logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wskaźnik wysterowania (Ultra Jasne Diody Niebieskie)

Mariuszek15 25 Cze 2006 11:57 7698 15
  • Wskaźnik wysterowania w muzyce stosuje się do odzwierciedlenia, „natężenia muzyki” (łopatologicznie mówiąc), bądź wzmocnienia, napięcia wyjściowego itp. Czyli wraz ze zmianą dzwięku (podgłaśnianiem, bądź ściszaniem), a co za tym idzie zmianą napięcia wyjściowego, zmienia się wizualny obraz wskaźnika wysterowania.
    Załączniki:
    • Wskaźnik wysterowania (Ultra Jasne Diody Niebieskie) 0603_115727.jpg (53.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wskaźnik wysterowania (Ultra Jasne Diody Niebieskie) 0603_115330.jpg (58.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wskaźnik wysterowania (Ultra Jasne Diody Niebieskie) 0603_115315.jpg (56.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wskaźnik wysterowania (Ultra Jasne Diody Niebieskie) 0603_115201.jpg (48.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wskaźnik wysterowania (Ultra Jasne Diody Niebieskie) 0602_162723.jpg (43.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Mariuszek15 napisał 961 postów o ocenie 49, pomógł 16 razy. Jest z nami od 2005 roku.
  • #3 2768788
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Tłumaczysz jak dla debila co i docezgo zamiast napisać podczym to pracuje poco Ci to i wogóle...
  • #4 2769196
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Fajne. tylko zarzuć schemacik i napisz cos o wykonaniu. Jak wzmacniacz jest na dull to czy wszystkie diody swieca równo jasno czy nie????
  • #5 2769919
    NightHawk121
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Muszę powiedzieć, że projekcik niczego sobie. Zarzuć trochę więcej informacji o nim tzn. schemat, co jest w środku, czy te diody świecą mocno, jaka jest ich jasność (najlepiej w [mcd]).
    Wydaje mi się, że druga od dołu dioda jest jakby nie z kompletu, bo bardzo słabo świeci. Ogólnie wykonanie jest bardzo porządne.

pozdrawiam
  • #6 2769981
    Kadloob
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    No ładne ładne, też takie coś zrobiłem tylko na rurce aluminiowej. Pomysł zaczerpnąłem z jakiegoś artykułu avt(wygląd) ale układ ma więcej diod. Aha mam pytanie, czy jak podłączysz ten układ do wyjśćia wzmacniacza czy jakiegoś sygnału to diody zaczynają świecić(w górę) gdy podkręcisz gałkę potencjometra bez muzy czy mrugają w rytm muzyki? Napisz coś o układize
  • #7 2770123
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Jakim scalaczkiem to sterujesz? JA mam zamiar zrobic cos podobnego ale z mikro zarowek do radii saomochodowych.
  • #8 2771100
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Powiem tak: wykonanie super, diody ładnie osadzone nie ma szpar itp. Ale mam pytanie czemu pokazałeś same polutowane diody a nie reszte elektroniki ?? A może dlatego ze jest to ten kit : http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=46756 W sumie wszsytko sie zgadza , Ultra jasne diody , 10 diod ten sam pomysł z umieszczeniem tych diod do rórki metlowej , no nie wiem :| Może napiszesz czy to jest kit czy sam to projekotwałes :D
  • #9 2771609
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    Cytat:
    Prezentowany wskaźnik wysterowania wyróżnia nie tyle układ elektroniczny, co rodzaj zastosowanej obudowy i diod świecących.Całość należy umieścić w efektownie błyszczącej metalowej rurce meblarskiej. W połączeniu z superjasnymi, niebieskimi diodami LED gwarantuje to niesamowity efekt, tym większy, im ciemniejsze pomieszczenie, w którym znajduje się urządzenie. Pod względem elektronicznym układ jest nieskomplikowany gdyż oparto go na popularnym układzie scalonym LM3916. Wskaźnik może pracować w trybie punktowym (zawsze świeci jedna dioda) i trybie linijki (świecą jednocześnie od jednej do dziesięciu diod).

Taa...na rurke też sam wpadłeś?? :)[/b]
  • #10 2771740
    foxik000000
    Poziom 29  
    Wy chodzi na to ze jak tak jak pisałem.... Mariuszek15 to sie pisze na początku że jest to kit albo coś, wtedy sie nieco inaczej ocenia. Chociaz tez troche musiałeś sie napracowąc z umieszczeniem tegow tej rurce i polutowaniem :D
  • #11 2793628
    michow
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    A ten akumulatorek to z lamp ostrzegawczych ukradziony ?? Wskaźnik wysterowania (Ultra Jasne Diody Niebieskie)
  • #12 2805075
    curylop
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    podobne się ukazało w EdW
  • #13 2807464
    foxik000000
    Poziom 29  
    curylop napisał:
    podobne się ukazało w EdW

Czy Ty w ogóle umiesz czytac ?? Bo wyglda na to ze nie. Nie widziałeś co wcześniej było pisane. Zastanów sie zanim coś napiszesz. I wydaje mi sie ze temat jest do zamkniecia bo jakoś autor tego tematu sie w ogóle nie wypowiada.
  • #15 3172758
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Służy do analizowania poziomu sygnału. Znajduje on zastosowanie jako nieodzowny element wszelkich analogowych torów przetwarzania sygnałów takich jak np.: przedwzmacniacze oraz wzmacniacze audio, aktywne zespoły głośnikowe, magnetofony, magnetowidy, studyjne stoły mikserskie.
  • #16 3172775
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Przecież to ZWYKŁY wskaźnik wysterowania. W najprostszej postaci z diodami świecącymi. Wystarczy wklepać hasło "wskaźnik wysterowania" by otrzymać schematy w wersji mono, stereo, na układach scalonych, na tranzystorach, z zasilaniem zewnętrznym lub wykorzystujące sygnał dostarczony do kolumny...
    A wsadzenie diod do rurki to też nie jakiś wielki wyczyn.

Podsumowanie tematu

✨ Wskaźnik wysterowania służy do wizualnej prezentacji poziomu sygnału audio, odzwierciedlając zmiany napięcia wyjściowego w torze audio, co umożliwia monitorowanie natężenia dźwięku lub wzmocnienia. Dyskusja dotyczyła konstrukcji wskaźnika z użyciem ultra jasnych niebieskich diod LED umieszczonych w aluminiowej rurce, co jest popularnym rozwiązaniem w projektach audio. Uczestnicy zwracali uwagę na potrzebę udostępnienia schematu elektronicznego, szczegółów wykonania, jasności diod (wyrażanej w mcd) oraz sposobu sterowania układem, np. za pomocą scalonych układów lub tranzystorów. Poruszono także kwestie działania wskaźnika – czy diody świecą proporcjonalnie do poziomu sygnału czy migają w rytm muzyki. Wskazano, że takie wskaźniki są powszechnie stosowane w przedwzmacniaczach, wzmacniaczach audio, aktywnych zestawach głośnikowych, magnetofonach, magnetowidach oraz stołach mikserskich. Wspomniano o dostępności gotowych zestawów (kitów) z ultra jasnymi diodami LED, które można samodzielnie zmontować. Dyskusja podkreśliła, że wskaźnik wysterowania to standardowe rozwiązanie, a umieszczenie diod w rurce aluminiowej jest estetycznym, lecz nieskomplikowanym zabiegiem konstrukcyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA