logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 140 - jak usprawnić bez wymiany głośników?

pawelsz 09 Cze 2003 00:14 113121 507
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić brzmienie Altusów 140 bez wymiany głośników?

Najwięcej zyskasz na drobnych poprawkach mechanicznych, ale bez wymiany głośników nie ma co liczyć na wielką zmianę — jeśli Altusy są sprawne, wielu użytkowników radzi po prostu ich nie ruszać [#242332][#245080] Jeśli chcesz je poprawić, usuń metalowe siateczki z otworów bass-reflex i wstaw prawdziwe rurki BR z PVC, najlepiej około 5 cm średnicy i 10–20 cm długości (punkt startowy do strojenia), zamiast wkładać kamienie czy inne „dociążanie” obudowy [#6362637][#4813922] Możesz też lekko poeksperymentować z wytłumieniem i usztywnieniem skrzyni, ale w obudowie BR nie należy przesadzać z ilością materiału, bo łatwo rozstroić bas [#245080][#4360485][#2674854] Warto poprawić luty i ewentualnie wymienić przewody na grubsze, ale forumowicze piszą, że sama zmiana kabli i kondensatorów daje co najwyżej niewielki efekt [#2624070][#2809082]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #481 16258542
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1690
    Taniej by Cię wyszło kupić lub zbudować jakikolwiek subwoofer do tych KEF-ów niż regenerować Altusy. Tyle, że wówczas nie miałbyś takich ładnych, stylowych podstawek pod KEF-y. :)
  • REKLAMA
  • #482 16259422
    zen58
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Może i tańszy byłby subwoofer ale z sentymentu postanowiłem reanimować Altusy. Efekt moich starań był niezadawalający dla mojego ucha. Czasem ten cholerny sentyment nie pozwala nam iść do przodu, przełamałem go jednak a Altusy cieszą mnie nawet w roli jak piszesz stylowych podstawek.
  • #483 18408535
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Pozwolę sobie wrzucić informację, że do oryginalnych pierścieni altusów 140 pasują idealnie GDWK 7/50 ze space 86. Zamontowałem na próbę znaleziony głośnik do tych kolumn, i jakość wysokich tonów niesamowicie się poprawiła względem tuby. Będą do kolumn zakupione nowe GDWK 7/50 w wersji czarnej. Altus 140 - jak usprawnić bez wymiany głośników? Altus 140 - jak usprawnić bez wymiany głośników?
  • #484 18410252
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 394
    Tyle tylko że rodzina 7/50 jest bardzo słaba wytrzymałościowo, jeżeli chodzi o moc. Szybko może się okazać że się spali z tym podziałem i filtracją pasma z oryginalnych altusów, a jak go przytłumisz rezystorem to będzie za cicho grał.
  • REKLAMA
  • #485 18410349
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Można włożyć GDWK 9/80 wytrzymałość mocowa lepsza, ale trzeba mu lekko spiłować rogi żeby wszedł w pierścień.
  • REKLAMA
  • #486 18410984
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9186
    wkj napisał:
    Tyle tylko że rodzina 7/50 jest bardzo słaba wytrzymałościowo, jeżeli chodzi o moc. Szybko może się okazać że się spali z tym podziałem i filtracją pasma z oryginalnych altusów, a jak go przytłumisz rezystorem to będzie za cicho grał.
    Dokładnie. To, że pasuje do pierścienia i dziury w obudowie nie znaczy, że będzie odpowiedni do konkretnego zastosowania. Dość często w kolumnach 40 W nawet ten głośnik się palił - praktycznie bez powodu (bez np, przesteru).
    Moim zdaniem akurat ten model (7/50) jest jednym z nie do końca danych konstrukcji. W każdym razie wymaga ostrego cięcia i może pracować tylko w zestawach nie wielkiej mocy.
  • #487 18411808
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 360
    goraj krzysztof napisał:
    Można włożyć GDWK 9/80

Można, chociaż moim zdaniem stosowany przez Tonsila w HX-ach GDWK 9/80/1 brzmi lepiej.
  • #488 18415939
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Problem tylko jest taki, że żaden z wymienionych głośników nie będzie pasował ani wizualnie, nie wpasuje się w pierścień. GDWK 7/50 jako jedyny wchodzi idealnie, bez żadnych przeróbek, a obramówka zewnętrzna zgrywa się z pierścieniem, jakby był wyjęty z altusów.

Zdaję sobie sprawę, że GDWK 7/50 bywał awaryjny, ale to na tyle tanie (fabrycznie nowy w tonsilu 40zł) i proste w naprawie głośniki, że zaryzykuję. Kolumny z tego, co wiem nie będą użytkowane na przestrze, ani z mocnym uwypukleniem wysokich tonów Oryginalne GDWT 9/40 też nie grzeszyły trwałością i jeden z nich zwyczajnie się spalił, a mimo to wytrzymały 30 lat. Nie mówiąc już o tym, że wyciskały krew z uszu...

GDWK 9/80/1 byłby tam super, ale powodzenia w znalezieniu oryginalnych pierścieni do wersji eksportowych w normalnej cenie ;).
  • #489 18416864
    PZ IX
    Poziom 35  
    Daniel1300 napisał:

GDWK 9/80/1 byłby tam super, ale powodzenia w znalezieniu oryginalnych pierścieni do wersji eksportowych w normalnej cenie .

Jak dobrze pamiętam GDWK 9 bez problemu pasują zamiast GDWT. Jedyne co może przeszkadzać to wyraźnie widoczna duża część frontu głośnika, a pierścienie do GDWK mają średnicę wewnętrzną tylko kilka mm większą od kopułki.
    Mam gdzieś luźne oba głośniki i z ciekawości sprawdzę.
  • #490 18431683
    Daniel1300
    Poziom 14  
    GDWK zamontowane. Wyglądają w mojej ocenie, jakby wyszły tak z fabryki. Jak będzie z trwałością, zobaczymy - według mnie, jeśli nie będą używane na ustawieniach "uśmiech dyskoteki", powinno być ok :). W końcu grają, jak powinny grać kolumny o takim wyglądzie i gabarytach, a nie, jak w oryginale - syczą i dudnią... Tuby BR dodatkowo obniżyły strojenie basu (przestał tłuc, schodzi zdecydowanie niżej). Podchodziłem do modyfikacji tego modelu z rezerwą, jestem w szoku, że aż tak da się poprawić ich brzmienie niskim nakładem kosztów.

Altus 140 - jak usprawnić bez wymiany głośników?
  • #491 18431813
    PZ IX
    Poziom 35  
    Bo tak z nimi jest, ta tuba to masakra niestety.
    Daniel1300 napisał:
    eśli nie będą używane na ustawieniach "uśmiech dyskoteki", powinno być ok .

Spróbuj słuchać na zupełnie płaskiej charakterystyce bez żadnych podbić i dołków, bardziej korygować ustawieniem kolumn aniżeli korekcją w torze audio. Od lat tak słucham muzyki. ;)
  • #492 18432360
    Daniel1300
    Poziom 14  
    PZ IX napisał:
    Bo tak z nimi jest, ta tuba to masakra niestety.
    Daniel1300 napisał:
    eśli nie będą używane na ustawieniach "uśmiech dyskoteki", powinno być ok .

Spróbuj słuchać na zupełnie płaskiej charakterystyce

Ale ja już tak słucham od co najmniej 10 lat. Kołeczek "charakterystyka liniowa" w WS-503 zawsze załączony. :)

Tyle, że na co dzień używam radiotechnik S-50B, altusy nie należą do mnie, więc w odniesieniu do przyszłego właściciela raczej odniosłem tamten wpis (również był zachwycony brzmieniem kopułek w stosunku do tub). Zauważyłem, że opowieści o paleniu GDWK 7/50 dotyczą głównie osób, które lubią sobie posłuchać na konturze i obu gałkach regulacji barwy maksymalnie w prawo.

Minęło prawie pół roku, kolumny grają, nic się nie spaliło, a właściciel jest bardzo zadowolony z ich brzmienia. :)
  • REKLAMA
  • #493 18731551
    PZ IX
    Poziom 35  
    No to fajnie. A jak oceniasz S-50B względem zmodyfikowanych Altusów?

Ja z kolei naczytałem się wielu opowieści jak to łatwo spalić GDWK 9/80 czy GDWT, a osobiście nigdy nic takiego nie doświadczyłem. Nie gra się na przesterze, unikać trzeba skrajnych położeń regulacji barwy tonu przy głośnym odsłuchu - oczywiście jak ktoś ich używa i tyle. Przede wszystkim głowa na karku i większość dylematów doboru mocy wzmacniacz-kolumny jest mało istotna.
  • #494 18742414
    Daniel1300
    Poziom 14  
    S-50B to przepaść brzmieniowa, i znacznie lepsze kolumny. Mocniejszy, niżej schodzący, miękki bas, przyjemna średnica i wysokie tony. A140 nie mają startu do nich. Jest duża poprawa względem oryginalnych altusów, da się już ich słuchać - w oryginale nie dałem rady. Po modyfikacji słuchałem na nich muzyki przez połowę dnia, zanim odebrał je właściciel :).

Co do palenia wysokotonówek - mi się również nigdy nie zdarzyło. Ale fakt faktem, kolumny u mnie odpoczywają, nawet kiedy grają głośno, nie stosuję korekcji barwy ;)
  • #495 20693275
    placek_jacek
    Poziom 4  

Witam, to mój pierwszy post na elektrodzie, chociaż czytam ją od bardzo dawna.

Pozwolę sobie odkopać ten zacny temat o altusach ;-)
    Bawi się tu jeszcze ktoś w te kolumny?

Czy z perspektywy czasu zaszły jakieś postępy przy modyfikacji A140? Coś nowego? Czy może pasjonaci już odeszli z tego świata, bo to dawno było :-)
    Chociaż posiadam w miarę normalny sprzęt audio-stereo w domu to z braku laku i nudów postanowiłem, że sobie pomajsterkuję i stałem się posiadaczem owych altusowskich paczek.
    Na początek wykonam już oczywiste zmiany GDN-ów na 30/80/2 - GDWT na GDWK 10/80/26 (?), bas refleksy 10cm, wygłuszenie i w zwrotnicy dodam dwie cewki równolegle do średniego (2,3mH) i wysokotonowego głośnika (0,22mH).
    W ogóle to chcę wymienić wszystkie cewki i kondensatory na nowe od jantzen-a) i dalej już nie mam pomysłów heh.

Widziałem na YouTube film z modyfikacji A140 robionej przez Wilk-Audio i bardzo je zachwalał. Z tym, że zrobił zupełnie nową zwrotnicę... i tu moje kompetencje się kończą. Słowo klucz - zwrotnica, Nie znam się na tych wyliczeniach, pomiarach itp.
    Może ktoś z Was po tylu latach coś nowego wymyślił i ma jakiś pomysł na zwrotnicę lub nawet schemat?
    (słyszałem o Alt-18 ale jakoś nie interesuje mnie ona)

Pozdrawiam

Link do filmiku Wilka z tuningiem Altusów sto czterdziestych - https://youtu.be/FVvUOqGLZIE
  • #496 20693333
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Wybacz porównanie, ale jeśli syrenę 102 pomalujesz na czerwono, założysz nowy tłumik , wymienisz akumulator i zamienisz żarówki na LED'y to będzie szybciej jeździć? polepszy się komfort w kabinie?
    Żeby z A - 140 zrobić kolumny DOBRE trzeba by wymienić wszystko - z obudową włącznie. Bez tego to nadal będzie syrena 102, tyle że bardziej rzucająca się w oczy.
  • #497 20693362
    placek_jacek
    Poziom 4  
    398216 Usunięty napisał:
    Wybacz porównanie, ale jeśli syrenę 102 pomalujesz na czerwono, założysz nowy tłumik , wymienisz akumulator i zamienisz żarówki na LED'y to będzie szybciej jeździć? polepszy się komfort w kabinie?
    Żeby z A - 140 zrobić kolumny DOBRE trzeba by wymienić wszystko - z obudową włącznie. Bez tego to nadal będzie syrena 102, tyle że bardziej rzucająca się w oczy.

Porównanie moim zdaniem zupełnie nie trafione, jednak dzięki ci za Twoją odpowiedź.
    Szkoda, ze nie padły żadne konkrety.

Doskonale wiem czym są altusy i dla zabawy i z nudów chcę je modyfikować i tyle.
    Mam zamówione nowe przetworniki gdn-y i gdwk plus wszystkie elementy zwrotnicy i to będzie początek. Dobrze by było gdyby ktoś miał schemat do zupełnie innej zwrotki. Wiem, ze mozna z tych paczek wyciągnąc znacznie lepszy dźwięk niż w oryginale.
    Myślę, ze nawet taka modyfikacja z wymianą GDN-ów i GDWK plus nowe elementy zwrotki i bas refleksy z wytlumieniem budy bardzo duzo zmieni na lepsze.

ps. Nie będą mi grały w domu, bo tak jak wyżej pisałem - to posiadam "normalne" kolumny.
    Robię to dla sportu :-P
    Pozdrawiam
  • #498 20693419
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    placek_jacek napisał:
    Myślę, ze nawet taka modyfikacja z wymianą GDN-ów i GDWK plus nowe elementy zwrotki i bas refleksy z wytlumieniem budy bardzo duzo zmieni na lepsze.
    NA pewno. Zresztą nic w tym dziwnego, bo A 140 brzmią ... niezbyt dobrze (delikatnie mówiąc) i każda zmiana może poprawić to brzmienie - ale czy na pewno będzie to różnica czy w zwrotnicy zamiast kondensatora za 3 zł wstawisz kondensator za 30 zł? A cewki? Musiały by być nawijane dużo grubszym drutem - wtedy zauważysz różnicę... w wadze i koszcie.
    Natomiast największym (prócz w/wym) problemem A 140 jest złe strojenie - niewłaściwa pojemność obudowy i zupełnie z czapy wstawione dziury udające BR. I nie piszę tego broń Boże złośliwie czy z zazdrości - za stary jestem by czegokolwiek komukolwiek zazdrościć - poza zdrowiem. Natomiast całe praktycznie życie zajmowałem się audio - od kolumn głośnikowych poprzez wzmacniacze i inne peryferia a na realizacji nagłośnienia koncertów kończąc. W związku z powyższym myślę, ze mam prawo wyrazić swoją - zdobytą w doświadczeniu i praktyce podpartymi wiedzą teoretyczną - opinię na ten temat. Jeżeli poczułeś się urażony - nie to było moim zamiarem,a raczej próba ochronienia Cię przed zbędnym ładowaniem pieniędzy w coś co tylko Ty usłyszysz - a nic i w tym dziwnego, bo inwestując tyle kasy po prostu podświadomie będziesz słyszał poprawę i to tym większą im więcej kasy utopisz.
    Oczywiście - Twoja kasa - Twój problem, jednak osobiście doradzałbym zacząć jakiekolwiek modernizacje od solidnej podstawy w teorii. A akurat książek i publikacji na ten temat jest dużo i (poza tymi sponsorowanymi i pisanymi dla pieniędzy przez ignorantów) jest mnóstwo. Jak na razie z tego co piszesz można wyciągnąć wniosek, że owszem - czytałeś, ale właśnie takich publikacji pisanych przez nawiedzonych melomanów (jeśli się mylę to przepraszam).
  • #500 20693913
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Musiał byś zacząć, bawić się w pomiary dopiero wtedy miało by to większy sens. Jest tu podobny wątek o modyfikacji A300, można się sporo dowiedzieć.
  • #501 20694347
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    placek_jacek napisał:
    Właściwie to masz rację
    Wiem... niestety nie Ty pierwszy i raczej nie ostatni miewa takie pomysły. Ale w myśl starego przysłowia "Z g...a bata nie ukręcisz".
  • #502 20694930
    placek_jacek
    Poziom 4  
    goraj krzysztof napisał:
    Musiał byś zacząć, bawić się w pomiary dopiero wtedy...

Otóż to.

398216 Usunięty napisał:
    "Z g...a bata nie ukręcisz".

Jednak na tę chwilę to sobie odpuszczę, może jak nabędę trochę niezbędnej wiedzy to powrócę i się tym pobawię na poważnie. (o ile w ogóle nabędę)
    Trochę szkoda kasy. Na wstępie około 2K na to bym wydał, przetworniki, elementy zwrotnicy i pierdółki - bas refleksy, watolina, kabelki + 1K które już wydałem na zakup A140. Jutro ma wpaść kurier z tym wszystkim - to mu podziękuję i z powrotem do adresata odeśle. :-P
    Gra nie warta świeczki.

Dzięki chłopaki za Wasze sugestie ;-)
    Pozdrawiam.
  • #503 20695070
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Znaczy najpierw zamówiłeś wszystkie zabawki jakie Ci wpadły w ręce a dopiero potem zakładasz temat i zaczynasz się zastanawiać? Żeby to mnie było stać na taką fantazję... :( Czasem trzeba poświęcić (mając już pełną głowę wiedzy i projektów jakie już zostały zrobione i sprawdzone "w boju") nawet kilka tygodni, żeby wyszukać wszystko co nam będzie faktycznie potrzebne i nie przepłacić przy okazji. A tu proszę - hop siup i zamówionko poszło a teraz się zastanówmy czy dobrze zrobiłem.... Zdecydowanie za gorąco i to wpływa negatywnie na podejmowanie decyzji.
    Ale - Jak się mówi: "Lepiej późno, niż wcale".
    Pozdrawiam.
  • #504 20695200
    placek_jacek
    Poziom 4  
    Zgadza się, zamówiłem nowe wyżej wymienione elementy do tej kolumny i co w tym dziwnego? Myślę że, sama ich wymiana byłaby już niezłym tuningiem A140. Ewentualnie później złożył bym nową zwrotnice z kolejnych nowych elementów, gdyby wpadł w moje ręce sprawdzony schemat i dla tego tu jestem. Tylko że tak jak pisałem wcześniej - nie będą nigdzie grać i dla zabawy i z powodu mnóstwa wolnego czasu chciałem to zrobić i dla sprawdzenia jak one mogą zagrać. A kasa to rzecz nabyta. Nie porównujmy siebie do innych bo i po co?
    Oswieciles mnie z tym, że i tak A140 nie zagrają dobrze. I tu w pełni się z Tobą zgadzam. Zatem na te chwile odpuszczam ten zacny projekt, odechciało mi się ot tak (heh ).
    Może kiedyś go reaktywuje.

PS. To nie ja założyłem ten temat, tylko dołączyłem do niego a biadolenia o upałach nie skomentuje ;-)
    Pozdrawiam.
  • #505 20695379
    PZ IX
    Poziom 35  
    398216 Usunięty napisał:

Nie jest aż tak źle.
    Chociaż dużo lepszym obiektem do modyfikacji z tej kiepskiej "trójcy" 75, 110 i 140 to zdają się te dwa pierwsze, bo nie dość że GDN 30/60/1 to taki na siłę trochę głośnik zrobiony na koszu GD/GDS 30, to GDM 18/80 z górami skalistymi na okolicy 4 kHz może sprawiać kłopoty, aż się prosi coś z tym zrobić chociaż na etapie modyfikacji wartości elementów zwotnicy.

placek_jacek napisał:
    GDWT na GDWK 10/80/26 (?)

Spokojnie można zmienić na GDWK 9/80/1 w wersji nieco mniej wymagającej, bez przeróbek obudowy, to i tak będzie kolosalny skok jakosciowy w stosunku do starego GDWT.

Dodano po 1 [minuty]:

placek_jacek napisał:
    Jutro ma wpaść kurier z tym wszystkim - to mu podziękuję i z powrotem do adresata odeśle.

Zdecydowanie bardziej fair będzie odebrać przesyłkę i uruchomić procedurę zwrotową, no chyba że umówiłeś już ze sprzedawcą, że po prostu tego nie odbierzesz, ale to Twoja decyzja.
  • #506 20695424
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    PZ IX Wszystko fajnie, wymiana tuby na kopułkę poprawi wysokie, ale co z dołem pasma? A jak dla mnie to dół w tych kolumnach jest największym problemem. Przyznam się, że dość dawno temu robiłem na tym niskotonowym jakiś zestaw dla Kolegi i mocno się narobiłem przy tym (żadnych komputerów wówczas nie było więc pozostały tylko doświadczenie i próby w oparciu o ogólnodostępne wzory). W efekcie coś się udało, ale w ZAMKNIĘTEJ obudowie i znacznie większej dopiero. Kolega na widok tych potworów trochę marudził, ale jak usłyszał - szybko przestał. Tak, że moim zdaniem bez wymiany obudowy nie ma co się męczyć, bo co by się nie robiło, to i tak i tak będzie to kompromis oparty na kiepsko brzmiącym dole.
    Owszem - widziałem (tu na forum i w innych portalach również) podobne próby ucywilizowania A 140 i w prawie każdym wypadku osiągnięte wyniki (po wymianie GDW i strojenia BR) były dla autora zadowalające. Zgoda. Ale jak pisałem - w tym wypadku zrobienie czegokolwiek in plus to ogromna różnica, bo oryginalny projekt był z założenia zły - wówczas to może się i mogło komuś podobać (zresztą dziś też maja zwolenników oryginalne Altusy), ale w XXI wieku takie "malowanie trawy na zielono"?
    Być może moje opinie czy ogólnie - nastawienie do Altusów - wynika z jakiegoś wewnętrznego dążenia do ideału i z założenia nie mogę się pogodzić z częściową poprawą , a pozostawieniem reszty ( dół pasma) bez zmian uważam, za stratę czasu i energii czy środków? Nie wiem. Po prostu tak uważam - jak coś robić to tak by nie trzeba się wstydzić tego co się zrobiło.
  • #507 20696869
    PZ IX
    Poziom 35  
    398216 Usunięty napisał:

Być może moje opinie czy ogólnie - nastawienie do Altusów - wynika z jakiegoś wewnętrznego dążenia do ideału i z założenia nie mogę się pogodzić z częściową poprawą , a pozostawieniem reszty ( dół pasma) bez zmian uważam, za stratę czasu i energii czy środków? Nie wiem. Po prostu tak uważam - jak coś robić to tak by nie trzeba się wstydzić tego co się zrobiło.

Tu akurat masz sporo racji.
    W zasadzie jako GDN to lepiej by było rozważyć 30/80/2 lub inny już ze "współcześniejszych" wraz z zestrojeniem obudowy oczywiście, ale skoro właśnie już nie mają być półśrodki to w dobie jakiejś specyficznej dziś mody na te kolumny po prostu może... sprzedać je za dobre pieniądze i rozważyć zakup Mildtonów 110 lub New Mildton 200. Jedyne na czym ubędzie to "bajerancki" wygląd.
    A skoro tak niefajnie wygląda z dołem, to i zakup HX 100 nie uleczy kwestii.
  • #508 20696970
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Midlton - czekałem na tę propozycję i podpisuję się pod niż oburącz. To jest zupełnie inna bajka - w porównaniu do A 140 (czy nawet ich wersji eksportowej HX 100) brzmią zdecydowanie lepiej. Już na "starcie" mamy więc kolumny, które posiadają potencjał. A wówczas zmiana zwrotnic może przynieść zauważalny efekt (oby tylko znów nie przesadzić z tymi zmianami - wystarczy wstawić w miejsce istniejących kondensatory foliowe - nawet Jentzena). Dodatkowo można ewentualnie poprawić wytłumienie (ale też bez szaleństw, bo więcej nie konieczni znaczy lepiej).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości usprawnienia kolumn Altus 140 bez wymiany głośników. Użytkownicy sugerują, że oryginalne Altusy mają specyficzne, estradowe brzmienie, które trudno poprawić bez ingerencji w głośniki i zwrotnice. Zalecane są drobne modyfikacje, takie jak wymiana przewodów na miedziane beztlenowe, poprawa wytłumienia wnętrza kolumn (z zachowaniem odpowiedniej objętości i niezatykaniem bass-reflexów), usunięcie siateczek z otworów bass-reflex i zastosowanie odpowiednio długich rurek bass-reflex (około 20 cm przy średnicy 5 cm) dla lepszego strojenia. Wymiana kondensatorów na polipropylenowe jest wskazana, ale zwrotnicy nie zaleca się modyfikować bez odpowiedniego sprzętu pomiarowego.

Wielu użytkowników poleca wymianę głośników basowych na modele STX (np. GDN 30-100-8-SC, 30-200-8-AE, 32-150-8-SC) dla uzyskania głębszego i bardziej miękkiego basu, jednak podkreślają konieczność dostosowania obudowy i bass-reflexów do nowych parametrów. Głośniki STX wymagają zwykle większej mocy wzmacniacza (około 70-80 W na kanał) i odpowiedniego strojenia obudowy, gdyż fabryczne Altusy mają obudowę i bass-reflexy zaprojektowane pod oryginalne głośniki Tonsila. Wymiana wysokotonowych na modele GDWT 9/80/5F lub GDWK9/80 poprawia jakość sopranów bez utraty charakteru kolumn.

Niektórzy użytkownicy podkreślają, że tuning Altusów jest ograniczony i często lepszym rozwiązaniem jest zakup innych kolumn, zwłaszcza do użytku domowego. Wskazano także na możliwość zastosowania bi-wiringu oraz usztywnienia obudowy poprzez rozpórki i dodatkowe wytłumienie (np. filc, gąbka, wata mineralna). Regeneracja oryginalnych głośników (wymiana zawieszeń, membran) jest możliwa, ale wymaga doświadczenia i może nie przynieść oczekiwanej poprawy.

Podsumowując, bez wymiany głośników można poprawić jakość dźwięku poprzez wymianę przewodów, kondensatorów, poprawę wytłumienia i strojenie bass-reflexów, ale dla znaczącej poprawy basu i dynamiki konieczna jest wymiana głośników na modele o lepszych parametrach, głównie STX, przy jednoczesnym dostosowaniu obudowy i zwrotnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA