logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy 21 RCD i B16/B10 na każdy obwód w domu 100m2 to przerost formy?

noamen 16 Jul 2026 11:38 795 40
Best answers

Czy warto dawać osobny RCD i B16/B10 na każdy obwód w domu jednorodzinnym 100 m²?

Tak — osobna różnicówka dla każdego pojedynczego obwodu to zwykle przerost formy nad treścią, bo jest nieuzasadniona ekonomicznie i mało funkcjonalna [#21940616][#21939498] Sensowniejszy jest podział na grupy: osobne RCD dla oświetlenia i gniazd, wydzielenie kuchni, łazienki, obwodów zewnętrznych oraz dedykowanych odbiorników, zamiast rozbijania każdego gniazdka osobno [#21940616][#21939498][#21940324] W praktyce proponowano np. po jednej RCD na fazę dla wszystkich gniazd jednofazowych, osobne zabezpieczenia dla obwodów krytycznych typu lodówka, alarm, smart home czy ogrzewanie oraz osobne RCD/RCBO dla oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego [#21940324] Na oświetlenie zwykle wystarcza B10, a przy LED-ach wskazywano nawet B6 [#21939832] Jeśli zależy Ci na większej selektywności bez mnożenia modułów, można użyć RCBO zajmujących jedno miejsce na szynie, ale to podnosi koszt rozdzielnicy [#21939573]
AI summary based on the discussion. May contain errors.
  • #1 21939474
    noamen
    Level 13  
    Rate: 31
    Siema. Pytanko. Czy dawanie na każdy obwód RCD i B16A w przypadku gnaizdek i RCD i B10 na każdy obwód oświetlenia to przerost formy nad treścią? Mówię o sytuacji kiedy np. w salonie mam dwa gniazdka ogólnego przeznaczenia a na każde z nich chcę dać oddzielne RCD i oddzielny B16. Pomijam gniazdka dla obwodów dedykowanych gdyż tam to oczywiste, że trzeba dać oddzielną rożnicówkę i oddzielnego "esa"
    Jak wyliczyłem dla swojego domu o powierzchni 100m2 to wyszło mi 21 obwodów co daje 21 różnicówek jednofazowych (każdy obwód ma swoją własną). Teoretycznie jest to dobre rozwiązanie, bo każdy obwód ma swoją własną niezależną rożnicówkę oraz esa i w razie czego nie będzie problemu w szukaniu, który z szeregu obwodów obsługiwanych przez daną rożnicówkę powoduje jej zadziałanie. Z drugiej strony jest to rozwiązanie kosztowne, bo różnicówki swoje kosztują. Jeżeli jest to źle to jak to najlepiej podzielić? Druga sprawa to dlatego dałem osobnego esa na każde gniazdko aby każdy obwód był jako dedykowany po prostu aby był uniwersalny w razie czego. Proszę o rady. Jak wyliczyłem to z resztą osprzętu typu przełącznik sieć-agregat, przepięciówka itd. wyszło mi coś koło 80 modułów. Czy to dużo jak na dom 100m2? A może przerost formy nad treścią??
  • #2 21939498
    Karlik1071
    Level 13  
    Help: 4
    Rate: 67
    Dla mnie przerost formy nad treścią. Są "różnicówki" z dodatkowym zabezpieczeniem nadprądowym typu B, ale sensowne jest, aby nie gasło światło przy awarii przedłużacza czy suszarki do włosów. Ważne punkty oświetleniowe, typu schody, korytarz, łazienka, na osobnych różnicówkach, a oświetlenie pokoi na jednej. Podobnie z gniazdami. Można zastosować różnicówkę trójfazową i gniazda rozdzielić zabezpieczeniem nadprądowym osobno na każdą fazę.

Moderated By ArturAVS:

3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    RCD 3f dla instalacji jednofazowej? Owszem, można, lecz jest to mało funkcjonalne i potencjalnie niebezpieczne dla odbiorników 1f.

• #3 21939513
    Zvirek
    Level 27  
    Help: 81
    Rate: 337
    Przerost formy nad treścią.
    jak ma być "na bogatości" to wystarczy na każde pomieszczenie po jednym B16 i B10. No i po RCD.
  • #4 21939573
    r103
    Level 37  
    Help: 282
    Rate: 965
    Kto bogatemu zabroni 🤡

Technicznie jak najbardziej wykonalne są w sprzedaży RCBO zajmujące jedno miejsce na szynie. Zerknij na stronę Siemensa tam cię pewnie przekonają autorze tematu że jest to najlepsze rozwiązanie 🐻‍❄️

Na przykład jest bardzo łatwo zmontować rozdzielnicę
  • #5 21939577
    noamen
    Level 13  
    r103 wrote:
    Kto bogatemu zabroni 🤡

Technicznie jak najbardziej wykonalne są w sprzedaży RCBO zajmujące jedno miejsce na szynie. Zerknij na stronę Siemensa tam cię pewnie przekonają autorze tematu że jest to najlepsze rozwiązanie 🐻‍❄️

Na przykład jest bardzo łatwo zmontować rozdzielnicę

RCBO przypadkiem nie mają elektronicznego wyzwalacza? Ponoć elektroniczne są zabronione w Polsce ale gdzieś czytałem, że Siemens ma elektromagnetyczne w 1P.
  • #6 21939585
    tyqva
    Level 36  
    Help: 332
    Rate: 1160
    Karlik1071 wrote:
    ... Można zastosować różnicówkę trójfazową i gniazda rozdzielić zabezpieczeniem nadprądowym osobno na każdą fazę.
    Niedobry pomysł. Obwody jednofazowe zabezpieczamy różnicówkami jednofazowymi. Natomiast zabezpieczenia nadprądowe mogą być zgrupowane i zasilane z jednej różnicówki.
  • #7 21939653
    Tomek.K.
    Level 33  
    Help: 254
    Rate: 535
    noamen wrote:
    RCBO przypadkiem nie mają elektronicznego wyzwalacza?

Te Simensa 5SV1 są elektromechaniczne, czyli o działaniu bezpośrednim niezależnym od napięcia zasilania i chyba jeszcze ABB DS301C. Natomiast większość RCBO o szerokości 1P posiadają wyzwalacz ze wzmacniaczem, czyli wymagają minimalnego napięcia zasilania, a najczęściej to minimalne napięcie wynosi ok. 90V lub wyżej, więc przy przerwie jednego z przewodów zasilających nie zadziałają, a szczególnie jest to niebezpieczne przy przerwie przewodu neutralnego np. gdzieś na sieci dostawcy. Poza tym 90V jest uznawane za napięcie niebezpieczne dla człowieka, ale w Wielkiej Brytanii dopuszczają je do użytku i są powszechnie stosowane, bo widocznie brytyjscy twórcy norm i przepisów nie widzą w tym zagrożenia albo idą na rękę producentom, którzy mogą taniej produkować i jednocześnie zwiększać zyski.
  • #8 21939765
    William Bonawentura
    Level 34  
    Help: 190
    Rate: 618
    Tomek.K. wrote:
    w Wielkiej Brytanii dopuszczają je do użytku i są powszechnie stosowane, bo widocznie brytyjscy twórcy norm i przepisów nie widzą w tym zagrożenia

W Wielkiej Brytanii nie zasila się odbiorców indywidualnych z sieci trójfazowej.
  • #9 21939832
    BANANvanDYK
    Level 43  
    Help: 1167
    Rate: 2593
    Jak Ciebie stać i masz taką fantazję... Wyłącznik różnicowo-nadprądowy dla każdego obwodu. Tylko na oświetlenie wystarczy zabezpieczenie 6 A. Dzisiaj nie wkręcisz zwykłej żarówki, tylko LED który pobiera kilkadziesiąt miliamperów.
  • #10 21939931
    Tomek.K.
    Level 33  
    >>21939765
    Chyba jednak sieć dystrybucyjna w UK jest trójfazowa. Niezależnie od powyższego, czy w instalacji jednofazowej przed RCD/RCBO, czyli na zasilaniu aparatu nie może dojść do przerwy przewodu neutralnego? Przecież wtedy RCBO z wyzwalaczem elektronicznym nie zadziała, bo układ elektroniczny nie ma zasilania, a potencjał fazy będzie dostępny w instalacji, więc istnieje ryzyko porażenia.
  • #11 21940153
    noamen
    Level 13  
    BANANvanDYK wrote:
    Jak Ciebie stać i masz taką fantazję... Wyłącznik różnicowo-nadprądowy dla każdego obwodu. Tylko na oświetlenie wystarczy zabezpieczenie 6 A. Dzisiaj nie wkręcisz zwykłej żarówki, tylko LED który pobiera kilkadziesiąt miliamperów.

No tylko zależy jakie RCBO. Jak z wyzwalaczem elektronicznym to przy braku N nie wyzwoli. Co innego RCBO z wyzwalaczem elektromechanicznym lub elektronicznym ale z dodatkowym przewodem PE.
  • #12 21940173
    Tomek.K.
    Level 33  
    noamen wrote:
    Co innego RCBO z wyzwalaczem elektromechanicznym lub elektronicznym ale z dodatkowym przewodem PE.

Nie rozumiem, nie widziałem RCBO z przewodem PE. Natomiast w instalacjach elektrycznych jest wymagany, więc jest standardem i nie rozumiem sensu stosowania dodatkowego przewodu ochronnego.
  • #13 21940182
    MISIEK2018
    Level 17  
    Help: 20
    Rate: 99
    Wg mnie też lepiej po 1 RCD na pomieszczenie + B16 i B10 (oczywiście obwody dedykowane swoje RCD). Taniej i oszczędność miejsca.
  • #14 21940316
    CYRUS2
    Level 43  
    Help: 1240
    Rate: 3521
    noamen wrote:
    Czy dawanie na każdy obwód RCD i B16A w przypadku gnaizdek i RCD i B10 na każdy obwód oświetlenia to przerost formy nad treścią?
    To wynik braku elementarnej wiedzy.

Nomen –usiłujesz zaprojektować instalacje w domu.
    Założyłeś wiele tematów.

noamen –zaproś fachowca do projektowania instalacji
  • #15 21940324
    ro-x
    Level 15  
    Rate: 138
    Po jednym RCD na fazę dla wszystkich gniazd wtykowych jednofazowych w całym domu plus osobne RCBO dla obwodów krytycznych (lodówka, alarm, Smart Home, szafka serwerowa, system ogrzewania domu). Do tego po jednym RCD na każdą fazę zasilającą oświetlenie wewnętrzne i osobne RCD lub RCBO na oświetlenie zewnętrzne. Gniazda wtykowe zewnętrzne na osobnym RCD lub RCBO (zależy ile obwodów). Trójfazowe RCD tylko na obwody trójfazowe (zazwyczaj starczy jedno na gniazdo siłowe w garażu).

Przez 10 lat RCD nie z mojej winy wyzwoliła mi się tylko raz, jak uszkodziła mi się grzałka w pralce. Drugi raz kiedy zrobiłem przez nieuwagę zwarcie podczas naprawy jakiegoś sprzętu.

Moim zdaniem nie ma co popadać w paranoję i dawać na każdy obwód. To zwyczajnie nie ma sensu i nigdy nie zostanie użyte. Instalacja nie będzie od tego bezpieczniejsza, co najwyżej bardziej funkcjonalna, zakładając, że często będziesz celowo wywoływał sytuacje skrajne, w których RCD ma szansę zadziałać. Jednak wtedy najważniejsze jest zachowanie oświetlenia, aby bez ryzyka rozbicia sobie nosa dojść do rozdzielnicy i załączyć wyzwolony aparat. Przez te kilkadziesiąt sekund osoba w pokoju obok poradzi sobie bez zasilania telewizora!

Ważne, aby RCD i RCBO było odpowiedniej klasy, czyli klasa A na obwody ogólnego przeznaczenia lub wyższe w razie potrzeby (B lub A HI, ale to szczególne przypadki, trzeba rozważyć przy projektowaniu instalacji - Ty ewidentnie projektu nie masz i nie bardzo wiesz jak się do tego zabrać). Na pewno nie AC, bo dziś już nie mają racji bytu.
  • #16 21940329
    noamen
    Level 13  
    CYRUS2 wrote:
    noamen wrote:
    Czy dawanie na każdy obwód RCD i B16A w przypadku gnaizdek i RCD i B10 na każdy obwód oświetlenia to przerost formy nad treścią?
    To wynik braku elementarnej wiedzy.

Nomen –usiłujesz zaprojektować instalacje w domu.
    Założyłeś wiele tematów.

noamen –zaproś fachowca do projektowania instalacji

Sorki kolego ale masz typowo "elektrodowe" podejście czyli "nie da się", "nie wiem", "zostaw to", nie znasz się", "nie dasz rady", "zaproś fachowca". Nie tak ma działać forum. Mamy sobie pomagać. Jakbym chciał to bym zaprosił elektryka ale nie jest to konieczne. Nie Tobie nie oceniać ile tematów założyłem i w jakiej tematyce. Chcesz to odpowiadasz a jak nie chcesz to nie muszisz. Przecież nikt Cię do niczego nie zmusza. Chyba na początku też nie byłeś fifarafa tylko też pytałeś, uczyłeś się. Prawda? Chyba zapomniał wół jak cielęciem był.
  • #17 21940339
    ro-x
    Level 15  
    Kolego, oczywiście masz pełne prawo wykonać sam instalację we własnym domu. Nie jest to zabronione prawnie. Tylko weź pod uwagę, że bez projektu, bazując tylko na poradach z Elektrody, nie unikniesz błędów. Cały czas obowiązuje Cię odbiór gotowej instalacji oraz przeglądy pięcioletnie. Trudniej jest pruć ściany i wymieniać sprawne aparaty na inne w razie oblania przeglądu, niż zapłacić teraz za projekt i mieć to zrobione od razu dobrze. Projektant uwzględni twoje widzimisię, jeśli tylko nie będzie niebezpieczne dla życia i zdrowia. Więc zrozum proszę elektrodowy ton. On ma swoje mocne podstawy.
  • #18 21940340
    noamen
    Level 13  
    ro-x wrote:
    Kolego, oczywiście masz pełne prawo wykonać sam instalację we własnym domu. Nie jest to zabronione prawnie. Tylko weź pod uwagę, że bez projektu, bazując tylko na poradach z Elektrody, nie unikniesz błędów. Cały czas obowiązuje Cię odbiór gotowej instalacji oraz przeglądy pięcioletnie. Trudniej jest pruć ściany i wymieniać sprawne aparaty na inne w razie oblania przeglądu, niż zapłacić teraz za projekt i mieć to zrobione od razu dobrze. Projektant uwzględni twoje widzimisię, jeśli tylko nie będzie niebezpieczne dla życia i zdrowia. Więc zrozum proszę elektrodowy ton. On ma swoje mocne podstawy.

Ale to nie jest instalacja w nowoboudowanym domu tylko wymiana starej na nową w domu z lat 60-tych. Na to też muszę mieć projekt? Jak sobie dołożę nowy obwód w nowo budowanym domu, w którym instalacja jest skończona to też muszę mieć projekt?
  • #19 21940370
    ro-x
    Level 15  
    Na nic nie musisz mieć projektu. Wolnoć Tomku w swoim domku. Tylko miej na uwadze, że jak się komuś coś stanie, to wolność może zostać ograniczona. Dlatego masz problem, żeby uzyskać tu fachową pomoc. Zawodowi elektrycy nie chcą przykładać do tego ręki.

I z całą pewnością, ubliżając innym forumowiczom nie przybliżysz się do uzyskania satysfakcjonującej odpowiedzi. Zresztą ona już padła wielokrotnie: to, co proponujesz to jest przerost formy nad treścią, i to jest odpowiedź expresis verbis na postawione pytanie.

I kolejne "z całą pewnością": jak dokładasz obwód, masz obowiązek zrobić jego odbiór/pomiary i posiadać z tego tytułu protokół. To jest akurat wymagane prawem budowlanym. Więc sam tego nie zrobisz, bo nie masz uprawnień. To akurat jest pewne, bo prezentujesz brak elementarnej wiedzy z zakresu instalacji elektrycznych.
  • #20 21940388
    noamen
    Level 13  
    Kolega chyba z tym ubliżaniem troszkę odleciał. W którym miejscu komuś ubliżyłem? Czy jest tam jakieś niecenzuralne słowo uwłaczające komuś?
    Po to jest forum aby sobie pomagać a nie odsyłać od Annasza do Kajfasza. Ciekawe czy w rzeczywistości też owi elektrycy są tacy zamknięci na przekazywanie wiedzy młodym. Ciekawe czy też mówią. Zostaw to, nie znasz się, zawołaj elektryka a potem wielki płacz. O Jezu jaka ta młodzież niedoświadczona. No nic nie umieją ci młodzi. Za moich czasów to kiedy oni mieli 7 lat ja już miałem 8. Moi drodzy jak to forum jest tylko od takich tekstów to naprawdę. Nie taka była chyba geneza tego miejsca. Prawda?
    Czyli nawet jak pociągnę sobie jedno gniazdko dodatkowo od puszki to muszę wołać kogoś z budowlanymi aby mi to odebrał?
  • #21 21940419
    CYRUS2
    Level 43  
    noamen wrote:
    Ale to nie jest instalacja w nowoboudowanym domu tylko wymiana starej na nową w domu z lat 60-tych. Na to też muszę mieć projekt?
    Projekt - to jest dokładne określenie, co ma być w instalacji i w rozdzielnicy.
    W Polsce może to robić osoba posiadająca Świadectwo Kwalifikacji.
    Tak mówi prawo.
    noamen wrote:
    Jakbym chciał to bym zaprosił elektryka ale nie jest to konieczne.
    Noamen musi się stosować do wymogów prawa.
  • #22 21940423
    noamen
    Level 13  
    Tak czy siak na ten moment dziękuję wszystkim, który pofatygowali się w merytorycznym wyrażeniu swojego zdania. Czyli tak pokrótce wystarczy przykładowo jedna różnicówka na oświetlenie w danym pomieszczeniu i jedna na wszelkie obwody ogólnego przeznaczenia w danym pomieszczeniu. Obwody zewnętrze na osobnej różnicówce. Obwody dedykowane np. lodówka na swojej różnicówce, piekarnik na swojej różnicówce, pralka, czy podgrzewacz wody każde na swojej. Obwody trójfazowe na swojej trójfazowej RCD. Co do typu różnicówki to to oczywiste, że typ A gdyż AC reaguje na przebiegi sinusoidalne.
  • #23 21940456
    ro-x
    Level 15  
    noamen wrote:
    Kolega chyba z tym ubliżaniem troszkę odleciał.
    noamen wrote:
    Przecież nikt Cię do niczego nie zmusza. Chyba na początku też nie byłeś fifarafa tylko też pytałeś, uczyłeś się. Prawda? Chyba zapomniał wół jak cielęciem był.

Ja takie teksty uważam za co najmniej niestosowne. I zapewne nie tylko ja.
  • #24 21940473
    noamen
    Level 13  
    ro-x wrote:
    noamen wrote:
    Kolega chyba z tym ubliżaniem troszkę odleciał.
    noamen wrote:
    Przecież nikt Cię do niczego nie zmusza. Chyba na początku też nie byłeś fifarafa tylko też pytałeś, uczyłeś się. Prawda? Chyba zapomniał wół jak cielęciem był.

Ja takie teksty uważam za co najmniej niestosowne. I zapewne nie tylko ja.

Że fifarafa to takie uwłaczające? Że zapomniał wół jak cielęciem był? Przecież każdy kiedyś zaczynał. Myślę, że wielu o tym zapomina.
  • #25 21940593
    CYRUS2
    Level 43  
    noamen wrote:
    Że fifarafa to takie uwłaczające? Że zapomniał wół jak cielęciem był? Przecież każdy kiedyś zaczynał. Myślę, że wielu o tym zapomina.
    Świadectwo Kwalifikacji - to prawo jazdy w elektryce.
  • #26 21940600
    Jawi_P
    Level 36  
    Help: 260
    Rate: 712
    ro-x wrote:
    Kolego, oczywiście masz pełne prawo wykonać sam instalację we własnym domu. Nie jest to zabronione prawnie. Tylko weź pod uwagę, że bez projektu, bazując tylko na poradach z Elektrody, nie unikniesz błędów. Cały czas obowiązuje Cię odbiór gotowej instalacji oraz przeglądy pięcioletnie.

To jego zmartwienie, jego instalacja, jego pieniądze. Więcej tu prawników, adwokatów, agentów ubezpieczeniowych niż elektryków. :)
  • #27 21940601
    noamen
    Level 13  
    CYRUS2 wrote:
    noamen wrote:
    Świadectwo Kwalifikacji - to prawo jazdy w elektryce.

Każdy dobrze wie jak jest z wszelkimi "egzaminami". Uczą tak aby zdać egzamin. A prawdziwe życie zaczyna się później jak i zdobywanie doświadczenia.
  • #29 21940604
    CYRUS2
    Level 43  
    noamen wrote:
    tylko też pytałeś, uczyłeś się. Prawda?
    Pyta się w czasie nauki.
    noamen bez nauki chce zrobić robotę.

Forum może tylko coś wyjaśnić
    Forum nie może nauczyć od „0”.
    Elektryka w domu to nie tylko gniazda, bezpieczniki i RCD.
    To także połączenia wyrównawcze – główne i lokalne.

Topic summary

✨ Dyskusja dotyczy doboru zabezpieczeń w domowej instalacji elektrycznej 100 m², w której rozważane jest zastosowanie osobnego wyłącznika różnicowoprądowego i wyłącznika nadprądowego dla każdego obwodu gniazd i oświetlenia. Pytanie koncentruje się na tym, czy układ z około 21 osobnymi RCD jednofazowymi oraz osobnymi B16 dla gniazd i B10 dla oświetlenia nie jest zbyt rozbudowany i kosztowny, mimo że zapewnia łatwiejszą lokalizację uszkodzeń i większą niezależność obwodów. W tle pojawia się też kwestia sensownego podziału obwodów oraz traktowania obwodów dedykowanych jako oczywiście wymagających osobnych zabezpieczeń.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT