logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolekcje radioodbiorników lampowych i wczesnych tranzystorowych – pochwalcie się!

marcin_oizo 18 Sty 2006 13:41 15384 82
  • #1 2192147
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Witam!
    Chciałbym żeby każdy z Was kto wchodzi na to forum pochwalił się swoimi kolekcjami odbiorników, telewizorów i innymi urządzeniami zawierającymi lampy lub też wczesnymi urządzeniami tranzystorowymi. Chodzi mi tutaj o zamieszczenie zdjęć (jeśli macie taką możliwość) swoich perełek.
    Jestem ciekawy ile osób ma takie zainteresowania jak ja tzn. zbiera odbiorniki z "tamtego wieku" :)
    Ja narazie nie mam dostępu do cyfrówki ale jak będę miał to zamieszcze swoje, nie zbyt stare wynalazki.
    Jak narazie mogę napisać, że mam:
    radia: Stolica, Pionier (U2 i skrzynka z bateryjnego), Sonatina, Koncert, Preludium, Sylwia, Jupiter, Fagot, Contessa, Śnieżnik, Śnieżka, Donata, Taraban, Azymut, Jubilat, Jowita-2, Safari (2a z Syrenki i 5), Saba 446 WLK (rok 1938 stoi u mojego ojca), Goplana (tak samo),
    TV: Beryl 102, Elektronika (5 cali, radziecki), Junost P603, Vela T-205,
    poza tym magnetofony ZKxxx.
    Było tego więcej ale człowiek w młodym wieku lubi majstrować i niektóre (nie wymienone) urządzenia nie dożyły do dziś :( :( :( a szkoda, żałuję.
    Będę jeszcze walczył o Śnieżkę na chodzie i Majora. Może coś jeszcze wpadnie...
    Czekam na Wasze galerie i pozdrawiam!
  • #3 2193968
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    marcin_oizo napisał:
    Witam!
    Chciałbym żeby każdy z Was kto wchodzi na to forum pochwalił się swoimi kolekcjami odbiorników, telewizorów i innymi urządzeniami zawierającymi lampy lub też wczesnymi urządzeniami tranzystorowymi. Chodzi mi tutaj o zamieszczenie zdjęć (jeśli macie taką możliwość) swoich perełek.
    Jestem ciekawy ile osób ma takie zainteresowania jak ja tzn. zbiera odbiorniki z "tamtego wieku" :)

Zapraszam na swoją stronę - większość tam umieszczonych odbiorników jest lub była moja. A z ciekawszych których tam nie mam mam Elektrita Superiora S , Koronę 69B, IKĘ 44Z czy Philipsa 990X.
  • #5 2196488
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    ja posiadam prawie 200 urzadzen w ruznym stanie technicznym kazde ma napis unitra radmor eltra diora itp. oczywiscie znajda sie tez tam jakies japonczyki albo nawet ruskie urzadzonka wiadomo :) urzadzenia sa lampowe i tranzystorowe z lampowych najwiecej posiadam magnetfonów szpulowych zk 140 no i wiele wiele innych urzadzen :) niestety nie mam aparatu zeby fotki pstryknac
  • #7 2197949
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    marcin_oizo napisał:
    Widzę że kolega wyżej ma chyba sporo odbiorników! A możesz podać adres swojej stronki?
    Dzięki i czekam na fotki...

Guzik 'www' pod moimi postami prosto do niej prowadzi.
  • #9 2217419
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    To ja narazie daję zdjęcia mojego Pioniera, Stolicy i link do Jupitera. Niestety w Pionierze nie ma oryginalnych gałek a skalę sam robiłem. Gałki niestety się nie zachowały :( Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #10 2225279
    Misiek_K
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    marcin_oizo napisał:
    To ja narazie daję zdjęcia mojego Pioniera, Stolicy i link do Jupitera. Niestety w Pionierze nie ma oryginalnych gałek a skalę sam robiłem. Gałki niestety się nie zachowały :( Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Na Allegro za niewielkie pieniadze mozesz dokupic braki - ostatnio sie pionierowo zrobilo:)
  • #11 2234500
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Ja posiadam tylko jedno lampowe urządzonko. Jest to radiola Barkarola. Niestety jest sprawna tylko w 70%, to znaczy, że nie odbiera fal, tylko chodzi gramofon.
  • #12 2244411
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    No bardzo ładne radyjko! Nie widziałem takiego jeszcze. Podejrzewam że może jakaś lampa szczeliła więc możesz próbować je naprawić!
  • #13 2245238
    studisat
    Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
    Ocena: 273
    Zaprezentuje tylko jedno radio:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

