logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz stabilizowany regulowany

Djeight 08 Wrz 2006 17:41 8025 14
REKLAMA
  • Zasilacz stabilizowany regulowany
    Przedstawiam wam samodzielnie złożoną konstrukcję , a jest to zasilacz stabilizowany regulowany :) na układach L200 .
    Napiecie wyjściowe 2V-30V , moc 2x30W , prąd 1A

Zasilacz ma niezłe parametry , i co najważniejsze dla mnie zrobiłem dwa oddzielne układy które włączam oddzielnie [przycisk szary i czerwony ], tzn są to włączniki do sieci a nie właczniki wyjść . Przełącznik na środku służy do przełączania woltomierza na jeden z dwóch układów, włączając w prawo właczamy woltomierz na wyjscie układu prawego a w lewo do lewego, zaleta jest taka że uzyskać można większą dokładność [korzystamy z jednego miernika, ] , jako miernik został wykorzystany wskażnik od odbiornika Merkury .

zastosowałem jako terminale zwyczajne śrubki co jest według mnie wygodniejsze, kabelki z widełkami, typowe zaciski plastikowymi nakrętkami , łatwo można przekręcić ,
    tu takiej obawy nie mam ,

z tyłu zastosowałem pasek który ułatwia transport urządzenia ,[jak walizeczka ]

Co najważniejsze mimo drewnianej obudowy nie ma przydzwięku , idealnie nadaje sie do sprawdzania radi samochodowych czy do zasilania CB radia.

O autorze
    Djeight
    Poziom 13  
    Djeight napisał 106 postów o ocenie 2, pomógł 6 razy. Mieszka w mieście Rumia. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3000532
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    W środku nawet fajnie wygląda, ale wykonanie obudowy (wygląd z zewnątrz) juz trochę mniej. Chodzi mi o posklejanie tych płyt. Postaraj się to może zrobić bardziej estetycznie? Ew. może wyszpachlować. Mną się bardzo nie sugeruj, bo ja tu jeszcze nowy jestem ; P
  • #3 3000763
    Matizz
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    środek jest na 4 bo radiatory nie są chłodzone i mogą się grzać, ale z zewnątrz najwyżej 2+ tylko dlatego bo się nie rozpada.
  • #4 3000775
    Maciek Góźdź
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Jak podłączyłeś ten wskaźnik? Czy da się tak podłączyć dowolny wskażnik np z magnetofonu?
  • REKLAMA
  • #5 3000908
    Djeight
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Wystarczy podłączyć szeregowo ze wskażnikiem odpowieni rezystor , tak żeby wskażnik wychylał się maksymalnie przy maksymalnym napięciu i tyle,

Do chłodzenia miały służyć dziurki wywiercone z tyłu na górze obudowy tuż nad radiatorami .
  • #6 3000954
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam

Mi się podoba, a zresztą to nie ma się podobać tylko dzialać poprawnie :D
    Faktycznie obudowa nieco poobdzierana.
    Moim zdaniem powininneś zrobić troche więcej otworów wentylacyjnych, bo dadiatorki się jednak trocze grzeją, ale jeżeli sprawdzaleś to dłuższy czas pod obciążeniem i nic się nie działo to ok.
    Poza tym załatw sobie takie plastykowe nakladki na potencjometry.
    5/6

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3001219
    kowoc
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cześć
    Także posiadam taki zasilacz na L200. Był kiedyś w prezentowany Elektronice Praktycznej. Dwa kanały. Zastosowałem obudowe plastikową i miernik na wyswietlaczach LED. Musisz popracowac nad obudowa ale czasasmi nie jest ważna obudowa tylko środek a ty go masz w dobrym stanie. Ocena 4/6

Pozdrawiam
  • #8 3001248
    wojtek279
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jakies ładne kątowniczki wystarcza i nic nie trzeba oklejać ;)
    a co do chlodzenia to przydaly by sie dziorki z dolu pod radiatorem wtedy powietrze " świeże " przelatywalo by przez radiator i wylatywalo górą
    Ale i tak zasilacz fajny :)
  • #9 3001578
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Pierwsze co mi sie nie podoba to sa potencjometry suwakowe do regulacji napiecia... Obrotowymi reguluje sie duzo lepiej. Wystarczy tracic reka i spalisz to sugerowane w opisie CB.
    Kolejna rzecz to radiatory wewnatrz. Przy napieciu 5V i 2A pobieranych z wyjscia daje to 50W mocy strat...
    L200 polaczone sa na dlugich przewodach i moga sie wzbudzic. CB lepiej nie podlaczac, szczegolnie jak blisko stoi antena, bo stabilizator "zglupieje" i CB moze pojsc z dymem.
    Reasumujac jest to przyklad jak NIE robic zasilacza. Nie trudno jest zrobic cos wartosciowszego, trzeba tylko miec wiecej wyobrazni...
  • REKLAMA
  • #10 3001722
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    I dodatkowo ta wiązka przewodów między mostkiem > L200 > wyjście, stanowczo to za cienkie przewody nawet dla 1A
  • #11 3001772
    mr.box
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Zgadzam się z przedmówcami w 100% Kable przydały by się grubsze. Ale jak byś poprawił obudowę, zmienił kable i potencjometru było by dobrze a teraz jest -3/6
    Mógłbyś rzucić jeszcze schemacik.
  • #12 3001971
    life27
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    W środku ładnie to wygląda też lubie jak jest taki porządek w elektronice, ale na zewnątrz to tragedia...

okleina zagina się w otworach przy potencjometrach, wygląda to wszystko jakbyś wycinał nożem do masła lub wydzierał palcami, dałeś też czadu z tym markerem...

jak robic porządnie to od początku do końca
  • #13 3002409
    p.mlo
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Spróbuj przełożyć odwrotnie te śruby z tyłu nakrętki do wewnątrz i zamiast tego flamastra proponowałbym wydrukować na atramentówce opis (widok lustrzany), przyłożyć do obudowy i nasączyć kartkę spiritusem lub czymś takim żeby napis przeszedł. Tylko sprawdź czy tapeta się nie odbarwi!
  • #14 8841882
    xpawkox
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Nigdy radiatorów nie przykręcaj do obudowy a w szczególności jak nie mają wiatraczka. Wydaje mi się, że płytkę drukowaną mogłeś trochę zmniejszyć. Zasilacz miał by wtedy mniejsze gabaryty.
  • #15 8841916
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono samodzielnie zbudowany zasilacz stabilizowany regulowany oparty na układach L200, z zakresem napięcia wyjściowego 2V-30V, mocą 2x30W i prądem 1A. Konstrukcja zawiera dwa oddzielne układy z niezależnymi włącznikami sieciowymi oraz przełącznik do wyboru pomiaru napięcia jednym woltomierzem analogowym (wskaźnik z odbiornika Merkury) z odpowiednio dobranym rezystorem szeregowym. Zasilacz posiada terminale śrubowe ułatwiające podłączenie przewodów. W dyskusji zwrócono uwagę na estetykę wykonania obudowy, konieczność poprawy wentylacji (otwory wentylacyjne, chłodzenie radiatorów), zastosowanie grubszego okablowania oraz potencjometrów obrotowych zamiast suwakowych dla lepszej regulacji. Podkreślono ryzyko wzbudzeń układu przy długich przewodach i wpływ zakłóceń radiowych (np. CB). Sugerowano poprawę mocowania radiatorów, unikanie ich przykręcania do obudowy bez wentylatora oraz zmniejszenie gabarytów płytki drukowanej. Wskazano na możliwość wykorzystania wskaźników z magnetofonów po odpowiednim doborze rezystora. Ogólnie konstrukcja działa poprawnie, ale wymaga ulepszeń w obudowie, chłodzeniu i okablowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA