logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty

SlaweK 09 Sty 2006 11:20 226116 400
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować wiarygodny ranking uszkodzonych zasilaczy PC pod kątem bezpieczeństwa dla innych podzespołów komputera?

W takim rankingu trzeba podawać dokładny model z nalepki, wersję PCB i rok/importera, bo ten sam handlowy model potrafi mieć różne wnętrza i różne skutki awarii [#2169553][#2691702] Z wątku wynika, że najbardziej ryzykowne są tanie konstrukcje typu L&C LC-235ATX/LC-235W, Megabajt MGB-350ATX oraz część Codegenów i ich klonów, bo po padzie potrafią uszkodzić płytę główną, HDD, grafikę albo napędy [#2162964][#2164809][#2309778][#2587604] Mechanizm zagrożenia najczęściej dotyczy przetwornicy standby 5VSB, wyschniętych kondensatorów i źle dobranych diód/filtrów; wtedy napięcia potrafią pójść mocno w górę i „rozjechać” resztę zasilacza oraz sprzęt [#2163359][#2587604][#3544559] Za bezpieczniejsze w zgłoszeniach uznano m.in. Fortrony/FSP, Chiefteca, Deltę, Tagana, Enermaxa i DTK, a nawet niektóre sztuki Codegena 250XA/300X1 lub L&C-B300ATX potrafiły umrzeć bez strat w komputerze [#2765038][#2184287] Do tabeli warto dopisać: objaw awarii, co dokładnie padło w PSU, jakie podzespoły komputera ucierpiały, czy zasilacz był stale w standby i czy komputer miał dodatkowe chłodzenie/listwę z wyłącznikiem [#3553902][#2164809] Jeśli nie jest potrzebne czuwanie, lepiej odcinać zasilacz od sieci, bo w tanich konstrukcjach to właśnie 5VSB najczęściej się przegrzewa [#3553902]
REKLAMA
  • #211 2895641
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Ostatnio w necie natrafiłem na stronke na stronie AMD gdzie AdvancedMicroDevices przedstawiło nam rekomendowane przez siebie zasilacze. Można by rzecz, że potentant na rynku elektronicznym, a co ciekawe, nie polecił takich rzeczy jak Chieftec, Tagan i inne "HighEndy". Z kolei prawie na szczycie listy znajduje się FSP (Fortron). Co do tych zasiłek Jou-Jye, czy jak się zwały, to też kwestia jakości rozwikłana ponieważ figurują na liście a jest to lista dosyć krótka.(jakby ktoś chciał poszukać to znajdują się na liście zasilaczy dla Athlonów MP).

Kup sobie Fortrona 350THA-60-P i będziesz miał problem zasilacza z głowy na długi czas. Wedle mnie wart 90 złotych na allegro jak najbardziej.
  • REKLAMA
  • #212 2898129
    Hubert_1
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Znalazłem w komisie Chiefteca 360wat za 100zł z gwaranjcą 10miesięczną.
  • #213 2898921
    bishop
    Poziom 16  
    Ja polecam Tagany... moim zdaniem najcichsze zasilacze, a parametry trzymają jak nie wiem co.
  • #214 2898964
    looco5
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    L&c model 235- rzeczywiście niebezpieczny
    niewiem czy za silacze At też mogą być ale dodaje kilka miedzy innymi:

-Hopely model asp 230-se bezbieczny 7/10

jak na tamte czasy 230w to było sporo jak na zwykłego Pc pozatym ma zapezpiczenie przeciw przepięciowe i przeciw zwarciowe

-Linkword 0/10

modelu nie pamiętam ale wcale praktycznie wogule żadnych zabezpieczeń jak mi spadła śrubka od obudowy na przewody zasilające wyświetlaczyk w przednim panelu( a wyświetlacz był odłaczony od płyty) to ubiło zasilacz płyte HDD CDrom Płyte i pamięć a wydaje mi się że niepowinno się tak stać więc sądze że jest jak najbardziej niebezpieczny

Przypomniał mi się jeszcze jeden zabujca

Megabit MGB 350S-ATX

zabił Hdd płyte i cd roma
  • #215 2905261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #216 2928062
    MR.PB
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ja osobiście mam za sobą już 3 zasilacze na przełomie 2,5 roku...(Teraz zainwestowałem w porządniejszy...)
    Wszystkie megabajta
    2x MGB-350S ATX
    MGB-350ATXP4
    żaden z nich nie spowodował uszkodzenia innych elementów...
  • #217 2928876
    pipanol
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ja posiadam Tagana 380 W i podczas spalenia Abita IXC7-g i P4 3,2 przezyl tylko on i ramki :)) jak najbardziej polecam sprzed nie do zdarcia :))
  • #218 2931569
    laprze
    Poziom 2  
    RUBIKON 300w Model 250x1 atx2.03p4 (zimny lut) nieuszkodzil niczeko po przylutowaniu dzialal dalej

jakis niemarkowy

Switching Power Supply Model LC-A300Atx (zimny lut) uszkodzil 2 plyty glowne reszta dziala (przyczyna fioletowy kolor kabla mial 12v zamiast 5v) dodam ze po zlutowaniu zasilacz dziala ale strach pozostal ;)
  • #219 2933004
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Witam

Rubikon to nic innego jak Codegen (nawet oznaczenia modelu się zgadzają). Takie samo dziadostwo.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #220 2933031
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Jakis czas temu mialem dość przykre doświadczenie z zasilaczem "Linkworld" modelu nie pamiętam w każdym razie miał 250W. Żył ok. 5 min. (nawet system nie zdążył sie uruchomić). Z głośnika systemowego usłyszałem ciągły dźwięk, po czym zasilacz wybuchł, wręcz zapalił sie żywym ogniem (z otworu wentylacyjnego z tyłu wydostawały sie płomienie).
    Nie wiem co sie w nim uszkodziło, gdyż był na gwarancji wiec nie rozierałem tylko pojechałem wymienić.
    Zasilacz pociągnał za sobą płyte oraz procesor, płyte udało mi sie naprawić (uszkodzony tranzystor podający napiecie na procesor, oraz kilka kondensatorów i jakiś dławik).

Po wymianie na nowy (taki sam) działał dwa lata u mnie i do tej pory służy u mojego znajomego.
    Nie wiem co mysleć o tych zasilaczach.

Jeśli chodzi o codegeny = impet = rubikon (300W , 250X1 oraz 300X1), to także mam rózne dośwadczenia.
    Jedne psuły sie bezboleśnie, inne paliły płyte, procesor i co tam jeszcze sie dało.

Dobre zdanie mam o 300W modelach Feel, zawsze psuły tylko siebie, (ew. bezpieczniki w domu).

Co do zasialczy L&C 235W to tylko jeden popsuł siebie, cała reszta paliła wszystko co napotkała na drodze.
    Ten "rodzynek" jest chyba ze wspomnianej przez kogoś "lepszej" serii, ponieważ jest w szarej obudowie. Wszystkie inne są w blaszanej? błyszczącej obudowie.

Do tego L&C są chyba królami awaryjności jakiś zcas temu dostałem od znajomego z serwisu ok. 60 zasilaczy (uszkodzonych - przeznaczonych na demontaż tego co sie da), ok. 85% z nich to właśnie "błyszczące" L&C.

Do tabelki dodałbym jeszcze "awaryjnośc", bo jakoś nie zauważyłem żeby była.

Pozdrawiam
  • #221 2945232
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    zdan napisał:
    Przeczytałem wszystkie posty i ze zdziwieniem stwierdziłem że nie ma ani jednego złego słowa o zasilaczu, który u mnie chodził trzy lata.
    Przesiadłem się na jnny tylko ze względu na moc, a chodzi o.
    X POWER 300W płytka CG13.

Znam dwa modele powyższego zasilacza, tylko przypomnij mi jakie tam są radiatory.
    Ja do obu tych modeli nie mam zastrzeżeń, pomijając oszczędności na elementach (braki we filtrze sieciowym i źle dobrane duodiody, ale to już domena CODEGEN"ów).

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #222 2946511
    sufferer
    Poziom 11  
    mam zasilacz Megabajt MGB-350ATXP4
    i chcialbym go wymienic jaki mi doradzacie do tej konfiguracji sprzetowej
    mozecie podac kilka mozliwosci w zaleznosci od ceny
    sempron 2600+
    plyta gigabyte GA-7N400S-L
    karta graficzna gainward FX 5700LE ultra/880 256MB
    1 Gb ramu kingston na dualu
    dysk Maxtor 120 Gb
    nagrywarka DVDRW LITE-ON SOHW-1633S

PS. mam nadzieje ze nie bedziecie mocno krzyrzec ze nei na temat pisze ale to jeszcze przed awaria zasialcza wiec troche w temacie ;p

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu komputery Hardware

• #223 2947277
    SławekX
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Jedno mogę polecić - "tanie i dobre" tak zwane zasilacze omijaj szerokim łukiem. Żadnych wynalazków po 60-70zł. Ja swój limit szczęścia wyczerpałem - 2 Codegeny + 1 Ropla w przeciągu paru miesięcy i skończyło się na szczęście tylko na zasilaczach. Wymienili mi na Feel-a po naprawie i ten chodzi u koleżanki do dziś (w sumie jakieś 4 lata). Tu możesz sobie obliczyć, jaki Ci wystarczy:
    http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp
    Obecnie mam Chieftec 420W DF w jednym kompie i Tagan U22 480W w drugim. Dobre zasilacze mają dużą sprawność, solidne zabezpieczenia i moim zdanien warto na nie poświęcić kilkanaście % wartości komputera.
    W Twojej konfiguracji firmowa 350-ka powinna spokojnie wystarczyć i w dwóch stówach się zmieścisz.
  • #224 2947470
    sufferer
    Poziom 11  
    dziekuje za odpowiedz i przepraszam za poprzedni post to sie wiecej nie powtorzy :|
  • #225 2956332
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #226 2957159
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Witam!

Korzystając z wolnej chwili chciałbym przedstawić dokumentacje foto zasilacza marki FSP/Fortron. Model to FSP250-60GTA. Przedstawiam tutaj ten zasilaczyk, aby ciekawi oraz niedowierzający mogli sami zobaczyć, jak wygląda kolejny FSP który ostatnio często jest polecany na tym forum użytkownikom szukającym wyjścia z problemu (jakim jest Codegen/Megabajt/itd).

Na pierwszym zdjęciu widać strone pierwotną. Jak widać miejsce na PCB zostało szczelnie wypełnione elementami. Są dwa duże Rubycony 470uF każdy, kondensatory przeciwzakłuceniowe, masa ceramików i dwa dławiki. Rozmieszczenie przemyślane, widać wiele odizolowanych elementów z myślą o wyzerowaniu niebezpieczeństwa przebicia na tory niskiego napięcia.

Po stronie wtórnej sytuacja jest podobna. Jest sporo cewek i dużo pojemnych kondensatorów na poszczególnych liniach wyjściowych. W moim bohaterze posta wymieniłem kondensatory na Teapo Low ESR. Po 6 latach poprostu się wykończyły ( impulsowy charakter napięcia daje im w kość, zdjęcia przed wymianą są wcześniej). Pojemność mają zgodną z oryginałami i jest to: 16V 2200uF dla linii 12V oraz 10V 3300uF, sztuka na 5V i dwie na 3.3V.

Zasilacz działa pod kontrolą układu KA3511 Fairchilda. Na PCB widać PR'ki dające możliwość korekty napięć. Radiatory maksymalnie wykorzystują przestrzeń w zasilaczu. Jeden jest krótszy ponieważ w wolną przestrzeń, po skręceniu wchodzi duża cewka pasywnego PFC (około pół kilo wagi). PFC do ubudowy przykręcone zostało również w przemyślany sposób - z użyciem gumowych przekładek minimalizującyh wibracje przenoszone na obudowe. Dzięki temu zabiegowi zasilacz jest jeszcze cichszy. Wentylator kręci się bardzo wolno, nawet przy wyższym obciążeniu, jest to zaleta płytki z termistorem przykręconej do jednego z radiatorów. Jak dla mnie to kolejny plus. Można się tego szybko pozbyć lub zmienić poziom obrotów itd. I tu nie ma wolnych miejsc na PCB a sporadyczne zwory to konieczność przy jednostronnym PCB. Duże trafo, którego rozmiary sugerują, że zasilacz jest w stanie oddać deklarowaną moc. Zasilacz waży około dwa kilogramy. Na jednym ze zdjęć jest ukazana tabliczka znamionowa (stara wersja, nowe nalepki są tak jakby metalizowane)

Ogólnie oprócz przedstawienia budowy chciałem też obalić mit, że zasilacz dobry to taki który kosztuje ponad 100 złotych. W szczególności kieruje te słowa do "Taganomaniaków". Nie neguje tu jakości tych zasilaczy oraz sensu ich stosowania, ale często widze na forum przypadki, kiedy to zielonemu użytkownikowi, którego komputer na codzień wykonuje typowe funkcje "biurowe" poleca się jakiegoś trzystuosiemdziesięcio watowego Tagana. Te zasilacze są dobre do zastosowań "hardkorowych" do których Excel z Wordem czy tam BestPlayerem się nie zaliczają :)

Wracjając jeszcze do kwestii kondensatorów. Przedtem siedziały w tym Fortronie, na wyjściu, jakieś Fuhjyyu. Nie mam co do zasilacza zastrzeżeń ale do tych elektrolitów jak najbardziej. Nie tylko w tym zasilaczu ale w wielu innych widywałem bowiem tą marke i w 80% przypadków kwalifikowały się do wymiany. Do grupy wysokiego zagrożenia dodam jeszcze kondensatory YEC, JackCon, OST, I.Q., JunFu, G-Luxon. Te ostatnie to np. plaga płyt ECS'a. Jeśli więc wypatrzycie u siebie któreś z tych, radziłbym je wziąść pod lupe. Tymbardziej że w wielu przypadkach ich spadek pojemności i wzrost współczynnika ESR bywa utajony i wcale nie musi objawiać się spuchnięciem czy wylaniem.

Odnośnie zdjęć innych modeli, wcześniej znajdują się zdjęcia czterysetki Fortrona (tak ku przypomnieniu). A jeśli temat jeszcze za pare miesięcy wciąż będzie egzystować, pokaże tu zdjęcia FSP350-60THA-P (trzeba go będzie wreszcie po roku pracy odkurzyć... Pomijając fakt gwarancji :P) który jest jednym z bardziej udanych modeli dostępnym na naszym rynku
    Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty.Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty.Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:
  • #227 2957660
    SławekX
    Poziom 15  
    Cytat:
    Ogólnie oprócz przedstawienia budowy chciałem też obalić mit, że zasilacz dobry to taki który kosztuje ponad 100 złotych. W szczególności kieruje te słowa do "Taganomaniaków".
    Jeśli chodzi o mnie, to nie jestem żadnym maniakiem ani zagorzałym fanem jakiejkolwiek marki a tym bardziej płacenia za sam napis Tagan, Chieftec, Asus czy Intel (z tym ostatnim zresztą też różnie bywało). Chieftec ostatnio też ponoć się "popsuł", bo zmienił firmę w której zamawia zasilacze. Obudowy Antec są droższe od Chieftec'a mimo, że są to identyczne modele (niektóre) i robione przez tą samą fabrykę w Chinach.
    Cytat:
    Wracjając jeszcze do kwestii kondensatorów. Przedtem siedziały w tym Fortronie, na wyjściu, jakieś Fuhjyyu. Nie mam co do zasilacza zastrzeżeń ale do tych elektrolitów jak najbardziej. Nie tylko w tym zasilaczu ale w wielu innych widywałem bowiem tą marke i w 80% przypadków kwalifikowały się do wymiany. Do grupy wysokiego zagrożenia dodam jeszcze kondensatory YEC, JackCon, OST, I.Q., JunFu, G-Luxon. Te ostatnie to np. plaga płyt ECS'a.
    ... i na takich najczęściej niuansach polega różnica między tańszym a droższym sprzętem. Przez "głupie" elektrolity Abit i Epox wypadły z rynku płyt głównych. Wystarczyła jedna czy dwie wpadki i po klientach. Mój Epox chodzi od ponad 4-ch lat (już nie u mnie), ale to była jedna z najlepszych wówczas płyt głównych i o jakieś 200 zł tańsza od konkurencji za prawie 9 stów. Wracając do zasilaczy, nadal uważam, że i przy tanim zestawie (za 2000zł n.p.) oszczędność na zasilaczu rzędu 50-70 zł jest wbrew zdrowemu rozsądkowi i zwykłej ekonomice. Wystarczy przeliczyć to sobie na zaoszczędzoną energię (o bezpieczeństwie całego żelastwa już nie wspomnę).
    Pozdrawiam.
  • #228 2964830
    mdean
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Mi osobiście wczoraj się spalił, dlatego znalazłem ten temat. Zailacz Codefen 250XA. Pracował w komputerze przez 4 lata. Komputer nagle wyłączył się. Obawiałem się , że mógł uszkodzić inne podzespoły, ale naszczęscie nie. Po wymianie zasilacza jest OK. Uszkodzenia to element S20C40C. Chciałem pierwotnie wymienić go , ale patrząc na obecne ceny zasilaczy to nie ma sensu. A jeszcze wiatrak w nim dość głośno hałasował (co 1 minutę wydawał mocniejsze dzwięki na 5 sekund - strasznie denerwujące - prawdopodobnie wystraczy go lepiej dokręcić, nałożyć WD40 i by było OK).
    Oceniam go za bezpieczny.
    Wydajność/Jakość na 7/10 - w końcu pracował bezawaryjnie przez 4 lata. Oczywiście należy spojrzeć na cene, gdyż 35 zł to bym nie kupił w sklepie takich części.
  • REKLAMA
  • #229 2975749
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    doloze nastepny zasilacz LOGIC ATX LC-B300 ATX pracowal okolo 9 miesiecy wybuchly kondensatory . nic nie zabral ze soba
  • #230 2976771
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Codegen 250 XA pracował 5 lat i i 7 miesięcy.
    Padł nie zabierając niczego, po właczeniu komputer po prostu nie ruszył, zaczęło lekko śmierdzieć żadnych dymów nie było.

Przyczyną prawdopodobnie poluzowanie tranzystorów mocy przetwornicy głównej na skutek drgań (od wentylatrów) śrubki nie miały podkładek sprężynujących.
    Poluzowany tranzystor mocy MJE13007 nie przylegał dobrze do radiatora przegrzał się dostał zwarcia B-E to z kolei spowodowało przeciążenie i zwarcie tranzystora sterującego 2SC945. Uszkodzony tranzystor sterujący przeciążył układ KA7500 (sprzeżenie bezpośrednie) temperatura układu KA 7500 musiała być bardzo wyska ponieważ pękła nawet jego obudowa.
    Dodam jeszcze że komputer pracował tego lata w temperaturach 32°C po 10 godzin dziennie bezawaryjnie.
  • #231 3004970
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Witam!

Padło wcześniej pytanie odnośnie zasilaczy Jou Jye. Traf chciał, że dziś na giełdzie upolowałem jedną sztuke. Zdjęcia poniżej ukazują ten zasilacz. Tabliczke znamionową, płytke aPFC. Model JJ-300P. Prezentuje się nienajgorzej. W końcu też został zaaprobowany przez AMD. Posiada aktywne PFC. Problem z nim jest taki, że piszczy po uruchomieniu niemiłosiernie. Wyje, aż się włosy jeżą. Problem prawdopodobnie leży w elektrolitach, które niedługo z niego wylatują (wszystkie) a w ich miejsce wchodzą nowe Teapo. Wtedy zobaczymy co z tego wyjdzie. Na chwile obecną prezentuje się jak poniżej (tylko go wyczyściłem w ramach przygotowań pod lutowanie). Najgorszy problem tego zasilacza to kondensatory (ich jakość). Już sam fakt dwóch pojemności po 220uF 200V za graetzem jest rażący. Ciekawostką są za to baaardzo długie kable (od płytki wychodzi aż 80cm!) i aż siedem molexów na nich.
    Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty.Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty.Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty.Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:
  • #232 3011083
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Chieftec 360W (202DF) - BEZPIECZNY, padlo PFC, nie zabral nic ze soba
    CODEGEN 300X1 - NIEBEZPIECZNY, zostal tylko modem
    CODEGEN 200W AT '91 - BEZPIECZNY - padal tylko bezpiecznik wewnatrz
    FEEL 300W - NIEBEZPIECZNY - MoBo, HDD i CD na zlom
  • #233 3011183
    SławekX
    Poziom 15  
    Witam.
    Cytat:
    W jednym z kompów mam Chieftec 420W (302DF) i w związku z tym pytanie - w jakich warunkach nastąpił "pad" i jaka była konfiguracja PC-ta?
    Cytat:
    FEEL 300W - NIEBEZPIECZNY - MoBo, HDD i CD na zlom
    Pytanie to samo. Miałem go w poprzednim zestawie i pracował bezproblemowo 4-5 lat. Pracuje nadal, ale teraz wszystkie 5 slotów PCI jest pustych (przedtem wszystkie były obsadzone), reszta bez zmian. Dodam, że na przestrzeni paru miesięcy w tym zestawie poszły do nieba (a raczej do piekła :twisted: ) 2 CODEGEN-y 300W i 1 ROPLA 250W. Na szczęście nic nie zabrały ze sobą. Wszystkie wydmuchiwały b. ciepłe powietrze natomiast FEEL chłodne. Od tamtej pory nie uznaję żadnych wynalazków "spod krzaka" i wszystkim je serdecznie odradzam - gra po prostu nie warta świeczki i złudna oszczędność. Szkoda nawet najtańszego sprzętu (o danych już nie wspominam).
  • #234 3055166
    muczo
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Chieftec 360W (202DF) Padł po niewielkim przepięciu z sieci (NIC NIE PADŁO BEZPIECZNY)
    wymieniłem na Chieftec 420W (302DF)
    Też padł tak od siebie po 15 miesiącach (NIC NIE SPALIŁ BEZPIECZNY).
    Nie kupiłem już trzeciego zasilacza CHIEFTEC miałem dosyć i kupiłem 3 dni temu TAGANA 380 W U1
    Na razie działa.
    Straciłem zaufanie do firmy CHIEFTEC.
  • #235 3055280
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    SławekX napisał:
    Witam.
    Cytat:
    W jednym z kompów mam Chieftec 420W (302DF) i w związku z tym pytanie - w jakich warunkach nastąpił "pad" i jaka była konfiguracja PC-ta?
    .

Konfiguracja to stary server 2xP2-333@375, 2xHDD, CD,CD-RW,FDD,Grafika MATROX 16MB, 2xsieciowki. Padlo.... na 99% z powodu podpiecia bezposrednio do gniazdka (akurat potrzebowalem ACARa gdzies indziej). Od wymiany i podpieciu przez filtry nic zlego sie nie dzieje (mam te zasilacze w 2 komputerach)
  • #236 3056124
    SławekX
    Poziom 15  
    muczo napisał:

Nie kupiłem już trzeciego zasilacza CHIEFTEC miałem dosyć i kupiłem 3 dni temu TAGANA 380 W U1
    Na razie działa.
    Straciłem zaufanie do firmy CHIEFTEC.
    A czy przypadkiem nie padły Ci z poniższego powodu :?:
    spec napisał:
    Konfiguracja to stary server 2xP2-333(małpa)375, 2xHDD, CD,CD-RW,FDD,Grafika MATROX 16MB, 2xsieciowki. Padlo.... na 99% z powodu podpiecia bezposrednio do gniazdka (akurat potrzebowalem ACARa gdzies indziej). Od wymiany i podpieciu przez filtry nic zlego sie nie dzieje (mam te zasilacze w 2 komputerach)
    Dzięki za pocieszające info :D. Ja jeszcze nigdy nie podłączałem PC-ta bez ACARa (lub innej listwy).
    Co do CHIEFTEC-ów, to ponoć ostatnio się popsuły (po zmianie montowni). Słyszałem o tym ponad rok temu, ale swojego kupowałem ponad 2 lata temu. Teraz też wybrałem Tagan'a U-22 480W, bo nie mam zamiaru "oszczędzać". Te 350 zł, które mnie kosztował, to tylko ok. 7% wartości sprzętu jaki zasila. Na lepszy już mi nie starczyło kasy i teraz trochę żałuję, że nie miałem z czego uskubać tej stówy, ale zapasu mocy mam ponad 20% i napięcia trzyma b. dobrze.
    muczo --> sprawdź lepiej instalację (gniazdko i t.p.) i całą resztę, bo nawet biorąc pod uwagę spadek jakości CHIEFTEC-ów, nie powinny padać aż tak i to bez powodów.
  • #237 3058479
    muczo
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Wszystko jest czyli:
    Instalacja ok ,uziemnienie , listwa i chyba ups-a brakuje juz niemam pomysłów.
    Aha kupiłem jak pisałem wyżej TAGANA 380 W U01.
    Wczoraj wieczorkiem gram sobie w swoją ulubioną gierkę aż tu nagle
    komputer się wyłączył.
    Odczekałem chwilkę 10 min i Tagan nie wstał :( jestem załamany.
    Pochodził 2 dni.
    Komputer to P D850 , 1 GIGS GEIL, HDD WD 250 GIGA IDE ATA 100,
    GRAFIKA GF 6800 LEADTEK, Płyta główna Msi PT880V-H PRO.
    Słyszałem że Fdd 1,44 może coś takiego powodować.
  • #238 3061086
    SławekX
    Poziom 15  
    muczo napisał:
    [...]Odczekałem chwilkę 10 min i Tagan nie wstał :( jestem załamany.
    Pochodził 2 dni.
    Ano, sam widzisz... :cry:
    W konfiguracji Twojego kompa widzę tylko dość ogólnikowe dane (brak napędu CD/DVD, kart PCI, urządzeń USB). Po dodaniu tego (1 nagrywarka DVD + 1 FDD = 30W tylko :!: ) wyszło mi 308W (zakładając, że sprzęt nie jest podkręcony :!: ).
    TU możesz sam obliczyć dokładniej, ale ja bym jeszcze dokładniej przyjrzał się, czy wszystko jest złożone poprawnie - wszystkie złącza, kabelki, taśmy, czy niema jakiegoś żelastwa (śrubki) pod płytą główną i t.p.
  • #239 3083583
    adam_sil
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Witam
    Ostatnio stanąłem przed wyborem kupna nowego zasilacza. Dotychczasowy firmy L&C model LC-235ATX sprawuje się bez zarzutu. Kiedyś miałem z nim taką przygodę, że z powodu nadmiernej ilości kurzu wentylator nie był w stanie się obracać. W pokoju śmierdziało spaloną izolacją trzy dni i nie wiedziałem o co chodzi aż w końcu przypadkowo dotknąłem obudowy. Nic się nie spaliło, musiałem tylko wymienić kondensatory bo spuchły i śmiga dalej. Super zasilacz
    Znalazłem dosyć obszerny opis zasilaczy tutaj:
    http://www.tomshardware.pl/howto/20040122/index.html
  • #240 3101092
    MAREK R.
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zdecydowanie nie polecam zasilaczy MODE COM Feel-350ATX lub 400W z dwoma wiatrakami.

1. Po odkręceniu obudowy zasilacza i uruchomieniu komputera po 10 minutach kondensatory nabieraja temperatury ponad 90 stopni, szczególnie te które są przy przewodach wyjściowych +5V, +12V, +3,3V.
    Wiadomo, że kondensatory przy ekstremalnych temperaturach traca na swoich właściwościach i po intensywnym eksploatowaniu komputera cała dobę 7 dni w tygodniu wytrzymają jakieś 7 do 8 miesięcy i potem się uszkadzają efektem jest wylanie zawartości lub wybulenie.

- Przyczyna - rezystory o wartosciach 10 om na lini 5V, 100 om na linii 12V , 10 om na lini 3,3V tzw sztuczne obciażenie nagrzewają się do temp 100 stopni i przegrzewają elektrolity.

Zatem posiadaja wadę fabryczna stąd zdecydowanie NIE POLECAM !!!

Dodano po 30 [sekundy]:

Zdecydowanie nie polecam zasilaczy MODE COM Feel-350ATX lub 400W z dwoma wiatrakami.

1. Po odkręceniu obudowy zasilacza i uruchomieniu komputera po 10 minutach kondensatory nabieraja temperatury ponad 90 stopni, szczególnie te które są przy przewodach wyjściowych +5V, +12V, +3,3V.
    Wiadomo, że kondensatory przy ekstremalnych temperaturach traca na swoich właściwościach i po intensywnym eksploatowaniu komputera cała dobę 7 dni w tygodniu wytrzymają jakieś 7 do 8 miesięcy i potem się uszkadzają efektem jest wylanie zawartości lub wybulenie.

- Przyczyna - rezystory o wartosciach 10 om na lini 5V, 100 om na linii 12V , 10 om na lini 3,3V tzw sztuczne obciażenie nagrzewają się do temp 100 stopni i przegrzewają elektrolity.

Zatem posiadaja wadę fabryczna stąd zdecydowanie NIE POLECAM !!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła bezpieczeństwa i wpływu uszkodzonych zasilaczy komputerowych na pozostałe komponenty PC. Uczestnicy przedstawili ranking zasilaczy pod kątem ich awaryjności i potencjalnego ryzyka uszkodzenia innych podzespołów. Modele takie jak Codegen 300W (300X1, 250XA1), L&C 235W (LC-235ATX), Megabajt MGB-300ATX i MGB-350ATX, ModeCom Feel 300W oraz Rex Power PL300 były najczęściej omawiane. Zasilacze Codegen i Megabajt często były oceniane jako niebezpieczne, zdolne do uszkodzenia płyty głównej, procesora, dysków twardych i innych elementów, choć zdarzały się też przypadki bezpiecznego działania. L&C 235W był wielokrotnie wskazywany jako zasilacz niebezpieczny, powodujący poważne uszkodzenia sprzętu, często z powodu wadliwego układu stand-by i wysychających kondensatorów. ModeCom Feel 300W i Linkworld LPG6-430W oceniano jako bardziej bezpieczne i stabilne, choć z czasem mogą tracić stabilność napięć. Wskazywano na typowe usterki, takie jak uszkodzenia kondensatorów elektrolitycznych, przegrzania tranzystorów, niestabilność napięć, brak odpowiednich zabezpieczeń przeciwprzepięciowych oraz słabe wykonanie radiatorów i wentylatorów. Dyskutowano także o wpływie temperatury na trwałość zasilaczy oraz o możliwościach poprawy bezpieczeństwa poprzez zastosowanie dodatkowych zabezpieczeń, np. diod Zenera czy transili. Podkreślano, że zasilacze o niskiej jakości wykonania i słabych komponentach stanowią zagrożenie dla droższych podzespołów komputera, a ich naprawa powinna uwzględniać ryzyko uszkodzeń. W tabelach podsumowujących zgromadzono dane o bezpieczeństwie, jakości wykonania i liczbie zgłoszeń dla poszczególnych modeli, co ma pomóc w ocenie ryzyka przy wyborze lub naprawie zasilacza.
REKLAMA