Taniej by Cię wyszło kupić lub zbudować jakikolwiek subwoofer do tych KEF-ów niż regenerować Altusy. Tyle, że wówczas nie miałbyś takich ładnych, stylowych podstawek pod KEF-y.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamwkj napisał:Dokładnie. To, że pasuje do pierścienia i dziury w obudowie nie znaczy, że będzie odpowiedni do konkretnego zastosowania. Dość często w kolumnach 40 W nawet ten głośnik się palił - praktycznie bez powodu (bez np, przesteru).Tyle tylko że rodzina 7/50 jest bardzo słaba wytrzymałościowo, jeżeli chodzi o moc. Szybko może się okazać że się spali z tym podziałem i filtracją pasma z oryginalnych altusów, a jak go przytłumisz rezystorem to będzie za cicho grał.
Daniel1300 napisał:
GDWK 9/80/1 byłby tam super, ale powodzenia w znalezieniu oryginalnych pierścieni do wersji eksportowych w normalnej cenie .
Daniel1300 napisał:eśli nie będą używane na ustawieniach "uśmiech dyskoteki", powinno być ok .
PZ IX napisał:Bo tak z nimi jest, ta tuba to masakra niestety.Daniel1300 napisał:eśli nie będą używane na ustawieniach "uśmiech dyskoteki", powinno być ok .
Spróbuj słuchać na zupełnie płaskiej charakterystyce
398216 Usunięty napisał:Wybacz porównanie, ale jeśli syrenę 102 pomalujesz na czerwono, założysz nowy tłumik , wymienisz akumulator i zamienisz żarówki na LED'y to będzie szybciej jeździć? polepszy się komfort w kabinie?
Żeby z A - 140 zrobić kolumny DOBRE trzeba by wymienić wszystko - z obudową włącznie. Bez tego to nadal będzie syrena 102, tyle że bardziej rzucająca się w oczy.
placek_jacek napisał:NA pewno. Zresztą nic w tym dziwnego, bo A 140 brzmią ... niezbyt dobrze (delikatnie mówiąc) i każda zmiana może poprawić to brzmienie - ale czy na pewno będzie to różnica czy w zwrotnicy zamiast kondensatora za 3 zł wstawisz kondensator za 30 zł? A cewki? Musiały by być nawijane dużo grubszym drutem - wtedy zauważysz różnicę... w wadze i koszcie.Myślę, ze nawet taka modyfikacja z wymianą GDN-ów i GDWK plus nowe elementy zwrotki i bas refleksy z wytlumieniem budy bardzo duzo zmieni na lepsze.
placek_jacek napisał:Wiem... niestety nie Ty pierwszy i raczej nie ostatni miewa takie pomysły. Ale w myśl starego przysłowia "Z g...a bata nie ukręcisz".Właściwie to masz rację
goraj krzysztof napisał:Musiał byś zacząć, bawić się w pomiary dopiero wtedy...
398216 Usunięty napisał:"Z g...a bata nie ukręcisz".
398216 Usunięty napisał:Wybacz porównanie, ale jeśli syrenę 102 pomalujesz na czerwono, założysz nowy tłumik , wymienisz akumulator i zamienisz żarówki na LED'y to będzie szybciej jeździć? polepszy się komfort w kabinie?
Żeby z A - 140 zrobić kolumny DOBRE trzeba by wymienić wszystko - z obudową włącznie. Bez tego to nadal będzie syrena 102, tyle że bardziej rzucająca się w oczy.
placek_jacek napisał:GDWT na GDWK 10/80/26 (?)
placek_jacek napisał:Jutro ma wpaść kurier z tym wszystkim - to mu podziękuję i z powrotem do adresata odeśle.
398216 Usunięty napisał:
Być może moje opinie czy ogólnie - nastawienie do Altusów - wynika z jakiegoś wewnętrznego dążenia do ideału i z założenia nie mogę się pogodzić z częściową poprawą , a pozostawieniem reszty ( dół pasma) bez zmian uważam, za stratę czasu i energii czy środków? Nie wiem. Po prostu tak uważam - jak coś robić to tak by nie trzeba się wstydzić tego co się zrobiło.