co do tego codegena co pisałem to model 300x
Dodano po 24 [minuty]:
ten logic lolc-b350atx
Dodano po 24 [minuty]:
ten logic lolc-b350atx
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdarkaszek napisał:Mam dwa swoje:
[ ... ]
Drugi typ to Megabit MGB 350S-ATX. W wersji watercooler z CPC.
darkaszek napisał:Ten na szczęście zszedł samodzielnie i szybko i reszte komputera mi zostawił zdatną do użytku (ale to raczej fuks niż zasługa elementów). Poszły kondensatorki (zwykłe były na 105 st.) i dławik na toroidzie (? albo małe trafo). Przy okazji gratulacje dla CPC za ograniczenie czynnej powierzchni chłodzenia do jakiś 8 cm2 (+ strata na podkłądkach izolacyjnych). Przy zmniejszonej rotacji wiatraka to sie kiedyś i tak musiało usmarzyć ...
GregBa napisał:Zaiste, a cóż to z skrót CPC ?
GregBa napisał:
To chyba jedyna zaleta owych MGB, choć pośrednia, ponieważ bezpośrednia, to "zmałpowany" co do jednego szczegółu układ wykonawczy przetwornicy półmostkowej, zalecany przez TI (Texas Instruments) dla TL494.
Poza tym, to zastosowane tam duodiody były na pewno na prąd maksymalny wyprostowany właściwy do tego, co na tabliczce znamiomowej jest napisane, czy też były na mniejsze maksymalne prądy przewodzenia ?
GregBa napisał:Podpowiedź (moja dla mnie) jest tylko jedna: nie mieliby co robić (a i z czego żyć), gdyby te zasilacze żyły dłużej, jak zasilane z nich kompiki