12 lamp!!!. Stero, i super brzmienie.
  • #14 2245416
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 501
    To i ja się troszkę pochwalę. W załącznikach: Elektrit Superior 36, Elektrit Majestic w skrzynce od Kortinga Honoris 40, w takiej skrzynce do mnie trafił:( Oprócz tego jest jeszcze Elektrit Allegro Z. Z innych: jakiś Imperial z 1939r, jakaś samoróbka z lat 30, Philips 122ABC, Philips BD493U, Philips BG514A, różne Pioniery, Mazury, Sonatiny itp. (do pozbycia), Saba z automatycznym strojeniem z lat 50, jakiś Grundig 2088 itd. Z telewizorów: Neptun C, Neptun D, Szmaragd 901, Alga 21 i jakiś Lazuryt (wszystkie do pozbycia - chcę mieć tylo Wisłę i Belwedera). Jest tez trochę lampowych przyrządów pomiarowych: dwa generatory RC Tesla (BM365U i BM344), dwa oscyloskopy Radiotechnika OKD505, jakiś oscyloskop philipsa dwustrumieniowy z 1965r, generator fali prostokątnej GFP70, uniwersalny przyrząd telewizyjny Elpo K932, oscyloskop Radiotechnika OK9, multimetr lampowy Rohde Schwarz typ URI:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany . Z ciekawostek, ale już tranzystorowych - angielski cyfrowy miernik częstotliwości z 1961r.
  • #15 2245600
    kokolaska
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.Fajne radyjka.Ja też niedawno załapałem tego bakcyla i mam conieco.Szkoda że nie działają:cry:.Ale na początek dobre i to ,noże się nauczę kiedyś je naprawiać:?:.Jak tylko naładuję baterie do aparatu to zamieszczę też parę fotek.
  • #16 2264209
    Wojtek_81
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Ja posiadam ze sprzętów lampowych magnetofony: GRUNDIG TK 145 de luxe; UNITRA ZRK ZK 120, 140, 145, Tonette; TESLA Sonet B3; STUZZI Dixi Export. Radyjka moje to : ZRK Rozyna; STERN 675/55 (nie działa UKF); SACHSENWERK Olympia. Telewizorki: DIORA Tosca, Alga2 (nie w pełni sprawny). Wszystkie bez adnotacji "nie sprawny" działają świetnie.
    Pozdrawiam wszystkich "Lampowców" :)
  • #18 2310906
    jaarex
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Moja kolekcja jest skromna: Radio Stolica, magnetofon Tonette, ZK-120, radio Kankan. Zamieszczam zdjecia radia Stolica bo reszta jest w piwnicy.
    Radio stolica stoi u mnie w pokoju j jest uzywana prawie co dziennie.

Jak slyszy sie na falach DŁ na Pr1 coś starego to przenosze sie w myslach w lata 60-te.

Kiedys tak nie wiele było trzeba było, aby posłuchać mozna było programu 1 PR, luxembourg, i innych rozglosni radiowych.

Wiec nie wiem czym dzisiejsza młodziez sie zachwyca!!! wiezami na 3cd z mozliwoscia odczytu mp3 jest to totalna lipa!!! poprostu kupa złomu.

Moim zdaniem dobry sprzet skonczyl sie z era nastania ukladow scalonych!!!

http://jaroslaw.grs.net.pl/stolica.MPG (film z radiem stolica)
  • #19 2312573
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    DOMINANTE, nabyty za przysłowiową flaszkę.:D
  • #20 2316373
    Adsum
    Poziom 11  
    Witam
    Tez się pochwale tym, co mam :) na razie to dopiero początek zbierania. Mój Pierwszy lampowiec to Orion Rsz-48 czuje do niego dziwny sentyment:) druga zdobycz to Arkona wersja z adapterem przyczepionym do nóg radia, lecz na razie odnowiłem tylko samo radio na adapter przyjdzie później pora.

Ps. Sorki za kiepskie zdjęcia brak cyfrowki :(
    Pozdrawiam
  • #21 2330633
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    no to ja wam panowie zazdroszczę olekcji bo moja jest bardzo uboga i nie do końca "lampowa". Czekam na odpowiedź w sprawie chassis do Pioniera (chcę kupić) bo mam zamiar go poskładać
  • #22 2330894
    widmo1984
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    U mnie to sie tez tego nazbierało a mianowicie posiadam:: Pionier U, Mazur, Poemat II, Etiude, Sonate, Moskwicz, Goplane, Trubadur, Mende 216 GWDK, DeTeWe 824W, 2 Tatry,Noktórn ,Berolina, Dml..
    i tyle jak bede w domu to zrobie zdjecia i zamieszcze na forum
    Pozdr Tomasz
  • #23 2333608
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Kurde ile można dać za Turandota? Muszę go dorwać bo to kawał dobrego radia, ale nie wiem do końca czy jest sprawny.
    Poluje jeszcze na działającą Szrotkę co stroi u mojego wuja ale musiałbym się za coś zamienić.
    Widmo czekamy na Twoje foty...
  • #24 2353770
    polninken
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Od paru lat zbieram stare sprzęty grające tak że nazbierałem ich ponad setkę. Wszystkich nie wymienię...podam tylko przykłady: radio Marconi z 1930 roku, dwa Detefony, małe radio kryształkowe Echo, Elektrit Victoria, radiola Stassfurt, kilka Siemensów i Telefunkenów z lat 30tych...pozatym polskie:Aga, Pioniery i Mazury (część na wymianę), Sonaty, Barkarola, Stolica, Wola, Czardasz, i wiele późniejszych. Telewizory: najstarsze z lat 60tych: Tesla, Temp (radziecki z roku 1962), Beryle, Lazuryty, Ametysty, Szmaragd, Aladyn (z pilotem na kablu)...sporo na wymianę. Poszukuję Wisły ewentualnie Belwedera.
    Oprócz tego gramofony Bambino, szpulowce ZK 120/140/145 i Melodia, Tonette, Smaragd....
    Na dodatek sprzęt komputerowy (to mnie najbardziej interesuje): analogowa Tesla, części do Odry, terminale Mera, czytniki taśm perforowanych...
    Magnetowidy prod. polskiej na szpule!!! (nie pamiętam nazwy) - chętnie wymienię...
    Niestety chwilowo nie posiadam cyfrówki ale postaram się w niedługim czasie umieścić jakieś fotki
  • #25 2353813
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    polninken napisał:
    poza tym polskie:Aga, Pioniery i Mazury (część na wymianę),
    Na dodatek sprzęt komputerowy (to mnie najbardziej interesuje): analogowa Tesla, części do Odry, terminale Mera, czytniki taśm perforowanych...

OOOOOOOOOOOOOOOOOOoo ja mam takie pytanie odnośnie Pionierków: miałby Pan może chociaż jakieś chassis do Pionera, może być bardzo zdekompletowane, wyremontuję go! Mam 2 obudowy ale co mi po nich jak nie mam wnętrzności... Co konkretnie chce Pan na wymianę lub ile? Proszę o odpowiedź na PW lub marcin_oizo(_at_)wp.pl
    Dziękuję :) i czekamy na fotki w miarę możliwości...
  • #27 2413121
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Witam

ja od 2000 roku zbieram radia lampowe. W mojej kolekcji mam radio Kaprys, Serenada, Romans, Pioniera U2 i dwie odmiany radia Rondo. Postaram się im zrobić zdjęcia i jutro zamieszcze. Pozdrawiam Kamil
  • #29 2418140
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Oto moje sprzęty... Niestety trzymam je w pywnicy ale co trochę biorę je do domu żeby sprawdzić czy jeszcze działają! Jak narazie mam problemy tylko z TV Junost, nic nie odbiera. Nie wiem co się stało

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kolekcjonowania i renowacji lampowych radioodbiorników, telewizorów oraz wczesnych urządzeń tranzystorowych. Uczestnicy wymieniają się informacjami o posiadanych modelach, problemach technicznych oraz możliwościach naprawy i modernizacji. Poruszane są kwestie dostępności i zamienników lamp prostowniczych (np. AZ1), stosowania diod półprzewodnikowych i termistorów NTC do zasilania anodowego, a także naprawy uszkodzonych cewek i transformatorów głośnikowych. Wskazywane są źródła schematów i części, m.in. strony internetowe z dokumentacją. Kolekcjonerzy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi stanu technicznego sprzętu, problemów z zasilaniem, uszkodzeniami mechanicznymi oraz sposobami konserwacji i odrestaurowania. Wątek kończy się decyzją o zamknięciu tematu ze względu na rozproszenie dyskusji na kwestie serwisowe i techniczne wykraczające poza pierwotny cel prezentacji kolekcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA