logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty

SlaweK 09 Sty 2006 11:20 226086 400
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować wiarygodny ranking uszkodzonych zasilaczy PC pod kątem bezpieczeństwa dla innych podzespołów komputera?

W takim rankingu trzeba podawać dokładny model z nalepki, wersję PCB i rok/importera, bo ten sam handlowy model potrafi mieć różne wnętrza i różne skutki awarii [#2169553][#2691702] Z wątku wynika, że najbardziej ryzykowne są tanie konstrukcje typu L&C LC-235ATX/LC-235W, Megabajt MGB-350ATX oraz część Codegenów i ich klonów, bo po padzie potrafią uszkodzić płytę główną, HDD, grafikę albo napędy [#2162964][#2164809][#2309778][#2587604] Mechanizm zagrożenia najczęściej dotyczy przetwornicy standby 5VSB, wyschniętych kondensatorów i źle dobranych diód/filtrów; wtedy napięcia potrafią pójść mocno w górę i „rozjechać” resztę zasilacza oraz sprzęt [#2163359][#2587604][#3544559] Za bezpieczniejsze w zgłoszeniach uznano m.in. Fortrony/FSP, Chiefteca, Deltę, Tagana, Enermaxa i DTK, a nawet niektóre sztuki Codegena 250XA/300X1 lub L&C-B300ATX potrafiły umrzeć bez strat w komputerze [#2765038][#2184287] Do tabeli warto dopisać: objaw awarii, co dokładnie padło w PSU, jakie podzespoły komputera ucierpiały, czy zasilacz był stale w standby i czy komputer miał dodatkowe chłodzenie/listwę z wyłącznikiem [#3553902][#2164809] Jeśli nie jest potrzebne czuwanie, lepiej odcinać zasilacz od sieci, bo w tanich konstrukcjach to właśnie 5VSB najczęściej się przegrzewa [#3553902]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #331 4279315
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    MAREK R. napisał:
    Zdecydowanie nie polecam zasilaczy MODE COM Feel-350ATX lub 400W z dwoma wiatrakami.

1. Po odkręceniu obudowy zasilacza i uruchomieniu komputera po 10 minutach kondensatory nabieraja temperatury ponad 90 stopni, szczególnie te które są przy przewodach wyjściowych +5V, +12V, +3,3V.
    Wiadomo, że kondensatory przy ekstremalnych temperaturach traca na swoich właściwościach i po intensywnym eksploatowaniu komputera cała dobę 7 dni w tygodniu wytrzymają jakieś 7 do 8 miesięcy i potem się uszkadzają efektem jest wylanie zawartości lub wybulenie.

Posiadałem taki zasilacz był to Mode Com Feel 350 ATX i po 3 miesiącach użytkowania zaczęło coś w nim piszczeć. Nie chciałem ryzykować i od razu zaniosłem go do naprawy. Po tym jak go "naprawiono" po miesiącu znowu zaczęło coś w nim piszczeć a ja ponownie zaniosłem go do naprawy. Po tak zwanej naprawie już go nie montowałem w komputerze tylko kupiłem nowy markowy zasilacz Topower TOP-400SPW (cena ok 200 zł). Mam go już rok czasu i jestem z niego zadowolony.

Mode Com Feel 350 ATX - nadaje się tylko do komputerów biurowych

Topower TOP-400SPW - jak dla mnie TOP
  • REKLAMA
  • #332 4298554
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam ponownie.

Dziś kolejny spalony zasilacz (u kolegi, któremu poszły już 3 - czyż to nie pech?)

ModeCom FEEL II 450W

Nie zabrał ze sobą nic, ale też nie popisał się zbytnio: pracował zaledwie 9 miesięcy...
  • #333 4303642
    borewik
    Poziom 11  
    Mi jak dotąd spalił się jedynie CODEGEN 300W nie pamiętam jaki model. Na początku zaczął restartować komputer, potem spalił monitor, następnie drugi monitor a na końcu cały komputer. Dopiero po czymś takim doszedłem do wniosku, że zasilacz jest jedną z najważniejszych części w komputerze (jak nie najważniejszą) i nie warto na nim oszczędzać.
  • #334 4305317
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    borewik napisał:
    (...) potem spalił monitor, następnie drugi monitor (...)

Może masz jakieś przepięcia w sieci... może tak 2 monitory jak i sam zasilacz od tego włąsnie padły, bo jakoś nie wierzę, że najpierw od zasilacza padły 2 monitory, a dopiero on sam...
  • #335 4305929
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Ciekawe jakim sposobem zasilacz miałby uszkodzić monitor :?:
  • #337 4308165
    damian3564
    Poziom 11  
    Raczej przepięcia w sieci udupiły dwa monitorki a później padł zasilacz.
  • #338 4321507
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 319
    Dopisze sie.
    Zasilacz o nazwie IMPET 300W nawet nie wiem skad go wytrzasnalem naklejka stylizowana na CODEGEN-a, dzialal 24h/7 w domowym PROXY na linuxie, po strzale pioruna w odleglosci okolo 2 km moze mniej, padl po kilku minutach od zdarznenia, zabral ze soba HDD Seagate 8GB i MOBO (wypalona dziura w mostku poludniowym) i siwo w pomiszczeniu gdzie stal komputer. CPU ocalalo - PIII 450MHz. RAM 2x128MB rowniez przezyl, sieciowka byla zintegrowana. Bezpiecznik w zasilaczu nietknięty.

HIPER TypeM 530W - ot tak polecialy klucze i PFC - nic ze soba nie zabral, wydaje mi sie ze za slabe chlodzenie.

Dobra informacja - Huntkey 250W testowany pod obciazeniem ok 30% wiecej niz dane na etykiecie przez ok tydzien bez zadnych skutkow ubocznych i dziala do tej pory z 50% swojej mocy.
  • #339 4349589
    GreX0
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Mnie dawno temu spalił sie codegon 250W bodajże pół roku wytrzymał teraz tagan cichy napięcia trzyma.
  • REKLAMA
  • #340 4390815
    spajder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mode Com Feel 350W Dwa identyczne padły w podobny sposób. Zaczęły piszczeć a komp po włączeniu wariował. Po odłączeniu sprawdziłem napięcia miernikiem - niby ok. Prawdopodobnie pod obciążeniem wszystko siadało. Po wymianie kondensatorów zasilacze wróciły do żywych :)
  • #341 4396766
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    W jakim wieku były te Mode Com Feel 350W ?
  • #342 4396772
    lysy1980
    Poziom 33  
    Przypadek z FEEL 350 (nie moj) padlo PFC (pasywne) po 2 miesacach od zakupu - byl w serwisie
  • REKLAMA
  • #343 4409944
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    http://forum.zenfist.pl/viewtopic.php?t=931 - nie wiem ile w tym prawdy, ale myślę że warto ostrzec o tym osoby, które mogą sie skusić na ten zasilacz ze względu na niską cenę.

http://allegro.pl/item253800342_nowy_zasilacz_fortron_fsp_400w_pfc_fvat_gwar.html
    Patrząc na zdjęcia z tej aukcji, rzeczywiście te zasilacze "FSP", wyglądają jak typowy Codegen 300W.

Aukcja pewnie za jakiś czas z allegro zniknie, więc zdjęcia z wnętrza zasilacza umieściłem na serwerze elektroda.pl.

+ zdjęcia z wnętrza zasilacza:
    Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty
    Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty
  • #344 4417410
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Ten zasilacz to taki Megabajt mustang i wszystkie inne w jednym ... tandeta i qpa
  • #345 4598209
    krystian08
    Poziom 16  
    Ocena: 148
    CODEGEN 300W - Dostałem od kumpla, płyta na nim nie odpalała z powodu wylanego kondensatora. Po wymianie pracował miesiąc, (Celeron 500MHz, na bank nie był przeciążony) Nie zabrał do grobu niczego poza sobą, ale zadymił cały pokój. Rozebrałem go na części, prawie wszystkie kondensatory po stronie wtórnej wylane, diody spalone, kilka rezystorów też... Kupa złomu, nie polecam
  • #346 4599784
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Cytat:
    Patrząc na zdjęcia z tej aukcji, rzeczywiście te zasilacze "FSP", wyglądają jak typowy Codegen 300W.

Popatrz dokładniej F.S.P a nie FSP.
    Ten gosciu sprzedaje podróby "fortrona"
    Fortron złozył oficjalna skarge do Aledrogo na tego goscia ze używa nazwy zastrzeżonej.

Prawdziwe FSP czyli fortron to naprawde dobre zasilacze. Ja juz widziałem kilkadziesciat ubitych FSP 250-60MDN robione dla Packard Bella.
    Zawsze siada to samo czyli aktywne PFC. Czasami z efektownymi iskrami i zwarciem.

Ale nigdy jeszcze nic te zasilacze z sobą nie zabrały
  • #347 4606473
    Thorio
    Poziom 1  
    Tagan 330 - spalił się po 2,5 roku pracy. Uszkodzeniu uległa też płyta główna, reszta komponentów ocalała (nie miałem okazji sprawdzić procesora).

Zasilacz był na gwarancji, wymieniono mi na nowy model. Ten nie przetrwał długo - pracował ok. 5 minut, po czym komputer wyłączył się. Co mogło się stać? Pytam, bo prawdopodobnie nie oddam go do naprawy gwarancyjnej, chyba zginął mi paragon.

Po naciśnięciu włącznika z tyłu obudowy słychać cichy dźwięk. To samo przy wyłączaniu. Na płycie głównej obecne jest napięcie co najmniej w gniazdach USB. Próba włączenia komputera przednim przyciskiem nie daje absolutnie żadnego rezultatu. To samo przy ręcznym zwarciu zielonego kabelka i masy we wtyczce zasilacza.

Co ciekawe, kupiłem drugi tani zasilacz (Tracer), który ma takie same objawy. Nie da się go uruchomić nawet przez zwarcie kabelków. Oczywiście kabel zasilający również wymieniłem. O co tu chodzi? Trochę nie wierzę w przypadek.
  • #348 4607644
    lysy1980
    Poziom 33  
    Wydaje mi sie ze tu nie pytamy o porady.
  • #349 4609906
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Nastepny klient : DEER 350W wymieniany przezemnie klientce rok temu ( uparła sie na niska cene nic nie pomagalo tłumaczenie ze to szajs a potrzebny byl komp na "wczoraj" )

Przychodzi i mowi ze komp sie resetuje.. zagladam do bebechów a tam kondy od sekcji PWM proca wylane.. doliczyłem 8 sztuk spokojnie.

Diagnoza prosta : Zasilka machała napieciami jak pies ktory ma dostac kość....

Do wymiany:
    Kondy w sekcji PWM i na grafice (2Mx400)
    Kondy w zasiłce.

Za wymiane kondow zaplaci tyle to co chciala "oszczędzić" na zasilaczu...

Zaproponowalem wymiane na chiefteca 350W ale odmówila...

Jakto przyslowie mowi oszczedny placi 2 razy ( w tym przypadku za pewien okres czasu moze nawet 3 razy....) jak ten szajs pociagnie reszte bebechow.
  • #350 4616538
    mizu
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam. Ten ultra lekki zasilacz padł już bardzo dawno temu zabierając ze sobą całego kompa łącznie z klawiaturą. Tu producent też pewnie zakładał, że do zadań płyty głównej należy również filtrowanie napięcia zasilającego. Wygląda na to, że nie ucierpiał zbytnio choć nie działa ale próba odpalenia powoduje krótkotrwałe pojawienie się nipięć i chwilowy obrót wiatraczka.
    Ocenę punktową zostawiam pomysłodawcy strony, sam klasyfikując go jako za niebezpieczny dla otoczenia. pzdr
    Załączniki:
    • Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty killer.jpg (35.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #351 4680126
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Witam
    Ja do uszkodzonych zasilaczy dodam coś z wyższej półki Chieftec HPC-420-302 DF. Działał tylko przez okres gwarancji potem pewnego dnia się nie włączył i coś się zdymiło. Okazało się, że spaliła się przetwornica pomocnicza(szkoda mi go było wyrzucać, więc go sobie naprawiłem).
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic653116.html
    Po przetestowaniu i uruchomieniu działał w komputerze bezawaryjnie 5 miesięcy, po czym znowu ta sama sytuacja i to samo uszkodzenie. Po raz kolejny nie dałem za wygraną i go naprawiłem wywaliłem PFC (korekcję współczynnika mocy) tym razem nie obeszło się bez przewijania trafa profilaktycznie wymieniłem wszystkie elementy w przetwornicy pomocniczej. Zasilacz po testach wsadziłem do komputera i działał. Jednak znowu w odstępie około 5 miesięcy po włączeniu zasilania wywaliło bezpieczniki w listwie. Znowu ta sama usterka. Wszystko w przetwornicy pomocniczej wymieniłem podczas dwóch poprzednich napraw. Wszystko przylutowałem wyczyściłem z kalafonii a ta bestia znowu się spaliła. Dobrze, że chociaż komputer działa. Mój wniosek każdy producent robi sprzęt, aby działał w okresie gwarancyjnym a potem niech się pali, co chce klient i tak będzie zmuszony do kupna nowego. Testy, testami jednak prawdziwe usterki wychodzą w dłuższym okresie czasu. Przeglądałem ostatnio aukcje i ten typ zasilacza dość często jest w uszkodzonych. Błędy konstrukcyjne a zdałoby się, że w tej cenie można kupić działający produkt. Ja już mam dość naprawiania go jedyne wyjście zrobienie przetwornicy pomocniczej jako oddzielny układ z transformatorkiem sieciowym + stabilizatory, ale mam już dość. Zostałem zmuszony do kupna czegoś nowego, ale jak sobie pomyślę, na jaki badziew mogę trafić to aż strach się bać.
    :cry:
  • #352 4697784
    lori997
    Poziom 2  
    Ja mam taką ciekawostkę.
    Mianowicie komp został włączony...i nagle BUCH BUCH, iskry, dym, smród...
    Szybko odłączyłem go od prądu i już byłem przygotowany, że cały komp poszedł...
    Ale co się okazuje, wszystko chodzi...póki co.

Dymiło się z zasilacza Tagan 380W.

Myślcie, że Tagany mają skłonność do nadpalania się? :P
    Chyba trzeba go wymienić, zanim ogniska nie zrobi? :/
  • #353 4698829
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    lori997
    Pewnie jakiś kondensator nie wytrzymał. Jednak zastąpiłbym ten zasilacz jakimś innym sprawnym. Nigdy nie wiadomo, co poszło bez otwierania obudowy i co się jeszcze może stać. Możesz go zanieść gdzieś do naprawy jakiemuś dobremu elektronikowi. Pewnie nic poważnego, ale lepiej sprawdzić niż potem wymieniać wszystko w kompie.
  • #354 4701132
    lori997
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź. Zasilacz jest jeszcze na gwarancji, więc go odniosę do sklepu. Niedługo stukną mu 2 lata. Mam nadzieję, że ją uznają, a nie będą mi udowadniać, że go przeciążyłem (Core 2 Duo, GF8800 GTS, dwa dyski, napęd). No przynajmniej przygotowuję się na 3 tygodnie bez kompa :(:(:(
  • #355 4701826
    msg
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    CODEGEN 200X-1 200W.
    Mam ten zasilacz 7 lat. Jeszcze nigdy nie miałem z nim nawet najmniejszych problemów. Zasilacz wewnątrz nie wygląda genialnie, ale moim zdaniem jest w sam raz. Jedyna wymiana: zatarty wentylator. Dodam, że zasilacz jest wykorzystany dość intensywnie. Dwa twardziele, dwa napędy DVD. Jak w blenderze coś odpalę na tym (starym) kompie, to słychać zmniejszenie obrotów wentylatorów :D. Napięcia nie skaczą. +3.3V - 3.31, +5V - 4.93, +12V - 12.3 przy sporym obciążeniu. Jakość: 6.
    Dodam też że jestem niezwykle ostrożny jeśli chodzi o obsługę kompów, bo nie chce się wpędzać w koszty. Jak tak u kumpli co chwilę za przyczynę awarii kompa wskazuję zasilacz, to aż mam ochotę być ostrożnym: listwę wyłączam zawsze jak nie korzystam z kompa, zaniki napięcia zdarzyły się góra 4, sam nigdy go nie odcinam od zasilania :P. Opłaciło się :D
  • #356 4721394
    damianek3564
    Poziom 11  
    co prawda to prawda "msg" bo te bardzo stare codegeny a szc zególnie ten 200 watt atx, bądź at były bardzo dobrymi kiedyś zasilaczami, a teraz to jest jedna wielka tandeta, która jara kompy jak cholera;/.!
  • #357 4752619
    jogin211
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mi padł TAGAN TG380-U1 380W/ zabrał ze sobą płytę główną (GIGABYTE) :(
    wymieniony na nowy TG400-U33 400W
  • #358 4762236
    bishop
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Już pisałem w tym poście o swoim Taganie 430 U22 jaki jest cichy fajny i wogóle. Aż do zeszłego czwartku kiedy to po powrocie z pracy włączyłem jak zwykle kompa i usłyszałem huk. Ojciec który właśnie przechodził koło bezpieczników od razu włączył wybitą eskę. W zasilaczu znów coś strzeliło. Doleciałem do wtyczki i wyrwałem ją z gniazdka. Wykręciłem zasilacz(czuć było swąd spalenizny i zasilacz był gorący). Niestety nie znalazłem paragonu z zakupu i rano jak przyszedłem do pracy obciążyłem go żarówką 21 W i włączyłem. Z otworów na wentylatory poleciał ogień i iskry.... ale żarówka zaświeciła. Po drugim podłączeniu zadziałał jako wytwornica dymu :D
    Po pracy kupiłem nowy zasilacz Tagan 430 U15 podłączyłem do kompa i włączyłem. Nic nie uwalone. Wszystko sprawne. Nadal uważam że Tagany to jedne z najlepszych zasilaczy, może i drogie ale warte swej ceny.
    Wspomnę tylko że pan w sklepie powiedział żebym przyniósł tego spalonego z pudełkiem nawet bez paragonu bo da się coś zrobić.
  • #359 4762874
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Witam!
    Mówią że drogie zasilacze są znacznie bezpieczniejsze od tanizny. Czy ja wiem? To jet też jak rosyjska ruletka z tymi zasilaczami. Jeden padający nic nie ubije poza sobą, a inny egzemplarz puści z dymem resztę. Ja u siebie mam feela 300W, chodzi bez problemu nawet po zmianie grafiki na mocniejszą oraz ramu 256MB sdr na 512MB(2x256MB ddr)
  • REKLAMA
  • #360 4782258
    MluMlu
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Kupiłem Chiefteca CFT-560A-12S dostałem uszkodzony, odpalał komputer dokładnie dopiero za 3 razem, wymieniłem go na Corsiarza 520.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła bezpieczeństwa i wpływu uszkodzonych zasilaczy komputerowych na pozostałe komponenty PC. Uczestnicy przedstawili ranking zasilaczy pod kątem ich awaryjności i potencjalnego ryzyka uszkodzenia innych podzespołów. Modele takie jak Codegen 300W (300X1, 250XA1), L&C 235W (LC-235ATX), Megabajt MGB-300ATX i MGB-350ATX, ModeCom Feel 300W oraz Rex Power PL300 były najczęściej omawiane. Zasilacze Codegen i Megabajt często były oceniane jako niebezpieczne, zdolne do uszkodzenia płyty głównej, procesora, dysków twardych i innych elementów, choć zdarzały się też przypadki bezpiecznego działania. L&C 235W był wielokrotnie wskazywany jako zasilacz niebezpieczny, powodujący poważne uszkodzenia sprzętu, często z powodu wadliwego układu stand-by i wysychających kondensatorów. ModeCom Feel 300W i Linkworld LPG6-430W oceniano jako bardziej bezpieczne i stabilne, choć z czasem mogą tracić stabilność napięć. Wskazywano na typowe usterki, takie jak uszkodzenia kondensatorów elektrolitycznych, przegrzania tranzystorów, niestabilność napięć, brak odpowiednich zabezpieczeń przeciwprzepięciowych oraz słabe wykonanie radiatorów i wentylatorów. Dyskutowano także o wpływie temperatury na trwałość zasilaczy oraz o możliwościach poprawy bezpieczeństwa poprzez zastosowanie dodatkowych zabezpieczeń, np. diod Zenera czy transili. Podkreślano, że zasilacze o niskiej jakości wykonania i słabych komponentach stanowią zagrożenie dla droższych podzespołów komputera, a ich naprawa powinna uwzględniać ryzyko uszkodzeń. W tabelach podsumowujących zgromadzono dane o bezpieczeństwie, jakości wykonania i liczbie zgłoszeń dla poszczególnych modeli, co ma pomóc w ocenie ryzyka przy wyborze lub naprawie zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA