakichkolwiek problemów.
    Mam konto od ponad 20 lat to coś mogę powiedzieć na ten temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwrotu zakupu na Allegro i prośby sprzedającego o przesłanie numeru konta bankowego SMS-em mimo że dane do zwrotu zostały już podane w formularzu. Pojawia się wątpliwość, czy taka forma kontaktu jest prawidłowa oraz czy należy zgłosić sprawę do Allegro.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA