logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu wzmacniacza lampowego z lampami 6Π3C, 6H3C, 5µ3C

marexsc 15 Mar 2006 08:20 2743 14
REKLAMA
  • #1 2415958
    marexsc
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Otóż dostałem od znajomego to co jest widoczne na zdjęciu bo postanowiłem dokończyć jego dzieło które jak widać nie zostało ukończone(budował to 15lat temu :) ) jako że mój zakres wiadomości wzmacniaczy do tej pory kręcił się koło lamp ECC85 i ECL86 także nie znam tych lamp a mimo to postanowiłem go odbudować chodzi mi konkretnie o schemat na tych lampach jako że urządzenie jakoś się trzyma kupy najpierw postanowiłem to odpalić a póżniej dopiero przemyśleć stosowną obudowe.Lampy jakie są zastosowane to: 6Π3C X 2, 6H3C X 2, 5µ3C X 1 transformatory raczej dobrane bo znajomy raczej znał się na rzeczy także raczej będą pasowały.Proszę o podanie linka do strony ze schematem,przeszukałem archiwum znalazłem kilka schematów ale z marnym skutkiem będe wdzięczny za wszelką pomoc.
    Załączniki:
    • Szukam schematu wzmacniacza lampowego z lampami 6Π3C, 6H3C, 5µ3C Wzmak.JPG (81.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2417143
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    A za ile bys to odsprzdał :?: :D
  • REKLAMA
  • #4 2418272
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    nie no zajefajna robota!! Mnie tam się ten wzmacniacz bardzo podoba i ja bym go robił ze wszystkich sił!!!
    A ja mam takie pytanie: czy ten wzmacniacz ma jakieś elementy czy to tylko lampy i trafka są przykręcone do chassis? Jeśli tak jest to masz duże pole do popisu! Ale co do konkretnego schematy no to trzeba by się naszukać. Może coś uda mi się znaleźć

Dobra coś jest:
    http://ecclab.com/start.php3?ID=1

http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/6L6.htm

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic152800.html#739073

http://trioda.com/php/forum/viewtopic.php?p=3640&sid=282e527b79108bf7c867abd8bc4540ce

to na temat pentodki 6P3S...

Lampka 5coś3S to prostownik. Jak mi się uda znaleźć dane to podeślę.
    A 6n8s to podwójna trioda coś w stylu naszych ECC83/88 (nie jestem znawcą, nie jestem pewny)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic449362.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic455669.html

ooooo a to coś jak w strzał w dychę: http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/ampli_wr40/ampli_wr40.htm
    Załączniki:
    • 6N8S.pdf (100.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2423337
    marexsc
    Poziom 15  
    Poddaje sie!! wszystko ładnie pięknie jestem bardzo wdzięczny(zwłaszcza koledze "marcin_oizo" za duzy wkład w sprawe,nie chce isć na łatwizne jednak musze i bardzo proszę o linka nie koniecznie już na tych wszystkich lampach,chciałbym jednak wykorzystać prostownik lampowy(nie wiem może błąd ale zależy mi także na efekcie wizualnym) który bedzie zasilał wzmacniacz na któryś z tych lamp.Chciałbym także zastosować regulacje barwy tonu,mam w posiadaniu lampe ECC85 i z tego co wiem doskonale się nada jako przedwzmacniacz z regulacją tonu,prawdopodobnie uda się nawet z jednej lampy wystwrować 2 kanały(może się myle proszę o sprostowanie).Jednak nie jestem w stanie sam sobie wymyślić wzmacniacza lampowego na podstawie danych lampy jak co niektórzy wtajemniczeni to robią (znam osobiście takiego człowieka) bynajmniej tak twierdzi(na tej podstawie miał powstać ten wzmacniacz).Lampy to dla mnie niewiadoma którą próbuje poznać narazie z marnym skutkiem (opanowałem ECL86 chociaż też zdarza mi się skuche walnąć).Proszę o schemacik (im prościejszy tym lepiej chociaż nie do końca bo prawdopodobnie zostanie to już u mnie).Jestem w stanie to zbudować jednak ze schematu.
  • #6 2423869
    czarownica
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Weż sobie schemat "szeherezada" OTV stereo ma regulacje i dobrze pracował
  • #7 2425507
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Nie dziękuj akurat nie miałem co robić:)
    Co do regulacji barwy tonu to możesz beż problemu wykorzystać istniejące lampy 6n8s! Dajesz regulacje między te triody i bajka! Nie ma się co poddawać, jak masz trafo i lampki to już jesteś bliżej niż dalej! Sam bym sobie cosik takiego zmontował ale mam tylko wielkie zapasy PCL86 i kilka EL84.
    PS. Jeśli chcesz mieć wzmacniacz stereo to musisz dać jedną triodę na jedną pentodę. Można wysterować 2 pentody jedną triodą ale to raczej w ukladzie przeciwsobnym...
    Ja też sie na lampach nie znam no bo co można powiedzieć o takim gościu co naprawił Beryla 102, zrobił se wzmacniacz i radio na jednej lampie i jeszcze coś tam.
    Czekamy na rezultaty pracy! ;)
  • REKLAMA
  • #8 2431296
    marexsc
    Poziom 15  
    Stoję w polu!! :) obejrzałem wszystkie linki poszperałem troche w sieci(około 5h) i LIPA nie mogę wystartować,bo nie mam nic konkretnego na wszystkich schematach dodatkowe lampy których nie mam.Proszę o link ewentualnie schemat z tymi konkretnie lampami,najlepiej także żeby było ponumerowane cokoły na schemacie.
  • REKLAMA
  • #9 2431305
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    marexsc napisał:
    i LIPA nie mogę wystartować,bo nie mam nic konkretnego na wszystkich schematach dodatkowe lampy których nie mam.

Dowolny Williamson:
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/eka/williamsony.html
    http://ecclab.com/gotowe/wl36.htm

Zauważ że lampa 6H8C jest elektrycznie bliska ECC82 a 6Π3C to odpowiednik 6L6, a podejdą też schematy opracowane dla EL34 - inna będzie (i to nie zawsze) Raa trafa wyjściowego.

Co do samej konstrukcji to niepokoi mnie trafo wyjściowe (?) - na środku, wygląda jakby było sklecone z dwu innych traf od układów SE...
  • #10 2431341
    marexsc
    Poziom 15  
    Co do tych schematów to jest w porządku jednak są to schematy wzmacniaczy przeciwsobnych,gdybym miał 4 lampy 6P3C nie było by problemu ale mam tylko dwie i zależy mi na STEREO.Co do tych traf to faktycznie nie są to trafa orginalne głośnikowe ale znajomy powiedział że zdadzą egzamin,także uznajemy że trafa się nadają,najpierw chce odpalić na tym co mam,jeżeli nie będą się nadawć to bedzie problemem w póżniejszym czasie(chociaż myśle że będzie dobrze bo gość bardzo dobrze zna się na rzeczy tylko zabrakło mu czasu na sklecenie tego).
  • #11 2431943
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    jdubowski napisał:

Co do samej konstrukcji to niepokoi mnie trafo wyjściowe (?) - na środku, wygląda jakby było sklecone z dwu innych traf od układów SE...

Na to wygląda, ale nie należy to jakiegoś błędu.

W latach 70' periodyki zachodnie podawały bardzo powszechnie taka metode "konstruowania" jako zastepczą i tanią alternatywe dla trafa wyjściowego.
  • #12 2432534
    marexsc
    Poziom 15  
    To nie chodzi o to że kiedyś tak budowano jest możliwość zbudowania wzmacniacza na tych lampach w układzie SE ale dochodzi jeszcze jedna lampa EF82 czego mimo wszystko chciałbym uniknąć ale jak się nie da no to trudno będe zmuszony zoorganizować takie lampy.Schemat gdzieś ściągnąłem nawet nie wiem skąd bo już się pogubiłem (tyle godzin w necie a wynik marny),wydaje mi się najsensowniejszy chociaż cały czas licze na schemacik w którym będą wykorzystane tylko te dwie lampy.
  • #14 2435491
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    marexsc napisał:
    Chociażby ten no ale znowu EF22 się zaplątała a tak wogóle to schemat jest dobry?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277331.html#1380303

Raczej schemat jest dobry, ponadto (trzeba by przelczyć) jeśli sygnał źródłowy jest wystarczająco duży (niektóre CD-playery dają nawet 2V) to układ zrealizowany bez tej EF22 i sprzężenia zwrotnego da dobry efekt.
  • #15 2451539
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    takim kompletem lamp zajmuje sie Pan Siergiej KOMAROW.

www.radiostation.ru

klikac w SIERGIEJA KOMAROWA /na tej stronie/-otworza sie dalej inne tematy -wsrod nich konstrukcje na lampach podobnych do ecl86, i do tych z fotografii.Prosze tylko nie rozrabiac bo chcialbym z tej strony skorzystac niedlugo.

Dodano po 50 [sekundy]:

jest on konstruktorem sprzetu RADIO

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest schemat wzmacniacza lampowego wykorzystującego lampy 6П3С (6P3C), 6H8C (poprawka zamiast 6H3C) oraz 5µ3C jako prostownik. Urządzenie jest częściowo złożone, lecz brak jest dokumentacji i schematu dostosowanego do tych konkretnych lamp. Dyskusja wskazuje, że 6H8C jest lampą podwójnej triody podobną do ECC82, a 6П3С to odpowiednik 6L6, co pozwala na adaptację schematów wzmacniaczy opartych na tych lampach, np. typu Williamson lub wzmacniaczy z lampami EL34/6L6. Problemem jest jednak ograniczona liczba lamp 6П3С (dwie sztuki) przy chęci uzyskania stereo, co komplikuje zastosowanie klasycznych układów przeciwsobnych. Proponowano wykorzystanie lampy ECC85 jako przedwzmacniacza z regulacją barwy tonu. Wzmiankowano także o możliwości budowy wzmacniacza w układzie SE (single-ended) z dodatkową lampą EF82, której autor chciał uniknąć. Wskazano na dostępne w sieci schematy i fora, jednak brak jest schematu dokładnie odpowiadającego posiadanym lampom z opisanymi cokołami. Zwrócono uwagę na nietypowe transformatory wyjściowe, które mogą być złożone z dwóch części, co jest znaną, choć nieidealną metodą konstrukcji. Wskazano również na konstruktora Siergieja Komarowa, który zajmuje się podobnymi lampami i konstrukcjami. Ogólnie, dyskusja koncentruje się na adaptacji istniejących schematów do posiadanych lamp, problemach z konfiguracją stereo przy ograniczonej liczbie lamp mocy oraz potrzebie prostownika lampowego i regulacji barwy tonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA