logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych?

Mariiusz 28 Mar 2006 22:15 3841026 12902
  • #2641 6527654
    bachus1
    Specjalista - kolektory słoneczne
    Ocena: 99
    Witam.
    Tarnus napisał:
    Cytat:
    Albo nie działa prawidłowo wentylacja solara albo się skrzynka rozszczelniła z jakiegoś powodu (nieprawidłowy montaż ?) i woda dostaje się do środka. Codziennie jadąc do pracy mijam 2 zestawy solarów. Jeden na elewacji, drugi stoi w ogrodzie. Czasem specjalnie zwalniam aby popatrzyć to i owo. Jak narazie nie widziałem takich objawów jak na zdjęciu.

Tak, masz całkowitą rację. Ale zdjęcie umieściłem aby pokazać jak chrom jest delikatną powłoką, nawet kapiąca woda z szyby potrafi ją "optycznie" uszkodzić. Wyjaśnię od razu, że pomimo plam kolektor ten dalej pracuje z równie dobrą sprawnością jak na początku. Za to "tinox" jest już tej wady pozbawiony - to w kwestii wytrzymałości mechanicznej powłoki'.
    pozdrawiam
  • #2642 6528198
    arturromarr
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Stal znacznie gorzej przewodzi ciepło i łątwiej "zarasta" zanieczyszczeniami, myślę, że to droga w złym kierunku.
    Rurkę miedzianą można dać dosyć cienką i nie wyjdzie aż tak drogo.
  • #2644 6530362
    siara29
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Doradzacie proszę jak zamocować stojak na 3 kolektory na dachu płaskim betonowy ocieplony 20cm styropianem a może ktoś wie jakie powinny być dociążenia na 3 Płaskie Kolektory Help
  • #2645 6530889
    najlepszy7
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    To mój kolektor zrobiony z dwóch płyt grzejnikowych paneli 180cm na 67cm ocieplony od spodu 5cm styropian na gorze 3cm(żeby szyba nie przylegała bezpośrednio do panela takie paski tylko) i szyba ze starych okien. Panele pomalowane matową farbą. Temperatura osiągnięta w południe ponad 60stopni (termometr się zamknął:) ) po przemieszczeniu ale dopiero o 17stej bo wynikły małe problemy temp w bojlerze 100L wynosiła 35stopni. niby nie dużo ale grzało się tylko 1,5h. Próba się udała teraz wszystko zrobię porządnie i zamontuje to na dachu domu dodam jeszcze 2 płyty.
    Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych? Jak zbudować kolektor słoneczny za 1500 zł z grzejników panelowych?

Tak chyba lepiej...(fotki)
    [Akrzy]
  • #2646 6531024
    pogo
    Poziom 12  
    Witam

Jestem właśnie w trakcie budowy solarka...

Zacząłem od budowy zbiornika, co uważam za trudniejszą część. Mam hydrofor 150l w super stanie i w nim umieszczę wężownice CU fi22 - 18m do solara i 7m do centralnego. Drugi mam 300l ale ma straszne wżery i nie wiem czy by się nadawał po pomalowaniu, a ponadto czy to nie za dużo na planowane 3m² kolektora z grzejników?
    Zbiornik będzie dla zabezpieczenia pomalowany w środku farbą i nie wiem czy powinienem usunąć warstwę ocynku przed pomalowaniem czy tylko go oczyścić i pomalować na ocynku?
    Chcę też do górnego wylotu hydroforu ewentualnie podpiąć drugi zbiornik, gdyby 150l było za mało, tylko nie wiem na jakiej wysokości wspawać powrót żeby ładnie grawitacyjnie krążyło?
    Wężownice będą podpięte w środku pexem i odizolowane elektrycznie od zbiornika. Sterownik - Atmega i pompka od oczka wodnego...
    Jak coś źle tworzę to poprawcie. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Byłbym zapomniał - czy polecicie jakiś sprawdzony czarny mat, bo nie wiem już czy taki do kominków, do tłumików czy podkład samochodowy...

Pozdrawiam
  • #2647 6531043
    kaniowy7
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Kolego najlepszy7, dałeś pod spód styropian a wiele osób pisze tu że potrafi on pod wpływem temperatury po prostu zniknąć. A jak znikną też te paski po bokach ze styropianu to szyba zatrzyma Ci się na grzejnikach i będzie zonk. Może pomyśl lepiej o jakiejś drewnianej konstrukcji. Taka moja mała rada, sam niedawno robiłem kolektory to wertowałem to forum, więc tyle mogę Ci doradzić.
  • #2648 6531234
    studiowena
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Spotykam w opisach budowy kolektorów sposób izolacji-wełna pokryta folią aluminiową.Przecież aluminium z miedzią będzie się "gryzło".
    Ktoś ma jakieś zdanie, lub doświadczenia w tym temacie ?
    A czy ta folia musi być ?
    Pozdrawiam życzę słoneczka
  • #2649 6532103
    loizy34
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Czy może mi kto podesłać rysunek albo fotkę układu pompowego do solara i czy musi być zainstalowany rotometr ogranicznik przepływu płynu mail loizy(_at_)wp.pl
  • #2650 6532261
    Tarnus
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    cipro napisał:
    Witam myślę ze warto zerknąć Całoroczny porównawczy bilans energetyczny dla instalacji solarnej

Jest tam parę dziwnych teorii, ale nic to, może tak ma być w przypadku doboru kolektorów Aparel.
    Jedno jednak muszę wytknąć. Trochę bez sensu wydają mi się zalecane na tej stronie w tabeli wymienniki dla wspomagania CO. Np. 60kW dla 10 kolektorów. 10 kolektorów to w szczególnym przypadku max 25kW. Po co więc wydawać kasę na przewymiarowany wymiennik? W piecu gazowym CO o mocy 24kW wymiennik stosowany także jest 24kW.

Marek
  • #2651 6532276
    arturromarr
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    studiowena napisał:
    Witam
    Spotykam w opisach budowy kolektorów sposób izolacji-wełna pokryta folią aluminiową.Przecież aluminium z miedzią będzie się "gryzło".

Nie musi być, ale lepiej jak będzie, bo folia odbije z powrotem część promieniowania wygenerowanego przez tył absorbera.
    Ona zwyczajnie podnosi sprawność kolektora, odsunąć trochę od miedzi i nic się nie będzie gryzło.
    Na tej samej zasadzie termosy pokrywane są warstwą lustrzaną, jakby to nie dawało efektów to nie robili by tego.
  • #2652 6532299
    Tarnus
    Poziom 20  
    loizy34 napisał:
    Czy może mi kto podesłać rysunek albo fotkę układu pompowego do solara i czy musi być zainstalowany rotometr ogranicznik przepływu płynu mail loizy(małpa)wp.pl

Zdjęcie fabrycznego czy własnoręcznie skręcanego?
    Rotametr lepiej żeby był. O ile jeszcze przepływ możesz regulować zwykłym zaworem to wartości nastawionej nie będziesz znał.
    Zawsze będziesz miał dylemat podczas regulacji, no i ewentualnego pomiaru mocy ni edokonasz bez znanej wartości przepływu.

Marek
  • #2653 6532383
    sn-rf
    Poziom 15  
    Witam,

kaniowy7 napisał:
    Ale przecież kiedyś były tylko stalowe wężownice i to działało, więc czemu tu ma nie zdać egzaminu. Myślę ze jednak pójdę w tym kierunku.

Myślę, że to będzie działać. Pewnie nie tak dobrze, jak miedź, ale dużo lepiej niż zwykłe U czy wynalazki typu wężownica z pex. 7m rurki (zdaje się, że sprzedawana jest właśnie w takich odcinkach) 1/2 cala ma powierzchnię ponad 0,5m². Trzeba by pewnie 2-3 takie rury. Z tego co pamiętam nie są bardzo drogie. Problem jaki widzę to gięcie ich. Przydał by się chyba palnik tlen - acetylen.

studiowena napisał:
    Ktoś ma jakieś zdanie, lub doświadczenia w tym temacie ?

Nie będzie się "gryźć", w każdym razie nie na odległość ;). Na przekroju kolektora masz: szyba, powietrze, absorber, wełna, folia Al, "plecy" kolektora. Nie będzie styku Cu z Al, więc nic nie będzie korodować.

pozdrawiam,
    Piotrek
  • #2654 6532428
    cipro
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Tarnus napisał:
    loizy34 napisał:
    Czy może mi kto podesłać rysunek albo fotkę układu pompowego do solara i czy musi być zainstalowany rotometr ogranicznik przepływu płynu mail loizy(małpa)wp.pl

Zdjęcie fabrycznego czy własnoręcznie skręcanego?
    Rotametr lepiej żeby był. O ile jeszcze przepływ możesz regulować zwykłym zaworem to wartości nastawionej nie będziesz znał.
    Zawsze będziesz miał dylemat podczas regulacji, no i ewentualnego pomiaru mocy ni edokonasz bez znanej wartości przepływu.

Marek

Sposób na rotametr – bierzesz zawór grzejnikowy najlepiej stożkowy mosiężny grzybek bez uszczelek z jednej strony zakładasz butelkę lub naczynie nalewasz 1.1L lub 2.2 itd. w zależności jakie przepływy cie interesują czasomierz i ustawiasz robisz sobie skale i masz rotametr zakup samego rotamertu około 150zł i więcej po co
    (umnie działą bombowo ) u znajomych tez ! :D
    Dla oka najlepiej kupic - bo ci kulka pokazuje aktualne przepływ hmmm forum to ma na celu wymyślenie i pomaganie w myśleniu nad nowatorskimi projektami nie propagowaniu gotowych i drogich elementów i nabijanie kasy innym jeśli nie myślimy to idziemy do sklepu i płacimy wiec ruszajmy głowami a nie dróbmy sobie złośliwych uwag typu ,,Doktoranckich’’
    Pozdrawiam Słonecznie Kolegów

Ps: Aa jeśli mamy termometr na zasilaniu Bojlera to tez widzimy ile uzyskujemy ciepła w danym momencie dławienia ustawiamy najlepsze osiągi na termometrze mając na uwadze dobro pompy
  • #2655 6533043
    Tarnus
    Poziom 20  
    cipro napisał:
    Sposób na rotametr – bierzesz zawór grzejnikowy najlepiej stożkowy mosiężny grzybek...

Niezły pomysł.

cipro napisał:
    zakup samego rotamertu około 150zł i więcej

Rotametr kosztuje około 80-90 zł.

cipro napisał:

forum to ma na celu wymyślenie i pomaganie w myśleniu nad nowatorskimi projektami nie propagowaniu gotowych i drogich elementów i nabijanie kasy innym jeśli nie myślimy to idziemy do sklepu i płacimy wiec ruszajmy głowami

Masz rację ale ja uważam że pewne rzeczy aby było porządnie lepiej po prostu kupić.

cipro napisał:

Ps: Aa jeśli mamy termometr na zasilaniu Bojlera to tez widzimy ile uzyskujemy ciepła w danym momencie dławienia ustawiamy najlepsze osiągi na termometrze mając na uwadze dobro pompy

Nie koniecznie jest tak jak piszesz. Najwyższa sprawność to nie tylko za wszelką cenę najwyższa temperatura na zasilaniu zbiornika.
    Po przekroczeniu pewnej wartość tej temperatury okaże sie że przepływ jest już tak niski że kolektor się mocno nagrzewa i wtedy spada jego sprawność. Do tego dochodzą większe straty na przesyle. Najwyższa sprawność to pewien kompromis pomiedzy tymi wszystkimi parametrami jak temperatura kolektora oraz jej wartość względem temperatury otoczenia, temperatura zasilania i powrotu na zbiorniku oraz spadek temperatury na przesyle. Pocieszeniem jest to że wpływ na to mamy tylko jednym punktem regulacji - obrotami pompy albo rotametrem lub czyms go zastępującym.
    Temperaturą pompy o ile nie jest to pompa z pralki ale pompa do CO nie przejmowałbym się także gdyż montowana jest na powrocie a tam jakiś wielkich temperatur bym się nie spodziewał. Normalnie nie przekraczają raczej 70-80 stopni pod koniec cyklu grzewczego.

Marek
  • #2656 6533550
    kaniowy7
    Poziom 13  
    Kolego sn-rf więc ja myślałem o rurze 3/4" i to 12m. Policzyłem że będzie to około 1,02m kwadratowego powierzchni, wiec nie tak mało. Co do gięcia to nie ma problemu bo mam dostęp do maszynki co robi z tego spiralkę jak ta lala :)

Mam jeszcze takie jedno pytanie, bo u mnie instalacja chodzi od tygodnia, i dopiero wczoraj zauważyłem jedną sprawę, że w nocy kiedy woda w kolektorach jest chłodniejsza to wyciągało mi grawitacyjnie wodę z bojlera i chłodziło w kolektorach i przez całą noc wystudziło wodę do 25 stopni :cry: No więc dziś zakupiłem zawór zwrotny i zamontowałem przy baniaku, na wejściu z kolektora. Nurtuje mnie teraz jedno pytanie, czy potrzebny jest też drugi, na wyjściu z bojlera do kolektora, czy tamtędy już nie powinno ciągnąć wody?

PS. Człowiek to całe życie uczy się na błędach :!:
  • #2657 6534283
    apollo1234
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam. Mam takie pytanie jaka ma być ustawiona różnica temperatur między bojlerem a solarem?
    Dzisiaj wylało mi prawie całą wodę z solara przez zbiornik wyrównawczy a w baniaku miałem zaledwie 30 stopni.
    Pozdrawiam.
  • #2658 6534735
    Tarnus
    Poziom 20  
    apollo1234 napisał:
    Witam. Mam takie pytanie jaka ma być ustawiona różnica temperatur między bojlerem a solarem?
    Dzisiaj wylało mi prawie całą wodę z solara przez zbiornik wyrównawczy a w baniaku miałem zaledwie 30 stopni.
    Pozdrawiam.

Za mały przepływ i zagotowało ?

Dodano po 9 [minuty]:

kaniowy7 napisał:
    Mam jeszcze takie jedno pytanie, bo u mnie instalacja chodzi od tygodnia, i dopiero wczoraj zauważyłem jedną sprawę, że w nocy kiedy woda w kolektorach jest chłodniejsza to wyciągało mi grawitacyjnie wodę z bojlera i chłodziło w kolektorach i przez całą noc wystudziło wodę do 25 stopni :cry: No więc dziś zakupiłem zawór zwrotny i zamontowałem przy baniaku, na wejściu z kolektora. Nurtuje mnie teraz jedno pytanie, czy potrzebny jest też drugi, na wyjściu z bojlera do kolektora, czy tamtędy już nie powinno ciągnąć wody?

Oj nie czytałeś a było pisane było...
    Ze względu na obciążenie termiczne zawór zwrotny powinno montować się na powrocie do kolektora a nie na zasilaniu i najlepiej aby był to zawór z grzybkiem bezspręzynowy (grzybek własnym ciężarem zamyka obieg). Wadą takiego zaworu jest to, że musi być zamontowany tylko poziomo korkiem rewizyjnym do góry i jest dwa razy droższy niż sprężynowy
    Zaleta jego natomiast taka że nie ma "awariogennej" spręzyny, nie zacina się a korek umożliwia zaglądnięcie do środka bez rozkręcania instalacji.
    Zawór montujesz zgodnie z obiegiem wymuszonym pompą i wystarczy tylko jeden.

Marek
  • #2659 6534820
    bachus1
    Specjalista - kolektory słoneczne
    Ocena: 99
    Witam.
    Zamiast rotemetru polecam zastosować wodomierz do ciepłej wody, działa rewelacyjnie a i przepływ można ustawić bardzo precyzyjnie.
    Przepływ ustawiamy tak aby różnica temperatur na zasilaniu i powrocie kolektora wynosiła w granicach 10-15stopni przy elektronice bez regulacji obrotów. Przy zastosowaniu elektroniki z regulacją obrotów (przepływu) rotametr nie jest konieczny bo elektronika sama będzie pilnować prawidłowego przepływu a wodomierz jednak pokaże czy przepływ jest czy go nie ma.
    pozdrawiam
  • #2661 6535829
    Semir
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    "Wyciąganie ciepła" ze zbiornika może nastąpić również jeśli jest zawór zwrotny na powrocie. Z praktyki powiem iż miałem taką sytuację gdzie między piecem a naczyniem wyrównawczym w jednej rurce stworzyła się cyrkulacja i potrafiła ostudzić wodę do temp. otoczenia przez jedną noc. Problem rozwiązałem dławiąc cyrkulację przez tzw. zasyfonowanie rurki z pieca do naczynia wyrównawczego. Prościej mówiąc rurkę z pieca najpierw metr w dół a potem do naczynia. Ten prosty zabieg również stosuje się w buforach (tych z górnej półki) w celu zdławienia cyrkulacji na przyłączach.
  • #2662 6535929
    cipro
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Zaleta jego natomiast taka że nie ma "awariogennej" spręzyny, nie zacina się a korek umożliwia zaglądnięcie do środka bez rozkręcania instalacji.
    Zawór montujesz zgodnie z obiegiem wymuszonym pompą i wystarczy tylko jeden.

Marek[/quote]

OOOO i tu sensowna uwaga i wskazówka :D na forum
    Pozdrawiam Kolegów Tarnus i Bachusa1

Czy ktoś z kolegów się orientuje w sterownikach które mają możliwość wizualizacji systemu Solarnego które firmy i typy ?
  • #2663 6537808
    loizy34
    Poziom 12  
    Może ma kto fotkę albo rysunek własnoręcznie skręconego układu pompowego do kolektor? A z tym retometrem pomysł niezły- z tym zaworkiem
  • #2664 6539622
    stanisław k
    Poziom 12  
    Witam Słonecznie

Jeśli chodzi o ten rotametr to ja mam obawy że inny wynik wyjdzie przelewając grawitacyjnie np 1,1l wody, a inny gdy się podłączy pompę to moim zdaniem przepływ będzie wyższy.
  • #2665 6539909
    gregorio 112
    Poziom 11  
    Witam
    Czy ktoś z kolegów ma u siebie sterownik SP09 - KG elektronik
    chodzi mi o jego regulację .
    Czy w jakiś sposób można ustawić do jakiej różnicy temp. ma pracować pompa , bo u mnie jest ± 2-3st.
    Czy to normalne ? -help-
  • #2666 6540342
    migoo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    W moim zbiorniku ( zrobiony z kompresora 350L ) pozostało troche tłustych plam - jakby olej. Macie jakiś pomysł jak to wyczyścić kiedy zbiornik jest już pospawany ?
    Wiem - powinienem to wyczyścić przed spawaniem, ale się pospieszyłem i teraz mam problem.

migoo
  • #2668 6541642
    loizy34
    Poziom 12  
    loizy34 napisał:
    Może ma kto fotkę albo rysunek własnoręcznie skręconego układu pompowego do kolektor? A z tym retometrem pomysł niezły- z tym zaworkiem
    i jeszcze jedno pytanie na tulejkę fi 22 rurka miedziana czy są specjalne złączki gdzie to można kupić żeby połączyć dwie takie rurki bez lutowania
  • #2669 6541699
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 453
    Wybierz sobie COŚ.
    Ci co sprzedają miedź,mają i złączki do niej.
  • #2670 6542312
    gregorio 112
    Poziom 11  
    Witam
    Skręcane złączki do miedzi są ok. mam je zamontowane u siebie na
    panelach zero wycieków polecam.
    W dodatku wszystkie połączenia są rozbieralne w szybki sposób wystarczą dwa klucze (mam na myśli te konstrukcje , które są zdejmowane na zimę).
    Jak się połapię jak się wkleja fotki to coś podeślę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy taniego kolektora słonecznego za około 1500 zł, wykorzystującego grzejniki panelowe jako absorber ciepła, osadzone w drewnianej ramie i przykryte szkłem. Zbiornik ciepłej wody o pojemności 600 l wykonany jest z dwóch zespawanych hydroforów, izolowanych styropianem i pianką, z wężownicami miedzianymi ułożonymi w dolnej części zbiornika. Obieg cieczy roboczej (glikolu) jest wymuszany pompą o mocy 35 W, sterowaną na podstawie różnicy temperatur między kolektorem a zbiornikiem, z regulacją ręczną lub automatyczną. Połączenia wykonano za pomocą mosiężnych końcówek i węży o różnych parametrach na ciśnienie i podciśnienie. Absorber pomalowano czarną matową farbą (np. Hammerite), a panele łączone są szeregowo, co ułatwia napełnianie układu glikolem (ok. 30 l). Dyskutowano o izolacji przewodów, zastosowaniu zaworów zwrotnych i elektrozaworów, które jednak zwiększają zużycie energii. Proponowane jest sterowanie pompą na zasadzie różnicy temperatur, co zwiększa efektywność. Wymieniono także alternatywne rozwiązania, takie jak kolektory grawitacyjne, wykorzystanie rur miedzianych, czy proste układy sterujące z fototranzystorami i komparatorami LM393. Poruszono kwestie doboru powierzchni kolektora do pojemności zbiornika (zalecane proporcje około 1 m² kolektora na 50-100 l wody), izolacji termicznej, problemów z rozwarstwianiem temperatur w zbiorniku oraz ryzyka rozwoju bakterii w dużych zbiornikach. Wskazano na zalety dużych zbiorników (np. 600 l) dla stabilności temperatury i dłuższego czasu magazynowania ciepła. Omówiono także konstrukcję wymiennika ciepła w zbiorniku, sposoby mocowania wężownic oraz kwestie materiałowe (stal ocynkowana, nierdzewka, miedź). W dyskusji pojawiły się także pomysły na automatyzację sterowania pompą i zaworami, a także na wykorzystanie prostych, tanich elementów elektronicznych do sterowania na podstawie różnicy temperatur. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z własnych instalacji, wskazując na skuteczność i opłacalność samodzielnych rozwiązań mimo braku profesjonalnych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA