logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty

SlaweK 09 Sty 2006 11:20 226086 400
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować wiarygodny ranking uszkodzonych zasilaczy PC pod kątem bezpieczeństwa dla innych podzespołów komputera?

W takim rankingu trzeba podawać dokładny model z nalepki, wersję PCB i rok/importera, bo ten sam handlowy model potrafi mieć różne wnętrza i różne skutki awarii [#2169553][#2691702] Z wątku wynika, że najbardziej ryzykowne są tanie konstrukcje typu L&C LC-235ATX/LC-235W, Megabajt MGB-350ATX oraz część Codegenów i ich klonów, bo po padzie potrafią uszkodzić płytę główną, HDD, grafikę albo napędy [#2162964][#2164809][#2309778][#2587604] Mechanizm zagrożenia najczęściej dotyczy przetwornicy standby 5VSB, wyschniętych kondensatorów i źle dobranych diód/filtrów; wtedy napięcia potrafią pójść mocno w górę i „rozjechać” resztę zasilacza oraz sprzęt [#2163359][#2587604][#3544559] Za bezpieczniejsze w zgłoszeniach uznano m.in. Fortrony/FSP, Chiefteca, Deltę, Tagana, Enermaxa i DTK, a nawet niektóre sztuki Codegena 250XA/300X1 lub L&C-B300ATX potrafiły umrzeć bez strat w komputerze [#2765038][#2184287] Do tabeli warto dopisać: objaw awarii, co dokładnie padło w PSU, jakie podzespoły komputera ucierpiały, czy zasilacz był stale w standby i czy komputer miał dodatkowe chłodzenie/listwę z wyłącznikiem [#3553902][#2164809] Jeśli nie jest potrzebne czuwanie, lepiej odcinać zasilacz od sieci, bo w tanich konstrukcjach to właśnie 5VSB najczęściej się przegrzewa [#3553902]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #361 4887159
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Koledze padł zasilacz Topower 526P6 420W zaraz po upływie gwarancji. Uszkodzona strona pierwotna, wybiło korki. Zasilacz nie spalił nic w komputerze. Na zdjęciu widać wybrzuszone niebieskie kondensatory na jednej z linii zasilających. Jak oni projektują te zasilacze, że zaraz po gwarancji się psują?:?:
    Załączniki:
    • Ranking uszkodzonych zasilaczy PC - bezpieczeństwo i wpływ na komponenty DSCF1454.jpg (122.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #362 4888885
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    :arrow: MSG
    Cytat:
    Dodam też że jestem niezwykle ostrożny jeśli chodzi o obsługę kompów, bo nie chce się wpędzać w koszty. Jak tak u kumpli co chwilę za przyczynę awarii kompa wskazuję zasilacz, to aż mam ochotę być ostrożnym: listwę wyłączam zawsze jak nie korzystam z kompa, zaniki napięcia zdarzyły się góra 4, sam nigdy go nie odcinam od zasilania . Opłaciło się

Zrob tak jeszcze kilkanasie razy a zobaczysz ze Codegen pusci pare z ryja i pa pa ....

Najgorasza żecza jaka mozna zrobic zasilaczowi to "włacz wyłacz " prad...
    Wystepuja wtedy stany nieustalone i dochodzi do tego ze zasilacz sam sie uruchamia bo przetwornica dla sterownika PWM podbija za wysoko napiecie i sterownik głupieje. A czesto za to w codegeno podobnych wyroabach jest odpowiedzialny 1 kondesator ( z tego co pamietam 47uF 50V ) czesto na nim po właczeniu zasilania pojawia sie ponad 50V co doprowadza do szybkiego uszkodzenia tego kondesatora i braku stabilizacji napiec.....

P.s Obserwuje coraz wiecej uszkodzen Toppowerów z czestym pociganieciem czegos z komputera :/ //
  • #363 4897439
    adasinski
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    mam zasilacz megabajt model MGB-350ATXP pracuje już 6 lat nigdy nie padł- ale to tylko u mnie nie zdarzyło sie. dalsza część historii ten zasilacz zakupiony z całym złożonym zestawem komputerowym okazał sie prawionym diody wymienione te na radiatorku i plama spalenia jakiegoś kondensatorka. po -prostu duza firma zrobiła mnie w kuku ale skoro tyle lat działa to i nie ma co. choć zasilacz wykonany badziewnie, oszczednościowo małe radiatory słaby wentylator strasznie hałasuje ale gdy go wyjme i kropelke oleju wpuszcze do łożyska jego to i ciszej sie zachowuje ale tylko w łożysku bo dmuchaniem to i tak hałasuje.

Dodano po 8 [minuty]:

polecam ten zasilacz jesli chcesz go stuningować i polepszyć chłodzenie nie zaczynaj od wymiany elementów kondów na wysoką temperature i innych elementów tylko weś rozegnij kratki z przeciwnej stony wentylatora zeby wiecej powietrza do środka wchodziło i element lepiej chlodziło. firmy produkujące zasilacze przesadzają z tymi kratkami sa za małe z tyłu polecam wyciąć kratke przy wentylatorze i wstawiś drucianą krateczke z wiadomych wzgledów hałasu i lepszego wyciagania powietrza ciepłego z zasilacza

[ Popraw ortografię i interpunkcję w poście, albo poleci do kosza. Zdania zaczynamy z dużej litery. Używaj przycisku "Pisownia".
    Pozdrawiam
    Holcer ]
  • REKLAMA
  • #364 5009196
    don vito19
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Codegen 300W od 4,5 roku chodzi bez awaryjnie komp pracuje długo ok 10 godz na dobe
    konfiguracja
    Sempron 2600
    Asus A7-V600
    768ram
    hdd 80gm
    GF 6600gt
    tuner sat
    karta wi-fi
    karta dzwiękowa Sb
    komp cały czas pod napieciem
    Elementy podkrecone na max do granic bo potem sie wyłancza komp
    Dodam ze przez około rok miałem wade sieci było wypalone zero i były doże skoki napiecia od 200 do 250V a zasilacz nadal chodzi
    A widze ze bardzo narzekacie na te codegeny to dlaczego mi chodzi?
    pozdr
  • #367 5059588
    przegibon
    Poziom 10  
    Witam

Mogłby ktos rozwinąc wątek o ktorym pisze Kwazor i lukashb mianowicie chodzi o rzekome uszkodzenia mogące powstac na wskutek odłączenia od sieci zasilacza a potem ponownego właczenia

Ze tak sie wyraze to co mam na noc listwy nie wyłaczać ? przeciez to brzmi idiotycznie z tego co napisaliscie wynika ze komputer powinien byc cały czas podłaczony do gniazda sieciowego...a jak kupujemy nowy zasilacz to co ? przeciez musimy go kiedys właczyc i cyk tez wystąpią stany nieokreslone i kondensatorek bedzie w zagrozeniu?

jak to jest panowie ? druga sprawa od kąd pamietam nie mam uziemienia w gniazdkach w pokoju! i odziwo od około 12 lat uzytkowałem na tym gniazdku juz kilka generacji komputerów wyłaczajac listwe zawsze na noc i nic sie nigdy nie stało. Moze ktos sie do tego ustosunkowac?

Bay the way: Moj aktualny komputer stoi na zasilaczu MUSTANG 400W PFC Big FAN 12cm czyli tez kontrowersyjny produkt ;)

Jest to wpradzie bardzo "ekonomiczna" konfiguracja i bez O/C (choc jestem fanem- lecz aktualnie fundusze niepozwalają) ale nic sie nie dzieje złego. Napięcia w odczycie w biosie wydaja sie ok (miernikiem nie mierzyłem moze bios przekłamuje - kto wie ? )wszystko działa stabilnie. Wiem ze zasilacz to badziew i wystarczy na niego spojrzec zeby to stwierdzic ale niby działa...

Ciagnie taki konfig:
    Athlon 64 LE 1600(odpowiednik 3500+ 2200mhz 1024 L2 cache)
    2gb ram 800mhz cl4
    grafika na płycie GeForce 6100
    HDD 80gb
    brak innych napedów

Oczywiscie zamierzam go wymienic na chiefteca ale z braku kasy kupiłem taki i chodzi juz poł roku bezawaryjnie hmm?

Bardzo prosze o wyjasnienie tego zagadnienia rzekomych fajerwerków po odłączeniu i ponownym zalaczeniu do sieci. Czy to dotyczy tylko tanszych zasilaczy?

EDIT: Co ewentualnie mozna zrobic w przypadku gdy nasz zasilacz nie jest produktem z "wyzszej polki" Czy malym kosztem mozna go jakos podrasowac wymieniajac np kondensatory tudziez jakies inne elementy będace słabym ogniwem danej konstrukcji? Czy to wogole mialoby jakis sens? Z góry dzieki za odp/wskazowki
  • REKLAMA
  • #368 5062016
    lagarto
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    U moich rodziców listwa wyłączana i załączana co chwilę na jakimś zasilaczu "no name" - tak od czterech lat przynajmniej - i zasilacz nadal działa, nic nie spalił jak do tej pory. Ja mam dwa lata obudowę Mercury z zasilaczem chyba tej samej firmy, listwa też co chwilę on/off. Nic się nie dzieje z zasilaczem. Jestem fuksiarzem, czy to kwestia czasu aż coś błyśnie? Czy może trochę te przestrogi przed odcinaniem napięcia są przesadzone?
    Wiekszość moich znajomych robi tak samo i nic złego się nie dzieje.
  • #369 5062534
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 415
    Poprostu, widzę że trzeba opisać tryb działania zasilacza, tylko uproszczony.
    A więc tak.
    Po włączeniu do sieci zasilacz główny niestartuje.
    Ale za to chodzi przetwornica pomocnicza która daje napięcia 12V i 5V. Jeżeli wszystko jest ok to napięcie 12V jest stabilne.
    Teraz podgrzejmy sytuacje.
    Zasilacz pracuje non stop 3 lata, elektrolit w bazie NPN-a z 22uF maleje do ok. 4uF, przetwornica szaleje, napięcia wyjściowe pomocnicze robią się ok 50V i jak przeżyje 7805 to pozostaje bez zmian te 5V.
    Sytuacja się poprawia gdy zasilacz pochodzi, wtedy elektrolit się nagrzeje od radiatora obok i powrócą mu parametry choć trochę, że napięcie będzie na tyle dobre, że napięcie zasilające TL494 (12V) go nieuszkodzi. Jednak do czasu. Kilka takich akcji i pada 7805 dając na wyjściu o wiele więcej a także na zasilanie TL-a idzie ok. 70V. Po czymś takim pokolei pada w kolejności: rezystor zabezpieczający zasilanie, ew. dioda prostownicza, TL494, 2x 2sc945 (typowo w sterowaniu) potem przenosi się to na strone pierwotną i na 2x MJE13003, a te znowu wprowadzają swoim złym sterowaniem o wiele większe napięcie na wtórnej z trafa które jest sterowane z 2X MJE13003.
    Wniosek taki, że aby się przed tym zabezpieczyć należy odbudować przetwornicę STby lub wstawić trafo 10W do środka, napewno się zmieści, a i nieuszkodzi się nic.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam, że o wiele lepiej sprawa wygląda w zasilaczach wyższej półki. Tam jest transoptor który kontroluje napięcie wyjściowe wzg. strony pierwotnej i nie dopuszcza do przekroczenia pewnego progu bo zadziała zabezpieczenie, to ustala TL431 który stoi obok po wtórnej. Mam przed sobą Modecoma 300W który ma w SB układ DM311 i transoptor z TL431, nic się niegrzeje nic niedymi.
  • #370 5079748
    kamil2993
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    To teraz ja.
    Otóz posiadałem Tracera Takeme 350.
    Pewnego pięknego dnia siedze na kompie, a tu bach coś strzeliło poszło kupe dymu ognia co dziwo, wyciągnołem szybko kompa z sieci rozkręcam zasiłke, a tu szok !
    Wszystko zwęglone. Naszczęscie komputer wogóle nie ucierpiał !
    Teraz zmieniłem na ModeCom FEEL III 500 W
    Naprawde serdecznie polecam komp pracuje średnio 12 godzin dziennie i nie ma z nim żadnych problemów.
    Jeszcze mam na niego 5 msc gwarancji !
    Szczerze polecam, POZDRO. Kami.
  • #371 5080316
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Mam pytanie co powiecie o zasilaczu Seventeam ST-250AK ? Wyciągnąłem go z dośc starego kompa. Jest zbudowany dośc solidnie jak na mój gust,no i trochu waży.
  • #372 5094446
    deviator
    Poziom 14  
    Witam. Ja też lubię TAKE ME 350.
    Sprzedałem tylko 3 takie złomy wszystkie wróciły przed upływem roku. Dodam ze dwa razem z dyskami twardymi:).
    Dodam jeszcze IBOXA 350W po 14 miesiącach pracy w kompie biurowym wybulone kondensatory i problemy z uruchomieniem. Po wymianie kondensatorów działa ale zamiast 12 mam 11,6 a pod obciążeniem 11,9 więc do kompa go nie włożę zostanie jako warsztatowy. No i jeszcze z ostatniej chwili XILLENCE sprzedałem ponad 10 sztuk 550W i wrócił jeden z zatartym wiatrakiem działa tylko się grzeje :) z pasywnym chłodzeniem pracował 2 tygodnie.

Moderowany przez holcer:

Scaliłem posty. Używaj proszę "zmień", aby dopisać nową odpowiedź, gdy Twoja jest ostatnia.
    Pozdrawiam
    Holcer

• #373 5149034
    deviator
    Poziom 14  
    Dziś miałem codegena 300w działał 5 lat! Padł w trakcie pracy zabrał w zaświaty płytę Asusik ram i grafikę. Moja ocena tak jak zawsze codegeny złom i do tego złośliwy najlepiej jak pada po wyłączeniu kompa.
  • #374 5152881
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    megabajt 300W - wypalił gniazdo ATX na płycie głównej (dokładnie to wszystkie 5V piny)

NIE POLECAM!
  • REKLAMA
  • #375 5185848
    Damian_x
    Poziom 18  
    COLORSIT 350W padając nic nie uszkodził, ale nie potrzymał długo bo 3-4dni ;P
    Dlatego ze względu na długość działania nie polecam :)
  • #376 5202852
    deviator
    Poziom 14  
    Jeszcze dwa feele 300W i 350W, to samo czyli napuchnięte kondensatory 300W dwuletnia więc było już na brązowo a 350W 8 miesięcy i zaczęło się resetowanie kompa. I jeszcze colorsit 350 z coolerem 12 cm po 14 miesiącach to samo czyli napuchnięte kondony.
  • #377 5301434
    olo00123
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Moj tagan TG380-U01 (380W) dzialal bez zarzutu 2 lata i 9 m-cy. Tyle ze nie mial ciezko (nagrywarka, grafika, athlon 3000 nie krecony, malo ramu, ok. 2-4 h dziennie).

Zatem potwierdzam przereklamowanie taganow.
    Moge sie cieszyc, ze moj takan akurat nie pociagnal za soba niczego wiecej.

Dodam, ze prawie od nowosci, byl systematycznie czysczony z kurzu. Przez co nie lapie sie na gwarancje, ktora o dziwo jest 36 m-czna.

Zastanawiam sie, czy taki zaislacz wytrzymalby gwarancje bez czyszczenia.
  • #378 5312789
    GreX0
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    U mnie taki sam działa 3 lata i miesiąc. Też go od czasu przedmuchiwałem. Mój za to ma ciężko bo przewarzne chodzi ponad 5h dziennie kilka razy całą dobę jako że jest bardzo cichy to przez te wolne obroty wentylatorków trochę się grzeje ale to w niczym mu nie przeszkadza śmigać :P
  • #379 5312807
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jak w temacie:
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic1046287.html
    oraz inne (MC i MC Feel):
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic1046254-30.html
  • #380 5314437
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Dorzuce od ciebie :

Niedoszły terrorysta :

Tracer 400W Hell fire ( ogien piekielny to on by zrobił w kompie klienta )
    2 lata mial i nawet nie byl mocno eksploatowany..

A tu moj 4 letni Chieftec 1136H :

Stan dalej idealny a latwego życia to on nie ma .......

Wiec dla tych co chca oszczedzic na zasilaczu to polecam kupowanie dalej "zasilaczopodobnych" zasilaczy ;)

Taki tracer kosztuje 70zł ... dokładasz 70-80 i masz cos co dzialą dlugie lata. ( szef 4 lata temu kosztował mnie 160zł )
  • #381 5332597
    miskow23
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cytat:

2N, 4 LIFE, Akyga, Allied, Altis ATX, ATON, Bio Ware, Chiefmax, COBA, Codegen (czasem zwany Rubikon- wybitnie zagrażające Twojemu sprzętowi),Color, Colorsit, CWT, Deer, EMITER, EVERPOWER, Eurocase, Feel, Fever, FOUR STAR, GEMBIRD, Hairong, HEC, IMPET, I-box (IBOX), Impet, JNC 1, KING STAR, KY, L&C = Logic, LEVICOM, Linkworld, Logic (vel. LC, L&C), Maxpower, Medion, Megabajt (vel. MGB - również fantastycznie sie psują), Mercury, Metropilis, Modecom Feel I, Modecom Feel II , Mustang, Noname( No-name), PLATIN-POWER, POWER COLOR, POWER MAN, Powercomp, Powerfox Powork, Premier, Procomp, Pronox, Q-Tec, Real PC Power Silence, Rex power, Ropla, RUBIKON, Shido, SILVER POWER, Stability Power, SUNTEK, TAKE ME, TASK, Techsolo, TOP, Tracer, Tronje, Trust, ULTRA-MEDIA, V POWER, WIN, Yamo

Czarna lista którą znalazłem na innym forum.
  • #382 5334922
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    No to temat ten nie ma sensu... Komuś zaszaleje Chieftec to i on zostanie dopisany. W sumie to nie ma zasilaczy idealnych i każdy może (i ma prawo) się uszkodzić nawet pociągając do grobu inne komponenty komputera.
    Ja posiadam:

1. Q-TEC 500W (taki w obudowie koloru czarnej perły, 12cm wiatrak) i pod nim:
    MSI K8N Neo 2
    AMD Athlon 3200 @ 3400
    2x512MB Kingston CL 2.5
    HDD 250GB WD SATA
    DVD-RW Asus
    DVD-ROM LG
    Floppy Panasonic
    Ati Radeon 9200SE 64MB
    SB Live!
    SB PCI
    AverMedia 303
    Skystar 2 PCI (ponoć bardzo prądożerna, a grzeje się najbardziej ze wszystkiego w skrzynce)
    kontroler USB na PCI

W ostatnie ciepłe dni w komputerze nie miałem cieplej jak 45'C a wiatraki to mam duże i wolno chodzące (żeby było cicho). Ostatnio jak rozmontowywałem sprzęt aby go wyczyścić, to w zasilaczu nie było ni nadzwyczajnego., wszystko w porządku. Komputer pracuje 24h/dobę 6 dni w tygodniu (czasem 7). Listwy nie mam, tylko filtr LC w metalowej obudowie od jakiegoś ksero. W międzyczasie zdążył mi paść zasilacz od skanera - zabijając go.

2. Codegen 300W, pod nim:
    Asrock PE-PRO HT i PIV 1,6GHz
    2x256MB
    40GB (nawet nie pamiętam jaki)
    CD LG 52x
    GF2 MX440

Ten komputer pracuje dorywczo, bo stoi w pracowni. Bez listwy, prosto w gniazdko.

3. FSP Group 300W (kupiony na Alle_nie_drogo używany za 5zł) - waży 2,5kg. Po otrzymaniu paczki i jej rozpakowaniu otworzyłem natychmiast zasilacz. Elektroniki tam tyle, że nawet mrówka się nie zmieści. Tyci kurzu, kondensatorki piękne. Po włączeniu cichy i napięcia stabilne. Będzie służył jako zasilacz do testowania.

Ufff... Ale się rozpisałem :lol: A za oknem ciągle burza :D:D
  • #383 5336533
    aiczek
    Poziom 1  
    ColorsIt 330W
    Przez ponad 4 lata ciagnął:

-amd sempron 1,5GHz/1,8GHz
    -radeon 9550
    -512 ram
    -2x napedy optyczne
    -WD 40GB
    -pł. gł. ASUS

Pierwsze dwa lata dzialal idealnie, podkrecony byl jedynie procesor.
    Potem doszedl to tego podkrecony radek (o 65% :P), i juz sie problemy zaczely. Wygladalo to tak, ze nawet po chwilowym odlaczeniu od listwy zasilajacej, i ponownym podlaczeniu trzeba bylo odczekac pare minut, nim mozna bylo kompa odpalic. Po kilku miesiącach, oprocz kilkuminutowego czekania, dochodzil do tego jeszcze charakterystyczny dzwiek - cos pomiedzy skwierczeniem a gwizdaniem, zaraz po podlaczeniu dzwiek ten byl dosc mocny, i stopniowo zanikal, a po jego zaniknieciu mozna bylo uruchomic komputer. Pod koniec zywota czas oczekiwania zblizal sie juz do 20 minut ^^
    Pewnego razu komputer sie juz nie wlaczyl... colorsit odszedl w ciszy, niczego ze soba nie zabierajac :) Co najciekawsze, mimo ze colorek juz nie dychal, to dioda na plycie glownej swiecila sie na zielono, co oznaczalo ze plyta otrzymywala prad (tak wyczytalem w instr. obsl. plyty).

Powiem jeszcze, ze jak juz sie komp na colorku uruchomil, to nigdy nie zdarzaly mu sie jakies niespodziewane restarty... Jezeli colorek byl caly czas podlaczony pod prad, to nie bylo zadnych problemow z natychmiastowym uruchomieniem kompa.

Z ciekawosci rozkręciłem denata, i zadnych sladow zniszczen wewnatrz obudowy zasilacza nie stwierdzilem:

Waga: 1,1kg

zdjecia:
    http://img175.imageshack.us/img175/5752/p1000417us9.jpg
    http://img410.imageshack.us/img410/7199/p1000418gr9.jpg
  • #384 5465730
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Megabajt MGB-350ATX. Uważam go za Bezpiecznego. Z zasilacza wydobyło się trochę dymu ale żadnych innych podzespołów nie spalił.
  • #385 5485559
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    Megabajt MGB-350ATXP4 - NIEBEZPIECZNY. Ciągnął:

AMD Sempron 2500+
    GeForce 6600LE
    Epox EP-8KRAI
    512 MB DDR
    2 napędy optyczne
    Maxtor 40GB
    Maxtor 20GB

Wprawdzie się nie spalił i nie przestał działać, lecz napięcia to koszmar. Wprawdzie 5V trzymał jak skała, ale w miarę jego obciążania z 12V robiło się nawet 13.5V :crazyeyes: . Wystarczyło kliknąć myszą i było słychać jak wszelkie wentyle przyspieszają i zwalniają, z powodu wachań napięcia ciągle restartował się HDD 40GB. Wymieniony na jakiegoś starego Linkworlda LPQ6-300W, który nie jest cudem techniki, lecz po wymianie kilku kondensatorów, pomimo mniejszej mocy sprawuje się bardzo dobrze (jak dotąd :lol: ) Z megabajta mam teraz zasilacz do lampek halogenowych (też sprawuje się bardzo dobrze w tej roli :lol: )
  • #386 5544609
    msichal
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Ja muszę opisać swój przypadek, miałem codegena 300, niestety nie znam dokładnego modelu, opisze co się działo w punktach :D :
    1. coś sobie robie na kompie, chcę włączyć winampa.... nie ma dźwięku... RESET.
    2. po resecie jest dźwięk, niestety po chwili padła bodajze myszka, RESET, po czym zdenerwowałem się, i wyłączyłem dziada.
    3.czytam sobie jakies czasopismo(zeby rodzice sie nie gapneli że coś nie tak :D), czytam, czytam, nagle słysze..... włącza sie sam :D, wyyłączyłem go z prądu...

Komp był na gwarancii, niestety nie chciało nam się po pół roku przyjechać na przegląd więc zapłaciłem 50zł za nowy zasilacz FEEL.... wszystko OK, włączam w domu kompa... No dobra tylko próbowałem go włączyć bo po chwili wyłączał się sam, co ciekawe podłączyny tylko do prądu startował i pikał głośniczkiem, po kilku próbach podłączyłem wszystkie komponenty spowrotem, JEST, włączył się, ale gdy zobaczyłem ekran biosu ruszyłem musząa tu .... wyłączył się... Zasilacz zabrał ze sobą mysz xD

Komp pracował stablnie , ale po jakimś czasie coś zaczeło szwankować z ramem i ogólem płytą, powywalało 2/3 kondensatorów na płycie i złom, nie wiem czy to była wina zasilacza FEEL, czy Codegen coś naruszył, w kazdym razie karta graficzna i ram raczej są sprawne, bo sprzedałem je i nikt się nie skarży ;] No więc można powiedzieć albo że ASROCK(taką miałem płytę) to złom, lub że Codegen i FEEL ją wykończyli :D

Uff ale się rozpisałem, więc moja ocena zasilacza Codegen to 2, co do (NIE)BEZPIECZNY to +/- bo trudno ustalić co się stało z płytą.
  • #387 5554365
    airbites
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Niebezpieczne jest zasilacz MODECOM który o mało nie uszkodził procesor(na szczęście kondensatory uszkodziły) a w środku zasilacza sa spuchnięte kondensatory i trochę spalone. Moc zasilacza 300W i przeżył 2 lata.

A dane komputera(nie mój):
    płyta główna Gigabyte
    pamięć ram 512 mb Kingston
    procesor Pentium 4 3,1 GHz
    karta graficzna FX 5700
    dysk twardy 120 Gb
    napęd nagrywarka DVD LG
    dyskietka.
    8 razy USB(wejście), COM x 2.

a mój ma zasilacz ma 5 lat i firma Megabajt 350W a parametry to:
    Pentium 4 2,66 podkrecony do 3,0
    1,3 giga ramy
    karta graficzna Geforce FX 5700
    dysk twardy 80 Gb, dwie napędy DVD(jedna nagrywarka)
    dyskietka,
    Com, 12 X USB itd.
    płyta główna Abit
  • #388 5563708
    eit
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    ktoś może napisać który to kondensator w codegenach i innych klonach który jak wysycha uwala wszystko i często nic nie zostaje ?
    Mam takiego codegena w jakimś starym kompie u mamy, chodzi juz ze 4 lata i profilaktycznie wolałbym wymienić zawczasu taki kond za 50groszy niż potem cały komp (stary ) o wiele drożej .
    W swoim kompie posiadam chiefteca jakieś 3 lata i nie narzekam :)
  • #389 5583932
    matik63
    Poziom 1  
    Tagan 380W-U01. Grałem w CoD2. Coś strzeliło i wywaliło bezpiecznik. Jak zalaczylem bezpiecznik to od razu wywaliło i ogień z bezpiecznika. Wylaczylem kompa z tyłu obudowy. Znowu bezpiecznik i jeszcze raz wlaczylem kompa.Strzal, dymek, smrod i cisza. Po ponownym uruchomieniu, znowu strzal. Ale po ponownym rozruchu odziwo wszystko działa. Nic się nie spaliło komp pracuje. Nie wiem czy nie przeciążyłem ale Core 2Duo Galaxy GF 7900gs dwa HDD napęd. Nie wydaje mi się ale może. Jest na gwarancji ale nie wiem jak do tego podejdą bo działa i napięcia w normie
  • #390 5665232
    RaTaJ_87
    Poziom 13  
    temat rzeka widzę
    a nie cieszy was fakt, procesor Intel Atom i zasilasz 100W?
    czy to oznacza koniec z awariami zasilaczy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła bezpieczeństwa i wpływu uszkodzonych zasilaczy komputerowych na pozostałe komponenty PC. Uczestnicy przedstawili ranking zasilaczy pod kątem ich awaryjności i potencjalnego ryzyka uszkodzenia innych podzespołów. Modele takie jak Codegen 300W (300X1, 250XA1), L&C 235W (LC-235ATX), Megabajt MGB-300ATX i MGB-350ATX, ModeCom Feel 300W oraz Rex Power PL300 były najczęściej omawiane. Zasilacze Codegen i Megabajt często były oceniane jako niebezpieczne, zdolne do uszkodzenia płyty głównej, procesora, dysków twardych i innych elementów, choć zdarzały się też przypadki bezpiecznego działania. L&C 235W był wielokrotnie wskazywany jako zasilacz niebezpieczny, powodujący poważne uszkodzenia sprzętu, często z powodu wadliwego układu stand-by i wysychających kondensatorów. ModeCom Feel 300W i Linkworld LPG6-430W oceniano jako bardziej bezpieczne i stabilne, choć z czasem mogą tracić stabilność napięć. Wskazywano na typowe usterki, takie jak uszkodzenia kondensatorów elektrolitycznych, przegrzania tranzystorów, niestabilność napięć, brak odpowiednich zabezpieczeń przeciwprzepięciowych oraz słabe wykonanie radiatorów i wentylatorów. Dyskutowano także o wpływie temperatury na trwałość zasilaczy oraz o możliwościach poprawy bezpieczeństwa poprzez zastosowanie dodatkowych zabezpieczeń, np. diod Zenera czy transili. Podkreślano, że zasilacze o niskiej jakości wykonania i słabych komponentach stanowią zagrożenie dla droższych podzespołów komputera, a ich naprawa powinna uwzględniać ryzyko uszkodzeń. W tabelach podsumowujących zgromadzono dane o bezpieczeństwie, jakości wykonania i liczbie zgłoszeń dla poszczególnych modeli, co ma pomóc w ocenie ryzyka przy wyborze lub naprawie zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA