logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie w głośniku przy starym wzmacniaczu GEM z 1976 - jak zminimalizować?

kornik 01 Cze 2003 22:24 4574 33
REKLAMA
  • #1 234410
    kornik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    kupilem niedawno stary wzmacniacz tranzystorowy firmy GEM jest on z 1976 brzmienie poprostu bomba! mam tylko jeden problem a mianowicie buczenie w glosniku. jak na moje ucho jest to typowe buczenie transformatora takie z okolic zwykle "siejacej" sieci elektryczniej. jesli ktos moze mi poradzic co moglbym zrobic aby zminimalizowac to buczenie prosze o kontak. z gory bardzo dziekuje!!!
  • REKLAMA
  • #2 234424
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Sprawdź kondensatory filtrujące w zasilaczu, albo lepiej wymień na nowe biorąc pod uwagę wiek wzmacniacza.
  • #3 234449
    lusio2
    Poziom 12  
    ale to jest takie buczenie 50Hz czy jakieś inne ??
  • REKLAMA
  • #4 234451
    Andrzej_H
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Odpowiedź powinien dać Ci oscyloskop. Jeżeli korzystasz z wejścia o dużej czułości przydźwięk może też byc spowodowany indukowniem się zmiennej 50 Hz w połączeniu wzmacniacza wejściowego z gniazdkiem wejściowym, pole to wytwarza transformator sieciowy. Konieczna jest wóczas korekcja tak jak w magnetofonach. Dobrą próbą jest sprawdzenie co dzieje sie w chwilę po wyłączeniu zasilania, jeżeli przydźwięk zanika to jest to wpływ albo filtracji napięć zailających albo pola elektromagnetycznego transformatora. W przypadku dobrych elektrolitów wzmacniacz powinien, po wyłączeniu, działać jeszcze kilka sekund ale już bez przydźwięków. Jeżeli jednak one będą to sprawa robi się ciekawsza - zewnętrzne pole elektromagnetyczne z innego transformatora lub oscylacje wewnętrzne wzmacniacza.
  • #5 234540
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    kilka spraw związanych:

a) dodanie dodatkowej kondy przed uzwojenie trafo zapewne już jest, ale jego własciwości dielektryczne sa inne niż nominalne, wymiana kond znajdujących się w prostowniku mozna pododawac kondy przed mostek graetza i na każda diode

b) gdzies urwała się ścieżka masy ewentualnie masa urządzenia łaczy się z masa metalowej obudowy o ile taka jest, jesli wtyczki są DIN należy uważać na mase wychodzącą z blaszki okółkowej - do celów audio lepiej uzywac jest masy znajdującej się w środkowym 'bolcu' wtyki

c) zmiany zaszłe w konstrukcji, kondy stabilizujące i ucinające składową stałą w preampie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 234560
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Jeżeli podmiana kondensatorów w zasilaczu nie przyniesie pożądanego efektu to proponuję sprawdzić diody prostownicze w zasilaczu.

marian-48
  • #7 235655
    kornik
    Poziom 11  
    Napewno sprawdze te kondensatory bo to jest naprawde stare :P mysle ze powinienem jeszcze dodac ze podcas wylaczania pojawia sie stukniecie w glosniku i to dosc konkretne. Jak na moje ucho to jest 50Hz tylko ze z przydzwiekiem. Moze jeszcze jedno przy wlaczaniu pojawia sie stukniecie i po paru sekundach ciezki do opisania dzwiek cos w stylu szybkiego wciagniecia powietrza i pojawia sie tylko kiedy na dluzsza chwile zostawie wzmacniacz wylaczony. Bardzo dziekuje za pomoc. pozdrawiam
  • #8 237419
    kornik
    Poziom 11  
    Siadlem wczoraj wieczorkiem i powoli sobie przeanalizowalem schemat zasilacza w tym wzmaciaczu i troche mnie zdziwil bo jest normalnie transformator tylko dwa przewody potem mostek i jeden kondensator na poczatku troche mnie zmylil drugi obok dokladnie taki sam jak w zasilaczu ale teb drugi jest przy wyjsciu na glosnik czyli jest to pewnie zwykly filtr. Dziwi mnie najbardziej ze niema nigdzie sciezki masy i drugiego kondensatora filtrujacego we wzmacniaczu. Myslicie ze masa moze byc puszczona na metalowa obudowe ?? Moze sam sie zakrecilem ale cos mi tu nie pasuje. Pomozcie
  • #9 237424
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Z tego co piszesz wynika, że ten wzmacniacz jest zasilany pojedynczym napięciem. Ten drugi kondensator na wyjściu służy do odseparowania składowej stałej od wyjścia głośnikowego.
    To jest sprzęt wiekowy i zacznij od wymiany elektrolitów.
    Pozdrawiam.
  • #10 237483
    sybulek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Po tym że masz walnięcie przy wyłączaniu wnioskuję, że przez głośnik wali ci składowa stała, wtedy zasilanie jest silnie obciążone i mogą być słyszalne tętnienia (100Hz). Jeżeli ten wzmachol ma kondzior elektrolityczny na wyjściu, to on jest przebity albo ma upływ po zbóju. W przypadku symetrycznych wzmacniaczy ten efekt powstaje jak końcówka jest walnięta albo conajmniej źle wyrównoważona.
    Zrób z tym coś, bo zjarasz sobie głośnik.
  • #11 237627
    marian-48
    Poziom 21  
    zoltar napisał:
    Z tego co piszesz wynika, że ten wzmacniacz jest zasilany pojedynczym napięciem. Ten drugi kondensator na wyjściu służy do odseparowania składowej stałej od wyjścia głośnikowego.
    To jest sprzęt wiekowy i zacznij od wymiany elektrolitów.
    Pozdrawiam.

Kol. "kornik" radzę Tobie zrób to co jest napisane w w/w post'cie, bo wprzeciwnym razie możesz narazić się na niepotrzebne koszty. Wierz mi trochę mam na swoim koncie zaliczonych napraw wzmacniaczy.

pozdrawiam marian-48
  • #12 237942
    kornik
    Poziom 11  
    Heh kupilem juz nowe eletrolity narazie ma dwa 1000uF bo takie byly ten filtujacy na wejsciu i ten wyjsciowy dokladnie takie same tylko mam jeszcze jeden problem wszystkie kondensatory w zestawie maja oznaczenia gdzie + a gdzie - :) a te dwa akurat nie :P sa stare co radzicie jest jakas zasada po ktorej moge poznac jak mam je wmontowac czy starac sie wysledzic po sciezce gdzie mam + a gdzie - ? dzieki wielkie za pomoc i za chec oszczedzenia mi kosztow :D POZDRAWIAM!!!
  • REKLAMA
  • #13 238067
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

Jeżeli obudowa kondensatora jest jedną z elektrod - to jest minus.
  • #14 238071
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Włącz do sieci i wybadaj polaryzację woltomierzem :)
  • #15 238107
    Tadeusz.
    Poziom 12  
    W zasilaczu minus kondensatora na masę.
    Kondensator wyjściowy minus w stronę głośnika.
  • #16 238304
    marian-48
    Poziom 21  
    Kol."kornik" przed podłączeniem zakupionych kondensatorów zwróć uwagę czy napięcie pracy jest conajmniej takie samo jak 'starych ' kond.

pozdrawiam marian-48
  • #17 263842
    kornik
    Poziom 11  
    Szanowni koledzy witam ponownie po krotkiej przerwie! A wiec wymienilem kondensatory na nowe o dokladnie takich parametrach jak stare lecz niestety buczenie pozostalo wogle nie widze a raczej slysze roznicy. Przy wylaczaniu nadal jest dosc glosne pukniecie. Moze powinienem wymienic diody w mostku prostowniczym? Czekam na wasze sugestie. Z gory dziekuje i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #18 263891
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Mowisz ze na zasilaczu miałeś kondensator 1000uF? Spokojnie daj 4700uF albo wiecej. Dam sobie głowe uciąć ze to pomoże. Buczenie ucichnie albo całkiem zaniknie Diody mostka tez możesz wymienic. Nie żałuj z mocą Kup sześcio-amperowe.To stuknięcie które słyszysz w głośniku mogło uszkodzić stare diody. Jesli to nie pomoze to wymieniaj po kolei wszystkie elektrolity.
  • #19 263975
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Prawda... 1000uF to może być za mało, daj takie jakie były oryginalnie, albo trochę większe. Diody - jak chcesz mozesz wymienić. Ale pewnie nie uszkodziło ich to "puknięcie", jest to normalny stan gdy wzmacniacz nie ma opóźnionego załączania kolumn. Jak na mój gust przydźwięk dostaje się z przedwzmacniacza - zastosuj się do rad Tremolo.
  • #20 264479
    KrzychoF
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mnie się wydaje, że to stuknięcie w głośniku jest rzeczą normalną. Po prostu: kondens. wyjściowy ładuje się przez głośnik. Nie chciałem się wtrącac, ale przypuszczałem, że wymiana elka nie pomoże. Naprawiałem kiedyś taki wzmacniacz w kolumnie głośnikowej organów elektrycznych. I jego konstrukcja była taka, że cały czas miał lekkie buczenie. Dopiero po poprawieniu połączeń kabli masy i ekranów nastąpiła poprawa. A propos: czy buczenie jest ciągle, czy po podpięciu urządzeń wejściowych? Spróbuj zewrzeć piny w gnieżdzie wejściowym do masy. Wg mnie jest problem z urwanym ekranem lub masą.
  • #21 264498
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Dodaj równolegle do każdej diody mostka kondensator 47-100nF (oczywiście na odpowiednie napięcie). W wielu przypadkach pomaga. Istotne są porządne masy i ekrany - jak wspominali koledzy - szczególnie należy chronić się od pola trafa sieciowego (grubą stalową blachą).
  • #22 264654
    sybulek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Już raz o tym pisałem i nie zajarzyliście : przy wyłączaniu NIE POWINNO być walnięcia ! Po odłączeniu sieci normalny wzmak (bez wodotrysków w zabezpieczeniach głośnika) powinien grać jeszcze przez kilka sekund coraz ciszej i ew. lekko chrypiąc na koniec. Jeżel przy wyłączaniu wali, i milknie prawie natychmiast, to do głośnika posuwa składowa stała.
  • #23 265171
    kornik
    Poziom 11  
    Kol. KrzychoF buczenie jest ciagle nawet na calkowicie skreconych potencjometrach. A z masa i ekranami nie jest tak prosto bo sciezki masy na plytce niema a masa z trafo jest puszczona na metalowa obudowe. Trafo jak na taki wzmacniacz jest gabarytowo male jest w odleglosci kilku centymetrow od plytki zamontowane po przeciwnej stronie obudowy i wydaje mi sie ze to niema wiekszego wplywu. Chyba sprobuje wymienic diody i ewentualnie dodac wiekszy kondensator filtrujacy. A i jeszcze jedno jak pisal Czesiek dodac kondensatory i maja to byc elektrolity ? nie robilem nigydy czegos takiego wiec pytam :)
  • #24 265339
    marian-48
    Poziom 21  
    Kol. "kornik" te kondensatory o których pisał "Czesiek" to nie mogą być w żadnym wypadku elektrolity, najlepsze to moim zdaniem ceramiczne. Nie sądzę aby one usunęły to buczenie- przydzwięk. Te kondensatory są po to aby na diodach mostka prostowniczego nie nastąpila detekcja sygnałów pochodzących od silnych stacji radiowych.

pozdrawiam marian-48
  • #25 403521
    kornik
    Poziom 11  
    Drodzy koledzy! Witam ponownie po dlugiej przerwie zwiazanej z brakiem internetu :( teraz juz znowu jestem na stale wpiety i wracam do mojego tematu:) A wiec, Wymienilem konde filtrujaca w zasilaczu na 4700uF na napiecie 50v wymienilem rowniez diody w mostku na nowe 7amperowe! Buczenie troszke ucichlo ale stukniecie jest nadal glosne a po stuknieciu pojawil sie cichnacy szum bardzo delikatny i to jest chyba zupelnie normalny obiaw tak mi sie wydaj :> Cos apropo masy : wiec masa z ekranu przewodu instrumentalnego zwiera sie swobodnie z aluminiowa obudowa i jest podpieta do sciezki masy na plytce (ktora po dlugim szukaniu udalo mi sie odnalezc :P ) tremolo pisal ze sciezka masy nie powinna si zwierac z obudowa a w tym wzmacniaczu jest to zrobione firmowo co wy na to ?! Pozdrawiam
  • #26 403574
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    no mi sie wydaje ze tak moze byc caly czas jak wzmak jest zasilany niesymetrycznie, scalaki tez tak maja (te bez bajerow). sprawdz czy ta sciezka masy nie jest gdzies utleniona, nie zaszkodzi pogrubienie jakims drutem przylutowanym do niej, mozna by tez troche zmodyfikowac polaczenia masy - powinny sie laczyc w jednym miejscu gdzies przy zasilaczu, wtedy spadek napiecia na sciezkach prowadzacych do wzmaka nie bedzie oddzialywal na przedwzmacniacz, pogrubienie sciezek tez jest w tym celu.
    jeszcze odlacz wejscie koncowki mocy i zewzyj przed jakims kondensatorem separujacym, tak zeby nie zewzec tego czego nie trzeba - zeby na koncowke nie szedl zaden sygnal. moze ci troche czasu zajac odnalezienie wejscia koncowki :wink: bedzie tam gdzies za potencjometrami jakis kondensatorek, dalej chyba na baze jakiegos tranzystorka...
    powodzenia :wink:
  • #27 407125
    Robert Oleskiewicz
    Poziom 14  
    W starych wzmacniaczach masa byla czesto laczona z obudowa, co mialo naprawde w wielu przypadkach oplakane skutki. Temat uziemiania obudowy itd byl juz poruszany na innym forum, teraz juz dokladnie nie pamietam. Kondensatory na diodach oczywiscie sa do uniemozliwienia detekcji sygnalow w.cz. , tak jak zreszta pisal kol marian-48 i nie ma to najmniejszego zwiazku z przydzwiekiem sieci. Oznaka, ze przydzwiek sieci zmniejszyl sie odrobine po wstawieniu wiekszych kondensatorow ewidentnie swiadzcy o tym, ze jest to dobry trop, ja osobiscie wstawilbym tam moze 10000uF, ale bez przesady. Wymienilbym takze kondensatory filtrujace w przedwzmacniaczu (zawsze sa na zasilaniu przedwzmacniacza filtry dolnoprzepustowe w postaci rezystor-kondensator).
    Kolejna sprawa to prowadzenie masy. Moze sie ona stykac z obudowa TYLKO w jednym miejscu, inaczej bedzie buczec. Trzeba to zmienic nawet jesli jest to wykonane fabrycznie (ktos proponowal zwarcie masy (szpilki we wtyku z obudowa - chyba ze zle zrozumialem - pomysl kompletnie nietrafiony).
    Jesli dwa spiete urzadzenia beda dotykac sie obudowami lub beda laczyc sie poprzez styk ochronny, to takze bedzie wystepowal przydzwiek.
    Stukniecie w glosnikach jest zupelnie normalne przy opisie konstrukcji, jaki przedstawiles, jedyne co mozesz zrobic, to uklad zalaczajacy glosniki z opoznieniem. Jest mnostwo takich ukladow w sieci, napewno cos znajdziesz.
    Powodzenia.
  • #28 414248
    kornik
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki za wszelka pomoc!!! Napewno w przyszlym tygodniu pokombinuje z masa bo ona wpieta jest napewno w 2 (jak nie wiecej) miejscach do obudowy a i pytanie czy jesli masa dochodzi na obudowe potencjometru to nalezaloby go odizolowac od obudowy ?? dosc trudne zadanie :> Pozdrawiam
  • #29 415895
    Robert Oleskiewicz
    Poziom 14  
    Masa moze byc podlaczona do obudowy potencjometru, grunt, zeby obudowa potencjometru nie stykala sie z metalowa obudowa wzmacniacza.
  • #30 416113
    batic
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    U ciebie może sie tworzyc pętla masowa czyli błedne polaczenia mas zacilacza ekranow i obudowy. W niekorzystnych warunkach moze to doprowadzic do wzbudzenia wzmachola i moze isc dym.... Zastosyj sie do rady Roberta Oleskiewicza

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest buczenie w głośniku przy starym wzmacniaczu tranzystorowym firmy GEM z 1976 roku, prawdopodobnie spowodowane przez transformator sieciowy i niedostateczną filtrację zasilania. Zalecane działania obejmują wymianę kondensatorów elektrolitycznych filtrujących w zasilaczu na nowe o większej pojemności (np. 4700uF lub więcej), sprawdzenie i ewentualną wymianę diod prostowniczych na mostku na mocniejsze (np. 7A), a także poprawę układu masy, unikając pętli masowych i łączenia masy z obudową w więcej niż jednym punkcie. Kondensator wyjściowy na głośniku powinien być sprawny, gdyż jego uszkodzenie może powodować składową stałą i głośne stuknięcia przy włączaniu i wyłączaniu wzmacniacza. Dodatkowo, dodanie kondensatorów ceramicznych (47-100nF) równolegle do diod mostka może pomóc w eliminacji zakłóceń wysokoczęstotliwościowych. Masa powinna być prowadzona tak, aby łączyła się w jednym punkcie przy zasilaczu, a obudowa potencjometru powinna być izolowana od metalowej obudowy wzmacniacza, jeśli masa jest do niej podłączona. Stuknięcia przy włączaniu i wyłączaniu są normalne, ale ich natężenie może wskazywać na problemy z kondensatorem wyjściowym lub układem zabezpieczeń. Buczenie może również pochodzić z indukowanego pola elektromagnetycznego transformatora, dlatego warto rozważyć ekranowanie transformatora grubą stalową blachą lub dodanie kondensatora wysokiego napięcia (np. 1n3kV) między uzwojeniami transformatora. Wzmacniacz jest zasilany napięciem niesymetrycznym, co może wpływać na obecność przydźwięku 50Hz. Wskazane jest również sprawdzenie połączeń masy i ekranów przewodów instrumentalnych oraz ewentualne ich poprawienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA